Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Saturday, August 13, 2011

Apa yang kita boleh belajar dari filem zaman dulu-dulu

Orang dulu a.k.a ayah saye. :D


GB ni bukan peminat tegar filem. Tak semua filem baru yang keluar kat wayang GB akan kejar tengok. Ini pun dah nak dekat 10 bulan GB tak tengok movie. Nur Kasih ke, Transformers ke, Merong Mahawangsa ke..sume GB tak tengok. Tak sempat....

Jadi terima kasihlah sebab sekarang ada Astro First. Dapat jugak catch up movie baru-baru walau lebih separuh daripadanya adalah hampas. Heheh~

*Termelalut pulak....

*

Tapi kalau tengok tu, biasanya GB tengok bebetul sampai ke titisan peluh terakhir. (Maksudnya sampai abis credit kat hujung movie tu lah!). Dan even better, kalau cerita tu boleh buat GB tersangkut, GB akan layan sampai 2-3 kali.

So biasanya kalau layan movie GB bukan setakat tengok jalan cerita atau layan muka hero heroin aje, tapi abis sume GB usha. Background, scene, lighting, angle, sampai ke pelakon-pelakon tambahan abis GB observe. Tuh yang mulut asyik laju je nak mengomen kalau nampak bende yang tak masuk akal tu. Tapi kalau tengok movie lama-lama yang bukan represent generasi GB, pastilah segala jenis kereta, signboard, costume dan segala jenis lagi lah GB akan tengok.

*

Ehem....Ni kisah sebenarnya. Dalam movie Melayu dulu-dulu kan, kalau nak travel short distance naik bas, teksi, basikal atau jalan kaki, sangat-sangatlah ok lagi. Tak payah ada transport sendiri pun takpa. Kenapa? Cer kawan-kawan bayangkan scene dalam filem zaman 70an dan 80an. Tahan teksi atau bas, naik, duduk dalam tu pastu sampai. Perasan tak trafik zaman tu macam mana? Kete tak banyak. Jalan raya kat KL pun masih setingkat dan tak menawaf jauh. Cepat sampainya walau bawak slow. Kenderaan...abis laju pun takde la sampai berdezup perginye. Traffic light pun tak banyak. Pejalan kaki masih boleh melintas jalan tanpa guna jejantas atau tunggu kat zebra crossing.

GB paling suka tengok scene yang ada signboard atau landmark. Baru kita tau itu rupanya tempat tu dulu. Banding dengan sekarang tengok cemana rupanya?

Itu bab traffic.

*

Bab community. Kalau ada orang tahan kereta tepi jalan berani lagi nak berenti. Mana tau dapat menolong. Kalau ada orang tak dikenali bagi salam kat luar rumah sebab nak bertanya arah atau nak jual barang, tuan rumah berani je nak pegi layan orang tu kat pagar. Siap berbual mesra lagi. Silap-silap boleh jadi kes jodoh bertemu di pintu pagar. Heheh!!!

*

Bab silaturrahim. Handphone dah tentu takde. Nak berhubung sume guna telefon rumah atau public phone aje. No telefon mesti la kene hafal. Tak pun ada buku telefon. Tak pun telegram (gila klasik nih!). Jadi takde la kes memeruk dalam bilik sebab melayan gayut  atau sms. Ada banyak masa untuk aktiviti lain seperti memasak, mengemas, basuh kereta sendiri, siram pokok. Jadi banyak la ruang untuk bersosial secara nyata. Sembang-sembang dengan jiran sebelah masa tengah berkebun ke...atau bertukar-tukar kuih di waktu petang ke...

Atau berjalan-jalan di taman bunga sambil jiwang-jiwang, yang lelakinya pakai baju kotak-kotak dengan seluar bell bottom, bermisai lebat dan bercermin mata hitam (eh apasal GB terbayang uncle Lavendari neh? Heheh!!!). Yang pompuan pulak pakai baju yang ber shoulder keras tu, rambut blowed ada bunga di telinga, berlipstick terang , berskirt kembang dan berkasut tumit tinggi. Sampai sekarang GB tak boleh buat bende tu (Pakai high heels masa jalan kat taman bunga. Heheh...)

