Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Thursday, December 29, 2011

Temasek: Sisi lain Universal Studio, Sentosa Island, Orchard Road dan Clarke Quay


Sebut je Singapura, yang terbayang di fikiran GB adalah sistem mereka yang moden dan teratur. Komuniti yang bergerak pantas. Negara bersih. Cuaca...sama macam Malaysia. Masyarakat yang kebaratan. Dan bertutur dalam bahasa Inggeris. Tiada azan kedengaran. Masjid pun kurang. Itu tanggapan GB sebelum ke sana lebih kurang 10 tahun lepas. Itu pun selepas mendengar komen-komen orang yang dah ke sana. Lepas GB balik pun tanggapan itu kekal sama. Cuma tambahan sikit: Negara itu bagaikan kanvas, penuh dengan seni. Masyarakat di situ seakan-akan bebas berkarya. Rekabentuk bangunan takde yang cincai. Atau setidaknya facade bangunan mesti kena cantik.

Itu dulu. Sewaktu berjalan-jalan dengan kawan-kawan dan setakat tengok-tengok dan nilai ikut logik akal sendiri aje. Lagipun bila jalan ramai-ramai banyak benda yang kite terlepas pandang - biasalah..banyak ragam kan? Mungkin sebab tu GB tak berapa suka jalan beramai-ramai kot...sebab GB memang suka memerhati.

*

Tapi sekarang, tanggapan GB tentang Singapura ada sedikit lain dah...GB singgah di 3 masjid selama masa di sana. Masjid betul tau, bukan masjid tumpang-tumpang. Azan juga berkumandang bila masuk waktunya. Komuniti Islam di sana ada kesedaran tinggi akan pentingnya pengukuhan iman, akidah dan akhlak sampai GB sendiri terkena tempiasnya (malu... :D).GB jumpa dengan ramai orang yang berbahasa Melayu. Dan peniaga yang kira harga makanan dan sebut nilainya sebagai 'ringgit' instead of 'dollar'. Dan banyak lagi benda baru yang GB dapat tahu pasal Singapura, yang tak mungkin GB akan tahu kalau sekadar jalan gitu-gitu aje tanpa ada 'orang sana'.

Terhutang budi sungguh GB dengan 'orang sana' sekeluarga sebab bawak GB dan member jalan-jalan dan experienced the other side of Singapore. Syukur kepada Allah. Terima kasih orang sana! :D

*untuk menghormati permintaan orang sana, GB tak taruk gambar mereka sefamily. Sorry ek kawan-kawan! :D

P/S: Sesungguhnya Singapura adalah lebih dari sekadar Universal Studio dan Sentosa Island dan Orchard Road dan Clarke Quay. Cerita selanjutnya, next entri okeh!

71 comments:

  1. bagus2
    cerita bhgn lain la
    balik2 cerita tmpt yg ramai org pegi
    muak gak

    ReplyDelete
  2. i wish i wuz there:(
    but terpaksa tggu til april..
    hubby tak leh chuti:(

    ReplyDelete
  3. Sayang, auntie belum pernah pijak kaki di negara Temasik tu.

    ReplyDelete
  4. owh macam tu gambaran ttg singapura..beruntung dpt kenal dgn 'orang sana'.. :)

    ReplyDelete
  5. kalau kita pergi sebagai pelancong hanya itulah yang disajikan tetapi kalau kita pergi sebagai sebuah keluarga tentunya kita dapat melihat sisi2 lain dalam masyarakat setempat.

    ReplyDelete
  6. Orang sana itu bakal mertuakah? Hehehe...

    Mak gurau2 je, jangan marah arrrr...

    ReplyDelete
  7. @alien

    something different to experience kan? :D

    ReplyDelete
  8. @Tihara

    beruntung jugak sebab orang sana sudi nak kenal kita. :D

    ReplyDelete
  9. @JunAina

    sebenarnya itu yg saya cari kalau pergi tempat orang. :D

    ReplyDelete
  10. @kakcik

    haha!! bertuah la badan kalau betul2 bakal mak mentua. tapi anak sulungnye umur baru 18 mak.. kihkihkih!!!

    ReplyDelete
  11. @Huda

    takpe. tak lari temasek dikejar. :D

    ReplyDelete
  12. bestnya GB, terus membayangkan apa yang tertulis di entri tu... kenapa komen ee mcm pasrah je hehe, gurau je ee...

    ReplyDelete
  13. masa akak dok jb dulu pernah la ke singapura atas urusan kerja dan ada kawan2 dari sana yang datang ke jb..apa yang akak tengok mak ayah depa memang alim2..pakai jubah dan bertudung labuh.tapi anak2 nya memang agak ranggi cara berpakaian nya..
    tak semua yang macam tu tapi ramai..:)

    ReplyDelete
  14. syok nyerrr :D

    bila masa lah aku nk sampai..
    duk Skudai dulu paling2 jauh pun kat Stulang tu jer...

    ReplyDelete
  15. atok saudara k.ayu ada 2 orang dari kak kecil sampai besar kak tak pernah nampak depa buka tudung kalau ke malaysia..

    disana islam mmg masih nyata..asli

    ReplyDelete
  16. Tak kenal maka tak cinta. Bila dah kenal, boleh lah ajak bercinta kan? Ahaks!

