Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Wednesday, February 22, 2012

Otai punye Nikon

Nikon FM keluaran 1981. Bought online (purchased thru phone)  in US. Price in 1981 was USD230
Saje GB nak cerita sikit pasal Otai punye kamera ni. Ni kamera berat dia sekilo lebih kot. Kena taruk filem. Fully manual. ISO setting, aperture, shutter speed hatta nak tolak filem pun kene manual. Dulu masa zaman belajo GB selalu pinjam kamera ni gi bawak trip memana walaupun time tu dah ada kamera kompak sendiri cap Canon yang kene taruk filem jugak.

Tapi sikit leceh la sebab segalanya manual, dengan beratnya, dengan takut masuk airnye. Dan kamera ni masih boleh berfungsi walau takde bateri.

Banyak gamba zaman kanak-kanak riang GB, adik-adik dan mak dah diabadikan pakai kamera ni. Nanti GB publish gambo-gambo yang pernah Encik Otai tangkap dan yang pernah GB tangkap pakai kamera yang sama. Takde edit eh. Terus cuci kat kedai gambo.

Masa baru nak guna dulu gigih jugak la Otai mengeksplain kat GB kaedah nak guna. Nak taruk filem, nak setting segala. Lama jugak GB belajar dan bereksperimen, tapi tak pandai pun. Hasilnya adalah beberapa kotak kasut gambo tak jadi yang GB dah hasilkan. Tapi yang mana jadi tuh cun la walau tak banayk. Hahaha! Syukurlah sekarang segalanya digital. Heheh.

Later-later karang GB taruk gambo hasil kamera fully manual ni yek.

P/S: Otai tersebut adalah ayah GB. Dan ayah adalah seorang Nikonian. :D

77 comments:

  1. hehe. nanti nak gak tgk gmbanya!

    :D

    ReplyDelete
  2. Terbaek tu sifu plak ayah sendiri lg la. Hehe

    ReplyDelete
  3. @kasihibu

    wewwww...zaman tok gajah punye tu kak!

    ReplyDelete
  4. belajar dari otai ni.....hhehehee

    ReplyDelete
  5. style...nk tgk pic yang dh snap dlm kamera tu keh dak?post nk tgk hehe

    ReplyDelete
  6. Kemain gB ni... ayah dia, dia panggil Otai je ya? ;-)

    _________________________
    I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

    ReplyDelete
  7. nak belajar dari otai jugak can ah? hee
    tapi nanti kira kuah tumpah ke mangkuk sebelah la..hik3..

    ReplyDelete
  8. yang lama tu yang berkualiti kan GB?

    ReplyDelete
  9. oh pttla GB suka photography juga..


    kuah tumpah ke nasik rupanya

    ReplyDelete
  10. koleksi eksklusif tu GB..jaga baik baik....Nikon ke, Canon ke..yg penting the person behind the camera...teringin nak tgk gambar2 nya :)

    ReplyDelete
  11. fuh nie mmg otai.. dulu pun pernah belajar pakai camera SLR begini. tapi takde lah sampai yg filemnya ditolak gak.


    lagi 1, masa nak amik ada bende yg lutsinar kat tmpat mata tu.. fuh punya jenuh nak hilangkan benda tu. org kata, kalau hilang maknanya tangan kita stabil dan statik. baru gamba cun

    ReplyDelete
  12. wow hebatt anak beranak hebatt ni :)

    ReplyDelete
  13. Walau GB tak kenalkan siapa otai itu kakak dah dapat tangkap mesti ayah GB sebab pernah GB buat N3 yg ayah GB pun minat bermain dgn kamera - like father like daughter hihi...

    ReplyDelete
  14. salam sis...eh samalah sifu dulu2 my abah jua.. saya pon masih simpan kamera style tu cuma dah rosak..huhu..kalau nak anta service boleh tahan harganya...

