Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, August 9, 2011

GB memang rindu, GB memang mahu, tapi...

Baccaurea motleyana (Pokok rambai) yang berbuah lebat, menjadi sungguh tahun ni. Tapi dah takde tuan...


1 - GB rindu nak update blog, tapi bulan Ramadhan tahun ni memang banyak ujiannya.
2 - GB lebih rindu nak visit dan komen kat blog kawan-kawan, tapi sila baca semula ayat lepas tanda koma di dalam point nombor 1. :D
3 - Terima kasih kawan-kawan sebab sudi jenguk walau GB dalam mode hilang sebab 'sila baca balik ayat lepas koma dalam point nombor 2'. Lariks!

*

Kesimpulan ringkas, GB balik Kedah pada awal pagi Isnin. 2 pagi. Sebab dapat berita kematian mak saudara GB (kakak sulung ayah). Suaminya baru je meninggal beberapa bulan lepas. Kuat jodoh mereka. Dan selepas majlis pengebumian, visit pulak ibu saudara GB yang lain yang sedang koma di Hospital Alor Setar.

Di sebalik kehilangan yang berlaku, ada hikmah pertemuan pula. Bila ada kematian, rumah si mati juga menjadi tempat pertemuan saudara-mara jauh dekat yang mungkin sebelum itu tidak pernah diketahui atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan. Ayah GB pula terjumpa sahabat lamanya sejak zaman belajar dulu di hospital. Ikatan silaturrahim kembali terjalin. Syukur kepada Allah.

*

Cerita lain?

Ada juga. Menjadi driver solo dan memandu hampir 900km dalam tempoh 24 jam untuk kesekian kalinya adalah mencabar mental dan energi. (GB tak bagi ayah drive sebab ayah punya rabun lagi teruk dari GB.) Jadi bila lalu di kawasan yang memang terkenal sebagai kawasan panas eksiden aka Laluan Bayangan Maut (sekitar Bukit Tagar, Bukit Beruntung, Rawang) bak kata blogger femes Ondscene, GB hati-hati lebih.

Dalam pada tu, observe juga untuk cari sendiri punca kenapa agaknya situ  selalu eksiden. Manalah tahu kot-kot ada nampak hantu ke lembaga ke. Jalan 3 lane yang berkeadaan bagus, tidak terlalu lurus, ada selekoh-selekoh yang agak bahaya kalau stereng tidak dikawal baik sewaktu memandu laju, especially kalau waktu tengah mengantuk. Kebetulan GB memang mengantuk bila lalu situ, waktu pegi dan waktu balik. GB salahkan keadaan diri sendiri yang memang kurang rehat, so dah tentu la mengantuk. Tapi satu perkara yang perlu diakui, kereta-kereta di kawasan tu memang dipandu dengan terlalu laju. Macam hantu. So rasanya GB dah jumpa hantu di kawasan tu.

Jadi GB rasa begini sajalah. Back to basic. Biar lambat asal selamat. Kalau ngantuk, stop la tido. Takde redbull atau kopi yang boleh menghilangkan mengantuk melainkan dengan cara tido semata-mata.

P/S: Bila GB mula berangan masa driving, GB dah start mengantuk la namanya tu. 'Ter'panjang la pulak entri ni. Hihihi~

119 comments:

  1. GB

    nak tanya

    yu pakai kamera aper?

    reply kat n3 saya eh

    maceh

    ReplyDelete
  2. mmm....tak pe GB, berkorban utk keluarga...
    semoga cepat sembuh mak sedara GB tu

    ReplyDelete
  3. lorrr...ingatkan GB rindu kat sya tadi..huhuhu

    yg pergi kita sedekahkan al-fatihah..
    yg sakit kita berdoa agar disembuhkan sakitnya..

    ReplyDelete
  4. kita pon rindu nk baca entri gb dan tunggu gb dtg membebel kt blog sy..

    takziah utk gb atas pemergian arwah mak long gb..dan semoga ibu saydara gb yg koma akan sembuh spt sedia kala..

    ReplyDelete
  5. hi GB =)

    drive sorg2 utk pjalanan jauh mmg pnt gile, tp sbb tgg jwb,pnt tu jadi ilang...kan? pnh jgk dulu bwk ayah ngan mak mlawat sedara kt baling kedah, drive sorg2 dr tnjg malim..perak...pergi balik,dlm hr yg sama,mmg pnt,.,

    kt bkt beruntung tu mmg slalu eksiden,tu lah laluan sy tiap kali blk kmpg...so far tak pnh lg ngadap bnda2 pelik kt situ...cuma...abg ipar sy eksiden kt situ dan meninggal bln pose taun lps..lg 2hari ckup setahun..

    pokok rmbai? ohhooo...syoknya dpt panjat...mkn kat atas pokok...perrrhhh heaven gila...tp batang tunggal..kena panjat pkai tangga...hihi

    p/s: ops terpanjang pulak komen....hahahahah =)

    ReplyDelete
  6. mengantuk mmg kene tido dulu GB
    jgn paksa bwk kenderaan
    bahaya

    ReplyDelete
  7. gb, slmt berpuasa!

    patutla lama tak nampak...takziah ya gb...yg pergi ttp pergi. tp aku mgharap ramadhan thn depan masih ada utk aku...sob sob sob..

    gb, ko nak tips tak camne nak ilang ngantuk waktu memandu? hehehe...ni tips aku selalu buat memandangkan aku selalu mengantuk.

