Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Wednesday, March 28, 2012

Soal kahwin - Awal atau Lambat?

Teringin nak beli satu. Yang oto punye ade tak? Ngeee~

GB ni kan cakap pasal kawin macam la banyak sangat pengalaman. Tapi sebenarnya GB cuma nak share pendapat aje.

Kalau diikutkan, GB ni dah kategori agak terlambat jugak lah. Dengan calon pun takde lagi. Sepatutnya dah kena risau bab ni tapi takpe, let us take this neutrally ek. Masa zaman belajo dulu memang ada orang yang cuba nak masuk line, since zaman form 5 sebenonye. Tapi GB ni kan pemalu. Dan sifat pemalu itu membawa kepada tegas yang sebenarnya terjadi sebab nak cover malu. Tapi ramai antara diorang amik itu sebagai suatu rejection. GB bukan rejek sebenonye, tapi GB malu. Dan diorang tak tahu. Malah ada yang anggap kite sombong. Sudahnya yang cuba mengorat dan berkirim salam berlalu macam tu aje. Yang try mintak nombor tepon terus terbantut hasrat. Dan yang cakap direct kat GB pun akhirnya give up. (Ok, kalau yang itu memang kes 'maaf, kita tidak sesuai bersama').

Sedangkan kepada yang kenal lama dengan GB, diorang tahu macam mana GB. Takde la garang mana pun. Kalau suka argue pendapat tu normal lah kan?

*

GB dengan mak beza umur 20 tahun. Yep, mak kahwin muda. Umur 18 dah kawin. Sampai sekarang mak nampak muda lagi. Mak, masa umur GB yang sekarang ni, GB dah darjah 5 tau. Sedangkan GB masih tercari-cari calon lagik. Atau sebenarnya calon asben tu yang tercari-cari GB tapi tak jumpa? Heheh. Pastu bila orang tanya-tanya macam-macam la diorang speculate: memilih sangat la, absorbed sangat dengan keje la, tak bercampur dengan orang la. Tapi end up akan berbalik kepada hal jodoh jugak. Ceh, buang karan ja argue panjang-panjang. Huhu.

*

Frankly kan, GB rasa umur 20 adalah agak muda untuk kawin. Sebab mungkin  masih belajar lagi, tak establish lagi, bla bla bla. Tapi ada jugak yang main redah je (ops sebab jodoh dah sampai ok), dan bila anak dah besar, tu semua dah tak jadi isu dah. Mungkin dia akan terasa seperti kehilangan sedikit waktu remaja yang single sebab tak boleh enjoy puas-puas (mungkin), tapi percayalah cakap GB, sebenarnya kawin awal ni sangatlah banyak advantagenya. Silap kita adalah kita ni suka sangat cuba lihat apa yang kita tak dapat instead of menikmati apa yang kita dah ada. Kena syukur...

Mengambil soal anak sebagai ukuran, kalau kita kahwin pada usia 24-27, mungkin ramai yang anggap itu adalah waktu terbaik untuk kawin. Umur 28-35, masih boleh dimaafkan walau sebenarnya boleh dianggap lambat. Lebih dari tu...susah sikit nak cakap. Katakan lah kita kawin umur 35, umur 36 dapat baby, dan umur 43 anak kita masuk darjah 1 (matematik mudah la nih), agak lambat kan. Kita perlu tenaga dan minda yang cergas supaya boleh seiring dengan anak kita yang makin mebesar nanti. Umur belasan tahun anak kita akan mula exposed kepada banyak benda, mula jadi memberontak, dan umur kita pulak dah 50an. Macam tak berapa fit je nak jaga anak yang dah meningkat remaja. Hmmm...

**

GB nak cerita panjang lagi, tapi akhirnya terberhenti kat sini. Berbalik kepada ketetapan jodoh jugak akhirnya kita. Allah Maha Mengetahui apa yang dah Dia rancang untuk kita. Mungkin role kita atas bumi ni adalah untuk saling mengingatkan bahawa tiada manusia yang tak bernasib baik (kerana kawin lambat atau kawin awal sangat sampai terkorban zaman muda), sebaliknya itu semua adalah senario yang menjadikan GB ini ujian dan rahmat untuk orang lain, dan orang lain pula sebagai ujian dan rahmat untuk GB.

