Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the real source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Wednesday, September 28, 2011

Mr Nasi Ambang yang terhebat di seantero KL, Selangor, and some say Nilai



Entri ini berbau nasi ambeng iklan. Tapi iklan tak berbayar sebab niat di hati nak share kesedapan dengan kawan-kawan.

*

Dah terliur sebelum habis menaip. Itu le penangan nasi ambeng sedap tak ingat dari Mr Nasi Ambeng ni. Biasanya kalau GB teringin nak makan nasi ambeng, GB akan drive ke Mr Nasi Ambang Take Away Station kat Kayu Ara, Bandar Utama. Kat belakang Sri Pentas je pun. Sebenarnya namanya je take away station, tapi kalau nak makan kat situ pun boleh. Tapi since tempatnya tak berapa nak besau, better call tokeynye dulu kalau nak pegi beramai-ramai ke situ.

Kalau nak tau, GB penah makan nasi ambeng lain sebelum ni, tapi yang Mr Nasi Ambang punya adalah yang paling kena dengan tekak GB yang bukan tekak Jawa ni. Nak explain pun tak reti melainkan kawan-kawan rasa je dulu. Tapi mainly lauknya adalah sambal ayam (instead of ayam masak kicap), tempe goreng pedas tu, ada suhun (versi mee goreng pun ada jugak tapi personally GB lebih prefer versi suhun ni), dan ikan bulu ayam. Bungkus pulak dalam daun pisang. Bila bukak bau wangiiiii je. Mmmm....sedap...!

Kalau kebetulan kawan-kawan ke situ dan tokeynye ada, jangan terkejut kalau mukanya nampak familiar. Tokey Mr Nasi Ambeng ni namanya Kamal Zakry, bekas wartawan TV3. Sangat friendly tokey ni. Haritu GB ke situ dengan kawan-kawan, siap dia bercerita pengalamannya jadi wartawan Majalah 3 yang teramatlah mencabar tuh. Tu yang dia berenti, buat bisnes nasi ambeng, lagi best!

Jadi kalau kawan-kawan ke sana dan kebetulan tokeynya ada, jangan malu-malu interview dia. Mesti dia bukak cerita punyalah!

*

Apa pun, kalau nak bernasi ambeng, moh le kite ke situ. Cer klik facebook Mr Nasi Ambang ni untuk info yang lebih detail. Ada info waktu meniaga dan boleh tanya info pasal lokasi juga.

P/S: Dah pukul 12 tengah malam dan mengidam nasi ambang. Motif buat entri makan-makan tetengah malam buta ni???

36 comments:

  1. lapar juga..kepingin tempe goreng pedas tu..

    ReplyDelete
  2. 23/10 nanti, beli beberapa bungkus sebagai habuan potluck! hehehe...

    ReplyDelete
  3. Huhuhu... masuk spam jugalah komen kakcik yang sebelum ini. :(

    ReplyDelete
  4. Sabar jelah!

    Dah lah Kak Azie ni seumur idup tak pernah lagi merasa Nasik Ambeng!

    Nangisssssssssssssssss

    ReplyDelete
  5. kt tmn u (skudai) ada org jual nasi ambeng sedap ni..tp skang dh x da..masa tu tiap kali balik keje (ms tu bujang) misti beli..


    nnt sy nak try juga nasi ambeng yg GB cerita nih bila sy turun KL..

    ReplyDelete
  6. serunding kelapa dia tak berapa nak nampak la... ke tak ada?

    ReplyDelete
  7. weh kita sukaaa nasi ambang tapi kat melaka ni payahhhh bebenor nak jumpanya. tsk tsk tsk

    ReplyDelete
  8. wow!!!! tertelan air liur, asik menitik2 jatuh atas keyboard nihhhh...

    ReplyDelete
  9. wow!!!! tertelan air liur, asik menitik2 jatuh atas keyboard nihhhh...

    ReplyDelete
  10. Eh? Ada setengah nasik ambeng campo dengan mi hoon...

    kan?

    ReplyDelete
  11. GB..acik sukaaaa sangat makan nasi ambeng..disini tak de orang jual..

    ReplyDelete
  12. Best nasi ambang.. Ni makanan orang Jawa..

    Sodap!!

    ReplyDelete
  13. saya kelaparan... dan saya adalah peminat tempe walopun saya bukan org jawa.. hehehehe

    ReplyDelete
  14. Tengok gambar pun kakak dah agak memang sedap. Bau daun pisang itu satu hal menambah aroma. Pandai dia business...

    ReplyDelete
  15. nasi ambeng ini menu org jawa...kamu asal mana ye?

    ReplyDelete
  16. GB, dah lapar ni.
    kirim 1 bungkuslah :P

    ReplyDelete
  17. taknak pegi sendiri.. nak tunggu GB blanje nasik ambeng kat situ! ;)

    ReplyDelete
  18. owh ... ada juga tgk nasi ambang ada mee goreng sket campur dgn nasi ... hehe

    ReplyDelete
  19. minat resepi kat tuan kedai..pas ni leh buat sendiri je kat umah.

    ReplyDelete
  20. tgk nasi ambang tp terliur nk makan nasik kukus.haha.itu je yg ada kat kuantan ni yg sedap.

    ReplyDelete
  21. best of the best ni GB..terlior aii

    ReplyDelete
  22. kan..? Motif gila kak GB..wat rizal lapar lg ade la..btw rizal xsuka ns ambang haha..sbb ape? sbb portion yg sgt byk, x mampu nk habiskan. kwn rizal slalu beli kat sg. buloh

    ReplyDelete
  23. entry kamu ni memang betul2 membuatkan Pakcik menderita batin lah huhuhu ... baru aje petang tadi Tweet kata kepayahan nak mencari menu ni di luar bulan Ramadhan huhuhu ...

    ReplyDelete
  24. Sedapnya nampak! Bila buleh try taktau...

    ReplyDelete
  25. datang nak jenguk makanan pagi2 buta selepas subuh syafie

    ReplyDelete
  26. nasik ambeng tu mcm nasik berlauk ke?
    nampak mcm ada tempe jer kat situ..

    ReplyDelete
  27. sedap sangat kah? da banyak kali dengar cerita pasal mr nasi ambang~~

    ReplyDelete
  28. memangmenarik isi kandungan nasi ambeng tu
    yg best makan pagi kenyang ke t.hari
    petang baru makan balik kan?

    ReplyDelete
  29. fuyyo..terliur jugak tgk gmbar yg penuh skrin ni..
    Nampak sgt sedap je sambal tempe, tauhu dan suhun tu..Tapi pedas tak Kak Fid, sambal dia?
    Akan ku serbu kedai ini satu hari nanti!Thanks for sharing it:)

    ReplyDelete
  30. nik yang duk belakang tu je pun tak tau kewujudan nasi ambeng ni..hahaha..thanks GB...boleh la terjah bile tiba HARI MALAS MEMASAK..heheh..

    ReplyDelete
  31. gb

    x pernah try makan nasi ambeng..almaklumler tekak x adventure..hehehe

    tp nak try jugak sbb terliur pulak..

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D