Budak-budak. Main petang-petang sampai hangit berpeluh-peluh. Kita kenal anak jiran, jiran kenal anak kita.  Kita marah anak jiran, anak kita yang kene teruk. Eh? Tetibe terlebih menjiwai pulak.

*

Lifestyle...

Wanitanya sopan-sopan lembut-lembut ayu-ayu. Ramai keje cikgu. Tak pun nurse. Lembut-lembut je air muka. Sume stok wanita Melayu terakhir. Cakap pun sopan-sopan je, berlapik semua. Pendek kata memang anytime pun boleh jelah nak dibuat calon bini.

Yang lelaki? Err...GB tak berapa usha. Yang pasti baju-bajunya semua melekap di badan. Rambut ketak-ketak. Spek hitam coklat tu tak tinggal. Itu kira abis ensem la tuh! Kalau bercakap tu mesti bunyi romantiknye tak tinggal. Kalau nak mengorat tu biasanya main direct aje. Bikin malu orang pompuan aje! Hahaha!!!

*

Tapi zaman sekarang?

...to be continued depends on feedback and comments...


P/S: Pernah terfikir...boleh dak kite buat research guna filem?

96 comments:

  1. movie terakhir saya tgk kat wayang adalah nur kasih. tp selalu nya beli cd cetak rompssss je. kiki. filem yg betol2 rasa nk tgk baru p wayang. and beli cd cetak rompsss pon ada cop astro first kat atas tuh. kikikikiki. perasan beli astro first la kunun

    ReplyDelete
  2. Hari tu tertengok drama Tahajud Cinta.. Masa adengan Tiz kena lempang sampai tercampak spek mata dia tu.. lepas kena lempang, dia menangis dan terus dia masuk bilik dan tanggalkan spek dia..

    Terdetik dalam hati, masa bila dia kutip spek tu sebab tak nampakpun dia pegi ambil balik spek tu.. Tup2 tengok dah melekat je kat mata spek tu..

    Macam tak logik je.. Tp, tu je la scene yang akak tengok.. lepas tu, babaii laa... haha..

    ReplyDelete
  3. Ehh, akak tak tengok movie, so bagi pendapat pasal drama je la ya..

    **tetiba je terasa malu sbb tersalah topik... huhuhu..

    ReplyDelete
  4. tapi kalo era tu ada gak yg pakai daring..baju kebaya ketat..pakai short pants pun ada..rambut tk bleh blah, baik lelaki or pempuan kui3..

    ReplyDelete
  5. Salam. Aku pernah lalui zaman nak berkomunikasi dgn emak dikampung guna surat dengan setem 10sen. Dan kalaunak telefon kena tunggu di public phone ikut date/time yang ditulis dalam surat yang dihantar seminggu sebelum itu.

    ReplyDelete
  6. tang ko relatekan dengan uncle lavendari tue buat aku senyum, sbb aku pon teringat gambor2 dia yg dulu dalm blog dia..hehhehehe

    uncle hamzah, respon la :))))

    ReplyDelete
  7. sorry lari tajuk..
    GB...kak ida singgah sekejap sebelum bercuti..selamat berpuasa dn jumpa lagi nnati ye..jaga diri..

    ReplyDelete
  8. GB ni bagus lah,tgk filem tp dlm masa sama tgk bnyak bnda.

    zaman makin maju GB.makin lama makin moden.

    ReplyDelete
  9. Hai GB....slmt berpuasa...:)


    CE pun dah lama tak tengok movie...bukan seorang pencinta movie kot?..so susah sikit nak komen...heh heh~

    ReplyDelete
  10. saya suka keluarga si comot..adei best nya

    ReplyDelete
  11. @Lya Colours

    GB dah lama tak beli cd cetak romps. sebab mood nak tgk movie pun dah kurang. kalau beli taktau bila nak tgk. dvd player kat umah cuma berjalan bila adik gb balik je. hiihihi~

    ReplyDelete
  12. @~ Cik Azz ~

    hahaha. sedangkan citer hollywood pun ada scene2 tersilap macam tu..ini kan pulak cerita kita.

    sebab tu penting pengarah yang alert ni kan? haha tetibe cakap feeling ala org movie. :p

    ReplyDelete
  13. @~ Cik Azz ~

    takpe kak. no hal. kalau nak bagi pendapat pasal iklan pun boleh!

