Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, December 9, 2011

Sape nak tengok kamera cap ayam GB?



Tadaaaa...!!!! Pernah tengok brand ini?

:D

*

GB beli impulsively kat Tesco Sungai Petani setahun lepas sebab Canon A400 GB yang lama sudah tamat riwayat. Gambar terakhir yang sempat jadi kenangan GB bersama arwah Canon tu ada dekat entri ini. Kebetulan pulak musim raya...rasa gigil semacam tangan ni bila takde kamera. Heheh. Pastu lepas recce dalam 15 minit, try amik gambo sikit, GB beli terus. Tak mahal. RM399 je. (Sekarang ni Canon A2200 pun rege RM399 juga, huhu). 

Apa punca GB beli? Sebab hasil dia cantik walau brandnya tak glemer. Siyes GB dah tak sempat nak recce lama-lama sebab nak kejor time. (Niat asal masuk Tesco tu sebab nak beli air mineral je pun...) Nak tengok entri pertama dengan gambar dari Cap Ayam tu? Ada kat sini. :)

Dan lepas tu Cap Ayam itu lah yang setia temankan GB ke mana-mana sebab saiz dia kecik, besar kredit card je. Pastu tak tebal sangat. Hasilnya cantik walau amik gambo close up. Dan paling penting senang GB nak amik gambo kat mana-mana walaupun masa tu tengah driving. Walau ada drawbacknya, tapi GB tetap sayang kat Cap Ayam. Eheheh..... 

*

Pastu bulan lepas GB beli sebijik Lumix GF3 (sepertimana yang dah pernah GB tayang kat entri ni) dan bukan sebijik DSLR walau dah diracun-racun baekkk punye oleh DaddyZiyyad. Sorry doc, takleh bergeng EOS la kite. Hihihi. Punca? Sebab GB nak kamera yang lebih powerful daripada compact digital, nak yang ada sensor besau, result gambar macam DSLR, tapi taknak yang saiz besau sebab stail GB ni suke benau berkepit dengan kamera. Plus, GB nak kamera yang boleh view kat LCD screen sebelum snap. GB belum biasa amik gambo tak tengok kat screen (mungkin sebab hobi suka amik gambo impulsively ni lah kot...). Dan gambo pertama dengan Cik GF3 adalah bunga orkid yang GB taruk kat entri ini. Bermaksud sebelum entri tu, semua gambo adalah di captured menggunakan Cap Ayam. (Kalau rajin klik le link-link yang GB bagi tu sebab dia akan bukak kat window berasingan...ngeee).

*

Bagi GB, walau dah ada buah hati baru, compact digital Cap Ayam tetap ada kelebihannya. GB boleh amik gambo dari sudut-sudut yang tak dapat dicapai oleh GF3. Jadi kita boleh tengok dari angle yang tak dapat kamera besar capture. Even kamera handphone pun ada kelebihannya. Kesimpulannya, sayangilah kamera-kamera anda. Eheheh....

P/S: Dah lama GB nak buat entri ni sebenornya, tapi asyik bertangguh sebab nak perabih entri KK dan hal-hal lain yang tak dapat dielakkan. Jadi dengan adanya entri ini, harap telah menjawab persoalan kawan-kawan sejak dulu tentang kamera cap apakah yang telah bertakhta di hati GB. Ecewahhh! Ada soalan? Boleh tanya kat kotak komen ye...hihihi~

104 comments:

  1. hehehe..oklah ni
    janji berfungsi dengan baik dan berjasa

    ReplyDelete
  2. Sebenarnya GB mewarisi ayah GB. Kakak mengikuti N3 so tahulah naluri dan genetik yg mengalir dalam darah GB diperolehi dari ayah... suka snap gambar kan...

    ReplyDelete
  3. soalan: kenapa grandvision menghasilkan gambar yang grand?

    jawapan... tuan punya kamera tu yg grand...

    ReplyDelete
  4. SALAM,
    COP AYAM TAPI HASILNYA CAP EMAS .. LF TAK BERAPA RETI SNAP GAMBAR NI .... SELALU GAMBAR BLUR

    ReplyDelete
  5. RASANYA ADA PROMOSI CAMERA NI KAT MYDEAL..TAK SAMPAI RM 200

    ReplyDelete
  6. heeee ai ada sebijik ni tp mls la nak bwk ke sana cni..ape2hal pun snap pakai hp je.. ;P

    ReplyDelete
  7. ok la tu ada gak camera. cam aku slalu pakai camera hp cikai je :(

    ReplyDelete
  8. selama ni gamba yg GB amik superb belaka hny bergantung dgn kamera keciklah ya? bukan dslr?


    sy pon sgt nak kamera kecik tp powerful..sesuai utk org pemalu cam sy hehe

    ReplyDelete
  9. saya pakai lumix yang biasa2 je. huhuhu

    ReplyDelete
  10. kakain pun ada kemera kecik jugak tapi selalunya ambik gambar guna camera HP jer...

