Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, February 14, 2012

Apa nak buat kalau tengah stress/tensen/runsing?


Yup. Froyo mungkin salah satu caranya. Cuma kalau senang dapat parking mungkin boleh hilang stress. Bayangkan kalau nak parking pun susah...sama ja! Lagi tambah stress ada la. Hahaha!

*

Dulu kan GB selalu lukis muka orang masa tengah stress dalam meeting atau seminar. Tapi jangan expect yang lawa-lawa la sebab mmg turn up jadi kelakar. Feature tu ada la. Boleh kenal muka yang di sketch tu, tapi sebab skill kelaut maka benda tu jadik kelakar. Makanya bergilir-gilir lah GB dan dia (baik awak mengaku! :p) take turn masuk toilet sebab nak ketawa. Maklum, nak ketawa kat bilik meeting tak boleh sebab macam tak kena je...orang tengah tensen kita pi bergelak ketawa pulak. Nampak sewel je kang. Tak nak tak nak tak nak...! :p

Lepas gelak....hilang separuh tensen. Keluar meeting orang lain muka berkerut, kite muka manissss je! Hahah! (Deja vu. Macam pernah cerita je benda ni tapi di mana ya??)

*

Sekarang ni kalau tensen GB grab kamera keluar dan menembak. Kadang tu memang ntah hapa2 yang ditembak, buat perabih bateri kamera ja! Takpalah. Yang penting stress ke awan. Tak best lah hidup dalam stress ni, nanti muka nampak tua 10 tahun. Penyakit pun senang datang. Tak best tak best!

*

Tapi kalau dah tak tertahan sangat.....amik wuduk....solat....mengadu dengan Allah dan nangis puas-puas. Allah Maha Mendengar. Dan selepas tu tenangnya...hanya Allah je yang tahu.

Menangis sambil mengadu dekat Allah....selalu GB buat tuh. Ratu air mata kan?

P/S: Ok. Sekarang ni siapa boleh tolong kurangkan stress GB yang satu ni. Stress pasal ape eh? Hehehe...

96 comments:

  1. makan....tutti frutti.....terbaik

    ReplyDelete
  2. yes mengau lah dgn Allah..itu yg pasti berkesan..Insya Allah :)

    dap nye tooti frooti..nk tgu bukak kat mentakab baru leh rasa..hahah,sape nk velanja tah :)

    ReplyDelete
  3. Yeppp..
    Tutti Fruitti..
    kena pulak perasa red velvet... hmmmmm nyaman...
    sambil suap sambil angankan yg sejuk2... bestnyer...

    ReplyDelete
  4. Kalau nak awet muda macam ayah, jangan stress. Tapi kalau nak nampak berkerut macam mak, silalah stress banyak2... hehehe...

    ReplyDelete
  5. makan aiskrim pun boleh hilangkan stress, tambah2 kalau tutti futti.. yummy..

    ReplyDelete
  6. Bahaya tau kalau stress aja, makan..kalau stress aja , makan...Nanti stress nak lose weight! Haha

    ReplyDelete
  7. jom jalan2 boleh hilangkan stress...ahhaha.

    ReplyDelete
  8. mengaji dengan tajwid yang betul..pasti hilang stress..insyaALLAH

    ReplyDelete
  9. sodapnya..xpenah rasa lagi tutti fruitti

    ReplyDelete
  10. stress memang sentiasa ada.. cara kita keluar dari stresstu pentingkan.. tutti fruitti sedap...

    ReplyDelete
  11. wow...................
    kak kalu stress pasti tidur.. hahha

    PS: bukan tami syer masalah kamu pada k,ayu, takut makin celaru.. hehhehehe

    ReplyDelete
  12. @Tihara

    meh le turun KL..kite banje tutifruti nak? eheheh~

    ReplyDelete
  13. @Ibu n Abah

    wo. akak suka red velvet ek? saya suka fruit based. nak rasa masam dia tuh~

    ReplyDelete
  14. @kakcik

    ayah tu ceriaaaa je! :D

    mak pun awet muda lah! :D

    ReplyDelete
  15. @Daddy Ziyyad

    makan sekali sekala ja. tembak tembak je lebih...! :p

    ReplyDelete
  16. @lieynanilaz

    kalau dah memuncak sgt stressnye, kene la gi jalan2. hahaha!

