Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Monday, October 31, 2011

Keajaiban KK: Day 1 - Kundasang: The perfect sunset

My best sunset moment is not the one captured. Rare. I only have it captured in my mind. Unfortunately for you guys. :)

Sambungan dari sini ye kengkawan....

Please note that di KK-Kundasang, GB ditemani oleh rakan blogger, Sumandak Kinabalu atau Jane, adiknya Justyle dan kawan beliau, Hubert.

*

Setelah berehat tidur dalam sejam gitu, kitorang pun bersiap nak gi cari makan. Nak makan kat area ni tak susah. GB sungggggguh bernasib baik sebab kebanyakan meal yang GB dapat sepanjang masa bercuti ni adalah sedap-sedap belaka.

So kitorang gi makan kat restoren yang letaknya betul-betul depan gate Kinabalu Park. Disebabkan cuaca dingin dan berangin, makan GB order tomyam campur yang sebenarnya agak weird kalau nak dicomparekan dengan tomyam yang kita dok makan kat kedai-kedai siam. Dalam tu ada taruk baby jagung, taugeh, dan bunga kantan. Weird kan? Tapi rasa dia sedap woo!!!! *Ke sebab GB yang kelaparan atau tak cerewet bab makan? Tapi pape pun, kalau dalam mode traveling ni, tak payah lah kite nak cerewet-cerewet sangat, ye dak? Yang penting, perut terisi. Tapi kesimpulannya, tomyam itu sedap!

Makanan-makanan lain yang diorder Jane, Justyle dan Hubert pun sedap-sedap jugak!

*

Dan...lepas tu....kitorang pun mulalah memburu keseronokan. Hubert drive ke arah Pekan Kundasang, mau jalan-jalan sikit sebelum hari gelap. Cepat betul gelap. Dalam kul 5 lebih tu langit dah kelabu. Sempat witness balam-balam sunset yang ohsem macam dalam gambo tuh. Balam-balam sunset tu makin melebar dan cantik, tapi kitorang tak tunggu sampai gelap betul sebab agak bahaya kalau bergelap di situ. Jalan berbukit, takde lampu dan kereta laju. Bahaya kan?

So lepas tu kitorang pun gerak lagi ke Pekan Kundasang untuk beli sikit makanan untuk supper. Tetibe Jane menjerit, 'GB!!!!' Sambil menunjuk ke satu arah. Opocot tokojut den! Rupa-rupanya Jane ternampak sang matahari tengah landing baikkkk punye tanpa terlindung oleh selapis awan pun! *walaweh bahasa....hihihi~

Time tu kitorang pakat-pakat switch on kamera dan snap snap snap tapi hamfeh sebab kitorang tengah duduk dalam kereta dan takde port baik pulak untuk parking dengan selamat dan kejar sunset yang sempurna itu. Tetibe Hubert buat u-turn dan park supaya hajat kitorang semua tercapai. Cayalah Hubert!!!

Berlari-larian kitorang mengejar sunset. Lori-lori yang lalu lalang pelik tengok gelagat kitorang dan ada yang hon hon.

Tapi satu perkara tentang sunset adalah...ia terlalu cepat berlalu. Walaupun selang masa antara waktu kitorang tengok dalam kereta dengan luar kereta tu tak sampai 2 minit, matahari dah terlindung dek awan. Dah nampak separuh aje. Sayang...sayang....sayang.....sebab tak dapat share keajaiban tu dengan kawan-kawan semua. Jadi GB share saja apa yang dapat GB captured. Masih ajaib bagi GB, sebab bukan boleh tengok selalu sunset yang macam tu.

Dan sebelum gelap makin mencengkam, kitorang gerak ke Pekan Kundasang....

...sok sok sambung lagi....

Kalau rasa GB punye update slow sangat, boleh la kawan-kawan fast forward ke entri ini di blog Sumandak Kinabalu. Dia dah update hari ke-2 dah. Heheh~

P/S: Our eyes are the best lens, and the minds are the best memory cards: combine those both, we already have the perfect camera, created perfectly by Allah. Alhamdulillah.

39 comments:

  1. mmg lawa lah gambo tu.....untung lah hang.....errr....leh buat latar belakang kad jemputan kahwin...ahakz....cadangan shj...ahakz

    ReplyDelete
  2. Patot pon sunset lari... korang kejor!

    ReplyDelete
  3. sy dah ke blog sumandak.. huhuu.. sungguh cantik pixs di sabah ya..

    nway, uncle gedek wat lawak laa..

    hahaha! betul gak tuh..

