Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, December 6, 2011

Keajaiban KK: Day 4 - Betul-betul punye ajaib, lepas ni dah takde dah. Janji! Heheh~

Dari atas kiri ikut pusingan jam: Baby Kak Fida, Kak Fida masa anto GB kat airport, One Borneo punye signboard, Signal Hill Condominium, Kampunr Air Tanjung Aru dari udara. :D

Sambungan dari sini...

"Tiba-tiba keajaiban terjadi..."

Masa GB tengah tunggu broadband connecting kat netbook (airport wifi cam susah nak connect lah dalam surau tu), seorang wanita masuk dalam surau, kitorang senyum-senyum dan pastu dia tegur GB. Lepas dia dah abis  solat kitorang berkenalan sikit. Kak Fida namanya. Sembang-sembang sikit sambil dia pakai tudung, pastu tanya-tanya, dan tiba-tiba dia ajak balik rumah dia kat Taman Bukit Sepangar sebab katanya kesian bila dengar GB nak tidur kat airport. Erk! Sebenarnya GB agak hesitate nak ikut sebab siyes taknak menyusahkan sesapa lagi, but she insisted me to.

Kak Fida pun cerita sikit apa punca dia kena solat kat surau airport, dan aktiviti seminarnya bersama Prof Muhaya sebelum tu. Dan dia tetap minta GB ikut dia balik rumah dan berjanji untuk hantar GB balik ke airport esok pagi. Dah la GB ni segan dengan bau buah bundu yang dah conquer seluruh surau tuh. Dan...dengan sedikit berat hati bercampur redha dan tawakkal...GB pun ikut Kak Fida. Husbandnya Abang Midun ada kat luar masa tu. Lagi la GB segan.....tapi diorang sangat baik dan nampak ikhlas lah~

(Kak Fida ni sebenarnya orang PD, dan sekarang ada bisnes event kat KK. Suami dia pulak orang Klang dan merupakan seorang engineer, ada firm sendiri yang based di KK.)

Nak jadi cerita...masa dalam surau tu GB ada tercerita pasal tak sempat pegi One Borneo (maklum mulut ramah tamah sangat...sape suruh??)...dan Kak Fida dan Abang Midun pun bawaklah GB gi One Borneo! Heheh. Tercapai impian! Wow...sungguh tak sangka yang cempedak GB dan bertukar jadi nangka! :D

Sebenarnya One Borneo tu cuma shopping complex je, dan GB bukan nak pegi sana sebab nak shopping pun. Tapi sebab apa yang GB dah terangkan dalam entri ni: itu aje. Lepas tu diorang belanja GB makan seafood (malu siot tapi bedal sajalah heheh!!!). Dan kemudian baru diorang bawak balik rumah dan tolong setelkan masalah buah bundu GB tuh. Heheh. Pastu GB pun mandi dan zzzzZZZZZZ..... (mimpi indah malam tu!!! Heheh!!)

*

Esoknya, sebelum dihantar ke airport, tengok si bundu tu masih berbau walau dah dibalut dengan plastic wrap. Yang kelakar tu, kebetulan ada satu tin susu baby Kak Fida dah habis, jadi buah tu disumbat dalam tin susu, dan tin susu tu disumbat dalam beg GB. Berkesan! Takde bau dah!

Sempat lagi Kak Fida bawak pegi Yayasan Sabah. Katanya datang Sabah mana boleh tak datang Yayasan Sabah! Ok baa...heheh. Dannnn....Signal Hill pun!!! SO boleh bayangkan tak perasaan GB sekarang macam mana? I mean, how Allah arrange everything in order so perfectly sampaikan GB ni, yang kalau ikutkan memang tak dapat pegi One Borneo dan Signal Hill tu, dapat pegi!! Dan dengan buah bundu yang meresahkan fikiran...heheh. Alhamdulillah setel semua. Thanks to them, thanks to Allah.

