Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Wednesday, August 17, 2011

Antara redha, syukur dan restless

Gary


GB yakin masih ada orang yang boleh hidup serba sederhana, bersyukur seadanya dengan segala nikmat dan rezeki yang mereka dapat. Redha yang tidak pernah putus. Malah masih boleh rasa gembira dengan kesederhanaan mereka.

Sedangkan ada segolongan yang lain tidak pernah merasa puas dengan apa yang mereka ada. Goal diletak tinggi melangit dan selagi mereka tidak mencapainya maka selagi itu mereka tidak akan duduk diam. Tetapi sebaik sahaja mereka berjaya mencapai goal tersebut, pencapaian itu dirasakan sudah tidak relevan dengan arus masa dan mereka akan set another higher goal to achieve. Hidup orang macam ni macam tak pernah ada rehat. Restless.

Secara jujur, GB lebih terjerumus dalam golongan kedua. Restless.

Bukan tak bersyukur, tapi ada waktunya GB mahu menjadi lebih redha. GB perlu bantuan untuk itu. Sebab ada ketenangan yang GB rasa bila tengok orang-orang yang redha dan bersyukur seadanya ni... :D

P/S: Kawan-kawan pulak macam mana?

63 comments:

  1. redha dan terus usaha utk mencapai dan menggapai impian....

    usaha+tawakkal kepadaNYA

    insyaallah......jika diizinNYA kita berjaya

    ReplyDelete
  2. Kakcik bersyukur dengan apa yang kakcik ada sekarang. Biarpun tidak mewah atau kaya, syukurlah masih boleh hidup seadanya. :)

    ReplyDelete
  3. kalau dalam karier, saya jenis sempoi jer
    set target pun tak tinggi sangat
    sebab saya tak suka paksa/ menyusahkan diri.. yg penting, saya mesti ada banyak masa dgn family.. hehehe

    ReplyDelete
  4. gb,
    ada 1 proverb aku baca 2-3 hari lepas...katanya, "the road to success is always under construction"...agak2 ko bleh tangkap tak mksd proverb ni?

    mmg kita takkan penah puas dgn apa yg kita capai, tak kisahla apa pun...ko mgkin tak puas dgn kerjaya dan aku pulak tak puas bila dah sampai ke sstu negara, aku nak pegi tmpt lain lagi...konflik kita sama cuma lain2 matlamat.

    yg terbaik ialah, buat mana yg terdaya, slow & steady...biarlah org nak kata apa, ni bukan psl greedy...tp more to personal achievement. bkn nak meriak diri tp kita rasa puas kalau dpt buat, betul kan?

    tp betul, redha tu kena ada kalau apa yg kita nak kita tak dpt. ada hikmah Allah tak bagi kita benda tu, mgkin ia tak baik utk kita satu hari nanti. wallahualam

    ReplyDelete
  5. restless...tetapi tetap bersyukur dengan apa yang ada. sentiasa memburu kejayaan demi kejayaa selagi hayat di kandung badan.

    perlukah kita berpuas hati dengan apa yg kita ada andai apa yg kita ada dapat membantu org lain? lagi nayak yg kita ada lagi banyak org dapat kita bantu...

    ReplyDelete
  6. redha itu pengubat hati...trust me, kalau kita sentiasa redha walau macamana ujian melanda hati pun tenang...

    ReplyDelete
  7. sesekali kena duduk diam...
    berfikir..
    dan bertenang...

    hehe..

    ReplyDelete
  8. gB...
    akak rasa bersyukur sangat..
    takder rasa nak kejar-kejar pangkat..
    akak bersyukur dengan apa yg ada..
    sebab akak hanyalah penanam anggur...
    hhehehehehee..
    saja mengusik you pepagi sejuk kat opis ni...

    ReplyDelete
  9. Impian semua org tinggi tapi kena redha andai apa yg digapai tidak setinggi impian....

    ReplyDelete
  10. redha itu rela,
    pasrah itu berserah,

    ReplyDelete
  11. hidup mmg perlu bercita-cita dan berimpian setinggi mungkin..tp dlm ms yg sama harus redha dgn apa yg berlaku andai apa yg dicapai x setinggi apa yg kita impikan..ini supaya kita x terjerumus kpd kekufuran demi mencapai impian..

    islam pon suruh umatnya berlumba-lumba mengejar kejayaan..x kira dr segi ilmu, harta dsb..selalu org kt mrk yg kejar kemewahan itu org yg tamak tp mrk lupa kalau ada org kaya yg dermawan..