    1. lempang muka sendiri
    2. jerit dlm kereta (tp make sure tutup tingkap nti org kata gila)
    3. minum kopi dlm tin nescafe tu, perisa mocha takpun latte..redbull dah tak jalan
    4. ikut jalan lama

    tu jelah tips yg aku selalu buat sbb aku slalu drive sorg, tp kalau ada penumpang aku akan lempang muka sendiri...tp waktu dorg sume tido. penah sekali aku lempang muka aku tetiba mak aku tegur nape lempang muka sendiri...hahaha *malu*

    oh baideway ada 1 kejadian masa aku bwk keta kat situ...ada 1 manusia pegi lintas jalan dan tahan kereta aku yg tengah laju. gila ko 110km/jam...camne aku nak brek? aku terpaksa langgar dia.

    eh tak...aku tipu...

    aku elak la dia...camne nak wat lagi. pastu aku menyumpah gila babi sbb dia leh wat aku mati sbb aksi bodoh dia tu..

    hehe..berjela pulak :P

    ReplyDelete
  8. Kalau mengantuk, eloklah berhenti di RnR dan lelap sebentar. Kakcik dan suami pernah tidur dalam kereta di RnR Tapah pada jam 2 pagi. :)

    ReplyDelete
  9. slmt bpuasa GB...dh lama x nmpk entri GB...:)

    ReplyDelete
  10. takziah beb..

    kes ko sama ngan aku, nak update blog..rindu, tapi banyak lagi ujian lain yg menanti..

    anyway, tertarik dengan tips elak mengantuk Fatt tu..

    cara 1 dan 2 aku sokmo wat, tapi tetap ngantuk jerk...
    tips3 , aku mmg xminum kopi..
    tips 4..satu je jalan yg ada...huhuh

    anyway, giler ah brekk masa 110km/j....fuhhh

    ReplyDelete
  11. GB, berhati2 selalu ya, dik.. selamat menjalani ibadah puasa.. takziah kpd keluarga GB, ya

    ReplyDelete
  12. takziah ya gb..
    tips ko tuh boleh aku cuba bila drive long distance..hehe..

    ReplyDelete
  13. Kakak setuju kata GB ubat mengantuk mestilah tidur...

    Takziah atas pemergian mereka yg disayang buat keluarga GB

    ReplyDelete
  14. jangan memandu sambil mengambil gambar ya...

    ReplyDelete
  15. GB...kak aina pun kalau lalu jalan tu balik perlis memang lebih berhati2. nampak sign board bukit tagar je hati terdetik...Ya Allah selamatkanlah perjalanan kami...

    tp sure berdebar!

    ReplyDelete
  16. takziah GB...
    kalau memandu sorg2 mmg la penat dan ngantuk..nak2 lagi bulan pose...

    ReplyDelete
  17. al fatihah utk arwah...

    semoga keluarganya tabah hadapi ujian di bulan mulia ini

    ReplyDelete
  18. kem salam mak ayah GB..

    takziah..

    selamat berpuasa..

    GB jgn bawak kete laju2..

    ReplyDelete
  19. betol2 tu akak..biar lambat asal selamat..

    ReplyDelete
  20. al-fatihah buat mak saudara gb..

    ReplyDelete
  21. salam takziah ye GB..

    tulah kan.. masa tu dpat berjumpa ngan org yg selalu/dah lama tak jumpa..

    ada hikmah di sebaliknya..

    ReplyDelete
  22. Al Fatihah utk arwah..

    hihi,lawak je kata2 GB,jumpa "hantu" memandu laju.hihi

    ReplyDelete
  23. Takziah buat GB dan keluarga.

    Ate sentiasa mengantuk bila driving, Allah sahaja Yang Maha Memelihara.

    4 hari tak hapdet, sekali buat N3 agak 'ter'panjang dari kebiasaan GB :).

    ReplyDelete
  24. jangan memandu kala penat....

    risau tengok news sekarang

    ReplyDelete
  25. Gbob try ker?dah bleh terus ker backlink yg GBob beri ni...kan senang x yah nak tunggu habis baca baru nak klik backlink tu.