    ReplyDelete
  11. GB

    biar murah asalkan skill tuan punya mahal..

    apapun boleh ler beli satu..x suka heret DSLR lohkong..besar bagak !!

    ReplyDelete
  12. kesimpulannya .. bukan cap kamera yang penting. yang lebih penting adalah tukang ambil gambarnya.


    *tapi kalau kamera beli kat kedai RM2 tak masuk kira.

    ReplyDelete
  13. komen dari SuperBusux tu sebenarnya uncle punya komen dari blog anak uncle, Ifa. sebenarnya dia lupa nak log-out. uncle pulak main belasah jer. hehe

    ReplyDelete
  14. ada gak kamera...
    akak langsung takde..
    harapkan hp je..

    ReplyDelete
  15. tomei jer kamera awak GB...hasilnya mantop gitu..x sangka :)

    ReplyDelete
  16. mmg best ada yg compact sebijik..anytime jer boleh guna n tak memberatkan handbag..kalau yg gabak tu pepaham la camner beratnya..n semestinya kena bawak dalam beg dia..huhu...apa pun GB,gambar2 GB mmg ada seni yg tersendiri.

    ReplyDelete
  17. kak aina pun guna compact camera je. my Olympus hilang cam tu je tak tau pi mana, sayang kopak Rm800 lebih guna 7 bulan ja...

    pas tu beli Canon power shoot A4000 kot, baru stahun lebih dah blur pulak ambik gambar. nak sambar DSLR cik abang jeling2 paku laks...

    masih menggaru2 kepala nak cari pengganti...

    ReplyDelete
  18. yang pic semlm tu (entry org terbarai2 nangis tgk O.Rindu tu) pakai kamera yang mana...cantik nampak titik2 air tu...., mcm dslr jer...BTW Gb org Sp yer? Akak pun org kedah....:)

    ReplyDelete
  19. tak kisah la macam mane pun kameranye, janji boleh tangkap gambar. memori tu. :)

    ReplyDelete
  20. salam GB...lamanye xsgh...huhuhu...serius xsuka pgg kamera besar2 bila berjalan...heeee...=P

    ReplyDelete
  21. bagus juga ada kamera byk [saiz]
    esp mcm yg GB ckp tu.. ada sudut2 yg tak tercapai oleh kamera baru yg besar skit tuh kan..

    nway, simpan lah mereka walaupun dah arwah.. pernah berjasa tu...

    ReplyDelete
  22. GB.kamera pun boleh sebut arwah ye..

    ReplyDelete
  23. laa..org SP ka?saya org SP jgk...sungai pau...hehehe...dok sik

    ReplyDelete
  24. ayam x ayam GB..janji bleh amik gambar =)

    ReplyDelete
  25. Moga satu hari nanti...GB akan menjadi ahli keluarga EOS....hahahaha..racun lagi..


    Ok jugak ada kamera cap ayam...kalau terhempas pun tak ralat...

    ReplyDelete
  26. Hebat wpun musykhil.

    Masuk nak beli air mineral jer, tapi tersangkut beli kamera!

    Kalu sangkut beli oren tu kira tak pelik sangat. hahahahaha

    ReplyDelete
  27. Akak masih lagi guna kamera enpon cap ayam.. huhuhu...

    ReplyDelete
  28. never seen or hear this brand.
    impulsive buy but a wise one. the manufacturer really had and believed in grand vision and u have proven its ability thru ur own sharp vision.
    kira jodoh la this camera fell into good hands :)

    ReplyDelete
  29. MDatang lagi, nak tanya hehe...Lumix tu baper harga..dia punya shot mcm dslr yer...sbb tgh berangan nak beli dslr, tp mcm GB, I pun tak suke kamera besau, takleh masuk handbag...sbb gi keje pun nak bawak kamera...skrg ada canon digital biasa jer...Kalau lumix tu berbaloi2 nak gak grab!

    ReplyDelete
  30. akak tau ini jenama. dlu penah bli kamera poket tp kalo tgn gigil2 maka punah ranahlaaa gmbo... murah sgt rega dier tp dh lupa bpe. Canon PS D10 akak tetap menjd idaman. fungsi seakan DSLR. boleh dibaling dan dicampak serta kalis air gaks...hihihhii

    ReplyDelete
  31. janji gamba lawa GB
    tu penting!

    ReplyDelete
  32. like father like daughter, sis...cayalah....

    ReplyDelete
  33. follower da 777~~ai loike~~he~~

    ReplyDelete
  34. Walaupun cap ayam, byk jasanya..

    yang penting, teknik tu..

