Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Monday, March 5, 2012

Berperang dengan jiwa sendiri

Another shot di Tanjung Harapan. HDR. :)


Dia macam ni tau.

Kadang tu kita dah kontrol....tak nak, tak nak....tapi 'ter'jadi jugak. Contohnya banyak. Biasanya dikaitkan dengan nafsu ingin memiliki. Contoh eh. Ingin memiliki high heels boot kaler hitam yang gojes tuh. Tak terlintas langsung nak beli tapi bila dah tengok tu, isk...lawanya...lawanya.....last-last tewas! Miskin seratus bulan tu disebabkan nafsu yang tak dapat dibendung.

Sedangkan, kalau GB kite just walk away and never look back pun tak ada ruginya. Senang je nak buat. Walk away. And never look back.

*

Itu kasut. Kalau bab jiwa pulak macam mana? Bertahun-tahun buang masa dengan sesuatu yang tak pasti. Berkali-kali berkata tidak dan fikir itu sia-sia sebab tak ada kepastian, tapi bila jiwa digoda semula, tewas jugak.

Sedangkan nak melupakannya boleh aja. Walk away. And never look back. Dan ingat mati. Itu yang pasti. Dan jaraknya cuma senafas dari jasad. Tapi itu yang kita GB selalu lupa.

Manusia. Manis tapi menyakitkan. Pedas tapi membahagiakan.

P/S: Tapi jangan pulak cakap besar kononnya kita boleh lepas dari segala godaan. Hanya Allah je yang tahu kemampuan kita.

52 comments:

  1. akak mmg selalu tewas digoda..
    BTW Tanjong Harapan tu kat maner???

    ReplyDelete
  2. jat mampu elak kalau x kuar bndr,cuba kuar bndr,xjmpa jalan balik.O.o

    ReplyDelete
  3. assalam GB..acik yang dah tua ni pun kalau keluar memang susah jugak nak kawal nafsu..lebih2 lagi tang makan.
    GB..fikir yang terbaik untuk diri sendiri ye.

    ReplyDelete
  4. kite pun selalu terbabas... x blh nak kata apa

    ReplyDelete
  5. bila cakap soal perasaan...hati xboleh disoal..

    mmg sukar diungkap.. sukar..

    ReplyDelete
  6. Sdh miskin rm1530 gara2 beli ipad2.sdh tewas jgk :-(

    ReplyDelete
  7. nice picca..kita sering berperang dengan diri..berperang untuk jadi lebih baik..byk perlu ditepis..berperang utk memenangi hati seseorang kadang2 tewas namun tetap mendoakan kebahagiaan dan kesejahteraan meka semuanya..

    teruskan perjuangan mu..dont look at back in anger..mcm pernah dengar..

    maaf GB kalau tak relates..tetiba je bermonolog kat sini..hurmm :)

    ReplyDelete
  8. Mak doakan GB tetap akan bertemu dengan apa yang GB cari. InsyaAllah. :)

    ReplyDelete
  9. berperang dengan jiwa sendiri tak apa .. jangan berperang dengan jiwa orang lain.

    ReplyDelete
  10. Salam

    MAMA PUN SELALU TERRGODA, skrg selalu tergoda dgn buku...sampai tak larat bak baca.

    ReplyDelete
  11. sdg bygkan GB pkai high heels boot kaler hitam...hmmm..

    ReplyDelete
  12. tul tuh awak..

    bab soping tuh saya setuju. i just membawa pulang sebuah bag..hehee

    ReplyDelete
  13. kisah cinta lama ke GB? .... hehehe

    ReplyDelete
  14. aku manusia tewas...
    aku ngaku, aku lemah...
    So, janganlah diduga aku dengan dugaan yang berat-berat hendaknya sebab aku dah awal-awal surrender....

    ReplyDelete
  15. Saya pun jenis tak tahan godaan. Konon nak diet tanak makan, tapi bila org makan saya makan lebih jugak :p

    ReplyDelete
  16. itulah kita manusia punyai hati yang rapuh

    ReplyDelete
  17. kita beli sebab kita suka, tak payah nak fikir GB, bila kita fikir balik tu yang buat hati kita jadi tak tentu arah.

    ReplyDelete
  18. Kalau dalam bab membeli ni, akak memang dah set mind dari rumah lagi iaitu beli apa yang dirancang je.. Setakat ni, alhamdulillah.. Kalau nak terbabaspun, just sikit2 je.. Itupun sebab beli makanan ataupun novel.. Kalau kasut atau handbag atau baju, memang kurang suka nak beli.. :)

    Selagi kita ada nafsu, selagi itulah kita akan berperang dengan perasaan sendiri.. Kalau dah takde nafsu, itu tandanya jiwa kita dah mati... huhuhu...

    ReplyDelete
  19. acu selalu tewas dengan nafsu sendiri :(

    ReplyDelete
  20. itu normal kerana kita manusia biasa...cuma jgn berlebih2 hingga memudarakan,sudahlah ya...

    ReplyDelete
  21. cantik! kan godaan itu janji si musuh. we have to strive to be stronger with every fall not otherwise. earthly stay..an ongoing jihad. strive to kuat kan jasmani dan ruhani :)
    we are rewarded for our efforts, the results are HIS PLAN.

    ReplyDelete
  22. Ujian paling hebat ke atas manusia ialah nafsu....

    Subhanallah.. cantiknya pemandangan..

    ReplyDelete
  23. u are totally, completely, utterly, extremely, entirely, enormously, absolutely, definitely correct..

    err, perkataan2 seerti tu sumer dapat kat dictionary.. heheh..

    ReplyDelete
  24. indahnya pmandangan..ujian dan dugaan..Dia uji kita setakat yang kita mampu..Insyaallah..

    ReplyDelete
  25. @zati embong

    kene angkut balik baru sampai umah eh?

    ReplyDelete
  26. @Riri Yoorin

    mm..

    complicated.

    otak kata jangan. hati kata ya.

    eh?

    ReplyDelete
  27. @kakcik

    saya rasa mak faham apa yg saya maksudkan. :)

    ReplyDelete
  28. @al-lavendari

    berperang dgn jiwa org lain pun pernah jugak uncle~

    ReplyDelete
  29. @mama ju,

    saya ni selalu tamak, amik dua buku sekali konon nak baca sebelum tido.

    pastu hampeh.

    tido tak ingat dunia dah. hahah!

    ReplyDelete
  30. @~ Cik Azz ~

    kalau mcm tu saya ni mmg manusia normallah kan? :D

    ReplyDelete
  31. @Kamsiah

    kalau berlebihan tu takut susah kemudian hari kan?

    ReplyDelete
  32. @ummi5

    thanks kak ummi. He is always there for us tapi kita selalu lupa.

    ReplyDelete
  33. @Anaa

    wewww akak! macam kamus bergerak!

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D