    ReplyDelete
  14. @Tihara

    ada...! terjojol bijik mata tgk. gile daring kot!

    terus terbayang..adakah mak ayah kite pakai cemtu dulu? hahaha terus kene lempang!

    ReplyDelete
  15. @Aku

    itu tahun berapa tu? klasik sungguh! bunyi macam lewaat 80an dan awal 90an je..ke gb silap?


    tapi kalau setem 10 sen tu mcm lagi lama tu...

    ReplyDelete
  16. @MasZuber

    siyes aku teringat uncle tu time tulis cemtu. mmg idola klasik betullah! hahaha!

    ReplyDelete
  17. @zati embong

    yaa..itu la maksud gb. zaman sekarang ni lifestyle dah 360 darjah berubah. totally lain!

    ReplyDelete
  18. @cik emymilia

    selamat berpuasa CE.

    tak tgk pun takpe...hihi~

    ReplyDelete
  19. @IMANSHAH

    yang ada ibrahim pendek berlakon tu ke?

    ReplyDelete
  20. mula2 nak terima kasih kerana link blog uncle.

    keduanya memang tajam dan peka pemerhatian GB.

    ketiganya memang dah banyak orang buat kajian berdasarkan filem.

    keempatnya tunggu sambungan baru boleh komen. tolongingatkanuclebilaadasambungannyananti.

    kelimanya nak pergi terjah blog orang lain pulak.

    ReplyDelete
  21. @al-lavendari

    1-sama2. uncel mmg sinonim dgn imej itu. hihi~

    2-mekasih. saya suke aktiviti itu.

    3-oh..baru saya tau. ketinggalan betul saya uncle..

    4-err..ini bukan komen ke?

    5-ok. babai!

    ReplyDelete
  22. bila baca entry ni, sy trus terbayangkan filem2 lakonan uji rashid dan Hail Amir. Siap menyanyi sambil berkejar-kejaran di taman bunga.

    ReplyDelete
  23. @shameel Iskandar

    lepas lari tu buat2 jatuh tergolek pulak kan? kihkihkih!!!

    ReplyDelete
  24. GB..tahniah..memang tak pernah terfikir nak buat macam GB..habis semua GB perati..kalau acik tak de nya..macam tu..cuma betul2 tengok cerita aje.

    ReplyDelete
  25. salam singgah.. interesting entry ni.. will come back.. :)

    ReplyDelete
  26. huis..rajin tul adik akak buat kajian mendalam lagi, tp akak suka layan cerita 80'an dulu dulo...

    ReplyDelete
  27. cerita melayu skrg, banyak kali perasan, kononnya scene pada hari yg sama, tapi pakai baju lain2.. haihh, tak alert betul

    pelakon2 wanita dolu2, sangat menjiwai watak. muka selebet dlm filem pun tak kisah.. tapi skrg, scene tgh tenat terlantar kat sepital pun sebok nak berbulu mata pelesu!

    ReplyDelete
  28. ade satu cerita lama, tajuknyer 'tunang pak dukun'... dari cerita hitam putih tu gua dapat tengok mcm mana rupa kampong Gua zaman dulu2 hehehe

    ReplyDelete
  29. u r so observant and immersed into the story. memang ada eyes for details sebab tu gambar petikan u cantik. kaji mengkaji ni bagus untuk mencari kebaikan dan memperbaiki kekurangan.
    ayah u pun minat fotografi ye. dulu kamera mahal sangat kan. sapa yang ambil gambar ayah tu, GB ke.

    ReplyDelete
  30. ahha~
    penah gak fikir camtu
    tapi zaman dah berubah dah..

    ReplyDelete
  31. maksudnya, baru boleh komen lagi .. tertinggal perkataan lagi .. hehe

    ReplyDelete
  32. eemm...filem last kakD tngk cerita NKTM tu pun ada yg mau mengasuh ank akak...kalau tak dak...entah cerita apa la yg last akak tngk..dah tak ingat dah.....sbb dah terlalu lama tak tngk...

    ReplyDelete
  33. terharu sbb gb sudi menulis entry panjang lebor kali ni..
    x tahu nak taip apa lagi sbb terpaku dgn entry kali ni...

    ReplyDelete
  34. gambar tu...

    'mana tumpa kuah kalau tak ke nasik..'