    ReplyDelete
  35. akhir nya keluar juga "ayam brand" nie...hehehehee

    ReplyDelete
  36. Salam...lama tak ke sini, moga GB sihat dan ceria.

    emmm...
    tiada yang lama... tiada yang baru
    tiada gading...tanduk pun beguna

    apapun brand...gambar yang GB snap cantik2 belaka.

    ReplyDelete
  37. lama daa nak habis baca entri gB ni.. banyak beno tingkap kena bukak.. tak bukak kang tak tahu citer.. dah bukak tingkap, sampai ke komen2 sumer baca...

    p/s: akak tak reti amik gambo, snap sesedap rasa jer.. penah baca paper kot tentang satu photographer dapat anugerah.. gambar dia ambil anak beranak mat saleh kat gerai2 durian.. sampai sekarang akak tak faham apsal gambar tu menang anugerah.. hihi..

    ReplyDelete
  38. Salam my dear GB:)

    Akak harap camera lam tepon akak jee ni haa...camera2 nii...enggak minatlah dear..asyik tangan bergerak jek.(not parkinson yaa :p)...mula lee snap gambor jadi blur..huhhu..;)

    ReplyDelete
  39. Gigih Betul daddyziyyad nak meracun,wakaka.


    Kamera tak penting, tp skill tu perlu....
    Kata org, amik gambar kena Ada jiwa....
    Kehkeh

    ReplyDelete
  40. saya punye best camera adalah olympus yg bese2 2 je..

    tp..adik sy telah hilangkannya..dan skrg sy x ada kamera..

    sy sgt jeles tgk kamera KAK GB..walaupun Kak GB kate dye tu cap ayam..

    huhu..

    ReplyDelete
  41. kak ati minat betui dgn
    kamera baru gb tu...

    walau tak besau harga dia besau gak
    tapi sgt kiut :)

    ReplyDelete
  42. GB..ni brg baeek punye..dr kamera tu la mcm2 hasil yg menarik..yg telah GB ajau kat aku..hehehe..xbleh lupa tutorial kita kat esso bkt jalil..GB ingat lg x?GB ajau aku guna pelbagai tenik pakai cmpact kamera ni..hehhehe..
    rindu kat ko..

    ReplyDelete
  43. Jgn GB termakan racun DaddyZiyyad tu.

    Skrg dia suruh beli DSLR. Lain kali dia suruh GB kahwin org nogori pulak ... hehehe

    ReplyDelete
  44. perasan gak...kt tesco ada jual camera & handphone murah2... :)

    kiranya GB bernasib baik la..dapat beli caera yg baik...mcm makcik sy..beli gak kt tesco...brand tak popular....

    harga dalam 290...tp pakai tak lama..dah jahanam....myb dia tak pandai jaga...huhu.. :)

    ReplyDelete
  45. owh, sama tempat sama harga beli..tp camera mak mertua pcl yg punya....skrg ni masih elok lg.

    ReplyDelete
  46. dela hari2 bawa ke mana2 sja kamera cap ayam jugak.... peneman setia

    ReplyDelete
  47. terletak pada skill bukan camera. heheh... i nak beli cap stitch lain kali ok?

    ReplyDelete
  48. sbg penggemar fotografi, Pakcik agak tergezut bila mengetahui yang imej2 terjana adalah dari kamera cap Grand Vision ! pembelian yang berbaloi kalau camni, harga murah tapi kualiti gambar bagus.

    ReplyDelete
  49. @azam

    yang cap ayam ni masih elok lagi... :)

    ReplyDelete
  50. @Kakzakie

    hihihi, akak perasan ye? agaknye betullah kot kak. sebab tu ayah saya buat tak tau je bila saya dok berkepit dgn kamera sebab mmg ayah pun cemtu. mak je la yg bising sikit. heheh~

    ReplyDelete
  51. @kakchik@ella

    tapi tebalnya mcm 100-200 kredit kad kotl. heheh~

    ReplyDelete
  52. @luahfikiran

    ala uncle...malu saya. heheh. takde la emas lagi, baru perak je. heheh~

    ReplyDelete
  53. @munna

    kalau tak sampai rm200 tu kene cek bateri dia pakai bateri AA atau bateri sekeping tu~

    ReplyDelete
  54. @Munnafendy

    saya dah biasa guna kamera utk ambik gambo. hp tu kalau emergency - mcm kamera abis bateri atau tertinggal.

    ReplyDelete
  55. @Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

    ye cik betty. cuma sejak ada cik gf3 saya kerap taruk gambo dari kamera tu sebab mmg hari2 bawak.

    kalau awak nak kamera kecik yg powerful - byk je model yg bagus sekarang.

