Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, January 6, 2012

Duduk kat rumah bila rasa biru. Baru boleh jimat kalau cenggitu. :D



Sebenarnya GB baca ni kat majalah CLEO zaman bila entah. Nak kata strictly ikut tu idok le sebab GB baca sekali, pastu terus masuk dalam memory card otak tapi takde pun berazam nak ikut sangat. Cuma once a while masa proses 'pemutihan' ke, tercome across jugak article yang sama. Pastu bila baca dan renung balik, eh, GB buat rupanya benda tu! Dan ada kesan positif terhadap tabung katok kaler ijo kat bilik GB tuh. Heheh.

1. Stop trying to save
Katanya kat situ, ada kajian mengatakan yang 'the less effort it takes, the more likely people are to contibute to savings.' Pastu ada la cara lain itu ini tapi GB buat gini - semua coins taruk dalam tabung katak. Walaupun dalam 2-3 bulan sekali GB akan korek jugak tabung tu masa tengah tengok Criminal Minds, tapi amaun yang ada dalam tu cukup untuk GB topap minyak untuk pegi balik keje dan beli megi atau roti atau kopi kat Speedmart99 sementara nak tunggu cek clear. Kat 7 Eleven mahal weh! Heheh!!!

Pastu GB taruk sedikit amount dalam setiap akaun pasif setiap bulan tapi tetap anggap bahawa dalam akaun-akaun tu takde duit pun. Sebab GB taruk sikit. Kalau taruk banyak nanti kite akan teringat-ingat pulak. Ok, cara tu berkesan untuk GB.

2. Spend your cash
Guna cash, dan bukan kad kredit. Ada study yang mengatakan yang bila guna duit plastik, kita cenderung membeli barang yang harganya 2 kali ganda dari yang kita mampu sebab transaksi tu tak melibatkan duit real. Oooo..patut la dulu GB selalu 2 kali lebih tak kaya dari sekarang....heheh.

GB dah terminate kad kredit 3 tahun lepas. Nyaman sungguh rasa dibandingkan waktu zaman dapat statement kad kredit dulu. Sekarang pun asyik dapat jugak sebab GB terlebih bayo 4 sen untuk satu kredit kad ni. Duh! Sibuk nak anto. Ke kene buat surat yang kite dah halalkan 4 sen yg terlebih tuh baru diorang akan stop anto?

Kad kredit sebenarnya banyak manfaat kalau guna dengan cara yang betul. Tapi bukan untuk GB. Memang kalau ada kad kredit senang untuk kite buat transaction beli tiket ke, book hotel ke, nak renew domain ke ape ke, tapi sekarang ni lebih mudah sebab ada Visa Debit. GB takde masalah pun so far.

3.Feeling blue? Stay at home.
Ada satu studi ni cakap orang yang tak happy akan berbelanja lebih. Ye kot. Sebab kite anggap bila membeli belah maka itu akan membuat kite seronok, sedangkan mungkin kita akan 2 kali ganda lebih sedih dari sebelumnya. Hahaha!!!

P/S: Kawan-kawan ada tips nak share? Share la kat sini. Mana tau dengan berkongsi tips-tips tu menjelang hujung tahun ni cukup untuk kite pegi buat Umrah.... :)

49 comments:

  1. Terima kasih GB. Banyak betulnya teori tu.

    ReplyDelete
  2. i feel blue. i wan a new green home.

    ReplyDelete
  3. yerp!agreed!kalau ada kad kredit cenderung beli 2x ganda dari harga barang tu...

    ReplyDelete
  4. @Kunang-Kunang

    saya rasa teori tu pun betul sebab dan apply kat diri sendiri. :)

    ReplyDelete
  5. @Lifesaver Hamzah

    pastu feeling kaya sbb tgk duit dalam wallet tak berusik. hahah!!!

