Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Thursday, August 4, 2011

Sengih



GB nak cerita panjang-panjang tapi memandangkan sekarang bulan Ramadhan, jadi baik lah GB simpan je dulu cerita-ceriti ni.

*

Tapi tetap nak cerita jugak. Semalam GB terawih kat satu mesjid dekat dgn umah GB. Surprisingly, kete tak banyak macam kat masjid lain atau dalam erti kata lain, tak susah nak cari parking. Jemaah pun agak kurang kalau nak dibandingkan dengan dekat mesjid lain. Dengar kata akak sebelah, nampak drastik jugak pengurangan jumlah jemaah ni. GB dah saspek something masa dengar akak tu cakap macam tu.

Tup tup...hahaha! Patut la...Pukul 10 baru start terawihnya. Lepas Isyak ada tazkirah panjang lebar tapi GB tak dengar satu apa pun sebab bebudak sungguh bising berlari-larian berkejar-kejaran kat belakang.

*

So malam ni GB taknak dah pegi mesjid tu, boleh? Heheh~

P/S: Stil kompius pasal hal ibu dan anak temenung? Hahaha!!! Temenung tu ikan kembung lah~

110 comments:

  1. tulah...kat sini hari tu pun sama cuma tazkirah selepas 4 rakaat di pertengahan sampai separuh ahli hilang tu.....
    terlalu panjang sgt tazkirahnya.....hehehehe

    ReplyDelete
  2. bebudak ptt x yah bwk gi mesjid ms tarawikh sbb ganggu org..teringat zaman bujang dulu rajin gi tarawikh kat mesjid..skang dh beranak kecik tarawikh kat rumah ajelah..


    sengih..hehe

    ReplyDelete
  3. heheh..pjgnye tazkirah...

    xpe GB..sabau tu separuh dr iman...hehhehe

    ReplyDelete
  4. GB, solat tarawih tu sunat. Dizaman ini banyak orang suka solat tarawih termasuk juga orang perempuan tapi kena ingat bahawa solat yang wajib perlu dicukupkan dahulu.Jadi GB orang perempuan ada banyak tempat untuk memperbanyakkan ibadah, contohnya solat sunat dahulu dan kemudian daripada fardu tidak masuk solat sunat malam malam isnin sehingga ahad

    ReplyDelete
  5. waa, nie first time sye dgr, x pnh lg Terawih pkul 10....

    ReplyDelete
  6. apa ke lambat start kol 10. org kol 9.30++ tuh dah abis terawih. sebab buat 8 campur witir 3. biasa la surau kat kampung2 jemaah nya ramai warga2 emas. yg muda2 ni boleh kira dgn jari. huhu

    finally !! dah tau jawapan termenung2 tuh. haha xde la pasni termenung nk fikir lagi.hehe

    ReplyDelete
  7. Tu lah stail org Malaysia. Suka menyusahkan ibadat. Padahal Islam itu mudah. Kalau semua org kat kariah tu jenis dah pencen, ok lah nak tazkirah sampai pukul 11pm pun takpe, lepas tu baru start terawih. Kena fikir, org nak rehat, esok nak kerja, menempuh jam..bla bla bla....hahahhaa..

    ReplyDelete
  8. Gajin nye g terawih.. tahun ni sy tak berkesempatan lagi..

    ReplyDelete
  9. keh keh~solat kat rumah sudah~~

    ReplyDelete
  10. iye, sgt setuju ngn en bujal x

    ReplyDelete
  11. kalau kul 10 baru start, bila nak habis....

    ReplyDelete
  12. sila datang sembahyang kat surau uncle .. pukul 10 dah selesai !

    ReplyDelete
  13. @azam

    heheh. baru semalam rasa. before this baca kat blog org je. :D

    ReplyDelete
  14. @Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

    betul. bebudak kan mmg sume tempat jadi tempat mainan dia. :)

    ReplyDelete
  15. hehehehe....itu le pasalnyer....
    syg kan....
    dr ramai dah xramai yg g...
    sebab lama sangat tazkirah sampai dah boleh lena la dgr....
    pastu bgn solat pun dah xkhusyuk...mcm ner tu...huhuhuhu

    p/s : baru teringat,,org utara panggil ikan kembung,ikan temenungg hahahaa

    ReplyDelete
  16. Tempat kakak pukul 10 dah balik dah GB... Patutlah makin kurang jemaahnya...

