Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Thursday, September 22, 2011

Apa jadi dengan Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu semasa Jebat dan Tuah bercakaran di istana?




Pernah sesiapa terfikir apa jadi dengan mereka waktu tu?

Atau apa kena mengena bank dengan dobi?

Atau kenapa sistem yang buat mereka gagal?

Atau tiba-tiba emosi terjolok tatkala mendengar kritikan keras lagi memalukan dari seorang perempuan yang ntah datang dari mana-mana tatkala pembentangan berakhir? Rasa nak debik pun ada sebab tetibe terimbau zaman crit session masa belajo dulu.

*

Sinis. Rare. Tapi sangat menghiburkan.

GB maksudkan Pementasan Teater Juta-juta dari Aloy Paradox.. Gi tengok semalam dengan BonekaDalamChermin dan BFF nye. Teater yang berkonsep 'play within a play' ni mmg best sebab beberapa faktor:

  1. Pementasan dalam Stor Teater DBP, tempat dan audience bersaiz sederhana, jadi kita dapat rasa interaksi pelakon tu seakan dekat dengan kita. Pendek kata, kita rasa macam play mereka ditujukan khas kepada kita sebab seakan ada eye contact yang boleh memancing mood untuk terus enjoy.
  2. Padat. Padat. Dan padat. Tak sempat untuk merasa bosan pun!
  3. Pelakon teater yang dah dikenali sebagai berrrbakat! Sangat berbakat sebenarnya. Boleh bermain banyak watak dengan emosi pelbagai dan mengajak penonton untuk turut sama emosi, ketawa, sedih, menyampah, geram, dan sebagainya.
  4. Lepas abis ada sesi Q&A dan kalau nak bagi komen pun boleh.
  5. GB terjumpa member-member lama yang turut pegi tengok teater tu. Tak pepasal dapat jemputan ke open haus hujung minggu ni. Huhuhu~
Kesimpulannya...try la pi tonton. Sebab komen dari seorang yang bukan kaki teater pun katanya teater ni memang lain dan best. Itu ayat bukan kaki teater tu. Bagi yang rajin tengok teater, GB rekemen sangat-sangat. Pegi la. This one is totally lain. Penat la asyik disogok dengan muzikal kat Istana Budaya je. Huhuhu~

P/S: This is my second time watching a play kat Stor Teater DBP and by Aloy Paradoks. Dua kali menonton (yang pertama adalah Merocok-rocok), GB faham mereka adalah group yang mahu melarikan teater dari pattern arus perdana. Dan boleh lihat, mereka berjaya. Tunggulah sedikit masa lagi, mungkin ada Bank ABC akan menaja pementasan mereka di Pentas Keraton. :D

33 comments:

  1. agaknya masa tu HL,HL,HK sedang sibuk pergi beraya kotnya...

    ReplyDelete
  2. Ibu n Abah:

    ye la kan. selagi musim raya tak abis lagi ni. :D

    ReplyDelete
  3. cemburu... tapi uncle terpaksa melupakan segala bentok entertainment dalam masa terdekat ni...

    huhu...!

    (BFF tu Big Fat Female, eh?)

    ReplyDelete
  4. lieynanilaz:

    sekarang dah busy ek? :)

    ReplyDelete
  5. gedek!:

    don wori uncle. melupakan tak semestinya tak ingat. eh?

    *BFF bonbon adalah jauh dari gemuk. hahaha!

    ReplyDelete
  6. bujal X:

    merajuk eh? :D

    ReplyDelete
  7. tak pernah tengok teater. errr tengok wayang pon malas.

    ReplyDelete
  8. sejujurnya kak ati
    tak pernah tonton teater live...

    kesiankan....

    ReplyDelete
  9. nak g jugak, tapi cam xde kaki la..
    sok2 koling2 la GB ui

    ReplyDelete
  10. lekir and lekiu tengah makan lemang masa jebat dgn hang tuah gaduh...

    cuma kasturi... kemana dia main ni? mesti berkubang..! nak kena diaaaa tu..

    ReplyDelete
  11. teater masa zaman sekolah dulu ada le tapi bila dah kerja bukan sekadar nak berteater nak tengok teater pun tak ada kesempatan...

    ReplyDelete
  12. x penah tgk teater..teringin gak nak tgk :)

    ReplyDelete
  13. a'ah la.
    apa jadi dengan hang-hang tu masa tuah & jebat bertempur?
    tak penah pulak terfikir.

    :p

    ReplyDelete
  14. kalau dekat nak juga pergi .. ada ke golongan veteran yang gb nampak jadi penonton kat situ ?

    ReplyDelete
  15. lamanya tak gi tgk teater...last sekali tgk kat Istana budaya.


    bestkan layan teater ;))

    ReplyDelete
  16. aloy paradoks tu serius kretif.. merocok2 tu antara hasil yang superb

    ReplyDelete
  17. apa kena mengena dobi dgn cekodok pisang?

    hehe.. jgn layan.. mmg tgh fening nih :D

    ReplyDelete
  18. hahahaa..persoalan yang cukup menarik.tak pernah terpikir dek akal ku...

    kot2 mereka tengah bermain batu seremban dgn sultan kot :D

    ReplyDelete
  19. Mungkin satu hari nanti kakcik akan pergi juga menonton teater sekiranya ada yang ingin membawa. ;-)

    ReplyDelete
  20. diorang tgh prepare kain kapan masa abg berdua tue tgh bercakaran huhuhuhhh

    ReplyDelete
  21. masa zaman study dulu, pernah berlakon theater jugak... kawan2 satu kepala itu yg best...

    ReplyDelete
  22. Saya masih belum bersedia menonton teater. Saya bukan berjiwa seni. haha

    ReplyDelete
  23. kenal aloy paradoks tu dari kawan dari aswara,,, serius best! hari tu dapat invitation untuk yang ini.. tapi sedihnya tak dapat pegi...=(

    ReplyDelete
  24. mulai kenal Aloy Paradoks dan rakan2 penggiat seni indie sejak mengendalikan rakan2 berkayuh dari KL - Kuantan untuk menonton persembahan PLORE di Teluk Cempedak.

    dan sampai kini, masih support diaorg terutama melalui Pekan Frinjan. kalau berkesempatan ke Pekan Frinjan, roger2 lah saya ekk !

    ReplyDelete
  25. maaf dik gb malam baru dpt komen..apapun akak memang tak pernah tonton teater secara langsung..tak ada sapa ajak pun

    ReplyDelete
  26. diorang layan fesbuk kut. tak pun blogwalking.

    ReplyDelete
  27. terharu.... terima kasih atas sokongan.

    ReplyDelete
  28. dah lama tak gi tengok teater.. uhuhu

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D