Syukur...syukur...syukur...sebab perjalanan GB yang beberapa hari kat KK ni bukan sahaja meluaskan pandangan dan pengalaman, tetapi juga meluaskan hubungan silaturrahim. Allah Maha Besar. Sekian. :D

~Fin~

P/S: GB masih berhubung dengan Kak Fida dan sekarang ni diorang sefamily tengah bercuti 2 minggu kat Melbourne. GB nyaris ikut (tapi mak dah warning awal-awal. Hahaha!!!)

59 comments:

  1. Kuasa Allah, kan. BTW, KC aritu tgk Yayasan Sabah dari jauh jer.

    ReplyDelete
  2. @Fatin Mraz

    one borneo ok. happening. tapi front part yg bersilang tu bila dah siap rupanya tak cantik mcm dalam drwg. mungkin diorg kene repaint kot. heheh~

    ReplyDelete
  3. oh, itu kisahnya rupanya... bestnya GB, siap dapat kawan baru tu, hehe;)

    ReplyDelete
  4. @kakchik@ella

    saya siap bergambar dgn patung beruk dekat depan tu KE! heheheh~

    ReplyDelete
  5. @Ladysirna

    tu la kak. itu baru la yang terkeluar dari plan, tapi jadi. heheh~

    ReplyDelete
  6. wahh..dpt kenalan yg sangat baik hati..murah rezki kak fida..Alhamdulillah, Allah mudahkan urusan GB d sana :)..nice journey lah.. :)

    ReplyDelete
  7. @Tihara

    betul...dia pun ada cakap dia suka tetamu dtg rumah sebab tetamu tu bawak rahmat. alhamdulillah...harap mcm tu lah. heheh~

    ReplyDelete
  8. bestnya. ada org sebaik itu. huhuhu

    ReplyDelete
  9. Alaaa.... teros je ke Melbourne....

    don wori, uncle rahsiakan...

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. GB

    murah rezeki GB

    laa..nape x ikut g obersea tuh..

    heheheheh..

    tumpang happy dik ^-^

    ReplyDelete
  12. Baik kak Fida tu yaa..:)
    Baru kenal tapi layanan cam dah kenal lama yaa..mesra bahh;)

    ReplyDelete
  13. wahh bestnya GB..

    baik la kak fida tu..untung GB.. Alla punya aturan...:)

    ReplyDelete
  14. DIk..itulah hikmah yg Allah beri..betul2 satu keajaiban..

    ReplyDelete
  15. ingatkan gambar kampung air tu dari dasar laut .. rupanya dari udara.

    teringin juga nak rasa buah bundu tu .. ada rasa buah ciku tak ?

    ReplyDelete
  16. gB,
    power of smile..
    and
    power of humble..
    and indeed
    power of Allah..

    happy baca entry gB jumpa kak fida
    and to Kak Fida, this entry is dedicated for you due to your good deeds.

    ReplyDelete
  17. Bestyer..minta2 cempedak akan jadi nangka lain kali lagi.

    ReplyDelete
  18. Begitulah Allah mengaturkan. Jadi nikmatNya yang mana satukah yang hendak kita dustakan?...

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah GB bertemu dengan insan yang berhati mulia.
    akan dikenang sampai ke akhir hayat

    ReplyDelete
  20. pertemuan yg tak disangka, kuasa Allah sungguh tak terbatas...subhanallah...pcl pun teringin jumpa insan sebaik mereka itu.

    ReplyDelete
  21. ohh kak fida sefamily rupanya...ingat abang hemsem td...

    anyway perancangan Allah itu yg terbaik buat kita...

    ReplyDelete
  22. susah nak jumpa orang yg betul2 ikhlas & jujur sekarang nie
    bagus kak fida tu :)

    ReplyDelete
  23. ini adalah rezeki tuhan namanya.. DIA YANG MAHA PEMURAH..MAHA PEMBERI REZEKI..

    setiap anak dan insan yang dilahirkan ke bumi ini ada rezekinya dan rezeki GB..telahpun ditetapkan..

    and..cite dye..is beautiful.. :)

    ReplyDelete
  24. @gedek!

    bukan stakat mak je warning - boss pun! huwaaaa!!!!

