Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Thursday, October 20, 2011

Keajaiban KK: Prelude



Kalau ikut planning asal GB nak gi KLIA Jumaat malam tu naik bas atau ERL dari KL Sentral dan tidur sana je sebab flight awal pagi. Taknak susahkan ayah sebenornya. Tup tup tetibe ayah kata nak anto. Jimat 35 hengget. Ihihi. Tapi terpaksa kensel plan nak dating kat KLIA. :p

Bab packing, macam biasa. Preparation ringkas seringkasnya. Toilettries semini mungkin. Mekap bawak yang penting je. Moisturiser siang malam, bedak ronasutra, lipbalm, lipliner dan eyeliner. Baju pun bawak yang basic colours supaya lepas tu boleh mix and match je. Paling penting handphone, kamera, netbook (besar gak ni, kene rembat iPad sebijik nampaknya pasni untuk save space), dan chargers. Sebab memang dah pesen agaknya GB tak suka beg berbondong-bondong masa gi jalan-jalan. So takde luggage yang di checked in, rugi 20kg. Hu. Nasib baik masa balik ada satu. Tu pun beg baju sebab kat tangan dah ada satu beg hasil tangkapan kat KK.

*

Mulanya GB ingat nak travel solo je kat sana. Tup tup sahabat blogger, Sumandak Kinabalu aka Jane yang manis macam madu tu mahu nak temankan GB jalan-jalan KK dan Kundasang. Yeay! Ada kawan! Keajaiban! Jadi kitorang pun buat research sikit pasal transportation dan accommodation dengan bantuan kawan-kawan dan pak gugel. Kalau ikut senang nak gerak dan menyinggah, better sewa kereta je. Kancil pun takpe asal auto, sebab....GB tak boleh bawak kete manual. Ngeee.... Tup tup yang ada cuma Viva auto dengan rate RM120 sehari. Kancil takdet. Kalau kancil mungkin la dapat murah sikit. Tapi GB rasa still better dari naik bas. So GB pun nak book...

Tetibe dalam nak book tu Jane cakap tunangnya bagi pinjam kereta untuk dipakai pusing-pusing KK selama GB ada di sana, dengan syarat, GB yang bawak. Keajaiban! Terima kasih Allah kerana permudahkan urusan GB. Tapi.....satu masalah timbul.

Kereta tu adalah kereta manual. Ayo! Time tu lagi seminggu nak pegi, takkan seminggu cukup untuk prektis bawak kete manual bagi terer jalan bukit bukau Kundasang tu? Cemana ni???

...to be bersambung...


P/S: Warm up je gila berepisod-episod. Takpe ye kengkawan. Ihihi~

66 comments:

  1. nampak macam nice je trip ke sana..

    ReplyDelete
  2. Penuh keajaiban!!

    Lagi ajaib kalau tiba2 saya ke Kundasang hujung tahun ni..haha

    ReplyDelete
  3. pentingnya manual car. hehe
    jimat minyak 1
    saya pon drive manual je
    sebab dah biasa kot
    if bawak kereta mak/ayah je merasa auto
    itu pon bila drive auto,kejap2 kang tangan dok kat gear. sebab dah biasa manual kan main gear je

    ReplyDelete
  4. uncle pun mungkin juga tersasul kalau bawa kereta gear manual ni .. motosikal uncle pun auto juga .. start enjin, pulas minyak terus jalan.

    ReplyDelete
  5. haha...next entry...mcm2 mirikel ye GB...rejeki tu...

    ReplyDelete
  6. @Lya Colours

    saya pun tgn kt gear jugak walau kete oto. sebab senang nak tukar gear bila nak memotong. kasi pikap sikit. hihi~

    ReplyDelete
  7. hatiku tertinggal di sabah

    ai love sabah!

    ReplyDelete
  8. @al-lavendari

    saya ni kan....moto pun tak reti bawak tau uncle. sedih!

    ReplyDelete
  9. tiba2 ada orang yg pandai bawak kete manual offer nak jadi driver GB?
    ;)

    ReplyDelete
  10. rate sana mmg gitulah GB..tapi tak tau la kalau jumpe yg murah..yg pasti nik dapat sewa murah..kancil je.. rm70 sehari.. =p

    ReplyDelete
  11. its ok..i'm right here waiting :)

    eceh..

    ReplyDelete
  12. cantik...nanti lain kali ajak ye

    ReplyDelete
  13. @Maya Mayana

    haha. mmg full of mirikel maya....tunggu cerciter next entri GB ye. :D

    ReplyDelete
  14. halamakkk.. kantoi terrrrkomen guna akaun Jamal.. hahaha.. soweee

    ReplyDelete
  15. @NM02

    kite sama... :D

    hati tertinggal di kundasang sudah. :)

    ReplyDelete
  16. @Jamal

    cet potong stim! hahaha!!

    ni nak panggil kak jamal ke kak hani ni? hahahaa!!!

    ReplyDelete
  17. @Queen

    kancil oto ke nik? rm70 tu kire murah tuh~

    ReplyDelete
  18. err....sy rasa GB berjaya bawa kereta manual tu...tul ke..? :)

    ReplyDelete
  19. GB

    WAH MENARIK..NEXT....NEXT PLS..

    kak lyn pulak x pandai bwk keta auto..macammana tuh ?