    ReplyDelete
  6. cool la u in black shades and all but not in slippers is it? nice green bag. naseb tudung tak black. jejari tak hijau tapi nak rumah hijau.
    sori eh hari ni 2 kali enter :D

    ReplyDelete
  7. @ummi5

    psstt...i was in slippers kak. siyes! nanti kalau rasa biru i akan upload pic ni dalam entri and show the slippers i were in. hahaha!

    dulu kat i tanam pokok sume tak jadi. but sekarang alhamdulillah pokok suma suka dgn i. u cuba la. mana tau...
    :D

    ReplyDelete
  8. salam gb..dah lama skodeng@jd stalker, baru arini nak komen..eww,maleew.
    bagus entry ni..kami mmg mengamalkn "jgn guna credit card,guna cash."
    jadi,kalau cash dah kurang, duk dendiam,jgn beli ape2..hehe

    ReplyDelete
  9. wah tumpang seronok ..gb dah kaya semula yek..

    meh belanja akak ye ;p

    ReplyDelete
  10. kalau bab pengurusan duit ni, akak kalah
    sbb tu pengurusan gaji akak serah pada enpakwe

    ReplyDelete
  11. kalau bab pengurusan duit ni, akak kalah
    sbb tu pengurusan gaji akak serah pada enpakwe

    ReplyDelete
  12. jom belajar tajwid denghan ustaz don..insyaAllah tenang....

    p/s: mlm tadi kami belajar iqlab..sebut dengan fujrah...

    ReplyDelete
  13. "When I'm feelin' blue, all I have to do is take a look at you, Then I'm not so blue." ~ groovy kind of love / Phil Collins

    ReplyDelete
  14. Jadi seorang yang kedekut.... boleh jadi kaya... hahaha

    ReplyDelete
  15. agak menaik...boleh la saya cuba tips teori nie..rasa mcm sempoi.

    ReplyDelete
  16. Bila byk duit.. Tak juga bahagia..
    Sebab kita masih cari dan cari nak tambah..
    Kita bersederhana.. Pahitnya nak telan ayat tu..

    ReplyDelete
  17. Bila byk duit.. Tak juga bahagia..
    Sebab kita masih cari dan cari nak tambah..
    Kita bersederhana.. Pahitnya nak telan ayat tu..

    ReplyDelete
  18. cant help but wana say..hey bro gedek i like that song. same era. if GB call him uncle then i m an auntie :D
    can u see that i am really feeling so bluuuuu! stay home not a good remedy ;)

    ReplyDelete
  19. gB, meh sini 4sen tu bagi kat ai.. buleh gak ai topup bayo hutang kad kredit yg x penah nak abis ni *mencik!*.. hohoho..
    err..i feel pepel today..ahaksss

    ReplyDelete
  20. shoping/..hepi bila dpt ape yg diidamkan tapi sedey bila mengenangkan mana nk korek duit utk shoping lagi..huuu

    ReplyDelete
  21. erm..nik suka asingkan semua...pastu berjimat dari apa yg ada...lepas tuuu........ jangan sesekali korek savings..once u korek for a simple reason..memang lainkali akan korek..korek..dan korek..hehe

    ReplyDelete
  22. saya akan pastikan perut kenyang dulu sebelum keluar shopping..sbb bila perut dah diisi, nafsu utk berbelanja lebih akan menurun.. and it works!

    ReplyDelete
  23. Bila bulan tua biasanya org rasa biru ... huhuhu

    ReplyDelete
  24. Gb
    displin tinggi utk menabung..
    akak pasrah di sini sebab akak tak de disiplin...heheh
    btw..wow..ade org tuh akan dpt adiah dari en a.z. ehhh(kalau tak silap laaa...kalau silap, soriii..hahah)

    ReplyDelete
  25. ma jat pegang buku akaun jat. buku asb. tiap2 bln mntak duit nk msukkan duit dlm asb jat. anak dia ni smpai skrg pn kena pantau bab2 duit ni.boros sgt.

