Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, August 23, 2011

Curhat: Kamera cap ciken has its drawback

Pepel mandi malam



*Cap ciken = cap ayam

*

GB tak pakai kamera mahal. Itu adalah fakta. Kamera yang GB guna sekarang adalah kamera yang GB impulse bought setahun lepas. GB penah cerita briefly dalam entry ini dan itu.

Sebab tu kalau sesiapa tanya, GB cakap guna kamera cap ayam. Itu bukan fakta la tapi. Mana ada kamera cap ayam. Heheh~

Tapi papehal pun, kamera cap ayam yang GB guna ni memang jelas berbeza lah hasilnya compared dengan  kamera yang bagus macam yang en_me, drSinga, drDaddyZiyyad atau drZul pakai. Kalau nak shoot gambo malam memang kene pasrah kaw-kaw sebab result tak sharp dan tak cantik! (Emo...hihi)

*

Ok. Cukup bab curhat. Tengah carik strong reasons untuk beli kamera baru nih! Heheh~

P/S: GB dah ada Jalur Gemilang taruk atas kereta. Yey!
P/S 2: GB dapat 2 kad raya semalam. Dari nabilah_2908 dan drHanie! Tengkiu sangat....GB terharu.... :D

102 comments:

  1. baru semalam beli jalur gemilang~tak sampai setengah jam kena sebat~haih~~

    ReplyDelete
  2. camera cap ciken memang ada limitation nya cik GB ...:P

    takpe..hantaran nanti minta dslr kat cik abang.

    :P

    ReplyDelete
  3. tapi pic yg GB snap semua cantik2 memang pro lah :)

    ReplyDelete
  4. Kakak tak pernah letak JG atas kereta kakak. Tahun ini lagi Datuk Rais kata tak perlu kerana bila jatuh JG kena lenyek kenderaan di atas jalan....

    ReplyDelete
  5. orang tak sangka awak pakai kamera cap ayam tau!!!!
    gambar marbeles!!

    salah sorang dalam list awak tu pernah tanya saya pasal cap ayam awak tu.. :)

    ReplyDelete
  6. gB..
    kalau bagi alamat boleh gak akak bagi kad raya...hehehehehe
    -masih memujuk minta alamat...

    ReplyDelete
  7. GB citer ayam cop kamera, bujal citer dia kena sebat (mesti ainul yg buat).

    ReplyDelete
  8. pepel nampak hitam kala malam...

    ReplyDelete
  9. saya tak gantung lagi bendera kat kete tapi kat rumah dah gantung. pelita pon dah start pasang dari semalam. merdeka raya hoihhh

    ReplyDelete
  10. gB...

    jom kita 'cari' kamera sama2, nak? ;-)

    ReplyDelete
  11. - kawasan cuci kereta ni mcm pernah ku lihat...tapi dimana ya

    ReplyDelete
  12. acu tau nama asal camera cap chicken tu...hehehheee

    ReplyDelete
  13. @Tihara

    ngeee...tengkiu kak. keadaan waktu snap gambo tu yg menyebelahi GB. hihi~

    ReplyDelete
  14. @Kakzakie

    laa...ni mesti GB terlepas apa yang DRY cakap. patut la banyak yg tak pasang!

    ReplyDelete
  15. @DrSinga

    teeheeee!!! kan...nak habaq pon sogan!

    tengkiu kak! :D

    ReplyDelete
  16. @Ibu n Abah

    saya nak bagi tapi siyes segan..... (blushed...)

    ReplyDelete
  17. terharu banyak mana tu???

    cer tunjuk.. cer tunjuk.. hehehhehe

    ReplyDelete
  18. @AI

    ni dekattt je dgn kampung subang. :D

    ReplyDelete
  19. @h4ni3

    terharu sebakul durian tuh kak! heheh~

    ReplyDelete
  20. GB..sama la..acik pun sama..tapi kadang2 tu guna henpon je..tu sebab gambar selalu bertukar warna..

    ReplyDelete
  21. lum pasang lagi..tapi kat pejabat dah penuh huhuhhh

    ReplyDelete
  22. Sekarang ni jarang nampak JG di kereta. Jiran dekat rumah auntie ramai yang dah letak JG diberanda rumah mereka.

    ReplyDelete
  23. kamera compact pun okay,nyatanya boleh masuk dlm handbag lagi,beli sumper compact pun okay :D

    ReplyDelete
  24. Makcik pakai kamera cap ayam serama je...

    ReplyDelete
  25. @Acik Erna

    haha! sama. saya mmg hangin bila tgk dlam kamera kaler lain dari yg asal!

