Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Saturday, November 26, 2011

Keajaiban KK: Day 3 - Tamparuli lagi, Bundu dan Nasi murah



Masa on the way balik ke KK, kitorang singgah lagi sekali di Pekan Tamparuli. Reason sebenarnya sebab nak cari makan. Lapar dah weh. Cari port. Kedai makan bawah Jambatan Tamparuli yang femes itu. Macam layan jugak la sebab suasana dekat dengan jambatan gantung, tepi sungai dengan hujan renyai-renyai.....syahdu je rasa, heheh.

Then lepas makan nasi (ye, GB langgar diet di sana heheh) yang regenye murah yang amat (nasi, ayam, terung = RM2.50 je kot), GB masuk pasar dan beli sedikit barang yang mak pesan yakni ikan masin, heheh. Yang mak tak pesan pun GB beli juga. Buah bundu yang rare, siyes GB tak penah nampak. (Gambar paling bawah kanan). Bau dia kuattttt sangat tapi since Justyle & Hubert nampak macam keterliuran, GB pun beli sebijik sebab nak rasa. Tapi dengan bau yang kuat cemtu GB musykil, lepas ke masuk dalam flight ni....?

Anyway makcik penjual buah tu ada tolong balutkan dengan surat khabar berlapis-lapis tapi baunye tetap keluar juga. Isk. Cemane ni ek...GB ada terfikir kalau baunye tetap kuat bila sampai airport nanti, GB nak bagi je buah tu kat Jane (Sumandak Kinabalu) sebab takut mengganggu orang lain nanti. Tapi takpe, masih ada beberapa jam untuk GB fikir cemana caranya since malam tu GB akan terus dihantar ke airport.

P/S: Pasni kite gi kampung air. Weeeee....!!!! *Eh jap, duduk di KK 2-3 hari tu, GB dah reti makan cili cukanya tau. Rasa ada sikit-sikit macam sos kat Nando's. Heheh~

76 comments:

  1. bestnya tgk sungai tu mesti syok kan nk gak pi kk

    ReplyDelete
  2. :) menarik.....sukalah sanah

    byk tempat cantik rupanya

    ReplyDelete
  3. Makan begitu saja? apa rasanya buah tu?

    Teksturnya ada macam buah binjai ke? cer citer skit...

    ReplyDelete
  4. jambatan itu yg ade lagu kan??

    *puasnya dia round Sabah. cemburu!!

    ReplyDelete
  5. yessss...
    cili cuka...
    tolong sertakan gambar dan ceritakan rasanya...
    terliur ni... puasa pulak tu..
    buah bundu tu macam buah binjai rupanya.. buat sambal dengan belacan memang sedapp..

    ReplyDelete
  6. Kakak tak tahu pun buah bundu tu gB. Bagus kan bila dapat menikmati yg baru. Pengalaman...

    La... baru kakak tahu gB tak makan cili cuka sebelum ini. Sedap kan:)

    ReplyDelete
  7. wah seronoknya kat sn..

    mmg murah la nasi tu...xpnh dgr gak buah tu..lepas x bw blk?heee

    psss : inner bwl tu ada jual online je..cari kat fb : Rubiey Scarf

    ReplyDelete
  8. bestnye gb.. tu ke jambatan tamparuli.. mcm goyang2.. ingtkan jmbtn tmpruli mcm jmbtn kat semenanjung..

    ReplyDelete
  9. serius memang murah nasi dgn aluk mcm tu..ni mst ayam bela sendiri dan sayur tanam sendiri..hehehe..

    sedap ke buah tu...

    ReplyDelete
  10. teringin lak nk rs buah bundu tu..bau kuat cam buah durian ke?

    ReplyDelete
  11. buah bundu tu macam buah bacang eh?

    ReplyDelete
  12. sakan ko GB kat sabah....bawak balik ole2 banyak2 tau!!..hehe.

    ReplyDelete
  13. beznye pengalaman kat sna..huhu...kak, sory lma x jenguk..aritu byk kali bukak link, dia tulis "for invited readers only" plik btol

    ReplyDelete
  14. GB ni cite cam 8 tahun duduk kat sabah tuh..hahahaha~ pape pon, terbaekk n best sebab org tempatan y bwk p jenjalan~

    ReplyDelete
  15. Baru nak singgah.

    Macam buah kuini. Kuini ke??

    ReplyDelete
  16. bundu ! .. pelik juga namanya

    ReplyDelete
  17. GB..ada macam buah bambangan rupa nya kan..
    cantiknya gambar yang GB kongsikan disini..terutamanya..air yang nampak menghijau..

    ReplyDelete
  18. salam maal hijrah...lawat cik bunga..

    kalo kt sarawak buah tu namanya buang mbang kalo x salah..

    jom baca =)
    sambutan sekadar adat atau penghayatan???