    ReplyDelete
  35. One more thing:

    Tunggu nanti anak-anak GB dah anak dara...

    dengan apa pulak dorang cakap pasal fesyen GB sekarang....

    Hahaha...

    ReplyDelete
  36. belajar dari pemerhatian..
    dari pemerhatian ada perbandingan..
    perbandingan menjurus ke perubahan..
    perubahan membawa penghayatan..
    penghayatan akan menginsafkan..
    insaf kembali menyedarkan..
    sedar dari kealpaan..

    pandang daun, pandang langit, pandang gunung..semua itu proses pembelajaran.

    mari kita belajar..
    belajar untuk yang terbaik.

    ReplyDelete
  37. aku pun tak sempat tengok movie lately. sebok ke apa pon tak tau.

    pssstt.. rambut ayah hampa sama macam abah kami. rasanya time tu sapa rambut gitu memang jejaka ohsem la.

    ReplyDelete
  38. sy pon suka perati benda-benda kalau tgk filem..kalau filem zaman 70-an ngn 80-an tu sy mmg suka gelak-gelak..

    ReplyDelete
  39. Bila baca apa yang GB tulis ni, rasanya best hidup zaman dulu lagi...

    Boleh je buat research guna filem.. Kalau kita kursus yang sewaktu dengannya, boleh dpt master dah ni..

    ReplyDelete
  40. Nape GB berjiwa 'klasik'? Hehehe.

    Encem ayah GB...mcm muka sape ek? Mcm famous jer....

    ReplyDelete
  41. filem melayu yang selalu tengok semestinya P ramlee..tak jemu2..hehe...gayanya yang sempoi...lengan baju dilipat..wakakaka....dulu waktu kecil nak kuar ngan ayah sedara, pernah buat macam tu, lengan pendek tapi lipat sikit..langsung kena sound.."hang ni zaman bila punya fesyen" ah sudah..huhu..malu den

    ReplyDelete
  42. @Acik Erna

    GB suka buat keje kutuk diri kak. hihi~

    ReplyDelete
  43. @sayangsayangibu

    saya pun suka tgk movie yang dulu-dulu. :D

    ReplyDelete
  44. @h4ni3

    tido pakai mekap yg tak tahan tuh!!!

    ReplyDelete
  45. @ummi5

    saya suka memerhati, tapi ada drawback juga perangai mcm ni kak... D:

    my dad dulu freelance photographer masa dalam air force. gambar tu tak sure sapa amik. nanti saya tanya. :D

    ReplyDelete
  46. @al-lavendari

    tertinggal satu perkataan tu boleh membawa salah faham yang beribu kan uncle. hihi~

    ReplyDelete
  47. @LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™

    kire hebat la sebab akak tgk kt wayang. saya tgk kat tonton.com je. hihihi~

    ReplyDelete
  48. @MataHati @ MH

    laaa...kalau cmtu next2 entry saya taknak lah taip panjang2 dah...

    ReplyDelete
  49. @gedek!

    ayaha saya mmg suka makan nasi dgn kuah banyak2. kihkihkih!

    ReplyDelete
  50. @gedek!

    errr...ready to think ahead? hahaha!!!

    ReplyDelete
  51. @Ros

    proses pembelajaran takkan pernah habis kan?

    ReplyDelete
  52. xde dulu xde la sekang kanns.. ehehe

    ReplyDelete
  53. @cek chun

    mesti ayah ampa banyak peminat dulu kan? hehehe~

    ReplyDelete
  54. @Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

    pastu mesti laju je mengomen kalau nampak bende pelik2 kan? hahaha!

    ReplyDelete
  55. @padlie

    betul...zaman dulu sungguh tenang...

    errr..saya boleh dapat master dah ke ni? yey!

    ReplyDelete
  56. @Ann Huda (Ate)

    GB ni kadang2 mmg klasik. hihihi~

    *masa muda org cakap ayah mcm ahmad tarmimi siregar. tapi masa muda je la. hihihi!!!

    ReplyDelete
  57. @amry


    hahahaha!!!! mesti comel giler! tunjuk la gamba kekecik yang lengan berlipat tu. hihi~

    ReplyDelete
  58. @DrSinga

    ada! masih berfungsi. kene taruk filem. fully manual. :D

    ReplyDelete
  59. en_me:

    hihi. takde setingkat, takde la dua tingkat. hihi~

    ReplyDelete
  60. wah pemerhati yang sungguh teliti..
    tapi cerita best kita mesti tengok banyak kali kan.. sampai hafal dialog..