    ReplyDelete
  26. @Kunang-Kunang

    kat kereta mmg kurang auntie. tapi kat tmpt GB, kt rumah pun kurang dipasang~

    ReplyDelete
  27. @Maya Mayana

    compact kamera wajib ada bagi GB sebab senang nak bawak dan senang nak snap. :D

    ReplyDelete
  28. hihi,jat basuh sndiri je kete tau.dah la malam2 baru nk tnggeng2 nk basuh.

    ala GB,haslnya still terbaik walaupun cap ayam je.n jat xrasa semua org yg ada cam mahal2 leh amek gbr cntik tau.hihi

    ReplyDelete
  29. blurr is beauty...

    lebih-lebih lagi waktu malam...

    ReplyDelete
  30. camera cap ayam pn kl pandai shoot..cantiikkkk.. ehehehe

    ReplyDelete
  31. weee...persona pepel manggis...idaman cikgu...tapi pitih x dok nak beli...huk3...tapi sekarang minat saga FL plak...hehe

    ReplyDelete
  32. mcm knl tmpt ni...tp di mana ya....subang?

    ReplyDelete
  33. @zati embong

    sebenarnya basuh sendiri lagi puas hati kan?

    ReplyDelete
  34. ok lah, walaupun cap ayam tapi sekurang-kurangnya ada jugak kameranya cik GB.
    Hehe.

    *kualiti gambar cantik

    ReplyDelete
  35. tak mahal pun takpe GB, tp bakat terendam tu dah ada..hihi

    ReplyDelete
  36. x kira pakai jenama apa kalau takda skill amek gambar ke laut juga hasilnya hehe..

    GB nyer gambar superb walaupon kamera cap ciken..sy kalau amek gambar salu feeling-feeling amek gambar cam GB amek..hahaha

    ReplyDelete
  37. takpe gb, aku pun pakai camera cap ayam...aku tunggu msia kurangkan cukai kamera dslr baru aku beli.

    erm, tp kan, klu nak tau kamera dslr kat HK murah2...ko jgn terkejut ye klu tgk canon dslr yg rm3k kat mesia ko leh dpt separuh harga. ori, jgn riso. kat HK takde brg ciplak..kat sana dorg mmg byk waive duti import.

    tp mgkin ada org kata eleh p hk naik flight mahal gak. tak...tak mahal pon klu ko naik AA. return bleh dpt murah klu ko beli time promo. ko pegi la HK sekali...sana best, byk brg2 branded yg murah. eh tetiba aku melencong cerita lain...hehehehe :P

    ps : apapun hidup kamera cap ayam!

    ReplyDelete
  38. tak reti ambil gambar waktu malam, bestnyaaa dpt kad raya...semoga tercapai cecita GB nak beli kamera bukan ciken

    ReplyDelete
  39. GB

    rasanya kalo camera mahal macam apapun kalo skill xde mmg x jadik jugak :(

    pepel itu sgt mempersona :-)

    ReplyDelete
  40. jalur gemilang dah gantung kat depan rumah 2 minggu lepas...bangga!

    kak aina juga megimpikan kamera yg gedabak tuuu...tp poket belum mengizinkan...

    ReplyDelete
  41. belom dapat kad raya lagi..cedeyyy...kihkih..

    ReplyDelete
  42. usah cari alasan..beli jer la GB... :)

    oh..bagus la dah selamat sampai..senang hati.. :)

    ReplyDelete
  43. @eLL

    huihihi tengkiu...

    adat le manusia ni mmg rajin beno mengomplen. :D

    ReplyDelete
  44. @Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

    haha. awak ada tonggeng2 tak amik gambo? saya tonggeng. :p

    ReplyDelete
  45. @fatt

    hahaha komen ko selalu bukan ke laut lagi dah, ke langit perginya...sama naik dgn kapai terebang! hahaha!!!

    hmm...kalau cemtu molek bona lah raso kite usha tiket gi hongkong. hihihi~

    ReplyDelete
  46. @ORLANDO AHMAD

    gua makan sardin lain. cap ayam tak berapa berkenan. hu~

    ReplyDelete
  47. @Hanis MY

    awak taknak anto kad raya dari sana ke? hihihihi~

    ReplyDelete
  48. @JunAina

    takpe, suatu hari nanti poket tu akan bawak akak ke kedai kamera. hihi~

    ReplyDelete
  49. @nabilah_2908

    wah, bersemangat GB nak beli haha!

    tekejut gak dapat gift dan kad special dari nabilah. tengsss sangat. :)

    ReplyDelete
  50. cam ayam pun cantik jer gambar GB amik.. sy pakai camera kat tipon. lagi sedih..

    ReplyDelete
  51. kalau nak beli kamera yang jelas gambarnya, beli brand "Sharp".

    eh ada ke ?