    ReplyDelete
  17. @Ayuni


    semalam2 tu pukul 930 dah abis terawih. hihi~

    ReplyDelete
  18. @Lya Colours

    haa kan?

    ok, dah tak payah temenung memikirkannya lagi ok. heheheh~

    ReplyDelete
  19. @Daddy Ziyyad

    haha betul2. mak GB pun menggelisah bila tgk tazkirah lambat sgt abis. hahaha~

    ReplyDelete
  20. @* FAR *

    sementara sempat ni. later2 kita tak tau, mungkin tak sempat. :D

    ReplyDelete
  21. Haishhh!! Kalu GB tak gi, sapa lagi nak g masjid tuh??

    ReplyDelete
  22. @bujal X

    mak saya yang nak terawih kat masjid. sebab tu saya pun ikut sekali..

    ReplyDelete
  23. tu diaa...lambat nye ;) takpela, tengah bujang ni dpt lg nak berterawih. bila dah ada anak kecik - dah mcm susah je nak kesana kemari.

    ReplyDelete
  24. GB...surau dekat rumah kak aina ramai jemaahnya tp setakat lapan rakaat terwikh jer, lepas tu dah tinggal separuh...

    tahun ni buat 20 rakaat bernanding tahun lepas 8 rakaat sahaja...jenuh jugak nak menghabiskan 23 rakaat, bukan apa dah tua2 lutu pun sengal2...heheheee...

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum GB...
    jgn ponteng2 pose kay..heee

    ReplyDelete
  26. gB..
    tahun lepas akak pun kena cenggitu...
    menggelisah akak.. dahlah duduk saf depan...
    lama-lama dapat panggilan kecemasan.. terus bersyukurnya...
    meluru keluar..macamlah urgent sangat... orang lain bagi jalan nak keluar...
    memang geram kalau kena cenggitu..
    kita datang nak terawikh..depa nak ceramah...
    terawikhlah dulu apa-apapun...
    boleh orang lain decide nak stay ke atau nak balik ke lepas terawikh...
    tak kena cara pun geram jugak, kan???

    ReplyDelete
  27. GB..nasib baik kat tempat acik..kol sepuluh dah selesai..cuma problem bising aje..malam tadi kurang sikit bising.mungkin budak2 dah penat.

    ReplyDelete
  28. tazkirah kt surau sy..10 minit je..kalau lebih, pak tazkirah suruh bilal sound hehehehehehe

    ReplyDelete
  29. perlu tazkirah.. tapi kalau boleh, biarlah ringkas je kan.. kalau orang tak fokus, ti tak dapat jugak ape kan? hiks.. just pandangan orang yang cepat mengantukl.. for sure pukul 10 malam tu dah nak lelap.. hehehe

    ReplyDelete
  30. ha'ah.. nama lain bagi ikan kembung tu ikan termenung..

    dulu2 pun akak tak tau.. tapi kat kg akak depa biasa guna perkataan tu..

    satu lagi.. biskut depa panggil roti.. mati2 le aku ingat ada roti kat rumah tu.. rupa2nya sekut jek.. hehehe.. konfius..konfius..!

    padanler takde org..lambat sangat terawihnya.. org penat kot nak nunggu... (tapi kalau nunggu dpt pahala tu dgr ceramah agama..)

    ReplyDelete
  31. kadang2 pengurusan masjid kena pikir tentang jemaah ... masalah masa..

    ReplyDelete
  32. surau uncle buat terawikh > tazkirah > terawikh....

    NAk make sure orang tak lari balik....

    ReplyDelete
  33. kat masjid dgrnya wajib tazkirah, arahan JAIS katenye..
    kat masjid sini pun sama.. kol 1o baru solat terawikh..
    kalau kat surau cambiase je. xde tazkirah

    ReplyDelete
  34. Assalammualikum..

