Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, September 20, 2011

Ikan laga mak iloi-iloi...



Ini ikan laga Firdaus. Ada 2 ekor, sihat-sihat je. Haritu masa beli ingat tak boleh hidup lama (heheh), apatah lagi masa balik kampung raya haritu tu. Firdaus renjis makanannya banyak-banyak sebab nak tinggal lama, tapi risau jugak takut ikan-ikan tu tamak dan makan sampai tak ingat dunia. Sudahnya masa balik tu tengok dua-dua macam temenung je kat dasar 'rumah' memasing. Ingatkan dah arwah tapi rupanya hidup lagi. Pandai diorang bajet makan. Huhuhu~

*

Cerita pasal Firdaus, dia tengah trial SPM sekarang. Sebagai seorang anak lelaki yang tengah meningkat naik dan rajin berkawan dan tengok Astro, maka kadang-kadang ada antara soalannya yang bikin kitorang pening kepala. Tapi adik GB yang bongsu ni memang bijak, rajin menolong dan ada level EQ yang tinggi walau selalu buat orang pening. Sayang dia. Semoga dia berjaya dalam SPM nanti. :)

P/S: Semalam dia mengadu kat Alongnya, pandai sangat sampai kena marah. Heheh. Takpelah, kalau tak kena marah kang naik lemak pulak. Huuu...

47 comments:

  1. clear betul gambar ikan tu .. rasa macam nak tangkap je !

    ReplyDelete
  2. pernah main ikan laga, dulu2..

    ReplyDelete
  3. mana sekor lagi?ckp 2 ekor...hihi...sj melawat GB...malam ni baru rasa tenang sket lepas buat asgmen...(",)

    ReplyDelete
  4. thumbs up! untuk gambo ikan yang cantik tuu~

    ReplyDelete
  5. adik jat pun ada spm tahun ni GB.adik yg bongsu.hihi.

    ReplyDelete
  6. salam..
    ermm..lama dah tak jumpa ikan
    laga nih..saya ada bela ikan
    kecil dalam akuarium di rumah..
    cuma ikan guppy..

    ReplyDelete
  7. Along Firdaus tu gB la ya? Semoga Firdaus menjadi manusia yang berjaya dan berguna pada setiap masa. :)

    ReplyDelete
  8. cantek betul GB snap gambar ikan tu..

    gud luck firdaus utk SPM nanti..kakak doakan yg terbaik utk firdaus..

    ReplyDelete
  9. wah.. ada ikan kaler2.. hehe.. teringin nak bela ikan.. teringin je lah.. hehe

    ReplyDelete
  10. ikan tu kalau simpan kat tempatr gelap dia punya kilau akan tahan lama~~he~~mitos time sekolah rendah dulu~ntah betul ntah tidak~

    ReplyDelete
  11. ikan tu kalu dok dalam gelap nmpk cantek

    ReplyDelete
  12. cntiknya gmbr!!dlu sy pn ad ebela ikan laga.tp mlut dia ilang sbb suka gigit http://www.geekintherainbow.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. chantekknyerr kaler ikan laga tewww.. ehehe

    ReplyDelete
  14. ikan laga yang betina nampak lebih kusam....

    ReplyDelete
  15. Firdaus mesti dah pesan suruh jimat jimat bajet bajet makan...

    ReplyDelete
  16. wah berkilat betul. berapa lama tanam dalam tanah tu? :D

    ReplyDelete
  17. wah..
    cantiknya pic.. cantiknya ikan firdaus..

    anak bungsu eik??
    sama mcm adik k.ayu.. tahun nie ambil SPM gak

    ReplyDelete
  18. msa kecik dlu,mak slalu belikan ikan laga wrna biru / merah :D

    ReplyDelete
  19. Ikan laga ni liat sikit umornya yer. Cantik.

    ReplyDelete
  20. penulis datang melawat, follow dan komen blog GB ni...

    comel...

    ;-)p

    ReplyDelete
  21. nak saya tolong tambah marah ke?? saya boleh tolong marahkan huhuhhhh

    ReplyDelete
  22. tak gaduh ke duk dalam bekas yg sama

    ReplyDelete
  23. cantik nya ikan...

    sy suka gak bela ikan...tennag je tgk dia berenang2...

    tapi...selalunya tak tahan lama...paling lama sebulan..huhu...

    lepas tu malas dah nak bela.. :)

    good luck tuk Firdaus.... :)

    ReplyDelete
  24. Ramai betol yg bernama Firdaus yg saya kenal di blog.

    Bujal..
    Anak Cik Ina

    :P

    ReplyDelete
  25. macam tipu2 je ikan tu ye :)

    nanti bila syahmi besar esok
    mesti dia pun macam firdaus kan

    paksu yang manja :)

    ReplyDelete
  26. dah lama tak blogwalking...huhu...apa khabar GB?

    ReplyDelete
  27. Aslmkm.
    Nostalgia pula ni! Ikan laga2 jenis kampung pun best!
    Rahmat ya punya adik begitu.

    ReplyDelete
  28. masa nik cuti bersalin..duk umah in law.. banyak ikan nik mati,..lebih terkilan ikan kesayangan nik rainbow tetra, neon tetra, induk guppy warna cyan...dan induk ikan mickey mouse mati..


    gara2 ada org tertutup suis filter dan oksigen aquarium nik..

    ReplyDelete
  29. Dulu2 masa kecik ... berkubang kami ..semata2 mencari ikan laga ... lepas tu masukkan dalam botol sos kaca ...atur atas bendul.... anatar botol kena letak kertas ..sebagai pengadang ... kalau tak dia asyik berlaga ...

    ReplyDelete
  30. saya tgk astro...masih tak pandai pandai

    ReplyDelete
  31. ikan laga ni... lasak... tu sebab boleh hidup lama... kot kedai depa jual letak dalam plastik aje ~

    ReplyDelete
  32. penah bela ikan laga.. mati gak..
    kurang makan kot..

    ReplyDelete
  33. my muaz ade sekor...asyik mati jek...bila mati mintak lagikkk, mati mintakkk lagikkkk...kayapp...huhuhu

    ReplyDelete
  34. daus ,ni gua pesan sama lu..jaga akak ko baik baik ...spm ok ..nanti sound sama gua

    ReplyDelete
  35. moga daus berjaya dlm peperiksaan
    daus ikan tu macam terapi minda kan?

    ReplyDelete
  36. kat kg byk ni...ayahanda bela dalam tangki...membiak

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D