    ReplyDelete
  15. otai photography adalah ayah sis sendiri? oh how cool :) hehe i wish i could get this kind of camera so very soon! can't wait to see the beautiful photos taken by you hehe :) cepat cepat upload!

    ReplyDelete
  16. patutlah gb minat fotografi....ke mana tumpahnya kuah kalau tak ke nasi..ye dak...

    ReplyDelete
  17. @azam

    a'ah. kene belajar terus lagi sebab tak pandai pandai. :)

    ReplyDelete
  18. mesti gambarnya cam kamera LOMO ye?

    kamera tu jaga bebaik,nanti jd koleksi antik...sekarang blh pakai lagi?

    ReplyDelete
  19. tp design still sama mcm skrg gk kn.

    ReplyDelete
  20. Salam,
    Apapun, fasal fotografi ni, GB mesti lebih hebat drpd LF ! Lf sekarang ni pakai compact camera biasa2 je brand samsung .. tak tahu apa fasal, gambar blur je. Nanti nak minta advice GB

    ReplyDelete
  21. saya ni ada camaera nikon jugak...gambar clear sesangat..tp x pandai pusing sudut yg ngetop la bila bergambar..men snap jerr...

    ReplyDelete
  22. pakai kamera lama kena pandai berjimat cermat...

    ReplyDelete
  23. waduh. Teringat kamera Olympus old school kepunyaan bapa. Masih lagi ada kamera tu, masih bagus, masih boleh pakai. Cuma filem ndak ada dijual suda.

    ReplyDelete
  24. Apa tak chun nya, pakai 50mm f1.8 mestri hebat!

    ReplyDelete
  25. salam.. ahad ni ada gathering nikon users kat central market.. cik bunga tak g ker...

    ReplyDelete
  26. den canonian...ahakz....kalau dulu sape pakai kamera mcm tu...mmg hebat lah org tu...kamera mahal2 lah dulu

    ReplyDelete
  27. ... dan kuah Canon Masak Lemak Cili Padi tu terus tumpah ke pinggan nasik GB...!

    ReplyDelete
  28. assalam..otai2 pun ayah kesyangan GB he he

    ReplyDelete
  29. @SURIA AMANDA

    berat. berkualiti. gambo sharp gile.

    tapi sayang sebab filem dah tak dijual sekarang.

    ReplyDelete
  30. @Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

    ayah pun suke amik gambo merapu jugak dulu. heheh~

    ReplyDelete
  31. @Daddy Ziyyad

    yg mana ada nanti saya akan scan n post kat sini.

    :D

    ReplyDelete
  32. @Telor Power

    haha. ini kamera umur dah sama dgn gb tahu?

    gb tgn sokmo tak statik. sebab tu kene pakai shutter speed tinggi.

    ReplyDelete
  33. @Tihara

    subhanallah. alhamdulillah.

    minat kitorang sama kak.. :D

    ReplyDelete
  34. @Kakzakie

    saya dah agak mesti akak dpt tangkap walau tak bagitau siapa. :D

    ReplyDelete
  35. @Dinda Iva

    rosak? sayang...

    kamera ni tak rosak. masih boleh pakai. cuma filem dah takde jual dah... :(

    ReplyDelete
  36. @Rtp Farra Arisha

    hahah soon insyaAllah...

    gb and ayah selalu cakap pasal kamera tapi mak selalu cakap, pompuan tak sesuai diajar berkamera sgt. hahaha!

    ReplyDelete
  37. @lieynanilaz

    minat mungkin timbul lepas tgk gambo2 dalam album dulu2. :D

    ReplyDelete
  38. @Maya Mayana

    kamera tu masih boleh pakai.

    nak kata macam LOMO pun tak juga. :D

    ReplyDelete
  39. @zati embong

    design tak lari banyak kot. sebab ini bukan la kategori 60an atau 70an. :D

    ReplyDelete
  40. @luahfikiran ... mari kita

    saya pun ada compact kamera brand cap ayam heheh. nnt kalau jumpa uncle saya akan try tgk kamera tu. tapi saya tak pandai pun.