    ReplyDelete
  17. @cik dila..


    rasa dia sama mcm rasa yogurt tapi dah difrozenkan. :D

    ReplyDelete
  18. @Cho Zila


    betul. how u handle it yg penting kan~

    ReplyDelete
  19. makan benda-benda camtu tak hilangkan stress... cuma buat diversion jer sekejap.

    kalau nak hilangkan stress, berdepanlah dengan punca stress tu dan hilangkannya... sebagai contoh, ketuk kepalanya perlahan-lahan dan lari laju2...

    ReplyDelete
  20. Makan! Dan yang terbaru...belasah tv sampai pagi esoknya!

    But setuju dengan GB part doa tu. Itu lah yang sebaiknya tidak kira lah apa agama kita...

    ReplyDelete
  21. aku pun kalau stress jd kuat makan.
    kalau nk mkn sayur tak pe gak.
    ni nk mkn mcm2.. heh.


    .

    ReplyDelete
  22. sedap froyo...acu makan froyo nie setiap hujung minggu...hehehehe
    kira sekali seminggu :)

    stress?? jangan selalu stress nanti muka cepat nampak tua :)

    ReplyDelete
  23. GB : kalau aku suka release kan dgn pi berenang atau makan kek cekelat.

    (makanan2 yg manis juga membantu release stress mcm cake, ice=cream, salad buah2an dan cekelat bar)

    ReplyDelete
  24. Salam gadisbunga,

    Jangan dok stress banyak sangat GB...nanti terjejas kesihatan pulak.....

    Ambik wuduk dan berzikir banyak2....Allah tu maha pengasih...Dan Dia sentiasa mendengar akan hamba2nya...

    ReplyDelete
  25. GB,
    stress
    bagus untuk minda..
    sebenarnye
    sebab selepas abis stress
    akan rasa kemanisan nyer

    ReplyDelete
  26. hahahaha...

    lawak lah..
    nway, best ke dat tutti tu?

    never tried it..

    p/s: GB nye sketch mmg wonderful~
    beb, mana gi sketch uncle 'likely..' tuh ye?? ada simpan gi tak?

    ReplyDelete
  27. kak ati akan makan coklat
    yang kak ati suka atau pi
    klia beli coklat yg mahai2 tu..hehe

    ReplyDelete
  28. HAHA..ketawa, makan tutti frutti serta menembak semua merangsang endhorphin GB..x yah cuba krim simplycity pon x ngape..



    p/s: sy tulis balik entri sy tu sbb takut org x dpt apa yg sy nk sampaikan HAHA

    ReplyDelete
  29. kdg2 stress juga nak membayar tutti fruiti tu GB.. he..he.. kalau macam akak yg selalu makan berlima mmg mahal gak..

    ReplyDelete
  30. saya akan nangis dalam bilik air puas2 kalau stress

    ReplyDelete
  31. JJCM le... kasi hilang stress.. hehehe


    tapi, mengadu pada Allah paling tepat sekali..

    ReplyDelete
  32. aku di dapur,
    masak utk sajian tengahari isnin.




    selasa, 1.13am.


    tekanan x? makan pun x sempat.

    ReplyDelete
  33. kalau stress akak ambik kunci keta terus start keta kemana saja sorang2 sebab takde tujuan..

    ReplyDelete
  34. Semalam first time makan benda dalam gambar tu. Itupun Atikah dan Adam yg belikan semasa mereka keluar beli barang.

    ReplyDelete
  35. Kalau lalu kat tandas wanita kat opis dengar org gelak2 adakah itu tanda org nak release tension? hehehe

    ReplyDelete
  36. @Aku

    jgn regard sbg diversion je. it can give us idea jugak on how to handle it. or how small the cause of the stress actually are.

    ting! :D

    ReplyDelete
  37. @Sumandak Kinabalu

    betul jane. Tuhan sentiasa dekat dengan kita. :)

    *

    sekarang kat tv layan cerita apa? heheh!

    ReplyDelete
  38. @tasekM

    kene la buang segala jenis eskrem dan cookies kat dapur tu. stock up sayur mayur je.

    arnabun!

    ReplyDelete
  39. @@cu SaYaNg

    tgk acu...comel je.

    pandai acu manage stress. :D

    ReplyDelete
  40. @Telor Power

    aku tak reti berenang.

    tapi makan kek cekelat aku reti!

