Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Thursday, February 23, 2012

Ini bukan Photoshop. Ini betul-betul punye manual~


Gambo ni diambik oleh ayah GB, menggunakan kamera yang dah terpampang kat entri lepas. Budak kecik dalam gambo tu adik GB yang nombor 3. Masa snap ni tahun 1989 kot. Sekarang budak kecik tu dah jadi bapak budak dah. Alahai...bumbung dilangkahnye. Hihihi~

Gambar jadi cenggini tanpa pakai photoshop, sebab zaman tu mana de photoshop lagi ye dak? Gigih ayah GB menampal 1/3 lens, satu demi satu untuk setiap shot. Dan disebabkan kamera tu fully manual, filemnye boleh di reverse balik untuk shot kat part lain pulak. Gigih kan?

Zaman sekarang...nah! Photoshop aja! Ahahaha!!

P/S: Sekarang ni filem dah takde jual eh? Kedai cuci gambo pun ada gaya nak pupus dah nampaknya~

32 comments:

  1. aaa..teringat camera kuno yg kena pusing2 butang setiap kali snap, kalo x pusing alamatnya gambar bertindih mcm ni...tp ok gak kan, x yah photoshop bagai..hehe

    ReplyDelete
  2. wah!!
    nostalgia..

    kalau GB nak tau.. kak tak ada kamera, sbb tak mampu..

    time kecik2 tiada gambar kami.. sedihnya

    ReplyDelete
  3. seronok klu pandai ambik gambar....

    ReplyDelete
  4. Wah! Ayah GB seorg yg mahir dlm fotografi rupanya. Betul la kata org, ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi. GB mewarisi bakat ayah Gb ni.

    ReplyDelete
  5. Dah lama tak tengok filem gambar... huhuhu...

    ReplyDelete
  6. anak dia dah ikut jejak langkah bapak la O.o

    ReplyDelete
  7. betul...

    Cina kedai gambaq dah tak leh cari makan ...

    ReplyDelete
  8. aku kalau jadi gitu biasanya tak sengaja sebab lupa dan pusing filem ke belum.... atau filem yang last (kalau guna auto roll) hahaha

    ReplyDelete
  9. ayah GB terbaeklah! no wonder GB pun terbaekk.. ke mana tumpahnya kuahkan..hehee..

    pasal kedai tuh, betul juge kan.. ada lagi ke org beli filem..igt lagi filem ada 12, 24, 26...hahaa
    ..

    p/s:awak.. macih awak.. dedikasi utk saya kat atas tuh~ ;)
    touching ni~

    ReplyDelete
  10. Uikkk.....manual ke tu....hebat lah.....boleh erk buat mcm tu.....terbaekkkkk

    ReplyDelete
  11. beb

    sekarang dah keluar balek dah kamera pakai filem. nama dia LOMO.

    heheh,

    ReplyDelete
  12. Assalammualaikum...

    Wow !!! Kreatifnyeee .. Patut la anaknya pun pandai dalam hal2 macam ni gak kan ^^

    Disebabkan kemunculan kamera2 digital, Syarikat Kodak dah nak gulung tikar kabarnya .. Hmmm .. Impak Kemajuan pada kompeni2 ttadisional seperti ini memang agak menyedihkan ... Hmmm

    ReplyDelete
  13. eh, patut la GB minat photography, rupanya turun dr minat ayah. like father, like doter

    ReplyDelete
  14. Kreatif juga ayah GB ni, patutlah menurun ke anaknya. :)

    ReplyDelete
  15. ni namanya double exposure. tp dh mcm triple exposure jek. hahaha

    ReplyDelete
  16. kedai cuci gambo byk dah upgrade ke digital dah..tader dah kut hat cuci filem berjela tu..hehe

    nice picca la, mmg pro la ayah GB :)

    ReplyDelete
  17. ni pic dlm kamera ayah GB eh?

    ReplyDelete
  18. assalam GB..kawan acik yang buka kedai gambar dah tutup pada 2008 yang lalu..sian jugak dia..dah tak ramai orang cuci gambar katanya

    ReplyDelete
  19. jadi darah menembak ni gb warisi
    dari ayah gb rupanya :)

    bumbung di langkah...hihi

    ReplyDelete
  20. Ini betul betul pro !

    Asli.

    Photoshop tu semua tak menguji skill seorang photographer

    ReplyDelete
  21. ooo sekarang tahu dah bakat GB dalam photoshoot datang dari mana..hehe

    kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke nasi kan...:)

    ReplyDelete
  22. ahaha. pernah juga terjadi masa pakai kamera filem kodak dulu ;) disebabkan ter'revind filem tu, pastu snap lain, terus gambar bertindih...

    ReplyDelete
  23. ohh memang tk pernah tgok dolu2 punya stail cam gini

    ke mana tumpahnya kicap kalau tk ke nasi...

    selalu tgok gambar berbayang kalau wedding photog..dulu pakai pakai kamera pelem letak bateri je..

    ReplyDelete
  24. gigih la ayh GB. GB pun tak mampu nak buat sebegini kreatif kan? eheh gurau sajo

    ReplyDelete
  25. haah ingat lagi time study lecturer ajar car ni..hehehe...rindunya camera lama ni..sayangnya dah rosak...

    ReplyDelete
  26. Patut pun gb suka ambik gambar

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D