Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Wednesday, November 23, 2011

Keajaiban KK: Day 2 - Nature lovers, let's take a walk at Poring Hot Spring Park


Poring Hot Spring ni sebenarnya adalah sebahagian dari Kinabalu Park. Jadi dah tentu la di dalamnya ada lebih dari sekadar kolam air panas. Kolam air sejuk pun ada. Tapi bukan setakat kolam air sejuk je...canopy walkway, pusat konservasi orkid, taman tropika, taman rama-rama, air terjun, gua, dan banyakkkk lagi - semua ada! Kalau betul-betul nak menikmati kawasan Poring Hot Spring ni puas-puas, GB nasihatkan spare satu hari suntuk untuk Poring sahaja. Half day pun boleh laa...tapi kalau setakat 1-2 jam mungkin tak cukup untuk cover the whole area.

GB tak mandi air panas. Air sejuk pun tak. Masa 1st time GB ke sini beberapa tahun dulu, GB tak mandi juga sebab segan la kolamnya terbuka. Tapi boleh rasa wap-wap panasnya kena kat muka. Batu-batu di sekeliling kawasan tu semua ada haba suam, kalau jemur baju kompem kering. Sekarang ni pun sama, kolamnya terbuka juga. Tapi kalau tak silap GB kolam tertutup pun ada dah sekarang kalau nak mandi-manda sampai masak...heheh~

Poring ni sebenarnya bermaksud 'buluh' dalam dialek Dusun. Nampak tak gambo buluh tinggi-tinggi kat atas tuh? Ha...itu la poring. Heheh~

Hot spring (kolam air panas) yang kaya dengan sulfur ni sebenarnya adalah hasil dari gunung berapi yang kurang aktif atau yang tidak aktif lagi. Cuak kejap bila tau pasal fakta ni: ada gunung berapi ke kat sini? Haha, dah tentu la takde. Cuma aktiviti volkanik sejak jutaan tahun dulu masih boleh membentuk kolam air panas. Aktiviti volkanik yang sama jugalah yang membentuk Gunung Kinabalu.

*

GB ke sana sekejap aje. Cuma sempat jalan-jalan tepi kolam air panas terbuka dan terus ke Taman Rama-rama. Bayaran masuk di pintu utama adalah 3 hengget bagi dewasa. Tapi itu cuma bayaran untuk mandi kolam air panas atau kolam air sejuk saja. Dan jugak untuk trekking terus masuk hutan kalau nak pegi ke air terjun. Tapi kalau nak masuk Taman Rama-rama atau nak naik jambatan gantung, ada tiket lain pulak. Kene la bayo. Untuk masuk Taman Rama-rama, kene bayo lagi 3 hengget. Pendek kata semua pun kene bayolah!

Taman Rama-rama kat Poring ni taklah sebesar yang dekat KL punya, tapi worth a visit la. Banyak juga spesis rama-rama dan kupu-kupu kat sini. Kite kene standby kamera je dan bila ada peluang baekkk punye, terus snap!

Sayang jugak tak dapat cover abis area Poring ni. Tapi nak buek cemano...masa terhad. Flight den cumo delay 2 jam yo, kalau delay 1 hari, boleh la den cover Poring pueh-pueh.  Tapi kalau betul delay satu hari memang hangit la handphone GB sebab boss asyik call. Heheh~

*
Ok. Next stop, Sabah Tea Garden.

Eh, dah cerita semalam lah...hahaha!

P/S: Untuk makluman, GB ke sana bulan lepas. 4 hari saja pun. Tapi atas banyak sebab maka entri tentang jalan-jalan kat KK-Kundasang ni diupdate lambat. By the time GB dok nulis pasal entri jalan-jalan ni, GB terasa nak gi bercuti lagi sebab keje ni bikin stress banget!!!

48 comments:

  1. wah best dapat mandi tu. mau kuak lentang terus. haha tak kuak sangat la, kang berlaga dengan batu2 terus. haha

    ReplyDelete
  2. cantiknyer.....jeles aaa camni

    ReplyDelete
  3. ahahaha..kelakar gb tulis mcm tu. pendek kata semua kena bayo lah! huhu

    gb doakan sy dpt bli dslr,nk amik gmbr cntik2 mcm gb jgk =)

    ReplyDelete
  4. kalau kena bayar..tp tempat tu terjaga dgn bersih..cantik..berbaloi rasanya... :)

    ReplyDelete
  5. klu saya..nak rendam lame2..bez..=]

    ReplyDelete
  6. Oooohhhh..maksudnya buluh! Sebab saya pernah dgr nama Poring ni...