    ReplyDelete
  25. @littlehumblelynn

    sebab GB pun baru balik dari bercuti. pastu boss dah warn, dia kata kalau nak cuti lagi sila pegi masa krismas atau masa raya cina. huhuhu~

    ReplyDelete
  26. @al-lavendari

    rasa dia masam2 manis uncle. jauh sekali dari buah ciku. nak explain saya mmg tak reti. tapi mak saya cakap kat pasar guar cempedak rupanya ada la buah tu bila tiba musimnya....

    org kedah panggil buah binjai. saya yg tak tahu selama ni~

    ReplyDelete
  27. @Anash

    indeed kak...indeed...

    banyak jugak pengajaran dari kisah ni untuk diri GB sebenarnya. we'll never know what Allah has planned for us, but whatever it is, that is the best for us. kan kak?

    ReplyDelete
  28. @Fatin Mraz

    tak cantik! kaler kuning!! mungkin sepatutnya kaler dia kene lebih gelap atau biar putih je terus.

    ReplyDelete
  29. @Nieda

    cumanya ka...GB tak makan nangka dowh...heheh~

    ReplyDelete
  30. murah rezeki GB. tentu GB pun murah hati juga dan akan buat serupa bila GB pula bertemu pengembara.
    cantiknya kampung air.
    so enriching ur journey.

    ReplyDelete
  31. @kakcik

    31 kali Allah tanya dalam surah ar-Rahman...GB rasa takut dan gerun sebab memang selama ni selalu tak bersyukur dengan nikmat Allah...

    ReplyDelete
  32. @Acik Erna

    GB nak jadi macam tunjuga. dikenang orang di atas kebaikan kita.. :)

    ReplyDelete
  33. @[PCL]

    insyaAllah nanti PCL pun akan jumpa. orang baik macam ni ada, tapi susah nak jumpa sebab diorg sembunyikan kebaikan mereka tu. bila dalam situasi tertentu baru nampak :)

    ReplyDelete
  34. @Maya Mayana

    abang hensem? ramai tapi takde pun yang berkenan kat GB. hahaha!!!!

    ReplyDelete
  35. @ummi5

    betul tu kak, bila jumpa org mcm tu, kite pun rasa macam nak buat perkara yang sama... :)

    ReplyDelete
  36. baik gila dgn kak fida..dia ada adik lelaki tak? heheheheee

    ReplyDelete
  37. lain kali tak payahlah bawa balik buah bundu tu. Mcm nak bawa durian naik kapalterbang seksanya .... huhuhu

    ReplyDelete
  38. Kalau Kak Fida tu balik sini dari Melbourne, kenalah fidde tunggu kat KLIA ... ngeeeee

    ReplyDelete
  39. wah, bertuah gb ditemukan dgn insan yg baik camtu....

    ReplyDelete
  40. Bila tengok airmuka GB pun Kak Fida itu tak rasa bimbang. Pertemuan pula di rumah Allah. Itu yg membuat silaturrahim bertambah indah dan murni...

    Cantik rentetan cerita GB di KK..

    ReplyDelete
  41. @Yunus Badawi

    ala, ini pun 1st time saya bawak balik. mana saya tau...

    ReplyDelete
  42. @Kakzakie

    hihi. tengs kak. GB cuma ceritakan apa yg sebenar terjadi kat sana. nasib baik akak sudi baca walau cerita gb panjang berjela2. :)

    ReplyDelete
  43. ihih... rezeki org kate..Allah punye plan lg perfect :)

    ReplyDelete
  44. betul tu GB!

    Allah mengetahui apa y tbaik buat hambanya..hee..

    nsb baik xikot sekali g melbourne..kiki

    ReplyDelete
  45. ingat dokong anak sapa la tadi... Allah permudahkan perjalanan gB.. segalanya telah diaturr.. :)

    ReplyDelete
  46. lama tak singgah sini. gb, ada la tu hkmahny ko tak pegi melben dlm ms terdekat ni. mana tau in future ko dpt pegi tmpt yg lagi best. wallahualam

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D