Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Thursday, February 2, 2012

Pengalaman buruk bersama Felis domesticus

Felis domesticus - Domestic cat


Dulu masa zaman budak-budak, GB suka bermesra dengan binatang. Katak, musang, kura-kura, kucing. Tapi kan ada sekor anak kucing ni gigit jari dan cakar muka GB. Kalau uncle Lavendari mesti dah cakap 'cis bedebah' kat anak kucing tu.

Akibatnya, GB takut kucing sampai ke sudah. Nak kata sampai tua sebenonye tapi tak macho la pulak heheh!!! Dulu kepantangan beso kalau ternampak kelibat kucing atau terdengar bunyi kucing mengiau (takkan mengembek pulak kan?) atau terasa sentuhan bulu-bulu halus di kaki tatkala tengah lepak kat mamak. Mula la terjerit tertendang terintai sana sini. Takut kat kucing....!

Pernah sekali GB tergolek dok masa tengah buat keje studio dalam bilik. Puncanya sebab ada kucing gatal melompat masuk ikut tingkap. 'Cis bedebah lagi!', kata uincle Lavendari. Kehkehkeh, jangan marah eh uncle.... :D

Pastu time tengok cerita P.Ramlee yang tajuknya Pendekar Bujang Lapok tu...ada satu scene Sudin (kot?) kene bertapa kat rumah kosong. Tetibe ada kucing jatuh dari atas. GB pernah terkejut tengok scene tu sampai meja kopi pun 'terlompat' sama.

Takut....heheh.

*

Tapi sekarang? Tidak lagi! Takut tu idok le tapi takde la sampai nak bela. Kalau kucing tu behave....GB bagi upah keropok ikan. Kalau dia buat onar kat pokok-pokok dan laman rumah GB, memang kena syuhhh syuhhh je la memanjang.

Sekian.

P/S: Entri pesen takde bahan. Eheheheh!!!

36 comments:

  1. hoih
    rasanya kucing tu lompat masuk ikut tingkap kot? bukan dari atas kan?


    hahaha


    *sama la. aku geli kucing! :D

    ReplyDelete
  2. Salam,

    auntie kalau ayam, auntie sebut syuhhh syuhhhh tapi kalau halau kucing pisttt pistttt..
    macam lah binatang2 tu faham? hehehehehe

    ReplyDelete
  3. Mak pun tengah takde bahan ni (tu yang rasa nak bersara je dari berblog!) :(

    ReplyDelete
  4. Kak Azie pun tak berapa gemor kucing. Memang takda niat nak bela pun.

    Tak tau pasaipa...

    ReplyDelete
  5. Lain kali kalu takut kucing gesel-gesel kaki di kedai mamak, makan sambil bersila di kerusi jer..

    ReplyDelete
  6. hehe, takut kucing rupanya..tapi kucing sangat comel ok..

    ReplyDelete
  7. Gb,

    k.lin suker kucing.geram sgt2.kt rumah xde bela kucing tp sentiasa ada kucing dtg mkn kat rumah.dia dok tggu mkn kat dapor .sgt tomei

    ReplyDelete
  8. kalau tak ada bahan, uncle boleh ekspot kat gb dengan harga staff price. cakap juga macam tu kat kakcik. hehe

    uncle memang pernah menbedebahkan kucing tapi tak pernah menbedebahkan kat orang yang suka atau takut kat kucing.

    ReplyDelete
  9. yeah suka dengar ada jugak yg spesis takut, geli, trpekik, terlompat dengan felis domesticus.
    tak macho eh..ajar lah macamana
    nak jadi macho

    ReplyDelete
  10. gB
    sepanjang bertahun2 lamanya akak bela kucing, tak pernah kena gigit dan cakar...
    sebab kucing boleh 'sense' org yang sayang dan orang yg takut dengannya...
    jika dia 'sense' orang tu takut.. lagi seronok dia acah-acah ajak gurau...

    ReplyDelete
  11. dia punya fobia boleh sampai melatah ye dak?

    ReplyDelete
  12. ana suke sgt kucing... kalau leh nak bela banyak2...