    Takpe..lain kali boleh repeat dtg Poring ni..spend time betul betul...:P

    ReplyDelete
  7. Tak cuba makan di restorannya? Makanan secara buffet tapi boleh ambil sekali sahaja (tak boleh tambah) - adda ka? ;-)

    ReplyDelete
  8. kak ati tengah nak cari poring ni

    ^____^

    ReplyDelete
  9. lawa la GB, tenang kan.. keja stress, mmg kena p menenangkan hati selalu.. baru la muka tak berkedut kan. hahaha

    ReplyDelete
  10. Mula kakak bayangkan air panas mencurah-curah - "pouring". Kisahnya poring bermakna buluh. Senanglah mereka nak buat lemang kan GB hihi...

    ReplyDelete
  11. honeymoon nanti gi sini lah GB...hew hehe...

    ReplyDelete
  12. wow best nye tempat ni..mmg syiok buat release tension :)

    ReplyDelete
  13. Nak cari poring ni nak masak lemang!hehe...

    ReplyDelete
  14. best kan....? :D dah pergi jugak aritu bulan may. start je cuti sem terus pegi jalan baru balik semenanjung hehe. tapi tak puas kejap sangat. huuu. :D

    ReplyDelete
  15. kalau tengok gambar2nya .. mesti tak boring pergi poring kan !

    sungai tu dibenarkan memancing ke ?

    ReplyDelete
  16. sejuk mata memandang

    p/s::gambar2 kat Sabah nie semua menggunakan camera baru tu ke??

    ReplyDelete
  17. cantik la GB gambar tu..blh tak kasi besar2 sikit...hehe

    kalau blh tau kamera apa ekk..maybe blh share...hihi

    ReplyDelete
  18. GB..lambat tak jadi soal..janji upload dan sharekan pemandangan yang cantik tu disini.

    ReplyDelete
  19. Saya singgah juga sini semasa kesana tapi duduk dalam kereta saja tunggu anak2 kesitu. Tak larat nak jalan.

    ReplyDelete
  20. air tak mandi, air sejuk tak mandi... dulu pun tak mandi...

    nak tanya, cer citer GB mandi ke tak selama kat sana? hahaha

    ReplyDelete
  21. bestnya..sy mmg lah belum penah smpi lg ke sana..

    ReplyDelete
  22. ko ada pegi tak kat tmpt yg bagi ikan makan tu? memula aku cuak gila nak bagi sbb ikannya besar2. kot2 la satgi dia ngap kaki aku ke tangan aku ke kan. tp tak, ikan kat cni jinak2. berkocak2 air bila ko hulur pellet...mmg best :)

    ReplyDelete
  23. @- GC -

    aku pun tak suka stress walau sekarang dalam kondisi stress. :(

    ReplyDelete
  24. @Kakzakie


    hahahaa!!!! nasib baik air panas situ tak pouring kak. melecur kulit nanti. heheh

    ReplyDelete
  25. @Sab Buenoo

    kalaulah dapat cuti sebulan bergaji tak payah bayo kete umah ptptn kedit kad - mesti best kan...??? heheh

    ReplyDelete
  26. @al-lavendari

    kalau dibenarkan mungkin dapat batu je uncle. heheh

    ReplyDelete
  27. @@cu SaYaNg

    saya bawak kamera baru dan lama - dan guna kedua-duanya.

    sayang both. :D

    ReplyDelete
  28. @jemarisuri

    sebenarnya gb dah penah share kamera apa gb guna. tapi takpelah.

    gb guna lumix gf3. :)

    ReplyDelete
  29. @Kunang-Kunang

    besar tempatnya auntie...mmg penat nak cover abis.

    ReplyDelete
  30. @fatt

    tak fattt.....aku tak gi. ni yg kene pegi balik ni. heheh

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D