Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Wednesday, February 8, 2012

Bunyi motor di luar rumah pada waktu pagi-pagi buta. Siapakah?

Young shoot of Heliconia rostrata


Tadi (12:30 tengah malam) GB terdengar ada bunyi motor di sekitar rumah GB. Lepas tu motor tu beredar dengan laju. Risau pulak rasanya...

Sebab...

*

Beberapa minggu lepas bunyi yang lebih kurang sama kitorang dengar. Waktu pepagi buta jugak. GB agak suspicious juga time tu tapi fikir positif. Sambil berdoa supaya takde benda pelik yang berlaku.

Sampailah 2 hari lepas masa ayah GB tengah dok godek-godek ketenye...tetibe ayah masuk rumah dan tanya, 'Mana basikal?'.

Innalillahiwainailahirojiun....

Barulah kitorang sedar yang basikal sudah hilang... Kalau diikutkan dah agak lama jugak hilang tu tapi sorang pun tak sedar sebab jarang guna. Cuma sedar kawasan depan rumah tu agak 'lengang', tapi tak tau apa yang kurang. Rupanya basikal dah kena kebas. Binawe sungguh pencuri tu.

*

Basikal tu sebenarnya GB naik dari tingkatan 3 sampailah ke tingkatan 5. Sebelum tu naik basikal biasa je. Lepas tu ayah beli mountain bike berpalang. Dulu GB naik sambil pakai baju kurung tudung labuh atau kalau hari Ahad GB pakai uniform berblazer berskirt panjang tuh. Dengan beg besar kat belakang. Kalau naik bukit senang nak kayuh sebab ada gear. Hari-hari eksesais kaki. Dalam 7-8 km kot pegi balik hari-hari. Mungkin sebab tu kaki GB tak boleh nak slim sebab otot dah keras. Ekekeke!!!

Pernah kene kacau jugak time-time naik basikal tuh. Budak sekolah pun depa nak ngorat. Apa la...!

*

Tapi sekarang basikal tu dah takde. Gambar dengan basikal tu pun takde. Sedih....

Binawe punye pencuri!

P/S: Kawan-kawan pun hati-hatilah ya. Mungkin kita rasa rumah kita takde benda best pun, tapi untuk orang lain....kita tak tahu.

43 comments:

  1. mmg binawe pencuri tu... lepas nie mmg kena amik iktibar dari kes kecurian tu GB.

    ReplyDelete
  2. @Telor Power


    betul tu. kene put extra caution on everything, tak kisah la benda apa pun.

    tak tido lagi rupanya telor eh?

    ReplyDelete
  3. WAKA...WAKA....2 kali binawe pencuri tu kena...lagik 42 kali...betul lah dia mmg binawe....

    ReplyDelete
  4. Begitu laa manusia bila x nampak dosanya....hak milik org senang2 jeee jadi hak milik dia org...Ada dia kisaahh...aaduhai..
    Sabor my dear...!!

    ReplyDelete
  5. Basikal depan rumah mak sekarang pun pernah kena curi. Bukan itu sahaja, seluar baju pun pernah hilang (bukan seluar baju kecik tapi)... sengkek betullah pencuri tu. :(

    ReplyDelete
  6. alahaiiiii, sayangnya ... gambar kenangan dengan basikal pun takde pulak tu ... habislah kenangan lampau tidak sempat dikongsi bersama huhuhu ...

    ReplyDelete
  7. Pasang CCTV laa... senang sket nak monitor...

    ReplyDelete
  8. apa la pencuri tu... da tak de keje sgt la kan... moga2 Allah bka pintu hati sedar kan diri dia~

    ReplyDelete
  9. haishh binawe sungguh sempat kebas beskal..

    ReplyDelete
  10. awal tahun lepas, motor lc adik saya kene curi. binaweeeeeeee !!!! baru beli bape bulan ntah. lepas pada perisitiwa itu (skema ayat), ayah beli motor baru utk adik, sekali motor tu terus naik pangkat, masuk parking dlm rumah terus.
    belajar dari pengalaman

    ReplyDelete
  11. Pencuri ini dia tak kira barang, asal boleh sebat dapat 2-3 hengget pun dia kebas je. Pasu bunga yg tak der nilai pun org boleh kebas coz berkenan kat bunga2 kat dalam pasu...

    ReplyDelete
  12. Barang yg dah jd sebahagian dari kenangan sgt terasa bila dicuri... Mmg binawe pencuri tu...(saja nak guna ayat binawe...)hehehe...

    ReplyDelete
  13. binawe tue ape???? tak pernah dgr pun...ckp loghat utara erkk..nnti kne tanya wife dulu arr huhuhuhhhh

    ReplyDelete
  14. GB : lepas dari komen2 terus tidow hahahaha...

