Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, January 13, 2012

Ini seriosa: Ada apa pada bintang?



Salam hari Jumaat kengkawan. Kite cerita benda yang seriosa sikit boleh tak? Tak panjang, pendek je pun...tapi GB dah lama nak share mende ni. Boleh ek?

Gini, GB tercame across satu entry kat blog Syameel Iskandar tadi pasal kisah ramalan-ramalan tarikh lahir ni. Tup tup terus teringat nak share stori mori dengan kawan-kawan.

*

Dulu kan masa sekolah menengah GB berjinak-jinak baca paper omputih The Star. Tak penah miss beli especially hari Ahad sebab ada kartun Garfield satu page penuh. Suke! Heheh. Pastu sejak tu jugak GB mula baca pasal horoskop. Sebelum tu taktau sebab paper melayu mana ade seksyen horoskop kan....

Mula-mula tu agak skeptikal jugak la membacanya. Tapi lama-lama rasa macam tergerak dalam hati 'eh, sama betul dengan aku!'. Pastu makin maju...sejak dah reti surfing surfing intenet ni pandai la pulak nak tengok pasal horoskop tapi lagi advanced. Siap dah boleh 'tangkap' ciri-ciri orang Aquarius (GB ler tuuuu...hihihi), Pisces, Virgo, Libra (sekadar menyebut beberapa zodiak aje bergantung kepada crush time tu heheheh). Tapi nak jadi cerita kan...apa yang GB baca tu kebanyakan betul! Vah...rasa macam ahlil nujum dah ni!

Contoh eh, kebanyakan orang yang lahir January dan February berzodiak Aquarius adalah jenis pelik sikit, independent, macam takde perasaan, dan sepesen aje. Sepesen tu maksudnya bila dah kenal, kite tengok cara dia  je kite dah boleh agak dia tu Aquarius. Pastu bila tengok besday kat fesbuk terus tercakap 'oh patut la...Aquarius rupanya...'. Tambah-tambah kalau dia pun pesen kawin lambat macam GB jugak, memang itu la ayat yang selalu GB 'tercakap' dulu...

*

Sedangkan sedari kecik kita dah tahu orang Islam mana boleh percaya ramalan-ramalan ni. Syirik. Tapi GB baca jugak. Memang la selalu pesan dalam hati yang 'kite bukan nak percaya ramalan tu, sekadar nak baca-baca je...', tapi bila yang dibaca tu kebetulan betul, terus cakap 'aha, aku dah agak dah...Virgo memang cenggitu!'. Eh? :p

Tapi sekarang GB rasa dah boleh 'tangkap' kenapa karakter dalam horoskop adalah agak kena (kebetulan) dengan kita...nak tau kenapa?

**

GB akan sambung dalam entri akan datang, tapi nak survey-survey jugak ni. Kalau kawan-kawan pun sama macam GB, agaknya kenapa terjadi kebetulan tu eh?

P/S: Lagi pelik dan pening kalau orang tu taktau nak kata Aquarius ke Pisces. Eh kelaut? Tak tak...jangan caye dah tu semua kawan-kawan. Next entri GB stori mori lagi ye...

40 comments:

  1. bila baca sifat2 org mengikut bintang mmg rasa, haah betullah.. tp memang dia org dah buat kajian pun kan.. eh.. err betul ke? he..he..

    ReplyDelete
  2. cerita cepat2..

    jangan lambat2..


    hehehe...

    ya.. kecik2 dulu memang suka gak baca..

    lepas tu apa yang kajian Dr.Fadhilah kamsah buat pun rasa memang ada aje kenanya pada diri sendiri..

    ReplyDelete
  3. sama lah i read sunday times for garfield and horoskop time remaja dulu dan 1st crush dengan Aquarius. u bole agak i apa? selamat meneka.
    tapi dah tau sekarang tak boleh dan bagus juga in newspaper dah takde. my children no nothing about these stars.
    btw i read ur title as binatang and i tot gambar kucing hitam :D serious!

    ReplyDelete
  4. aku selalu baca jgk..ko penah baca yg fadzilah kamsah ikut bulan kelahiran tu...penah jugak aku percaya.siap print bagai..haha

    ReplyDelete
  5. Orang Virgo tu cemana gayanya ek? ;-)

    ReplyDelete
  6. sama juga macam 'ramalan' fadilah kamsah pasal bulan kelahiran..ekekeke

    ReplyDelete
  7. cpt cerita GB!

    ira pon cam GB gak..hee..suka ckp eh sm la dgn aku..ekekek ;p

    ReplyDelete
  8. saya juga suka baca tapi tak pernah percaya sebab saya ni suka berubah angin dan perangai...hiks..

    ReplyDelete
  9. now u dah make me curious and i checked the signs of my chrn.
    hmmm all misfits except one.
    Shhh jgn sebut eh miss happy.
    haha the one yg lain sikit
    over friendly.
    or is it becos when dulu we read, sedikit sebanyak ter influence and hence think and act as described.