    ReplyDelete
  17. perghh.. pergi singapore pulak yer.. bestnya... ^^,

    ReplyDelete
  18. Masih blom ada kesempatan nak ke sana. Lg...

    ReplyDelete
  19. teringin ke sana ..ajak lah saya

    ReplyDelete
  20. Tak pergi,maka tak kenal...
    Bila dah kenal, maka boleh lah jatuh cinta...ekekekekekek

    ReplyDelete
  21. siyess teringin sangat nak g S'pore...mungkin prepare poket tuk hanimun...hek2...

    fenomena akhir tahun

    ReplyDelete
  22. Oh.... media perdana kita memang dah lama mintak kita percaya apa yg kita biasa dengar dan baca dalam media kita...

    kah kah kah...

    ReplyDelete
  23. lama sudah tak ke sana... dulu takde lagi univ studio..

    ReplyDelete
  24. iyo lah...masa den poei dulu...tak de lah bersih sgt pun....putung rokok bersepah....


    pasal kesedaran org islam sana mmg betul...sebab kan jadi minoriti depa berusaha lebih gigih...sehingga suara depa now wajip di dengar oleh pemerintah....

    ReplyDelete
  25. bolelah rekomen jadi tourist guide kat members. serious!

    ReplyDelete
  26. heheheh..
    gb...update lagi tau:)
    leh jadi guide tuk kami nanti:)

    ReplyDelete
  27. sama je la kita. kali terakhir saya p singapore 10 tahun lepas. masa tu cousin kahwin

    ReplyDelete
  28. syukurlah Islam masih dijunjung tinggi di sana walau pemimpinnya bukan Islam...Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  29. @Hanis MY

    ahaha. boleh bayangkan eh?

    EE tu nape hanis?

    ReplyDelete
  30. @diana

    kat malaysia pun ada yg macam tu kan?

    ReplyDelete
  31. @DaHLia

    langit tak biru beb. kalau biru rasanya mesti cantik nak amik2 gambo

    ReplyDelete
  32. @Citarasa Rinduan

    akak mmg suka perkataan 'asli' kan? ihihihi~

    ReplyDelete
  33. @telor power

    saya beli 3 tshirt i luv singapore. heheh!

    ReplyDelete
  34. @azieazah

    ahaha. betul betul. adal sesapa nak kenal dgn gb? :p

    ReplyDelete
  35. @jedi

    takpe. spore ada je kt hujung johor tu. :D

    ReplyDelete
  36. @Daddy Ziyyad

    kesimpulannya, tak jatuh cinta sebab tak kenal kan? eheheh

    ReplyDelete
  37. @gedek!

    saya faham apa yang uncle nak saya faham itu. kehkehkeh!!!

    ReplyDelete
  38. @Anonymous

    siyes ke kak? nanti saya bagitau member yg nak ke sana. :D

    ReplyDelete
  39. @CGG


    boleh cerita gitu2 aje le. sebab kite pun blur2 jugak kat sana. hihihi~

    ReplyDelete
  40. @Lya Colours

    kebetulan, saya ada terserempak dgn majelis kawin org melayu kat sana. :D

    ReplyDelete
  41. @Ladysirna

    sebab komuniti islam kat sana yg memperjuangkan islam tu. kecik je jumlah diorg...

    ReplyDelete
  42. MUIS di sana menjalankan aktivi benar-benar dgn sepenuhnya. Ramai umat Islam yg lebih sentiasa menyalurkan dana ke masjid mereka. Lihatlah keadaa masjid mereka yg bukan saja bersih dan cantik tapi digunakan sepenuhnya....

    ReplyDelete
  43. cayalah GB ...berjalan sambil memerhati

    ReplyDelete
  44. Salam dear..
    Akak pernah pergi s'pore masa akak darjah 6 dulu-duluuuuuuuu....ikut rombongan sekolah!time tuu kiranya masih bdk2 hingusan....huhuhu....

    ReplyDelete
  45. @Kakzakie

    mmg. masjid diorg macam satu pusat islam. ada skolah. tempat meeting. library. cool. :)

    ReplyDelete
  46. Rasa dah singgah semalam tapi tak tinggal jejak lagi eeh!

    ReplyDelete
  47. Syukur GB dapat saksikan di other side of Singapore. Masa saya tinggal di jB dulu saya kerap ke Singapura dgn kereta sendiri samada urusan kerja atau melawat sanak saudara. Saya dah lihat perkara yg GB cakap ni.

    ReplyDelete
  48. @gadisBunga

    Jawapan E:frust menonggeng tgk org tuuuu berjimba2...

    ReplyDelete
  49. @Yunus Badawi

    kire, betul la apa yg saya tulis ni kan?

    ReplyDelete
  50. @EE

    tak paham. i 4 u? ape tu? *i kan blurrrrr

    ReplyDelete
  51. saya pun pernah ke singapura pada december 2011 atas urusan kerja. Tidak dinafikan keadaan dan perkembangan ekonominya memang mantap.Kehidupan disana jauh berbeza dgn malaysia.Cuma currency dia je tinggi.. kalau sama mcm kat malaysia tak mustahil saya pun menetap kat sana....

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D