P/S: Jadi cukup-cukup lah beri komen-komen tipikal yang sebenarnya tak membantu pun. Kalau ada yang kawin awal, syukurlah dengan apa yang Allah dah beri, dan ingatkan orang lain supaya bersyukur juga kerana 'tidak berkahwin atau lambat berkahwin' pun adalah satu anugerah Allah juga, kerana Allah tidak pernah menzalimi kita.

64 comments:

  1. Sy tak pnh ada isu perihal kawen awal atau lambat. Klu jodoh tiba awal, why not? Dan klu jodoh tiba lewat, whats wrong? Sy sendiri kawen lewat. Sy dpt Aydin pun agak lewat. Kite hanya merancang kan? Tuhan yg menentukan segalanya. So, chill! Hehehehe!

    ReplyDelete
  2. Insyaallah...bertemu jodoh jugak GB nanti

    kami doakan

    ReplyDelete
  3. lambat atau cepat itu bukan persolaan nya...
    yang penting kita gembira dengan perjalanan hidup kita..
    :D
    jodoh pertemuan ditangan DIA.

    ReplyDelete
  4. Salam GB

    Jodoh lambat , cepat insyaAllah akan dtg! Doalah byk2.
    Mama ni pun kawin lbt.Umor dah tua tapi anak masih sekolah, tapi mama2 skrg ni tak kisah, kami masih aktif!

    ReplyDelete
  5. perkara jodoh ni mmg x leh nak diargue..
    ketetapan allah..
    ;P

    sy suke ayat-->GB dengan mak beza umur 20 tahun tuh. mm..mula lah nak kira mine pulak.. kkiki..err..jap ekk.. sy lak 26 tahun beza ngan mak..ngan irizz.. 30 tahun.. oke lah tuh.. =}

    ReplyDelete
  6. Allah tau yg terbaik utk kita :)

    ReplyDelete
  7. salam
    betul tu GB,DIA telah tetapkan siapa jodoh kita,bila,dimana...sejak roh ditiupkan ke dalam jasad kita lagi..

    tp ada org nak enjoy dulu,baru kawen...
    ada pulak,kawen awal...supaya tak la dah tua2 dok jaga anak2 yg kecik2 lg

    akak kawen masa umur 20...habis stpm...21 dh dapat anak...
    skrg anka sulung(lelaki) dah buat degree kat UMP,yg kedua pompuan dah 6 atas..
    ramai yg kata mereka adalah adik2 akak..:)
    skrg akak dah 41...yg bongsu dah 6 th...dah 'stop'...

    terpulang pada pilihan masing2 la kan..

    ReplyDelete
  8. yes...apa pun sebab atau penghalang, Allah yang tetapkan...kadang2 plan kawen bagai, tiba2 x jadi kawen tunang lari / xcident dll...marilah kita langsung bersama ye GB..hehe

    ReplyDelete
  9. tapi ada juga mak bapak muda yg masih tak puas nk enjoy bila ada anak serahkan tugas jaga anak pada orang lain sedang dia tetaplah mcm dulu...

    pd saya oke je...cepat pun oke...lambat pn oke...terlalu muda pun rasa hot temper je mcm saya ni..skrg dlm proses utk cool down depan anak2...lambat pun kita dah cukup bersedia mental dan fizikal...

    Allah perancang yang terhebat..dia tahu apa yang terbaik buat hambanya...

    ReplyDelete
  10. i kawin age 25..kira mcm ngam2 gitu..tapi dpt anak lambat gak kikiki..

    soal jodoh mmg tak leh nk jangka..ketentuanNYA!! I ada kawan yang age sama ngan i n baru jek kawin..semua tu kerja Allah..dia tahu yg tbaik kat kita..so enjoy ur life ;)

    ReplyDelete
  11. saya ada staff dulu, keje atenden, umur 50-an, lagi setahun dua nak pencen baru dia kawen, dah kawen tiap tahun pegi umrah, pegi haji., suami dia terima dia seadanya walau dia ada penyakit schizo (psychiatry), nampak sgt kasih sayang ALLAH tu kan...DIA yg tentukan segalanya..