    ReplyDelete
  41. @Ros

    insyaAllah saya akan cuba kurangkan stress walaupun sebenarnya byk hal jugak yg boleh buat stress ni. :D

    ReplyDelete
  42. @Anash

    betul jugak kan kak?

    menjana minda jugak sebenarnya stress ni. boleh polich kite punye problem solving skill. eceh...! :D

    ReplyDelete
  43. @Fatin Mraz

    cer imejin rasa yogurt campo eskrem - lebih kurang gitu le rasa dia.

    *

    saya simpan lagi sketch tu. nanti saya feature dalam entri. kihkihkih!!!

    ReplyDelete
  44. @Ati Masrif

    kalau jumpa 99% russian cekelat tlg belikan ye kak! :D

    ReplyDelete
  45. @Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

    haha! ala..tak payah sapu plant endorphin le kalau gitu ek? fuh, selamat duit. hahah!!

    ReplyDelete
  46. @Hanis Azla

    woh. kene dijauhi kalau cenggitu kak! hahaha!

    ReplyDelete
  47. @sudipVSsenduk

    eh. good one lah.

    saya pun pernah buat.

    best jugak nangis dalam bilik air.

    ReplyDelete
  48. @PUTUBAMBU

    kalau seminggu 7 hari stress, adeiiiii badannn!!!!

    ReplyDelete
  49. @BonekadalamChermin

    laling.

    kamu dah makan malam isnin ke belum?

    ReplyDelete
  50. @whitecappuccino

    dulu saya pernah buat gitu. tapi sekarang dah kurang.

    layan jugak kalau layan cara gitu~

    ReplyDelete
  51. tak penah masuk tutti fruiti tu...hhehe..

    ReplyDelete
  52. ya,, hidup biarlah penuh dengan senyuman kan... wtpa nak layan stress... kita relax je selalu.. insya Allah semuanyak akan baik2 saja...

    p/s: best juga buat aktiviti macam tu time meeting ... sketch muka kwn2. ehehe

    ReplyDelete
  53. tak mo lah tuty frutty mahal ya amat

    ReplyDelete
  54. mcm-mcm org nak atasi stress kan gb..akak ada sorang kwn ni..agak alim jugalah..pi mana2 dlm beg ada quran kecik..bila dia stress dia pi amik wuduk pastu bukak quran kecik tu baca..alhamdulillah stress hilang tenang lebih tenang dri amik panadol dua tiga biji..wallahualam

    ReplyDelete
  55. sedapnya tutti frutti tu trus hilang stress...hehe

    ReplyDelete
  56. BW here =p

    tutti frutty,ok la tu.. cer try coklat la..hahaha

    care laen, jom gi broga hills..
    da sampai atas jerittt ALLAHHUAKBAR! ALHAMDULILLAH! sumelaa...then...
    *jerit sebab2 tension ko skali .. haha..

    ReplyDelete
  57. stress? stress kdg2 smpai tahap malas nk layan diri sndiri da. kritikal.

    ReplyDelete
  58. gb..
    kekadang kita terbuai dengan perasaan, sebab kita semua tidak sempurna.
    Kita perlu sesuatu untuk melonjak kekuatan. Inspirasi kita adalah Al-Quran. Kata-kata hikmah juga baik untuk mengumpul kekuatan dan merangsang tindakan.

    Ini wahyu Allah,firmannya :

    "Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya),jika kamu orang-orang yang beriman."
    ~Surah Ali Imran: 139~

    Ini kata Dr 'Aidh Abdullah Al-Qarni:
    *Wanita yang bijaksana mampu mengubah sahara yang gersang menjadi taman yang segar menghijau.
    *Sesungguhnya kebahagian itu setelah kesusahan.
    *Kebahagian akan berputar ke arahmu, kerana dunia ini berputar bagai roda.

    moga ada manfaat.

    ReplyDelete
  59. hanya diri sendri jer tahu cara nak hilang kan stress sendiri.. lain orang lain cara kan.. of coz kalau stress yang disebabkan orang keliling, cara gB tu la yang sebaiknya.. sebab kita tak dayo nak ubah orangg..

    ReplyDelete
  60. Kalau stress, capai PSP, main game. Offline dulu barang dua tiga jam.

    ReplyDelete
  61. kalau stress..

    makan
    tido
    borak2
    menjahit

    tu akak la..

    ReplyDelete
  62. sedapnyaaa tutti frutti.lama tak makan. GB buat fara rasa nak makanlah.hehe.takpe, sok gaji~ :P

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D