    Kat masjid sini pun ada tazkirah tapi alhamdullilah jemaahnya tak lari (tak taulah dalam hati mereka ada kata apa2.) Tiap-tiap hari ustaz berbeza dah dijadualkan dan dihebahkan.

    Sebenarnya terawikh ni sunat, majlis ilmu tu fardu ain lagi dituntut.

    Apa kata kita pakat-pakat lebihkan sabor...kalau tak pasal terawikh belum tentu kita pergi kuliah / majlis ilmu di masjid...jadi kira 2 dalam 1 lah tu..tapi pahala berlipat ganda.

    bab kanak2 ni memang susah nak cakap...harap ibubapa yg hadir prihatin dan disiplinkan anak2. Tapi yang dukacita tu..kanak2 je ada ibubapanya tak ada...

    Semoga kita dapat menghimpun beribu pahala lagi diberkati Allah SWT.

    ReplyDelete
  35. lewatnya stat terawih..

    GB mlm ni gi masjid lain lak....

    ReplyDelete
  36. mmg ptutla ramai cabut..huhu

    ReplyDelete
  37. betul cakap daddy ziyyad tuh
    sokong!

    owh..ikan kembung rupanya..
    baru tau...


    *sengih*

    ReplyDelete
  38. Since dah banyak masjid dan jemaah dah ada kenderaan, better masjid bgtau awal2 agenda supaya dapat the right audience. Ada yang suka, ada yang tak suka. Lumrah lah. What the mosque need is to approach the right market segment, and if it is very niche, then some consideration need to be made.

    Tapi, bukan ke ni positively tanda islam dah berkembang luas, hingga umat di sini banyal alternate mosque to consider?

    Peace!

    ReplyDelete
  39. wahhh maunye habis terawih kol 11.30 tue..

    ReplyDelete
  40. lambatnya start. tak sesuai la buat jemaah resah, hilang tumpuan. tazkirah pun dah hilang kesan.
    short and sweet lagi menarik dan ringan untuk dibawa pulang dan diamalkan.
    sini ada masjid selitkan sikit tazkirah lepas terawih. ada yang malam minggu je tapi selepas terawihnya 8lapan rakaat je.
    tak pernah ada yang tazkirah sebelum terawih.
    bagus kan temankan mak pegi masjid :)

    ReplyDelete
  41. hihi..oo baru jat tahu rupanya temenung 2 ikan kmbung.hoho.

    ReplyDelete
  42. GB, awak pergi sorang-sorang ke?
    MN tak pergi surau atau masjid, sorang-sorang solat je di rumah.
    itu je yang mampu

    ReplyDelete
  43. takpelah dengar jelah, tazkirah pun baik, majlis ilmu..tapi jangan lah campur aduk dengan politik ye

    ReplyDelete
  44. salam...

    tak pe tazkirah panjang pun kan..? :))

    ReplyDelete
  45. mak aih.pukul 10 baru mula?perghhhh

    ReplyDelete
  46. GB,

    sekali sekala jom join aku terawih kt masjid klcc!

    :D

    ReplyDelete
  47. mak ai..lewat giler..jom terawih kat sarawak..kul 9.30 dah abis..siap ade moreh lagi.hehe

    ReplyDelete
  48. cantik pic bunga tu.. suka tengok tone warna dia..

    start kul 10? err lambatnya.. hehehe..

    ReplyDelete
  49. mula jam 10
    harus lah akak pun macam gb

    *psstt hilang lagi / kemana?*

    ReplyDelete
  50. lewat sangat terawih tuh... baik cari masjid yg lain lak.. kol 10 baru nak berterawih konpem sekerat jln dah Zzzzzzz..

    GB, bila nak lanjer sya buke pose? hihihi

    ReplyDelete
  51. wah.. sambung qiam gamaknya.. hehehe.. :)

    ReplyDelete
  52. standard la terawih.....makin lame makin kurang orang....hahaha

    singgah2 la sini :)

    ReplyDelete
  53. jemput datang teraweh kat umah saya.. pak arab yang jadi imam. laju giler, tak der henti2... kejap jer abis..