    ReplyDelete
  15. Have to be extra careful - kejadian mencuri semakin menjadi2.

    BTW, beautiful banana leaves capture, shot from top perspective.

    ReplyDelete
  16. cantik daun pisang tu..:)
    kena hati2 sekarang ni, byk kejadian curi sini sana..

    ReplyDelete
  17. awak pun hati2 ya esp kalau ada terbalik lewat...

    ReplyDelete
  18. gB,
    binawe sungguh.. len kali kalo dengar bunyi motor, bawak cota kuar umah cek..

    ReplyDelete
  19. Bila barang kena curi benggang sungguh.
    Dulu motor arwah ayah kena kebas. Bangun pagi dah hilang.
    SAmpai ke sudah tak jumpa. Geram betul.

    ReplyDelete
  20. wow.. tingginya kamu sebab boleh ambil foto pucuk pisang...

    budak2 saja nak pinjam basikal tu agaknya... esok-esok dia pulangkanlah, cer buat solat hajat kasi panas bontot dia org supaya pulangkan... keh keh keh

    ReplyDelete
  21. Kalau dah nama pun pencuri GB. Mata melilau tak kira apa janji boleh dikebas dia kebas...

    Sayang basikal penuh sentimental value dah hilang...

    ReplyDelete
  22. dulu kalau nak balik kampung naik kereta.. gua akan parking motosikal dalam rumah.. kesian kalau tinggal kat luar rumah nanti dia sejuk.. :)




    .

    ReplyDelete
  23. nik pernah jadi gini..padahal buku2 lama je..
    seliapr jepun
    alas kaki

    memang sakit hati GB..
    pada kita..apela sangat benda2 tu..
    tapi kalau dah dicuri..jenuh jugak nak mengganti balik

    ReplyDelete
  24. aktiviti menyamun semakin menjadi-jadi sekarang....

    ReplyDelete
  25. Salam,
    Nak basikal ke GB ? Kat rumah LF ni ada basikal yang dah tersadai lama .. LF boleh bagi free je ... tapi basikal ni untuk kanak2 remaja ok lah

    ReplyDelete
  26. kalau dh nama pencuri tu..tong sampah pon dia nk curi gamaknya..

    ReplyDelete
  27. PR pun selalu berjag2 sbb tinggal kat kaw taman...

    ReplyDelete
  28. berhati2 selalu..nice picca GB..like!! :)

    ReplyDelete
  29. mat gian kot..kata2 rina avail tu betul..tong sampah akak selalu kena curi kalau yg beli..sudahnya tong racun belah atasnya buat tong sampah..selamat duit...

    nice picca :)

    ReplyDelete
  30. ishh..ishh..basikal pun dia org ambik jugak ekk..

    js mmg fobia kalau bunyi benda pelik2 mmg cepat2 js tengok..kot2 ada benda pelik...huhu..

    msh fobia hingga kini..moga takde apa2 yg buruk berlaku...ameen.

    ReplyDelete
  31. sekarang bukan boleh leka sangat...bahaya.

    ReplyDelete
  32. As salam GB,

    Lama nya tak singgah menjenguk. Dah semakin cun blog anda. :)
    (seperti orangnya juga!)

    Tentu sedih kan, bila terpaksa berpisah dengan 'kesayangan' kita. Namun bila direnung kembali, tiada yang kekal di Dunia ini... kan?
    Bersabarlah, mungkin nanti beroleh Rezeki berlipat ganda, siapa tahu?

    P/s : CONGRATS ! Kerana blog cantik ini tersenarai di Bloglist ONDBLOG 2 Ondscene.my/

    Have a good one, GB!

    ReplyDelete
  33. aiyooooo beskal lama pon diorang nak sebat..hmmm

    ReplyDelete
  34. seb baik aku pegi keja naik bas...bkn basikal..

    ReplyDelete
  35. harap2 pencuri tu tumbuh bulu byk2 kt muka. jahat sgt

    ReplyDelete
  36. takda rezeki Gb la tu, nanti beli baru yek..;)

    ReplyDelete
  37. La...sampai ke dalam masuknya...berani betul..eii mmg geram la. Ni yg nak suh haramkan kedai besi buruk ni !

    ReplyDelete
  38. jiran sebelah pernah di ragut ketika balik kerja pukul 6 pagi betul2 di depan rumah masa keluar nak bukak pagar..

    ReplyDelete
  39. haduihhh..
    kat mana2 pun kena hati2 skrg ni
    lenkali kalo dgr bunyik moto tu, standby senapang patah siap2!

    ReplyDelete
  40. lama tak singgah,.

    cik..kak sibuklah sayang;;
    rindu..

    alamak, basikal dh hilang??
    hope esok2 hati2 ya dik..

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D