    ReplyDelete
  56. @ainnoraini

    saya belum terbiasa amik gambo guna kemera henpon. saya punye kemera hp takleh nak create bokeh. ngeee~

    ReplyDelete
  57. @littlehumblelynn

    rembat le sebijik gf3. dijamin pueh atiiii....heheh~

    ReplyDelete
  58. @SuperBusux !

    wah, komen uncle melalui ID Ifa ni buat saya kembang lah! heheh~

    ReplyDelete
  59. @al-lavendari

    takpe uncle. saya pun pernah terkomen guna ID company. ape daaaa

    ReplyDelete
  60. @Tihara

    tekejut tak? saya jenis tak reti nak splurge for impulse buy. kalau nak survey, baru berani nak splurge. berbaloi sikit. :)

    ReplyDelete
  61. @JunAina

    cemana boleh blur kak? lens ok tak? ada cuci?

    bagi saya kamera apa yang kite nak pakai ni kene tgk function apa yg kite nak, result gambo cemana, saiz dan byk lagi. seriously kan kalau utk amatur mcm saya, brand is nothing. setiap kamera kalau kita tau situasi mana yang sesuai nak gunakan ia, dengan setting yg betul, mesti gambar akan cantik.

    sebab tu bila org tanya pakai canon atau nikon, taktau la saya nak jawab cemana.

    ReplyDelete
  62. @Mama2Q

    heyy...kite sekampung la gitu! :D

    gambo embun tu saya pakai gf3. :)

    ReplyDelete
  63. @Fatin Mraz

    saya masih simpan canon a400 tu dalam laci. nostalgia tuh. :D

    ReplyDelete
  64. @ZaNNa

    tapi dia amik gambo ayam tak lawa dowh. hahaha!!!

    ReplyDelete
  65. @Daddy Ziyyad

    eip. ape ni doakan yg bukan2. cap2 ayam pun gb sayang tau. hahaha!!!

    *hmmm....mungkin 1-2 tahun gb akan join geng EOS. heheh.tapi kalau tetibe masuk family nikonian kang jgn marah gb tau! heheh~

    ReplyDelete
  66. @azieazah

    hahaha. air mineral botol besau amik kak!

    ReplyDelete
  67. @ummi5

    i believe every things on this world ada kebaikannya. kalau semua org taknak buktikan kebagusannya, why not me? hihi~

    ReplyDelete
  68. @Mama2Q

    saya dah jawab di sana....di sana....di sanaaaa.... :D

    ReplyDelete
  69. @akuzle ayu

    hmmm..harussss rembat sebijik ni, sebelum gi semporna tahun depan. heheh!!!

    ReplyDelete
  70. @farmys

    berjasa betul kemera tu....takleh dibuang2 gitu aje....

    ReplyDelete
  71. @abah khalisha

    sekarang ni pun dia masih cap ayam saya yang terbaik. :D

    ReplyDelete
  72. @@cu SaYaNg


    hahaha. lama gile nak buat entri ni acu...! :D

    ReplyDelete
  73. @Ros

    walau dah ada gading, tanduk jgn lah dibuang kan? :D

    ReplyDelete
  74. @Anaa

    ahahaa!!! gelak beso saya baca komen akak. mungkin sebab mat saleh dgn durian selalu berseteru, so bila ada gambo cenggitu diorang rasa amazed dan terus ambik jadi pemenang.

    thanks akak sebab sudi bukak link2 tu. bukannya apa, sebab nak bagi terang...heheh~

    ReplyDelete
  75. @~najwa~

    aha betul2. kene ada jiwa, baru kemera nak tlg kite. eh?

    dediziyad mmg cenggitu. selagi tak join geng eos selagi tu la dia meracun. hahaha!!!

    ReplyDelete
  76. @Mimi Jazman

    dik, tak payah lah jeleskan kemera akak tu ye. hihihi.

    sebab kemera org lain lebih patut dijeleskan. :D

    ReplyDelete
  77. @Ati Masrif

    body kecik tapi lens panjang. takleh lawan dedi ziyyad punye kan? hahaha~

    ReplyDelete
  78. @cikceriacorner

    hihihi...aku terharu beb. ko prektiskan lagi ke? :D

    ReplyDelete
  79. @Yunus Badawi

    kalau org nogori tu hensem mcm remy ishak ai on je. hahaha!!!

    ReplyDelete
  80. @nabilah_2908


    hahhaaa!!!! atau mungkin jugak sebab dia sgt kerap guna? :D

    ReplyDelete
  81. @PCL

    elok lagi? saya punya kan, kalau nak slide gambo ke kanan, dia gi rotate.

    dah gila sikit. hihihi~

    ReplyDelete
  82. @Azizan Zolkipli

    saya pun terkejut gak. tapi lepas beli tu prektis banyak2 la supaya dapat result yg dkt2 dgn apa yg kita inginkan. :)

    ReplyDelete
  83. salam GB...

    ayam tambatan namanya...

    ReplyDelete
  84. @CiKPuaNLawA

    ayam tambatan dah hilang charger gamaknye...kejap je lepas berpindah tgn ke adik2... huh..

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D