Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Monday, November 21, 2011

Keajaiban KK: Day 2 - Kundasang War Memorial Park



Satu perkara yang GB perasan ni KK-Kundasang, ada banyak Taman Peringatan (Memorial Park) di sini. Di Kundasang ada, di Ranau (dekat dengan ladang teh Sabah) pun ada, di KK pun ada. Tapi frankly kan...bila kat sini sebenarnya GB lebih banyak cari angle untuk shot dari baca tentang sejarah perangnya. Mungkin sebab GB tak berapa minat sejarah kot. Tapi at least kite tau la kenapa diadakan taman peringatan. Kalau kawan-kawan nak tau sedikit sebanyak pasal taman peringatan ni, silalah baca kat sini.

Basically kawan-kawan boleh tengok gambo untuk tau sedikit apa yang ada di sana. Tapi gambo-gambo yang GB taruk tu tak la menggambarkan keseluruhan memorial park ni sebab ada banyak lagi shots lain di banyak lagi sudut lain yang menarik, yang GB tak taruk sebab nak reserve untuk entri lain di masa hadapan. Tapi kat fesbuk GB ada taruk semua gambo. :D

Bagi peminat sejarah, landscape architects (banyak idea design kat sini!), kaki foto dan kaki posing, GB rekomen tempat ni kalau kawan-kawan gi Kundasang. Sebab selain dari memorial park tu sendiri yang menarik, dari situ juga kita boleh nampak view rumah-rumah kampung lereng gunung yang best sangat! Dan GB beruntung sebab cuaca time tu sangat baik, cerah dan langitnye biru...!

P/S: Pasni kite gi Ladang Teh Sabah pulak. Entri esok ek...

61 comments:

  1. Lama betul rasanya kakcik tak singgah di rumah gB ni!. :)

    ReplyDelete
  2. alahai.....tak pernah sampai.....

    ReplyDelete
  3. sebelum baca entry GB n..first thing yangterlintas masa tengokgambar di atas adalah

    WAAH>>SUCH A NICE PLACE UTK AMIK GAMBAR..

    hehehhee...nampaknya betul la ye.. =p

    ReplyDelete
  4. Akak tk pernah sampailah dear..aduhai..
    cantik tempatnya ekk:)

    ReplyDelete
  5. Ramai jugak yg kata Kundasang best... Nak kena pegi sendiri la camni... Tp entah bila la nak sampai sana... hehehe...

    ReplyDelete
  6. peh lawonye.. GB add pesbuk saya, boleh nak tgk2 gambau.. www.facebook.com/khairulhakimin.muhammad

    ReplyDelete
  7. masa kak aina gi KK dulu tak sempat pun nak pegi tempat2 macam tu, tak tahu pun satu hal jugak tapi kalau ngan anak2 banyak tempat yang tak gi...

    ReplyDelete
  8. owh ye ke? akak minat betul sejarah...nk tengok la kat FB GB nanti...

    ReplyDelete
  9. setuju tak klu sy kata kundasang nie cam cameron highlands huhuhuhhh

    ReplyDelete
  10. Mommy ZZ beria ia ajak saya ke Kundasang bulan 12 ni..GB nak follow??

    ReplyDelete
  11. Best nye kalo sampai sini..
    percutian yang berbaloi gitu :)

    ReplyDelete
  12. sekali lagi..gambar yg ada langit buatkan sy tertarik..huhu...biru....biru mata hitam ku.. :P

    tp mcm lengang je tempat ni..mmg tak ramai org yer time ni..?

    ReplyDelete
  13. saya pun dah menapak kat sana!! time tu ade pesta kobis..

    ReplyDelete
  14. teringin nak ke sana.. tp setakat ni dapat tgk gambar yg cantik ni saja.. insyaAllah, satu hari nnt..

    ReplyDelete
  15. siapa gerangannya dalam gambar itu?

    ReplyDelete
  16. kalau nak kesana...

    kak ati kena cari kamera mcm gb dulu

    psstt..berapa yek harga kamera gb
    yg kuit mcm gb gak tu...sukalah :)

    ReplyDelete
  17. Indahnya kenangan di Kundasang.

    ReplyDelete
  18. GB, munge merah tu munge apa yer?saya ni memang tak kenal munge sgt, hehe, pengakuan ikhla...apepun, pictures terbaek!!

    ReplyDelete
  19. kalau kat sandakan ada british memorial park...boleh minum teh ala2 british kat situ. hehehe...

