Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Monday, January 9, 2012

Apa yang perempuan tak suka pasal lelaki?

Musim panas kering sekarang ni, bekalan air minum tak boleh putus. Nanti dehydrated.

Ehem. Itu topik kat HotFM pagi tadi. GB layan kejap masa on the way ke opis, tapi bila masuk opis kene dengar SinarFM pulak sebab malas nak tukar channel.

Anyway, topik kat HotFM tu memang panas. Kalau ikutkan nak list down, dah berkajang-kajang kertas dah abis. Lelaki pun sama jugak kalau nak list kan apa yang awak orang tak suka pasal perempuan. Kemain lagi eh?

*

Personally, GB tak kenal ramai sangat orang lelaki untuk disimpulkan sebagai suara kaum perempuan. Cuma ada beberapa orang kawan yang baik sejak dari sekolah rendah, sekolah menengah takde kawan lelaki sebab sekolah all pompuans. Jumpa kat tuisyen pun tak bertegur sapa sebab GB ni pemalu. Kat matric and kat main campus pun tak ramai kawan lelaki sebab course GB tak ramai lelaki dan satu lagi sebab GB malu dowh nak berkawan dengan budak lelaki lain courses. Hahaha!!!

*

Tapi rasanya kan, generally perempuan tak suka lelaki yang suka test market sana sini. Lelaki yang tak bertanggungjawab terhadap diri dia, sebab dah tentu tanggungjawab terhadap Tuhan dan orang lain pun dia tak boleh laksanakan jugak. Lelaki yang taknak majukan diri, asyik mengeluh dan cakap perkataan 'masalahnya....'. Eee...elergik ok elergik! Lelaki yang fikir dia boleh amik kesempatan ke atas perempuan. Lelaki yang suka downgrade perempuan. Lelaki yang treat semua pompuan macam girlfriend dia. Lelaki yang biadap dan tak hormat orang lain dan berlagak. Lelaki yang tak matang dan tak boleh buat keputusan sendiri. Lelaki yang cepat give up. Lelaki yang gatal. Lelaki yang tak boleh terima teguran. 

Eceh...GB tulis ni macam berpengalaman je kan? Tapi GB takde la pengalaman pun. Tapi GB pernah kenal dan pernah tahu wujudnya orang yang jenis macam gitu, sama ada kenal sendiri (beberapa orang) atau dari penceritaan kawan-kawan.

*

Ok dah panjang. Kite sambung later, mungkin? Atau kawan-kawan nak tambah perisa? Hahaha!!! Apa pun, lelaki dan perempuan saling memerlukan untuk memastikan kelangsungan umat Muhammad, GB sedar tu. Tapi untuk memastikan adakah kelangsungan yang dihasilkan itu benar-benar boleh menjadi generasi al-Quran untuk menyambung sunnah Muhammad - itu adalah absurd. Tapi kita boleh cuba. Betulkan diri masing-masing, insyaAllah. :)

P/S: Terima kasih kat kawan-kawan yang sudi visit photoblog baru GB. Baby baru masih menyusu tuh. Kalau ada teguran dan pandangan silalah majukan kat kotak komen eh, tengkiu!!!

71 comments:

  1. Tak suka lelaki merokok + panas baran + suka mengongkong + eh! eh! eh! banyak plak plus plus nya :p

    ReplyDelete
  2. ana pun dengar jgk hot FM pagi tadi dalam keta.. pastu dgr je Hot topic pasal perkara yg lelaki suka n perempuan suka, terus tukar channel..hahah

    x suke lah topik 2...

    bagu ana, semua tu bukan lah perkara yg patut dibincangkan..banyak lagi hal lain yg lebih penting..

    budak2 yg tgh hot bercinta maybe suka la cerita2 macam 2..

    hehe

    ReplyDelete
  3. Mak bersyukur dengan apa yang mak dah dapat! :)

    ReplyDelete
  4. suka laki yang sentiasa belajar untuk perbaiki dan majukan diri..yeay, love u hubby!! haha

    ReplyDelete
  5. ciri lelaki yg x disukai ada banyak..


    senang kita carik ciri lelaki yg digemari sudah iaitu:


    beragama
    menghormati wanita

    ReplyDelete
  6. tak suka yang merokok. tapi apa nak buat, dah dapat macam itu pulak. huhuhuhu harap2 di kurangkan la aktiviti pembakaran wang tu

    ReplyDelete
  7. hah. kak ada idea nak buat entry ttg gurl merokok..
    jeng2.. nantikan ya

    ReplyDelete
  8. paling pantang bila kenal dgn lelaki kedekut..ajak kita dating, tapi first date dia suh kita belanja? wat the?

    selamat tinggal la jawabnya...haha...

    ReplyDelete
  9. hmm..sy pun dgr juga topik ni tadi...

    ada juga yer lelaki yg mengata isteri dia kt radio..siap dgn nama punuh sekali tu...

    sy tak bape setuju la...kot yer pun nk berkongsi...tak boleh ke gunakan nama samaran...

    ReplyDelete
  10. Kalau ikutkan banyak je tak suka pada lelaki esp suami sendiri. Tapi redha je le sebab itu yang terbaik untuk kita...

    ReplyDelete
  11. bab-bab ni dah lama aku tinggalkan, dah tak relevan...

    tapi kalau bab 'apa isteri tak suka tentang suami atau suami tak suka tentang isteri' itu terlalu relevan... hahaha

    ReplyDelete
  12. tak suka lelaki yg hanya nk
    dengar kata dia je, baran
    dan berkira @ kedekut :)

    ReplyDelete
  13. saya dengar jugak kat Hot FM pagi tadi..paling lawak bila si suami call Fafau & Usop, cakap dia tak suka bila balik keja penat2, bini dia sambut dgn pakai baju kelawar muka tepek bedak sejuk! hahaha

    ReplyDelete
  14. laki test market sini sana, nanti silap gf dia yang terjual =)
    stuju!