    ReplyDelete
  4. GB

    mmg terbaikkkkkkkkk lah dapat snap pic time gitu...

    indah sangat.. subhanallah

    ReplyDelete
  5. nice shot..tp betul la GB..sunset memang payah beno nak dapat tgk..apatah lagi nak capture bile view tgh cantik..laju je die turun..kan2?

    ReplyDelete
  6. betulo betul,

    yang tercantik itu hanya untuk mata kita seketika itu.:-)

    ReplyDelete
  7. Kak, Rizal jeles kak g sane! bila nk lepak2 ni? hehe

    ReplyDelete
  8. duk kat situ memang best la nak menyunset...

    ReplyDelete
  9. pic tu tetap nampak cantik..mmg susah nk kejar views camtu..hehe..teringin nk rasa tom yum bunga kantan..try buat la nt..nice idea tu :)

    ReplyDelete
  10. Tiba2 kakcik rasa rindu dengan Kinabalu Park! (~_~)

    ReplyDelete
  11. keindahan sunset di kundasang mmg cantek giler giler

    ReplyDelete
  12. hai awk, sya datang ni...kekeke

    huih... nampak best jer tempat tu. konpem udara fresh dan sejuk...

    errr...tak pi panjang gunung kinabalu ke? sure atas sana panorama lebih cantik

    ReplyDelete
  13. Sayangnya camera mata kita tidak dapat dikongsikan dgn rg lain.

    Tapi apa yg GB dah captured tu indah juga:)

    ReplyDelete
  14. perfect ... tapi sunset memang cepat berlalu ...

    ReplyDelete
  15. Sangat cantik.. Alhamdulillah kami tumpang menikmatinya walau hanya dalam gambar.. :)

    ReplyDelete
  16. tomyam letak taugeh?
    ok memang weirds
    hihi

    ReplyDelete
  17. hai GB :)

    sori lama x singgah..sy cuti ~hihi


    pegi jenjalan ke tempat yg panoramanya indah mmg bertuah kalau pandai snap gambo mcm GB nih..

    ReplyDelete
  18. dan2 rasa nak pi sana lepas dok up entri pasal KK nih

    ReplyDelete
  19. cantikk...
    dulu2 pegi kat sane tak de ambik gambar mcm ni tau..

    ReplyDelete
  20. gB...
    Pemandangan ketika sunset mmg cantik...
    Bukan selalu boleh tengok pun...
    Terlalu sekejap ..lepas tu hilang..
    Tp.. Jika dpt rakamkan..
    Mmg indah...

    ReplyDelete
  21. tengah dok imagine GB berlari2 manja+comel tepi jalan cari port.. heheh.. sunrise dan sunset memang breathtaking cantik..hihi ..

    ReplyDelete
  22. GB...kalau bab masakan memang pelik kat sabah. minta kailan ikan masin yg datang skali nampak macam sawi 2 kali tengok rupanya baby kailan...perghhh...nasib baik hujungnya ada kailan jugak!

    ReplyDelete
  23. subhanallah..!

    cantiknya gambor sunset tu..

    ReplyDelete
  24. teringin nak tengok sunrise dr atas gunung kinabalu..tp entah bila ntah..grrrr

    ReplyDelete
  25. memang cantikk...:)
    bertemu dengan rakan blogger...mesti happening.

    ReplyDelete
  26. perfect shot sis!!
    waa...sunset...cantek

    ReplyDelete
  27. menarik betul trip ke kundasang..kena letak dlm wishlist ni tahun depan :-)

    ReplyDelete
  28. Sunset cantek..tp x blh lwn
    sunset kt Simpang Mengayau, Kudat,
    ....yg ni blh tgk lama2..

    Baca entry gB, rindu kat sabah..

    ReplyDelete
  29. oh...ada driver...tak perlu GB susah2 nak drive.. ;)

    ReplyDelete
  30. dah lawa sesangat dah tu.. kundasang memang tempat yang mendamaikan...

    ReplyDelete
  31. haha.. komen uncle gedek tak bole blaaa

    saya kuciwa tak dapat kejor dan tangkap sunset di PD.. :(

    ReplyDelete
  32. camne agaknya gb snap sunset tu

    berbaring kah...?

    ReplyDelete
  33. haha....mereka heran kot tengok kamu macam tak pernah jumpa sunset...

    ReplyDelete
  34. GB..cantiknya..gambar..terima kasih sudi kongsi pemandangan yang cantik ni

    ReplyDelete
  35. salam..
    ermm..memang menarik
    sekali gambar tu..
    saya tak sampai lagi
    di sana

    ReplyDelete
  36. aku suke makan seafood kalau ke sabah...sbb murah, pastu heaven gila coz portion besar....

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D