    ReplyDelete
  20. kat labuan pun byk tempat cantik2..
    org lah ckp..

    :D

    ReplyDelete
  21. @kakcik

    takpe kakcik. saya tau kakcik tak lupakan saya. :D

    ReplyDelete
  22. @Queen

    haha. i already read ur mind nik.. :D

    ReplyDelete
  23. @Pn Kartini

    tempat ni cantik kak. kalau ikutkan kene spend time lama sikit baru boleh cover segala ceruk tuk amik gambo. :D

    ReplyDelete
  24. @JunAina

    heheh. takpe, next time kalau pegi lagi, akak singgah le memorial park tu. :D

    ReplyDelete
  25. @sahromnasrudin

    persamaan cuma dari segi geografi saja. tapi kundasang lebih tinggi dari cameron dan ada gunung kinabalu, serta penempatan lereng gunung. cameron pulak indah sebab landscapenya terancang dan bangunannya banyak ada pengaruh tudor. dua2 ada keistimewaan sendiri. :D

    ReplyDelete
  26. @Daddy Ziyyad

    silakan ke sana. bulan 12 ni saya nak ke tempat lain pulak. :D

    ReplyDelete
  27. @Tihara

    alang2 dah sampai kan, kite sukat la serata ceruk. ::D

    ReplyDelete
  28. @nabilah_2908

    masa saya gi org ramai tapi kat spot lain. saya purposely amik gambo kat tempat yg takde org. tu pasal nampak lengang. :D

    ReplyDelete
  29. @Husna

    masa saya gi takde pesta kobis. kalau ada mesti lagi best. :D

    ReplyDelete
  30. @ainnoraini

    sana sejuk waktu pagi, ptg, senja dan malam je. menjelang mid day, dah panas. :D

    ReplyDelete
  31. @Hanis Azla

    nanti mesti akak dapat jejak sana punye... :D

    ReplyDelete
  32. @gedek!

    itulah orangnya SUmandak Kinabalu... :D

    ReplyDelete
  33. @Ati Masrif

    masa ke sana saya bawak dua-dua kamera kak. ada antara gambar tu diambik pakai compact digital jugak. :D

    ReplyDelete
  34. @Ladysirna

    itu bunga namanya Marigold. Nama saintifik Tagetes patula. saya bagi nama saintifik sebab marigold ada banyak spesis. :D

    ReplyDelete
  35. @Shukri Mohd Ali

    sandakan saya belum sampai lagi. teringin nak pegi juga sebab nak gi rumah agnes keith. :D

    ReplyDelete
  36. Salam gadisBunga,

    Ni yang buat Kak Ros teringin sangat nak pi kat sana ni....menarik sungguh nampak tempat2 nya....

    ReplyDelete
  37. Anda telah membuatkan saya rasa nak backpack ke Sabah baa....

    ReplyDelete
  38. this remind me to my hometown.. never been there..lalu-lalang jer.. GB snap2 ada nmpk ntt tak...

    ReplyDelete
  39. x penah sampai ke sabah lagi...teringin nak pegi...tapi tulah entah bila...lamanya gb kat sana..jeless dapat jalan2 gitu..

    ReplyDelete
  40. GB menanti N3 seterusnya..terima kasih..dapat melihat pemandangan yang cantik

    ReplyDelete
  41. @Ros

    kundasang mmg best kak...tempatnya cantik dan byk tempat boleh pagi. :D

    ReplyDelete
  42. @Fatin Mraz

    saya nak pegi nnt!!

    btw, saya tak nampak any entiti kt situ...

    ReplyDelete
  43. @lieynanilaz

    saya pegi tak lama sebenarnya. cuma bayk tempat boleh cover sebab member orang sabah dan sebab ada kereta. :D

    ReplyDelete
  44. Tagetes patula...wah, mantapla GB, nama saintifik pun tahu..

    ReplyDelete
  45. menikmati pemandangan disekalikan dengan menghayati sejarah, rasanya itu lebih bermakna ...

    ReplyDelete
  46. wah-cantiknya GB
    macam nak g sana je

    ReplyDelete
  47. @Azizan Zolkipli


    saya takut tertidur masa baca pasal sejarah tu. heheh

    ReplyDelete
  48. @miss nina

    kalau ke kundasang, kene gi tempat ni~

    ReplyDelete
  49. kalo nak ke kundasang & memerlukan pengangkutan & driver, boleh email saya.

    TQ.
    hani_nj@hotmail.com

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D