    ReplyDelete
  12. Terharu baca entri ini. Sebab sejak awal kenal GB lagi, Kak Azie sangat sangat yakin, GB seorang yang sangat positif!

    I sentiasa bangga dengan U, dear!

    *psssttt... Kak Azie, age 22 dah lahirkan AMOI.

    ReplyDelete
  13. :D
    beb, i like this post!
    macam baca kisah sendiri pun ada..hehe


    anyway, insyaALLAH akan sampai jodoh kita nanti.. Dia pasti beri bila Dia tahu kita dah benar2 bersedia :D

    ReplyDelete
  14. GB, moga GB cepat bertemu jodoh eh..doakan utk saya jugak..

    ReplyDelete
  15. menilai dirimu. mengenalimu..
    kak yakin 1 hari yang bakal menemankan dirimu hingga akhir hayatmu adalah seorang jejaka yang sangat molek budi perketinya..

    seperti kamu juga..
    amin

    (tak suka kawan2 asyik tanya hal2 peribadi, sebab kita tak pernah tanya orang lain.. kannn)

    ReplyDelete
  16. ala sukenya bila orang cakap pasal kawin ni. teruja dia lebih sikit. me? nak kahwin awal. seriously. tapi tula. calon tarak. haiyooo. :(

    ReplyDelete
  17. GB, kite ni pon kategori terlambat jugak.takpela. redha. mungkin belum rezeki lagi untuk yg satu tu kan.

    ReplyDelete
  18. GB..tu semua tak jadi isu..jangan risau..seperti yang acik cakap di ruangan komen n3 GB yng lepas la..

    ReplyDelete
  19. ya betul, semua orang cakap.. ajal, rezeki, jodoh tu rahsia.. kita hanya boleh berusaha. Yang menentukan hanya DIA..

    moga jodoh GB dipermudahkan.
    Amin~

    ReplyDelete
  20. bila sudah tiba jodoh itu dtg. sebagus2nya di percepatkan

    ReplyDelete
  21. apa2 pon jodoh memang lah ketentuan DIA tapi kita sebagai umat hendaklah berusaha. usaha mungkin macam doa kot. doa, solat hajat bla2

    ReplyDelete
  22. saye ni dah 28..sume bising asal tak kawen2 lagi..tapi saye senyum je..malas nak menjawab..


    rahsia Allah kan bile kite nak kawen ni..cepat ke lambat ke..itu semua sudah ditetapkan..ada sebabnya Allah rancang begitu untuk kite..saye percaya yang itu..

    ReplyDelete
  23. yess.. saya sangt berminta ngan topic ni. =)

    ReplyDelete
  24. paling setuju dengan statement last tu....segala2 nya ada hikmah tp kita tak nampak..cth kalo tak kawen takda dosa dgn suami...kalo takde anak, takde dosa salah didik anak, dosa abai anak, ..Tuhan Maha Adil, Dia bagi yang terbaik untuk kita sebenarnya kan..

    ReplyDelete
  25. seronok baca komen2 semua ni..
    GB kita pon merasa benda yang sama, kadang2 tu alahai sendu kejap tapi semua ada hikmah dan cerita yang allah berikan sedikit demi sedikit kan..

    macam kita adik kita kawin dulu dari kita n now dah ada baby.. lagi la kita terasa sangat sebab umur 21 dia dah kawen..tapi masa umur tu kita tgh sibuk perah otak nk belajar..

    takpelah sama2 kita berdoa utk kebaikan sejagat..

    ReplyDelete
  26. org mmg suka bertanya GB..senyum ajer..kawen awal org tny..kawen lewat org tny..dpt anak lmbt org tny..lmbt dpt anak org tny..yg penting senyummmm jer

    ReplyDelete
  27. aku dah kawen... aku tak dapat nak komen lebih-lebih sebab apa yg ustzh tulis tu benar pad pendapat aku...