    ReplyDelete
  26. salam..
    saya kalau memandu malam suka buka tingkap sedikit,angin dari luar buat saya hilang mengantuk.

    ReplyDelete
  27. kata nak citer pasal fotografi n camera cikfidde pakai.. me tunggu nih.. ihiks

    ReplyDelete
  28. gb

    takziah dr kita sekeluarga

    ttg bab ngantuk masa memandu- mmg kena tido kalo mengantuk. dah xde ubat lain yg lebih mujarab selain tido..

    take care :-)

    ReplyDelete
  29. GB..takziah..dah alfatihah buat yang telah pergi.

    ReplyDelete
  30. al-fatihah buat arwah pakcik
    dan makcik

    kak ati ni pun rabun kalau malam
    takut nak drive

    ReplyDelete
  31. aku karok kalo dah ngantuk mase drive :)

    takziah di atas pemergian ibu saudaramu..

    ReplyDelete
  32. Salam..

    Huhu.. takpe2, akan ku tunggu cerita yg latest dari GB.. :)

    ReplyDelete
  33. gB...
    takziah buat kehilangan...
    Alhamdulillah... tentunya abah gB rasa bangga bila ditemani anak daranya pulang ke kampong.
    - cantik gambar pokok rambai yg tak bertuan itu...

    ReplyDelete
  34. Al-Fatihah tuk mak saudar GB, semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang-orang beriman.

    itu ke pokok rambai, first time akak nengok, memang seram ngan buah tu sampai sekarang akak tak suka, bila makan suka tercekik ngan bijinya.

    Betul tu GB yang pandu laju tu lah hantu. Selamat berpuasa GB.

    ReplyDelete
  35. Takziah utk keluarga GB..akhirnya GB jumpa jugak hantu2 tu seme...keh88!byk kan?bukan sekor dua..

    ReplyDelete
  36. salam
    patut gua macam sayu sayu kat ulu hati..rupanya gua rindu awak jugak

    ReplyDelete
  37. bab2 eksiden ni, kadang2 kite dah hati2, orang lain plak wat silap habis semua jadi mangsa

    ReplyDelete
  38. hey kamu

    sudah tidur ke??

    balik kedah senggahlah epoh

    ReplyDelete
  39. sebab jalan tu lurus je tu yg jadi laluan bayangan maut...

    ReplyDelete
  40. takziah gb
    moga hari-hari datang lebih tabah n hepi
    selamat berpuasa

    http://ellnekimura.blogspot.com/

    nak follow gb nih

    ReplyDelete
  41. takziah...

    erk baru kita tau rupa pokok rambai nih... ~

    ReplyDelete
  42. pokok rambai, tapi sekarang org jarang makan rambai.

    bukit tagar, lap dia agak maut kat situ, speed maintain 140 boleh lagi, lajak, terkadang out.

    ReplyDelete
  43. hati-hati memandu..takziah atas kematian tuh.

    ReplyDelete
  44. hati2 memandu GB.. risau pulak bila baca orang memandu time mengantuk ni.. teringat dekat kakak.. macam tu juga.. boleh plak dia tertidur sebelum nak masuk simpang..

    tu lah bila mengantuk.. baik rehat dulu..

    ReplyDelete
  45. @azam

    yes, insyaAllah. harap dia sembuh segera.

    ReplyDelete
  46. @MataHati @ MH

    saya mmg rindu kat awak, cuma tak cakap je. :p

    ReplyDelete
  47. @Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

    kalau boleh hari2 saya nak membebel kat blog rina. heheh~

    ReplyDelete
  48. @Munna

    innalillahiwainailahirajiun...

    gb suka je awak komen panjang2. hihi~

    pokok rambai tu berbuah banyakkk! tapi sayang tak dapat bawak balik sebab takde tangga.

    ReplyDelete
  49. @alien

    yep. lepas beberapa kali experience, mmg dah tak berani amik risiko dah...

    ReplyDelete
  50. @fatt

    tengs for the tips. tapi bab ikut jalan lama tu aku mungkin kurang sabar kot. tambah2 pulak sebab mmg kejar time juge.

    nampaknya kopi lagi power dari redbull ye? menyesal aku gi minum redbull sebab even yg less sugar pun, tetap manisss sgt! kesian badan aku.

    aku dok karoke juge dalam kete walau dalam tu ada mak ayah n adik bongsu aku. sume tido! sobs!

    aku pernah terserempak org melintas hiway kat area bukit beruntung tu. rupanya ada lori terbalik. nasib baik time tu tak laju sebab aku kan rabun malam. kalau laju dah arwah agaknya aku ni~

    ReplyDelete
  51. @kakcik

    sekarang ni tidur kat r&r dah jadi aktiviti biasa saya. hihi~

    ReplyDelete
  52. @DaHLia

    wei, ko komen kat entri aku! hahahaa!!!