    ReplyDelete
  15. tak suka lelaki yg tidak hormat wanita!!...

    ReplyDelete
  16. saya suka lelaki yg tahu peranannya...bukan mengikut egonya sahaja..

    ReplyDelete
  17. Auntie tak suka lelaki yang suka ambik kesempatan atas wanita terutama dari segi kewangan.

    ReplyDelete
  18. hihi..nanti ada plak jejakaKUMBANG balas entry GB ni ;p

    ReplyDelete
  19. so,ppuan kena pandai cari lelaki yang baik tau..hehe takut menyesal nanti..hehe

    follow sini^^

    ReplyDelete
  20. nak pilih lelaki..yg penting sekali agamanya dan kematangan fikiran...bila matang,dia fokus pada komitmen.. Insya Allah

    ReplyDelete
  21. gua rasa takde bezanya antara laki or pompuan... kalau dah perangai buruk tu, buruk le jugak...

    sekadar berkongsi pandangan jgn marah ye aweks ;-)p

    ReplyDelete
  22. Kadang2 kita kata tak suka laki mcm tu mcm ni , last2 dapat yang tak berkenan tu lah ... keh keh keh ...

    ReplyDelete
  23. tak suka lelaki tak solat w/p yg ciri2 lain nampak mcm tip top.

    ReplyDelete
  24. semoga kaum hawa sekalian berjumpa dengan lelaki yang sempurna.

    ReplyDelete
  25. ok.

    aku suka yg punya jati diri yg kuat
    hmm. take it or leave it.


    :)

    ReplyDelete
  26. @Lifesaver Hamzah

    heheh. generally pompuan mmg tak suka yg begitu kan~

    ReplyDelete
  27. @Lifesaver Hamzah

    YEY TAHNIAH~

    sila amik adiah kat kaunter ye!

    ReplyDelete
  28. @dzuliyana suleman

    well in fact, bukan kisah bf gf tu. tapi lebih kepada kisah suami isteri. :)

    ReplyDelete
  29. @Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

    :)

    saya agak skeptikal. ada yang nampak mcm beragama tapi cuma di depan kita.

    mungkin saya patut berhenti berfikir.

    ReplyDelete
  30. Kitakan hidup saling melengkapi....kekurangan ai...u cover....kekurangan u....ai cover...kita tidak akan berjumpa pasangan yg sempurna tetapi gabungan kita akan menjadi SEMPURNA dengan kehidupan yg kita mawkan...kan..?

    ReplyDelete
  31. saya tak sempat dengar radio...
    5 menet dah sampai klenet..

    :)

    ReplyDelete
  32. kita sbg manusia ni selalu tetapkn 1 benchmark sampai kita lupa nk benchmark diri kita. aku percaya klu kita ni perangai baik, buruk camne pun perangai org yg berlawanan..dia sendiri akan rasa segan klu berdepan dgn kita. didikan melalui teladan tu penting, insya Allah :)

    ReplyDelete
  33. gB, akak macam kakcik.. bersyukur.. dah tak leh kata apa dah.. hahaha..

    ReplyDelete
  34. Kadang yg kita tak suka yg kita dapat..tapi hidup ni sebenarnya saling melengkapi...mungkin di sebalik kekyranfan pasangan ada kebaikan dan hikmahnya...

    ReplyDelete
  35. @Lya Colours


    mmm...susah nak cakap.

    saya tak suka.

    tapi saya pernah tolerate org yg smoke sbb saya suka dia.

    ReplyDelete
  36. @wahida

    saya penah ada experience. jom share jom!

    ReplyDelete
  37. @nabilah_2908

    saya rasa lelaki tu tak sedar diuntung.

    ReplyDelete
  38. @SYANI

    :)

    saya bukan tak suka lelaki. tapi saya byk sgt berfikir kot~

    ReplyDelete
  39. @Aku

    lelaki dan perempuan tak semestinya suami dan isteri.

    tapi suami dan isteri sudah semestinya lelaki dan perempuan.

    jadi, tajuk ni general ye. bukan untuk discussion budak2. :)

    ReplyDelete
  40. @Daddy Ziyyad

    hmm...

    saya rasa suami dia takde adab. :)

    ReplyDelete
  41. @Cikgu Ma

    general, tapi tetap susah nak jumpa zaman sekarang ni.

    ReplyDelete
  42. @Kunang-Kunang

    malangnya saya pernah terjumpa lelaki mcm tu auntie. :)

    ReplyDelete
  43. @norsharmila

    tapi entri kite tak pedas sgt kan? heheh

    ReplyDelete
  44. @Asrul "iLham" Sany

    sebenarnya ko betul. rileks, aku tak melenting pun. :)

    ReplyDelete
  45. @Chik Att

    tapi jgn la dapat yg tak solat, kaki penyangak, kaki kikis - betul tak?

    ReplyDelete
  46. @jeBateja

    setuju.

    baca perenggan sebelum P/S? :D

    ReplyDelete
  47. @DrSinga

    tak lama lagi saya pun cenggitu. mungkin 10 minit la. hihi~

    ReplyDelete
  48. @fatt

    betul.

    kdg tu ada reason kenapa org taknak approach kita. :)

    atau ada reason kenapa niat jahat seseorang tu terbantut.

    semoga Allah lindungi kita semua fatt. :)

    ReplyDelete
  49. @Ladysirna FA

    :)

    saya tau kekurangan saya. dan saya harap akan jumpa lelaki yg terima kekurangan saya dan melengkapi hidup saya.

    dia tak perlu perfect. :)

    ReplyDelete
  50. GB suka tak lelaki rambot panjang...?

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D