    ReplyDelete
  52. hahaha.. camera cap chicken pon banyak berbakti tu...~~ hehehe

    ReplyDelete
  53. wah.. GB dapat kad raya.. bestnya... huhuhu.. sy pun jeles tengok kamera2 best mereka.. huhuhu..

    ReplyDelete
  54. saya punya HP cap hayam jugak, so kamera telepon saya pun cap hayam

    ReplyDelete
  55. ehhh....

    teringinlah rasa nak
    menumpang keta pepel yg
    seksi tengah shower tu...hihi

    kak ati pun dpt gak :)

    ReplyDelete
  56. kakD pun pakai kamera biasa2 ja...janji boleh ambik gambo...

    semoga termakbul impian GB utk beli kamera baru....

    selamat hari raya...mahap zahir lahir dari batin....

    ReplyDelete
  57. @farmys

    ye ke cantik? hihihi tengkiu~

    ReplyDelete
  58. @al-lavendari

    hmm....nampaknya sharp kene rasa malu sebab takde kamera.

    eh, mmg takde ke?

    ReplyDelete
  59. @yad'z

    haha. mmg banyak bakti tu...

    takleh kutuk, kang dia merajuk naya~

    ReplyDelete
  60. @Faaein Talip Roy

    saya selalu tgk dgn air liur yg menitik. heheh~

    ReplyDelete
  61. @IMANSHAH

    hayam dgn bayam sama spesis ke shah?

    ReplyDelete
  62. @delarocha

    kamera henpon pun canggih sekarang....!

    ReplyDelete
  63. @Ati Masrif

    boleh kak boleh...nak ke mana kita? :D

    ReplyDelete
  64. @LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™

    hhmmm....zahir lahir dari batin....ni fes time dgr ni kak!

    ReplyDelete
  65. pergh..xyahla beli kamera yg grand2 sgt..dgslr bagai..nnt alin jeles..hi3 :P

    ReplyDelete
  66. saya nak HP HTC.. tapi serius tak de reason nape nak beli.. tapi nak beli jugak.. camera dia bley tahan jugak. wah! walaupun tak secanggih DSLR la pastinya...

    ReplyDelete
  67. tidak bersetuju sepenuhnya yang kamera cap ciken mempunyai drawback yg banyak. kecuali jika kita benar dah habis explore segala macam function yang ada.

    saya memperkukuhkan kemahiran fotografi menggunakan kamera ciken dulu, kemudian baru kamera DSLR. kalau guna kamera ciken pun gambar dah boleh gempak, apalagi menggunakan DSLR.

    jangan jadi seperti housemate saya (nama dirahsiakan atas sebab keselamatan hehehe). org ada DSLR, dia pun nak ada DLSR. tapi ambik gambar, hmmm sendiri mau ingatlah huhuhuhu ...

    ReplyDelete
  68. Tak kisah la guna kamera jenis apapun.. Yg penting gambar yg diambil mmg keluar gambar cmtu la nanti.. Takde la nnt amek gambar kereta, tup2 keluar jadi gambar kapalterbang lak.. hehehe..

    Tengok budak2 skang ni macam senang je dorang beli dslr tu kann.. Untungnya jadi orang berada... :D

    ReplyDelete
  69. compact juga best sebab mudah bawa tapi kena cari yang elok sikit

    ReplyDelete
  70. lain2 tak jeles sangat tapi boleh dapat kad raya tu mmg jeles sangat2...keh3

    ReplyDelete
  71. murah ke...mahal ke....yg penting gambo hang ambil...lawa2 belaka....seni2 gitu....


    err...nak cari bendera gak....ahakz

    ReplyDelete
  72. Nak tampal jalur gemilang dekat moto tp mcm tak kene je.

    ReplyDelete
  73. @aleen aiden

    ahahah..takde la plan nak beli dslr pun. at least tidak dalam masa terdekat ni la..

    ReplyDelete
  74. @Amni

    mirrorless pun canggih gak tau. kecik dan lagi handy dari dslr..

    ReplyDelete
  75. @Azizan Zolkipli

    ahaha. my cap ciken punye drawback paling obvious bila nak amik gambo malam sebenonya. mmg dah abis explore pun sebab dah setahun pakai. lagipun my nearest future camera might not be a dslr pun. i prefer a compact mirrorless sebab mmg berkepit dgn kamera 24 jam. bygkan cemana rupanya berkepit dgn dslr 24 jam....

    cuma sayang sikit la bila ada dslr owners yg amik gambar tak up to professional stended. kesian kat kemera. huhu~

    ReplyDelete
  76. @~ Cik Azz ~

    frankly speaking, bebudak sekarang ramai ada dslr sebab nampak bergaya. huhuhu~

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D