    ReplyDelete
  54. Waaaa..lama cgg tak kesini since bersalin... Michh you sis.salam ramadhan ye

    ReplyDelete
  55. assalammualaikum gb,

    baru ada kesempatan..salam ramadan dik

    ReplyDelete
  56. pukul 10 mula terawihnya...aduhai...sampai kul baper baru nak selesai terawihnya tu.....???

    ReplyDelete
  57. @Cik Ecah

    kalau sound sistem best sedap jugak layan tazkirah. hihi~

    ReplyDelete
  58. @Kakzakie

    by today tak tau la kak, mungkin imamnye dah tukar stail kot..

    ReplyDelete
  59. @~najwa~

    betul. terfikir jugak mcm tu...hihi~

    ReplyDelete
  60. @JunAina

    heheh...jgn tak tau...gb pun dah rasa senga lutut tau!

    ReplyDelete
  61. @MataHati @ MH

    salam awak...


    saya terpaksa ponteng. heheh~

    ReplyDelete
  62. @Ibu n Abah

    hihi betul betul. ni baca nada geram best ni. heheh~

    ReplyDelete
  63. @Acik Erna

    budak2 eksaited masa awal2 aje.

    org tua pun cemtu jugak. heheh~

    ReplyDelete
  64. @Amni

    tu la saya fikir, tok imam pun kene tau bab psikologi jugak kan?

    ReplyDelete
  65. @PUTUBAMBU

    dah lama saya tak sebut biskut tu roti..rindu pulak. hihi~

    ReplyDelete
  66. @Chik Att

    a'ah. depa buat ikut suka hati pun tak bagus sebenarnya. Allah tak suruh pun. :)

    ReplyDelete
  67. @gedek!

    ada yg lari balik sambung kat umah.

    kata mereka lah, hihi~

    ReplyDelete
  68. @alien

    hmm...masjid shah alam tak macam tu pun. masji at taqwa pun tak cemtu. masjid an nur je yg macam tu... :(

    ReplyDelete
  69. @Ros

    hihi. kdg2 dalam nampak sabar tu dalam hati tak ikhlas, so rasa mcm tak best.

    ReplyDelete
  70. @LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™

    a'ah. patah balik masjid yang cepat abis terawih. hihI~

    ReplyDelete
  71. @Al

    malam ketiga dah lengang...sebab tu la kot, hihi~

    ReplyDelete
  72. @Azira Mohamad

    tapi susahnya ada orang yang tak boleh ditegur. susah la mcm ni kan?

    ReplyDelete
  73. @stealth

    banyak masjid, banyak jugak kepalanya, banyak jugak fahamannya. tak best.

    ReplyDelete
  74. @ummi5

    betul. sepatutnya tazkirah kene pendek tapi mendalam, baru senang absord. penceramah pun tak penat, jemaah tak mengantuk malah dapat ilmu sebab boleh fokus. yang penting istiqamah, betul tak?

    *mak saya sanggup cuti buat biskut tahun ni sebab katanya nak gi terawih. hihi~

    ReplyDelete
  75. @miss nina

    tak...saya pegi dgn mak...

    mak yg berhajat.

    kalau ikut saya mmg tak berapa rajin nak ke masjid~

    ReplyDelete
  76. @IMANSHAH

    kalau tetibe tercampur politik..mmg rasa mcm nak angkat kaki je balik.

    ReplyDelete
  77. @ciK LyndaWawa igUana

    sini, masjid lain pun kul 930 dah abis. hihi~

    ReplyDelete
  78. @Encik Psychopath

    kalau rasa terzalimi, kita ada hak memilih. :)

    ReplyDelete
  79. @Faaein Talip Roy

    bunga di cameron highlands. tetibe juma berkembar duduk. :)

    ReplyDelete
  80. @MataHati @ MH

    awak nak saya belanja apa? teppanyaki nak?

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D