    ReplyDelete
  12. gb

    im belief working + life need to walk together-

    but need balance both of it :)

    ReplyDelete
  13. orang restless tak tenang ke?
    tapi orang yang ambitious and wana achieve more kan bagus, always achieving improvements and climb greater heights.
    i tak ambitious, happy not achieving, tapi rasanya tak bagus sebab sinonim dengan malas :(
    i tak stress my chidlren, i dont push them but fikir balek tak abik rugi tak push them to their potentials. tapi kesian tengok anak2 yang kena push, so stress. Hmm susah jugak kan nak work for a good balance...
    hehe sori terlebih baybel ;)

    ReplyDelete
  14. Saya jenis yang relaks dan kekadang rasa mcm malas nak buat apa pun, hihihi... kontra sngt ngan encik hubby yg boleh tak tidur mlm utk buat kerja...huhuhu

    ReplyDelete
  15. manusia memang tak pernah cukup....

    ReplyDelete
  16. sy mcm siput itu..sangat perlahan dalam bertindak huhuhhhh

    ReplyDelete
  17. rasanya..ramai yg terjatuh dlm golongan kedua tu GB..hehehe

    kita kata kita bersyukur..
    tapi sesekali kita bertanya juga kenapa..kenapa..kenapa...

    bersyukur ape gitu kan?!

    ReplyDelete
  18. kakD masih bersyukur dgn apa yg ada...alhamdulillah...

    ReplyDelete
  19. agknya sbb 2 org ckp manusia ni xpenah puas.ada baiknya pertingkatkan diri.

    coz msg2 sedar kemampuan diri masing2.

    ReplyDelete
  20. siput yg tak restless.. ihiks

    ReplyDelete
  21. personal achievement kalo x dapat2 achieve, mesti takkan puas hidup..

    pedulik org nak ckp ape, yg penting kita tahu kita ada matlamat dan ia memuaskan hati kita..

    ReplyDelete
  22. Suka dengan N3 ni...(tah kenapa Ate rasa terharu sungguh membacanya)

    Sebenarnya dlm hidup Ate banyak yg Ate rasa tak puas dan kadang timbul rasa sesal ats perkara yang telah lepas. Kalo nak compare hidup Ate dengan teman2 yg lain (especially teman2 masa sekolah yg bertemu semula di fb...tu sebab kdg Ate tak suka aktif di fb especially bila Ate tgh down), kdg Ate rasa sepatutnya aku lebih baik dari mereka...ni antara tanda2 org yg tak bersyukur. Tapi Alhamdulillah seiring dengan meningkatnya usia di samping tarbiah yang berterusan, Ate selalu muhasabah semula diri. Apa sebenarnya yg Ate cari di dunia ini? Kepuasan terhadap perkara2 duniawi baik harta, pangkat, kedudukan hatta cinta sesama manusia pun, mmg tak akan pernah habis. Semuanya umpama kita minum air laut, yang tidak akan pernah menghilangkan rasa haus. Dari situ Ate mula belajar utk bersyukur. Syukur itu bukan hanya puas. Tapi puas yang disertai dengan tindakan untuk lebih baik lagi...'DI SISI PANDANGAN ALLAH, bukan dari sisi penglihatan mata manusia. Wallahualam.

    ReplyDelete
  23. aku golongan yg ke 4...

    ... tak set goal dan ambition. hanya teruskan hidup dgn apa yang ada, cukup. tak payah nak fikir2... nak fikir pun camner nak hidup masa pencen dan siapa nak jaga bila tua nanti, yang lainnya akan datang sendiri.

    a.k.a anti-development.

    ReplyDelete
  24. comelnya siput tu... :)

    adakalanya tak best juga duk di golongan no 1...yer la..life mendatar jer..tak mencabar... ;)

    kalau dok kt tgh2...ok tak..? :)

    ReplyDelete
  25. makcik bersyukur dengan keadaan sekarang tp kalau ada rezeki yg lebih Allah dah bagi..grab it!!

    ReplyDelete
  26. redha laaah..=)

    jom berdoa?
    http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/doakan-untuk-keburukan-saudara-seislam.html

    ReplyDelete
  27. Saya semakin hari, semakin masuk dalam kategori pertama...Dulu saya jenis restless..