    ReplyDelete
  61. dulu lagi seksi sebenarnya kan???

    ReplyDelete
  62. sudah ketandusan masa untuk tengok filem.. atau movie. masa yang terluang elok di isi kan dengan ... tido :p

    ReplyDelete
  63. @azam

    teringat maria arshad. seksi giler!

    ReplyDelete
  64. tgk movie tu kalau best...last tengok cun, nur kasih dan yg latest belum ada kesempatan huhu...

    ReplyDelete
  65. lupa plak movie jaman dolu totap melekat di jiwa contohnya BPBM... dan cerita p ramlee

    ReplyDelete
  66. @Hanis MY

    cun best....!!!


    ok saya bias. best sebab ada maya karin n remy ishak. tapi mmg best ape!

    ReplyDelete
  67. @Hanis MY

    citer p ramlee mmg takde tolok bandingannya....

    ReplyDelete
  68. Bila lihat ayah GB pegang kamera baru kakak tahu GB ikut jejak dia suka ambil gambar juga...

    ReplyDelete
  69. dulu lain sekarang sangat lah lain... seronok layan filem dodulu...

    paling menarik tengok pompuan dia, boleh kata sumenya pinggang ramping aje... macam kerengga...

    cakap pun berbahasa berbunga... kdg2 mcm berima aje... seronok layan...

    ReplyDelete
  70. @♥ manje ♥

    tuh la, gile well groomed pelakon zaman dulu. eyeliner ditarik sampai ke kening!

    ReplyDelete
  71. tengok gamba2 mak abah dulu2 memang boleh bawak senyum sorang2 jugak sebenarnye.hi3

    ReplyDelete
  72. @aleen aiden

    a'ah...belek punye belek...tak sedar masa berlalu. :D

    ReplyDelete
  73. gB

    i) tak tahan dgr sesetengah tajuk2 pelem/drama (terbaru ai dgr: karipap karipap cinta...omg!) nanti ada la pulak kuar tajuk popiah kasih ke... apam terluka di hujung pelangi ke..hahahaha

    ii) teringin nak pakai platform shoes mcm dolu2, tapi takut kaki terpele'ot

    iii) abah kita pun ada kamera antik mcm tu.. berat ooo sangkut kat leheaq!

    ReplyDelete
  74. @Elyn

    apam terluka di hujung pelangi???

    HAHAHAHAHAHAA!!!!!

    adeh kurang pahala pose gelak!

    *beli je sepasang platform shoes tu, try jalan tgk. beso2 gb ni, boleh gak jalan atas kasut tuh. gile ah!

    **kamera tu mmg berat!!! berapa kilo ntah kan? haha!

    ReplyDelete
  75. filem skrg kureng sikit.. kan GB?

    ReplyDelete
  76. the good thing about old movies -- its the script & dialogue - sgt classic kan!!

    xde carut-marut..
    xde caci-maki

    ReplyDelete
  77. @kemang~

    filem sekarang ni ok..tapi bukan semua la..

    kene pilih jugak.

    ReplyDelete
  78. @littlehumblelynn

    tang dialog tu setuju.

    sopannn je dulu. sekarang ni? tgk aje la kan...

    ReplyDelete
  79. lama aku xtgk movie..eheheh..nasib baik member opis tlg download movie yg latest2,,hehehhe

    ReplyDelete
  80. CCC: masalah aku adalah aku tak reti donlod movie. nak donlod kat mana weh???

    ReplyDelete
  81. salam.

    teringat pasal yg singgah rumah orang tanya jalan tu.. teringat zaman kecik2 dulu (1980an) kalu pegi jalan jauh kan, kalu dah ter emergency tu tak payah tunggu stesen minyak atau masjid, stop jer rumah orang, kata anak nak tumpang buang air, ok jer.. untung2 dapat minum air lagi. sekarang? orang yang berjalan sama takut dengan tuan rumah.. hehe.

    ReplyDelete
  82. @yushida03

    yup. ada jugak nampak dalam movie lama. selamba je tanya jalan, siap dapat minum air lagi. hahah!

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D