Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, March 2, 2012

Kenapa cakap kalau tak ikhlas?

Fish pond using kamera cap ciken, over exposured, low shutter. Haha!


Pernah tak dengar ayat macam ini:

'Ok. Teruskanlah kalau itu yang awak mahu. Tapi kalau jadi apa-apa nanti, jangan meyesal.'

Pulak dah. Nampak sangat tak ikhlas.

Kalau ikhlas, jangan la doakan yang tak elok, ye tak?

P/S: Situasi hanyalah fiksyen semata-mata.

66 comments:

  1. hahahaa.. kannn? Bunyiknye cam nak encourage tapi cam ugutan pun hado! Huhuuu..
    My latest Entry :)
    Bosa dah diaaa...!

    ReplyDelete
  2. ramai gak jumpa org mcm nie....
    dah jadi mcm satu perbualan spt ugut.


    lawa gambor....nampak tenang jer

    ReplyDelete
  3. Mungkin dia da nasihat banyak kali...tapi x nak ikut...last2 dia fedap ckp cnggitu...hehehhehe (Aspen penah sebut wordings ala2 cnggitu ;-P )

    ReplyDelete
  4. Kadang2 itu cuma luahan untuk melepaskan geram... Mungkin ada sebabnya dia cakap macam tu...

    Selalunya orang yang cakap cmtu sebab dia care kat kita.. Dan dia sayang kat kita.. Sebab dia tak nak apa-apa yang buruk berlaku kat kita..

    *selalu gak cakap macam tu tp bukan sbb ugutan atau tak ikhlas.. sebabnya spt di atas... :)

    ReplyDelete
  5. a ah kan.. dia geram sebab tak ikut cadangan/nasihat dia kot.. patutnya kata lah "buat la apa yang awak rasakan terbaik.. apa sekali pun pilihan awak, i'll support u" .. wahh..

    ReplyDelete
  6. kdg2 pnh ckp kat anak..esp klu dia nak main kat luar..hahahaha

    "main le kat luar tu klu dmm jgn sibuk cari ibu" pdhal klu dmm kita ttp gak jaga dia hahahahaha...

    kena tukar ayat positif sbenarnya :(

    ReplyDelete
  7. baik kita jgn berkata apa2 pula..diam lgi bagus.klu kita klrkan pendapat blom tebtu org tu akan teirma bulat2 akan percakapan kita walahal utk berulas sepatah dua kata

    ReplyDelete
  8. rasa mcm tu sebab kita rasa org tu tak cukup support kita psl apa yg kita nak buat kan..huhu..

    ReplyDelete
  9. cuba gb pandangan dari sudut lain... mayb dia dlm masa yg sama menggalakan n dlm masa yang sama tak galakan.. sbb keputusan atas diri sendiri... diri gb sendiri lbh tau.. tapi ofcoz kita nk orang tu bagi kita kata2 semangat kan??

    if lets say dia kata ok u bley proceed the end up x jadi mcm apa yg gb nak nnt mesti gb menyesal sbb dgr ckp dia.. mcm tu la kira situasi dia hehe..

    n akhir kata dia tu klu jadi apa-apa nnt jgn menyesal tu ingtan utk gb n diri dia juge..

    positif k.. :)

    ReplyDelete
  10. kata2 ugutan tu...yg benarnya dia tak setuju.. :)

    ReplyDelete
  11. patut cakap la," fikirlah sebaik-baiknya apa yg awak akan lakukan " sambil senyum...hehe

    ReplyDelete
  12. ekekekekeek...
    novel ni tajuk aper?
    muka surat berapa dialog ni????
    ekekekekeke..

    ReplyDelete
  13. assalam GB..apa yang GB rasa bila mendengarnya..terus kan..atau berhenti setakat itu.

    ReplyDelete
  14. tu tak bertanggungjawab tu..

    ReplyDelete
  15. org itu prihatin sebenarnya.

    bunyinya berterus terang.

    ReplyDelete
  16. cap ciken bole control shutter speed? cool... ;)

    ReplyDelete
  17. hehehehe
    yups
    selalu je dengar
    tapi tengok situasi juga la
    situasi yang saya hadapi semuanya elok2
    tak rasa macam ugutan :-)

    ReplyDelete
  18. tenang sungguh air kolam tu...

    namun di dasarnya, bergelodak siapa yg tahu, kan?

    ReplyDelete
  19. tapi gambor ko ttp cantek.




    aku ikhlas.

    :)


    .