    ReplyDelete
  28. selalunye mcm tu lah.mintak utk sesuatu yg itu.bila dah dpt yg itu,mintak yg lebih lagi.heh~

    ReplyDelete
  29. gary sangat comel!

    saye jenis yg pertama kot..tapi adakalanye bertukar menjadi yg kedua..eh?camne ni?sungguh bersifat ke'lalang'an..;p

    ReplyDelete
  30. Aslmkm GB.
    Nak tumpang lanjutkan la! Jangan mare2 ya! :)
    Sebenarnya ada beberapa golongan lain lagi.
    Satu golongan yang lebih baik ialah mereka yang sentiasa berusaha untuk mencapai tahap kejayaan lebih baik dengan matlamat untuk dapat lebih memakmurkan Umah. Namun mereka tidak mudah kecewa & putus asa jika tak kesampaian; sebaliknya mereka menerima dengan redha, tapi tetap mencari kelebihan lain yang dapat dimakmurkan.

    ReplyDelete
  31. ada ungkapan berbunyi(bkn hadis tapi mungkin athar sahabat)" bekerjalah kamu seolah2 kamu akn hidup selama2nya dan beribadatlah kamu seolah2 kamu kan mati esok hari."

    Jadi Restless ini ada wajarnya cuma biarlah ia sentiasa d iats paksi redha dan restu-Nya.

    ReplyDelete
  32. "Beribadatlah seperti engkau akan mati esok hari dan bekerjalah seperti engkau akan hidup selamanya.."

    buat apa yang disuruh, jauhi apa yang dilarang...redha pada apa pemberian dan musibah...syukuri atas kunia dan nikmat Allah SWT. untuk peningkatan selalu bermuhasab diri.

    matlamat hidup mencari keredhaan Allah...rujukilah Al-Quran dan sunnah.

    moga gB sentiasa mendapat perlindungan dan rahmat Allah SWT.

    ReplyDelete
  33. uncle sangat bersyukur dengan apa yang telah dianugerahiNya .. bahkan apa yang ada melebihi dari apa yang diimpikan selama ini. terima kasih Allah.

    ReplyDelete
  34. bersyukur apa yg ada smbil berusaha mencapai apa yg dihajati..bila usaha menemui kegagalan..waktu tu redha amat diperlukan...jgn kecewa dgn kegagalan atau kekurangan tp redha menerima tu sbgai 1 dugaan tuk mjadi lebih baik...

    ReplyDelete
  35. kadang2 redho...
    kebanyakannya yang restless tu... =p

    ReplyDelete
  36. Gb..acik selalu terima dan redha dengan apa yang dah ditentukan untuk acik..insyaallah..

    ReplyDelete
  37. masih belum mencapai apa yang dihajati....redha dan akan terus berusaha :(

    ReplyDelete
  38. Selaluunya saya golongan kedua.. Bila dapat, jadi golongan pertama seminggu dua.. Pastu jadi golongan kedua semula..

    Hidup kita kena berusaha dan bersyukur, bukan syukur tanpa usaha.. Dapat yg diingini ke tak, suku kira..

    ReplyDelete
  39. nafsu target kita berubah mengikot umor...

    kadang kala target yang kita nak achive tu rupanya tak lah se penting yang kita rasa dulu....

    been there...

    ReplyDelete
  40. beribadat seolah2 nak mati esok, kerja seolah2 nak hidop seribu tahun lagi

    ReplyDelete
  41. siput tu macam katun. ujung sesungut tu mata nya ke

    ReplyDelete
  42. walaupu pahit.. kenyataan itu harus diterima.. redha dengan segala ketentuan-Nya..

    ReplyDelete
  43. kengkadang terfikir jugak tapi selalunya terlupa..huhu..

    acane... ?

    ReplyDelete
  44. kenape saye tak nampak siput comel yg mcm dr.S cakap?

    ReplyDelete
  45. selalunya redha aje la bial sudah puas berusaha...

    ReplyDelete
  46. mereka adalah orang-orang yang tau sejauh mana kemampuan diri.

    ReplyDelete
  47. setuju ngan fatt.. buat yang terdaya sebaik mungkin... ada masa memang perlu rehat.. tengok belakang kejap... tapi teruskan cita-cita untuk dapat yang lebih baik.. yang paling sebenarnya syukur atas kudrat yang DIA bagi.. ada orang tak mampu kan... erm..

    ReplyDelete
  48. saya sentiasa bersyukur dgn segala apa yg ada. walaupun masih ada kekurangan tetap kena hargai apa yg ada..

    walaupun takder aweks tapi sya tetap bersyukur kerana ada ramai kwn pompuan.. :)

    ReplyDelete
  49. gamba siput yang comel...
    anda syukur, Allah gandakan nikmat...and that's a promise...

    ReplyDelete
  50. Suka tengok gambar siput GB. kecik dan kiut....

    ReplyDelete
  51. masih dan sedang cuba utk keluar dari golongan kedua itu...huhuhuhu

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D