    ReplyDelete
  41. @Aku

    kalau tak kang jadi macam aku - gambo tak jadi berkotak2. :D

    ReplyDelete
  42. @iAwani Dotkom

    tuh la. sayang sikit sebab filem dah tak dijual...

    ReplyDelete
  43. @jeBateja

    bapak den kaki kamera mcm den jugak. tuh yang sanggup beli tuh.

    ReplyDelete
  44. @Acik Erna

    ayah makin tua acik. hopefully ayah dan mak gb akan kekal sihat...

    ReplyDelete
  45. otai gile kamera tu..

    mesti lagi tua dari usia GB..

    ReplyDelete
  46. @farmys

    rasanya umur kitorang lebih kurang kot. ;D

    ReplyDelete
  47. Klu blaja kat UiTM, wajib ade mende alah nie (course AD). Termasuk sy. Tp sy dah jual. Mmg kamera otai utk org otai. Bukan sng.

    ReplyDelete
  48. sebenarnya kan...wa dah lama cari nikon film slr! hahahaha


    saya bukan nikonian. saya lomorian. kihkihkih

    ReplyDelete
  49. Wahh ayahmu otai :) Kite memula pakai kamera filem dulu Minolta. Otainya takde, main sendiri blaja haha. Dah tue br de otai yeitu somi sendiri (tp mase tu lom tawenlah pun). Skang Minolta tu dah kena kulat- lupe bkk bateri (bongos!):P
    Meh Jemput Singgah Ye :)
    Resepi Kek Ceklat Deeb punye style!

    ReplyDelete
  50. @Pok Amai-Amai

    susah kamera ni. kene siap filem bergulung2. tu pun nak dapat gambo yg puas hati kemain susah~

    ReplyDelete
  51. @hanie

    babe. ko beli filem kat mana? cuci kat mana?

    ReplyDelete
  52. ayah nik ada satu...also nikon...

    masa sekolahdulu..
    ada pinjam bawak g sekolah
    tapi mas atu zaman kamera kompak
    so malu gile bawak kamera godang tu..hahahha
    stupid me..

    sekarang semua sibuk nak usung kamera godang...
    =p

    ReplyDelete
  53. uncle datang dari zaman Lomography...

    ReplyDelete
  54. family ko semua minat kamera? wahhhh....

    ReplyDelete
  55. Yeayyyy, 'Otai' pun peminat Nikon ! Hidup Nikon !!

    ReplyDelete
  56. film salu beli on9..cuci kat area wangsa maju. kat kedai foto mega. kita pos jek film..then bayar harga..diaorg pos balik kat kita. hehehe

    ReplyDelete
  57. Assalammualaikum...

    Mahal tuh kamera ni kan GB .. Ni kiranya jurukamera fanatik la yang biasanya gagah nak membeli .. Tp tahan lasak kamera dulu2 ni .. Hehehe

    ReplyDelete
  58. @Queen

    tuh la. dulu zaman kamera kecik. tapi kite nak try bawak yg beso.

    sekarang pulak zaman org nak berkamera beso balik, tapi kite pulak pilih yg kecik, asal saja resultnye sama mcm yg besor. huhu~

    ReplyDelete
  59. @-gedek!

    gambar2 lomo adalah priceless tau uncle! :D

    ReplyDelete
  60. @jo

    aku ngn ayah aku je.

    mak aku minat kuali. sebab tu aku selalu kene marah bila pegang kamera nak keluar menembak. wuuu~

    ReplyDelete
  61. @hanie

    apsal aku tak jumpa pun filem yg selalu beli dulu. yg ada nampak macam lain je pesennya. ni tgk online la ni~

    ReplyDelete
  62. @AdiaLuze

    salam...

    tang rege tu saya tak pasti. tapi kemera ni mmg tahan lasak. badan besi. duh!

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D