    ReplyDelete
  20. tak pe GB..akan nantikan episod seterusnya..Gunung Kinabalu ditawan..hehe..
    paling ske dairy farm tu..tak habes2 akak ni :)

    ReplyDelete
  21. jalan pusing2 sana berjalan kaki la
    baru keajaiban
    hehehe

    ReplyDelete
  22. okeh..nak tunggu cerita keajaiban seterusnya....

    ReplyDelete
  23. wah.. GB pi jenjalan tak bagi tau pun.. nak ikotttt.... hehehe.. semoga selamat yer... selamat bercuti.. ada ole2.. kirim lah kat kite nanti.. hehehe.. =P

    ReplyDelete
  24. kak aina pun tak pandai bawak kereta manual...masa test dulu je bwk pas tu kereta kak aina auto kadang2 je bila rasa mcm perlu gosok2 hubby minta bawak kereta dia. bukan apa kalau boleh tak mau le skill lari...

    ReplyDelete
  25. Laaa nak pi bercuti, tak sound sound pun offer ek?

    Kak Azie dah bayar trip ke Haadyai kena kensel sebab kes bom.

    Pastu tanya ACU kot dia ada nak pi Vietnam, konon nak join. Tapi dia plan nak pi Bandung dgn famili.

    Ayoooo... adik manis, next time share la. Kot time sesuai, bleh follow! hehehe

    ReplyDelete
  26. GB.tak pe..setia menanti sambungan..cerita yang penuh dengan keajaiban.

    ReplyDelete
  27. hahaha,GB kalau dpt belajar bawak manual dlm ms semnggu mmg hebat! samalah,jat ni lg la,dahlah x reti bwak manual,xsedar2 diri nk belajar.kete ofis 1 je plak auto,len manual.huuu

    ReplyDelete
  28. @alien

    ahaha. jalan dari hujung ke hujung dalam airpot pun dah sengal kaki. :p

    ReplyDelete
  29. @JunAina

    saya pun ingat nak prektis kete ayah jugak. mana tau kalau betul2 terdesak nak bawak manual nanti, at least boleh la...

    ReplyDelete
  30. update cepat2 eh..kot2 nak plan bercuti ke sana pulak.. he he

    ReplyDelete
  31. @azieazah

    kakak manissss....ampun...!!! saya book tiket ni dulu tetibe je. tak plan pun, ngeeee~

    ReplyDelete
  32. @Acik Erna

    ihihi. cerita penuh magic ni kak. hihihi~

    ReplyDelete
  33. prelude da best.. tgu smbgn nya lak.. =}

    ReplyDelete
  34. den pun bawak keta auto....kalau manual...rasanya....gagal laaa...ahakz

    ReplyDelete
  35. @Fatin Mraz


    heheh tengs. ni sebenarnya gaya update entri org malas. ngeee~

    ReplyDelete
  36. Keajaiban : dapat face to face dengan GB :) Pastu boleh pula selamba bercerita macam kawan lama...hehe

    ReplyDelete
  37. @Sumandak Kinabalu

    ya kan? macam dah kenal lama! tapi tak feel awkward pun. rasa selesa saja. :D

    ReplyDelete
  38. manual lar paling senang nak layan.

    ReplyDelete
  39. Tak rock lah Yu tak boleh bawak manual
    :)
    Senang je
    Kasut kena bukak gak tapi.

    ReplyDelete
  40. follow. uuu

    hehehe dah keta manual je ada.. so mcm mana? ok tak driving nye? ;P

    ReplyDelete
  41. Baru tahu awak tak pandai bawak keta manual. Terrer Ate lagi lah...hehehe. Dulu Ate pun tak confident nak bawak kete manual. Pas 7 thn bawak keta baru berani mencoba manual. Mula2 asik mati enjin jer tapi pas tu Alhamdulillah banyak manfaatnya, mana2 pegi tak kisah bawak keta apa pun..lorry aja blum try.

    Awat tak habaq nak pi KK? Ada ramai kengkawan Ate kat sana yg mungkin bole tolong bawak jln2 atau pinjamkan kete. Tak pun anak sedara ate yg baru abis upsr bole temankan jln2 :). Kat kundasang tu kan ada ice cream strawberry home made yg sedap giler.

    ReplyDelete
  42. cantiknya kundasang...
    boleh pergi tuk next trip neh...xsabar nk dgr GB crite.apa lagi yg menarik ttg kundasang eh?

    ReplyDelete
  43. baru terpikir nak tanya, "jumpa sumandak kinabalu, tak?"

    ReplyDelete
  44. @DrSinga

    masa belajar cikgu saya rotan sebab bukak kasut. hahaha~

    ReplyDelete
  45. @Wen

    tak. i tak drive. yey!

    thx for following me. :D

    ReplyDelete
  46. @Ann Huda (Ate)

    haa....ada lah alasan nak gi kk lagi pasni. heheh.

    saya ni masalah sebab sebelum amik lese saya bawak kete auto dulu. pastu lepas dapat lesen terus bawak kete auto takde manual dah. tuh yang tergagap bawak manual tu. hihihi~

    ReplyDelete
  47. @Azira Mohamad

    kundasang mmg cantik. next entri gb citer lagi. :D

    ReplyDelete
  48. @gedek!


    hahahaaa. ramai sumandakyang saya jumpa uncle. :D

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D