    ReplyDelete
  20. Akak selalu dengaq ayat macam tu, siap bernada mengugut lagi :(

    ReplyDelete
  21. dia sebenarnya tk nak kita buat cam gitu dlm masa yg sama dia ego sebnarnya nk ckap dia sayang kita...

    sangka baik jelah :)

    ReplyDelete
  22. balik kepada hati. tanya hati , apa yang kita benar benar mahu . hati tu ada jawapan bagi segala .

    done following.

    http://coretpujangga.blogspot.com

    ReplyDelete
  23. jat pernah ckp cmtu GB,kat bestfren jat.mungkin sbb jat penat sbb walaupun puluh2 kali jat nasihatkan dia,dia still nk ikut jalan yg salah.manusia,bukan kita blh cntrol.

    ReplyDelete
  24. Salam Gadis Bunga,

    Lama tak jenjalan sini... Seperti biasa kudengar ayat tu tapi dimana ye? ngeee... ayat mcm putus asa pun ade gak...

    Gambar tu walau nampak burn-over exposed tp tetap cantik :)

    ReplyDelete
  25. adakah mereka penat nasihati tapi tak mo dengar cakap mereka, lalu terkeluarlah ayat seperti itu?
    sekian ..tumpang lalu..
    hehe
    salam hujung minggu GB

    ReplyDelete
  26. macam biasa dengar je ayat ni....hurmm..

    dalam pada nasihat iteww ada yang tersirat di dalamnya kot.....*gulp*

    ReplyDelete
  27. mcm ayat dalam drama2..
    hehe

    ReplyDelete
  28. Gb, apa kata utk satu2 picture yg Gb ambik, GB guna kamera cap ciken tu then ambik lagi sekali dgn kamera cap gajah plak, nak tgk comparison for both camera mahal dan ciken..cthnya pond tu, pd saya dah cukup cantik wp ciken...

    ReplyDelete
  29. itu namanya contoh ayat warning..
    perhatikan perkataan2 kat hujung tuh..ada jangan kan.. haa..warning lah tuh..seblum apa2 berlaku..

    hehehe
    =}

    ReplyDelete
  30. betul...
    tak ikhlas tu..!

    cam ugut indirectly pun ada kan?

    ReplyDelete
  31. @Telor Power

    tengkiu! tu kolam ikan depan opis lama. :D

    ReplyDelete
  32. @Ibu Ya @ Aspen

    tapi kalau sekadar mintak pandangan, dan bukan nasihat, tapi ayat yg sama disebut - tak ke berbau ugutan?

    ReplyDelete
  33. @~ Cik Azz ~

    betul jugak tu...

    sayang adalah salah satu faktor. tapi ada cara lain juga utk tunjukkan sayang kan?

    ReplyDelete
  34. @Anaa

    kalau saya dapat ayat mcm akak, saya boleh terima rasanya.

    ReplyDelete
  35. @sisdee

    aha betul. agak negatif di situ. kesian budak.

    ReplyDelete
  36. @suri

    itu pendekatan saya. tapi kdg tu rasa bersalah sebab mcm kite tak care pulak pasal dia.

    ReplyDelete
  37. @SyAfaWaNi ♥‿♥

    aha kan? mungkin tune ayat tu kene tukar sikit kot?

    ReplyDelete
  38. @Riri Yoorin

    kite cuba view dari sudut positif, tapi nampak tak ikhlas la yuuu...

    ReplyDelete
  39. @nabilah_2908

    ha... kan? dia tak bagi sebenarnya kan?

    ReplyDelete
  40. @Cikgu Ma

    pergh.

    powerful jugak cara tu. siyes!

    ReplyDelete
  41. @Ibu n Abah

    novel belum ado tajuk belum ado muka surat lagi kak. hahah!

    ReplyDelete
  42. @Acik Erna

    gb berhenti sebab seolah2 tak dapat restu. restu kene ikhlas. ikhlas kene sepenuh hati.

    ReplyDelete
  43. @farmys

    tak jugak. sebab yg nak buat tu kite~

    ReplyDelete
  44. @MasZuber

    hmmm...

    betul. mmg dia prihatin. tapi instead of bagi ayat mcm tu, kan boleh cakap cara lain...

    ReplyDelete
  45. @tasekM

    kalau akak tak cakap 'ikhlas' pun saya tau ikhlas. heheh tengs. :D

    ReplyDelete
  46. @Maya Mayana

    ada benarnya. betul. dia sayang, tapi ego.

    komplikated!

    ReplyDelete
  47. @zati embong

    how do u know dia ikut jalan yg salah jat?

    ReplyDelete
  48. @MaryaYusof

    tengs. mmg sangat over exposed sbb low shutter waktu paneh. huhu~

    ReplyDelete
  49. @Anash

    umm...

    mungkin. atau sebenarnya mereka tgh pendam perasaan kecewa.

    ReplyDelete
  50. @Mama2Q

    oh. tengs. and good idea. cuma kene dedicate utk itu la sebab sometime we are running out of time. but agak seronok utk dibuat tuh. :D

    ReplyDelete
  51. @Fatin Mraz

    warning tu maksudnye tak bagi le tuh...

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D