    ReplyDelete
  19. gb,
    buah ni bau dia kuat mc kuini ke? baru pes time tgk ni...

    ReplyDelete
  20. so what happen to that bundu? dpt naik flight tak.. heh heh

    ReplyDelete
  21. dekat sabah makanan murah!!! kecuali barang-barang yang datang dari semenanjung =,= bila la nak buat penyelarasan harga ni =,=

    ReplyDelete
  22. suasana dlm gambar tu sebijik mcm kat oversea ah.. best best

    bundu dan budu ada kaitan ke?

    ReplyDelete
  23. bila tgk gambar buah bundu tu..mcm buah binjai aje kan?

    Apa pun gambar yg gb ambik sgt menarik dan berjaya buat saya jeles!

    Sekian.

    hahahaha :p

    ReplyDelete
  24. mmg murah la nasi tu..

    kalau kt sini..ayam seketul dah 2 ringgit or 2.50.. :)

    hmm...rasanya GB berjaya kan bawa balik buah tu..? mcm mana rasanya best tak..??

    ReplyDelete
  25. cuba guna aluminium foil..! heee.. cadangan sahaja..

    ReplyDelete
  26. boleh gambaran baunya...?

    tak terbayang, lah...

    ReplyDelete
  27. Salam gadisBunga,

    Buah apa tu...Kak Ros tak pernah dengar pun..Tentu best kan boleh rasa buah yang tak pernah kita makan...harap2, boleh la gadisBunga bawak balik buah tu...

    ReplyDelete
  28. Salam my dear:)

    Sekilas pandang..buah bundu tuu sebijik cam buah kuinin kan..:):)
    Bab2 langgar diet tu...samalah dengan akak bila time2 cuti...huhuu..;)

    ReplyDelete
  29. kalau dpt pi sana
    pasti blog gb ni kak ati
    buat rujukan :)

    ReplyDelete
  30. lagi byk baca, lagi bertambah rindu pada sabah.

    ReplyDelete
  31. curious with this buah... rasa cam na? ada gambar lepas kupas dak?

    i saw you commenting in fatt nye blog, ni abru nak hop around ehheh...

    salam introducing and blogship :)

    ReplyDelete
  32. Best nyer sabah.. rindu sudah mau pergi sabah.. huhh.. @~@

    ReplyDelete
  33. Thank you for posting this!

    Tamparuli ni hometown saya. Utk pengetahuan, buah bundu tu jgak dikenali dgn nama 'belunu' mengikut daerah, tapi kt Tamparuli memang sebut bundu.

    GB ada pegi naik jambatan tu ka?

    ReplyDelete
  34. @Aku


    yg benornye mmg buah binjai pun. heheh

    ReplyDelete
  35. @Ibu n Abah

    nanti saya buat entri khas untuk akak ye. :D

    ReplyDelete
  36. @Kakzakie

    cili cuka sabah ni dulu mmg saya pelik, tapi sekarang dah boleh terima dahhh. heheh

    ReplyDelete
  37. @nyanyisunyi


    hahaha. tak tanya pulak ayam tu bele sendiri ke apa. hahah

    ReplyDelete
  38. @Munnafendy

    aha..lebih kurang kot. tapi bau tak sama

    ReplyDelete
  39. @.:rizaL:.


    ahaha. sori dik. time tu akak gb tgk hibernate

    ReplyDelete
  40. @ZaNNa

    kdg tu dok 8 tahun pun mungkin tak pegi juga jalan kat tempat2 terpencil mcm tu... :D

    ReplyDelete
  41. @Nieda

    bukan kuinin. dan tak sama spesis jugaa

    ReplyDelete
  42. @Acik Erna

    mungkin kot. lain dialek lain namanya..

    ReplyDelete
  43. @Shukri Mohd Ali

    kalau pelarasa harga nanti harga kat semenanjung la naik...

    ReplyDelete
  44. @MataHati @ MH

    mcm oversea ke? heheh

    bundu dan budu kalau dicampurkan sekali dalam sambal belacan - mungkin ada kaitan

    ReplyDelete
  45. @gedek!

    bau cam buah gajus terlebih ranum....

    ReplyDelete
  46. @Ros

    sebenarnya byk lagi yg rare tapi saya tak beli... :D

    ReplyDelete
  47. @Pn Kartini

    mmg susah nak diet kalau gi jalan2 ni kak....heheh

    ReplyDelete
  48. @kakchik@ella

    saya mmg saje nak bako je ni KE....heheh

    ReplyDelete
  49. @de engineur

    ada. masa 1st time di situ saya ada naik jambatan tu. mmg cool... :D

    ReplyDelete
  50. boleh saya tahu nama kedai makan di bawah jambatan tamparuli yang cik bunga singgah makan tu,macam mana nak kenal kedai tu,cik bunga kata murah,saya pun nak try la.

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D