    ReplyDelete
  28. GB, when we makes around with good people, we experience a good thing,hears good thing and repetition repetitively..this goes in the our subconscious mind..then, we feel for others more..Abaikan percakapan negative org..sntiasa bersikap positif. Insya'Allah. Berkat doa with the intention of pleasing Allah..Suatu hari nnt..mungkin. Nobody will know..kuasa Allah.

    Seperti kata Hamka : Lihatlah bagaimana Allah membahagi-bahagikan nikmat NYA.

    Sentiasa berkata pd diri.. "Ya Qalbi, wa la taqof, Wa la tahzan, Innallah hama ana."
    (Duhai hatiku, jgnlah engkau takut dan jgnlh engkau bersedih krn sesungguhnya Allah ada bersamaku.) :D

    ReplyDelete
  29. InsyaAllah semua ni ada hikmahnye..cepat ataw lambat bukan ukuran kebahagiaan...ewah!

    ReplyDelete
  30. biar lambat asal selamat...

    ReplyDelete
  31. @Pok Amai-Amai

    sebenarnya kalau ikutkan tak perlu ada isu pun.betul tak?

    ReplyDelete
  32. @kaklong

    kite mmg gembira, tapi org pertikaikan yg kite ni adakah betul2 gembira? aduiiii~

    ReplyDelete
  33. @mama ju,

    baliknye kepada how we take life kan?

    ReplyDelete
  34. @Fatin Mraz

    :)

    saya masih menghitung tahun. tah bile tah. huhuhu~

    ReplyDelete
  35. @Kamsiah

    mcm mak saya. sweet kan gitu? muda lagi tapi anak dah besor. :)

    ReplyDelete
  36. @Cikgu Ma

    heheh. jom. bila nak langsungnya? kene roger awal ni. heheh

    ReplyDelete
  37. @Maya Mayana

    kalau boleh bila dah kawin n ada anak kenelah kite berubah jadik keibubapaan jugak kan...

    ReplyDelete
  38. @sisdee

    nak enjoy life tanpa campur tgn org lain adalah lebih senang sebenarnya.

    ReplyDelete
  39. @Mama2Q

    Allah salurkan kasih sayang dengan banyak cara kan?

    ReplyDelete
  40. @DaHLia

    takpe. aku memahami orang2 yg macam kite ni. heheh~

    ReplyDelete
  41. @norh

    marilah kita saling mendoakan. :D

    ReplyDelete
  42. @Citarasa Rinduan

    asal dia bertanggungjawab dan terima saya seadanya kak... :)

    ReplyDelete
  43. @Acik Erna


    saya tak risau sgt. sbb risau pun tak membawa ke mana pun kalau dah mmg belum jodoh. :D

    ReplyDelete
  44. @Telor Power

    kalau dah tiba jodoh takkan lambat walau seminit pun. macam mati jugak la.

    ReplyDelete
  45. @Tihara

    betul tuh! kene la selalu ingatkan org yg lambat jodoh nih. heheh~

    ReplyDelete
  46. @Riri Yoorin

    adik kite yg no 3 pun dah kawin, dah ada baby dah. frankly kite tak terasa sedih ke apa sebab kite pun aggap baby dia mcm anak sendiri. :D

    ReplyDelete
  47. @Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

    betul. saya suka stail awak. kite sonyumm ja. :D

    ReplyDelete
  48. @Azira Mohamad

    Allah sentiasa bersama tapi kite yang tak pernah nampak. makhluk yg takde pulak kite asyik mintak mintak. apa la kita nih~

    ReplyDelete
  49. @Anaa

    cepat tapi gopoh pun tak elok gak eh kak?

    ReplyDelete
  50. tapi kan anak i darjah1, i 44, yg lagi satu darjah1, i 46.. hehe
    itu semua rezeki. have faith in HIS WISDOM. we only strive to live good seeking HIS pleasure in watevr conditions :)

    ReplyDelete
  51. me singgah baca entry...jodoh adalah misteri kan..

    ReplyDelete
  52. @ummi5

    yup, and back to 51:56, we are created solely to become His servant. :D

    ReplyDelete
  53. @Mama Zharfan

    hi..terima kasih sudi baca entry.

    yup, sgt misteri. sagat sangat. :)

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D