    ReplyDelete
  10. tentang ramalan yg dijenamakan semula sebagai kajian oleh pakar motivasi terkenal tu bolehlah ikuti penjelasan dr asri(mantan mufti perlis) di lama youtube. linknnya

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MG2GcIhm6ao

    atau lihat sahaja

    http://www.bicaradariaku.com/2011/10/pakar-motivasi-dan-teori-karutnya.html

    ReplyDelete
  11. statistik agaknya...

    kebetulan? entahlah... segalanya betul kalau dia cakap yg baik-baik.. mana yang tak baik, mestinya tak betul... kakaka

    ReplyDelete
  12. haha.. dah agak kakcik mesti tanya pasal Virgo.. kakcik orng Virgo macam saya.. hikhik..

    gB, akak jugak terjebak dulu.. masa anak dara.. baca sebab banyak masa kot...

    ReplyDelete
  13. Owhhh...Aquarius ke? Kita sama...

    ReplyDelete
  14. masa zaman remaja purba dulu mmg terpengaruh dgn ramalan2 bintang ni

    ReplyDelete
  15. dulu2 pun rajin juga
    macam kebetulan sama
    tapi lani suka baca yg
    dato dr. fadzilah tu..hehe

    ReplyDelete
  16. ohh ini menarik...sila kupas next entry yek..

    ReplyDelete
  17. gB..
    akak satu masa dahulu pun percaya dengan horoscop di Malay mail...
    lepas tu ada seorang teman Muslim convert bgtau... walhalnya dia baru convert masa tu..
    " Berdosa baca ramalan bintang.. "
    terus akak berhenti sehingga hari ni...

    ReplyDelete
  18. mungkin secara kebetulan je tapi selalunya tepat laaa, Wallahualam...

    ReplyDelete
  19. hai...saya gadis (gadis??) Leo....ahaksssss

    ReplyDelete
  20. ramalan je kan......betul tak....
    kalau nak jadikan kenyataan kenalah usaha dan tawakkal

    ReplyDelete
  21. dulu sy selalu baca gak horoskop tu tp bila ada isu hangat dulu kt kalau baca pon dosa sy dh x baca lg..


    sy capricorn..


    sy lg suka baca psl kajian tarikh lahir..dh lama teringin nk share tp sy risau ada yg x suka

    ReplyDelete
  22. emm..dh baca pon link blog shameel tu..ha mmg betul lah benda ni sensitif..mujur sy x penah tulis lg psl kajian tarikh lahir tu..

    ReplyDelete
  23. sampai skrg pun saya bace.. hehee

    ReplyDelete
  24. suratkhabar Melayu dulu pun ada juga horoskop ni. Tak ingat utusan atau BH tapi diberi tajuk "Sabda Bintang"

    ReplyDelete
  25. Saya pisces. Cubalah GB tengok apa sabda bintang tentang org pisces mcm saya ni

    ReplyDelete
  26. itu adalah sihir yang nyata...

    kihkihkih

    alaaa dorg dh kaji dah tu...

    ReplyDelete
  27. GB: cepat!!! nak tahu sambungan dia

    ReplyDelete
  28. yang pasti nov mmg sebijik kena kat kehidupan kak..
    adehhhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
  29. salam GB... dah lama tak berkunjung kesini...

    cerita pasal horoscop ni,yang best2 tu nak ler percaya...yang tak best tu tak maula...bole camtu...?

    ReplyDelete
  30. alaa...apsal tak sudah kan terus....bersambung pulakkk...

    ReplyDelete
  31. haram hukumnya percaya pada bintang ramalan tu. dan baca pun tak boleh. walaupun untuk suka-suka :)

    ReplyDelete
  32. time remaja dulu2 JS pun suka gak baca, kadang2 mmg cam terkena je..tp takde la percaya sgt pun..tp skrg dh tak kisah dah...hehe

    ReplyDelete
  33. apasal tak update? boring tau kawan tak stori. dah lah kawan ikan tu pun senyap ;)
    i know i know i should make myself busy and productive like everyone else :D

    ReplyDelete
  34. akak ada baca kajian dari sorg yg ada nama di bidang ni...dan hampir 95 peratus betul dgn akak yg lahir dalam bulan 10..hehhee..

    ReplyDelete
  35. Dr. Fazilah Kamsah pun ada buat kajian pasal bulan kelahiran..rasanye, jgn baca horoskop untuk tau psl future tp lebih kpd nak kenal karektor org..sbb sedar tak sedar, kwn2 baik sy kebanyakannya aquarius & sagitarius. maybe sbb karektor diorang tu serasi dgn saya..

    ReplyDelete
  36. kiki..tak penah tahu bintang2 tapi bagila tau akak kalau bulan 10 apa??

    ReplyDelete
  37. kiki..tak penah tahu bintang2 tapi bagila tau akak kalau bulan 10 apa??

    ReplyDelete
  38. bleh teka EE ape horoskopnyer?jeng jeng jeng...

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D