    ReplyDelete
  53. @Sari Yusa Ibrahim

    tengs kak. alhamdulillah dah selesai urusan.. :D

    ReplyDelete
  54. @lieynanilaz

    ye. kene cuba. keselamatan yg paling penting. :)

    ReplyDelete
  55. @Kakzakie

    betul kak. dah takde ubat lain dah yang lebih mujarab selain tidur..

    ReplyDelete
  56. @JunAina

    kan? rasa macam dah fobia dgn signboard bukit tagar tu kan?

    ReplyDelete
  57. @aanie

    penat dan ngantuk sebab siang tu banyak aktiviti..

    ReplyDelete
  58. @cikceriacorner

    gb dah tak laju da sekarang ni...hihi.

    tengs dear. :)

    ReplyDelete
  59. @PUTUBAMBU

    betul. segalanya ada hikmah tersembunyi...

    ReplyDelete
  60. @zati embong

    depa mmg hantu jat.

    kalau kite laju, kite pun hantu jugak la. hihi~

    ReplyDelete
  61. semoga roh mak saudara GB tu ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman..

    dan utk mak saudara GB yang sorg lg tu..smoga cepat sembuh..insyaallah..

    ReplyDelete
  62. @Ann Huda (Ate)

    bila dah lama tak update, mmg rasa ghairah sikit menaip. hihi~

    ReplyDelete
  63. @EE

    terus try sebab takut lupa. tengs EE. :D

    ReplyDelete
  64. @zulkbo

    ye tak ye...nanti saya nak cuba lah..

    ReplyDelete
  65. @MasZuber

    aku pun karok sampai terkeluar suara katak segala..

    ReplyDelete
  66. @adol ihsan

    hihi. nanti gb jenguk kamu kat sana ye..

    ReplyDelete
  67. @Ibu n Abah

    tengs akak.

    ayah gb lega kalau gb ikut balik sebab dia tak payah drive. lagipun dah tua, risau pulak nak bagi bawak kereta long distance..

    ReplyDelete
  68. @Cik Ina Do do Cheng

    ramai yg cari buah ni kak. sebenarnya ni fes time saya perasan pokok ni berbuah lebat macam ni.

    ReplyDelete
  69. @ZaNNa

    hantu yg pandai drive. mmg banyak!

    ReplyDelete
  70. @ORLANDO AHMAD

    setuju. dan mmg kene alert jugak pasal driver lain. always.

    ReplyDelete
  71. @IMANSHAH

    hai kamu...saya baca ni bila dah petang pun. :)

    saya nak singgah ipoh tapi kalau awak sibuk macam mana? :p

    ReplyDelete
  72. @@cu SaYaNg

    mmg layan la selekoh situ kalau siang2. tapi byk gak speed trap kat situ, nak layan pun tak best dah..

    ReplyDelete
  73. @eLL

    tengs dear. nanti gb akan ke blog kamu pulak okeh!

    ReplyDelete
  74. @♥ manje ♥

    kalau tgk depan mata mmg geram dgn buah yang banyak gile tuh!

    ReplyDelete
  75. @Stealth

    jarang makan, tapi org cari tau. hihi~

    kat area tu kalau siang...140-150 masih ok lagi. tapi speedtrap kene layanlah jugak.

    malam dah tak boleh sebab tak nampak. huhu~

    ReplyDelete
  76. kedah kat mana...saya ke pendang tahun ini

    ReplyDelete
  77. GB, hang dok jengok2 tu yang depa tak muncul2 tu. takottt!!!

    ReplyDelete
  78. rambai!!!!!!!!!!! uh, kecur sir liur T__T

    ReplyDelete
  79. dah lama tia tak bw kat sini. pape pon selamat berpuasa GB :)

    ReplyDelete
  80. gB, saya pun ada rasa kehilangan. memang "lost" sekejap

    ~jauhnye perjalanan tu, dah macam MN balik Johor-Kedah

    ReplyDelete
  81. @Panglima Muda

    kedah kat yan. and alor setar. and kota sarang semut. :D

    ReplyDelete
  82. @cek chun

    aku kompius. akukah hantu itu? heheh~

    ReplyDelete
  83. @tia

    hi tia. selamat berpuasa to you!!

    ReplyDelete
  84. eh..buah rambai...=]selamat berbuka..berbuka kat sarawak cepat..huhu

    ReplyDelete
  85. Assalamualaikum GB,

    Terima kasih, sebok2 pun singgah juga blog auntie.

    ReplyDelete
  86. salam takziah buat keluarga GB..

    Memandu berhati-hati.. ingat insan tersayang..

    ReplyDelete