    ReplyDelete
  13. sy dulu suka sgt kucing..tp lps trauma kucing mati dibunuh sy tobat nk bela dah..x thn berendam air mata..


    la ni nmpk kucing halau jer..sbb nnt berak merata

    ReplyDelete
  14. *ngiaauuuuuu.....*
    *gesel-gesel kat kaki*
    *duduk buat muka garfield, mata bulat besar*



    (nak upah keropok ikan)

    ReplyDelete
  15. Dengan katak dan musang pun GB bermesra juga ke? Tiba2 terasa nak jadi katak ooppss musang .... hahaha

    ReplyDelete
  16. haha.. xpe lagik sbb ade trauma disitu.. tp ade mmber geli dgn anak kucing.. kitten aje tau.. mak bapak kucing dia ok.. geli lelagik yg baru lahir.. hehehe

    ReplyDelete
  17. kucing tue nak mintak belas kasih GB kot hihihihhh

    ReplyDelete
  18. akak sampai sekarang pun takut kucing jugak...

    ReplyDelete
  19. kucing...aku suka kucing, dahuli aku pernah bela seekor anak kucing yg hilang ibunya. sgt kecil dlm 2 mggu kot. aku bela sampai dia membesar dan sehingga akhir hayat dia. dan sekarang aku tak bela lagi. sedih wooo....

    tapi dari pelihara kucing, baek aku bela kera memerang,atau musang pandan mcm pakcik aku. musang lagi manja dri kucing dan lebih seronok dari anjing(dari pandangan mata aku)

    ReplyDelete
  20. kak ayu sentiasa suka kucing, en zalie pun suka..
    tapi MIl tak suka..

    nak buat mcmana?? nak bela pun takut kena bebel.. hahhaha

    miowww...miowww

    ReplyDelete
  21. GB macam kakak memang takut dan pernah terjadi juga makan di bandar Hilir Melaka kakak melompat naik atas kerusi dek gara-gara kucing. Malu dah hilang masa tu sebab semua org pandang semacam...

    Anak-anak kakak suka kucing tau...

    ReplyDelete
  22. okeh..saya ske entry pasal kucing 2 ni taw :)

    ReplyDelete
  23. pernah ada 21 ekor kucing suatu ketika dulu...

    ReplyDelete
  24. Sallam GB,

    Saya kalau dekat dengan kucing terus lelah dan bersin. Takut sangat kucing.

    ReplyDelete
  25. acu pernah kena gigit dengan kucing yg gebu...parut nya kekal sampai sekarang :(

    ReplyDelete
  26. kucing comel. i have one named Tommy. i used to be afraid of kucing before. but now, not anymore. they're so cuteee! :')

    ReplyDelete
  27. akak pun tak berapa suka kucing gB.. dulu sayang bebeno beno, lepas ada kejadian badan habis berkudis kena gigit kutu kucing, eh bukan badan, tapi kaki.. terus tak berapa suka dah kat felis domesticus itu.. hehe..

    ReplyDelete
  28. sy takut dgn ank kucing..geli. lembik2 je tgk. Dulu pernah sy lompat tingkap umah sbb tetiba ada ank kucing kt blkg sy semasa sdg menonton TV. Sib baik xtinggi..kalau tak, patah riuk lah sy jwbnya.

    kt umah sy xde seekor kucing pun.. :)

    ReplyDelete
  29. umah js pernah ada 7 ekor kucing..tp js la yg seksa sbb nk cuci dan mandi kucing...asyik kena cakar bagai..

    tapi kini tiada lagi...time kucing meninggal kita org smua sedih sbb kena langgar kereta..

    ReplyDelete
  30. saspen tajuk awak..sy igt nama pemain bola sepak tadi.. kikikii


    =D

    ReplyDelete
  31. Salam kenal.
    selalu jumpa nama ni.
    Teruskan menulis.

    ReplyDelete
  32. saya suka kucing..
    tapi tak suka bela kucing..

    kalau ada kucing yang tak berak..
    sila beritahu saya..
    saya nak bela kucing itu


    sekian.

    ReplyDelete
  33. dulu bermesra dengan binatang, sekarang bermesra dengan kamera...

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D