    ReplyDelete
  26. gb,
    aku tergelak bab tulis surat halal utang 4sen...hihihihi :P

    aku pun dlm proses katup credit card...rasa lg suka pkai cash sbb nti mcm beringat2 bila nk spend, takla boros sgt. pastu morg kata, sblm gi mekah elok clear sume utang..so aku rasa ada baiknya ko amik pendekatan ni :)

    ReplyDelete
  27. kak ati ni selalunya mmg jadi
    financial controller b4 gaji
    dah siap2 buat budget but...
    after tolak saving dulu
    jangan budget dulu baru saving :)

    ReplyDelete
  28. Selalu ingat pesan mak.. Kalau dapat 10 hengget, jangan la belanja 15 hengget atau lebih.. Sepatutnya belanja sekitar 5 hengget ke bawah..

    Memang tak pandai nak bershopping sakan ni.. Sbb tu pelik bila tengok orang yang gila habiskan duit..

    Skang ni masuk duit dalam bekas mr. potato yg tinggi tu.. Kalau penuh, boleh beli selipar baru.. Jadi la... ya tak.. hehe..

    ReplyDelete
  29. susah betul nk disiplinkan diri simpan duit..

    ReplyDelete
  30. Pasal No.3 tu, ada juga saya dengar yg shopping ni mcm sejenis terapi when you are feeling blue.
    Tak taulah betul kah tidak tapi ini kebanyakannya utk wanita lah.

    ReplyDelete
  31. tips yg first tu betul sgt GB..


    kt umah ni sy tukang kutip syiling. biasalah org lelaki balik keje berterabur syiling sana-sini. saya kutip campak dalam balang (kt bilik ada satu. kt dapur ada satu)


    tanpa sedar duit tu jd bnyk. bila dh bnyk pndai pulak suami sy mintak tolong kira sbb nk tukar balik ke duit kertas. hik hik

    ReplyDelete
  32. Yup, say no to credit card. Saya dah lama pakai debit card.

    ReplyDelete
  33. KC stuju dgn semuanya GB tapi masih byk urusan yg memerlukan kredit card. terutamanya online booking.

    ReplyDelete
  34. gua kalo tak hepy, akan pergi shoping kat kedai sukan

    ReplyDelete
  35. well.. xde kot.. yg sy tau..mama dgn baba mmg x buat ape yg akk buat.. hehehe.. :D

    kami mmg suke save duit.. hehehe..

    ya.. kad kredit mmg dgnakn dgn kadar kekerapan yg tinggi.. hehehe..

    kalau blue..kiteorg mmg suke lepak luar..

    hehehe.. :D

    ReplyDelete
  36. perghhh x menahan DP,dah mcm gaya charlie's angel berjalan...hebakkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  37. Menabung tp mcm tak menabung...tp lama2 jadi bukit

    ReplyDelete
  38. waaa..siyes,klu susah hati mau kopak gak poket 3 minggu~ i luv shopping (^^)

    ReplyDelete
  39. awak hebat la GB, JS slalu je abis...hehe

    ReplyDelete
  40. akak tkdelah saving mana tp akak pastikan duit gaji tu akak tk ambik semua...tkde kat tgn baru keluar sikit-sikit,dh byk nanti bru akak keluarkan simpan dkm asb pulak..

    kad kredit memang tk pernah ade

    ReplyDelete
  41. kad kreadit paling merbahaya bagi yng pemboros..

    tp amat membantu bagi yang penjimat..

    ReplyDelete
  42. i like this. dulu saya juga 'gila' guna kad kredit..hingga ke amaun yg oh...menakutkan..sekarang syukurlah dah hbs byr tp saya tak terminate sebab takut ada emergency cam anak sakit atau kereta rosak.


    Gb ada saving macam ASB atau Unit trust?itu one of method of investment utk hari tua...itu suggestion saya lah kalau belum buat lg:-)

    ReplyDelete
  43. Jangan shopping ramai-ramai. Nanti terpengaruh. Tapi ada juga yang baik nasihatkan kalu kita beli yang tak faedah.

    Hati kena kuat, beb!

    ReplyDelete
  44. tips GB boleh buat kita jadi kaya...haha

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D