Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, July 19, 2011

Wanita Malaysia sangat tertekan? Kenapa ek?

Ini bukan iklan

Baru dengar dalam radio pasal kisahnya, wanita Malaysia ni dapat tempat ke-16 yang paling tertekan di dunia. GB takde list penuh tapi antara negara yang wanitanya paling tertekan adalah India, Mexico, Rusia, Thailand, Korea, China dan Jepun (sumber di sini).

Kalau nak diikutkan, tempat ke 16 tu dah kira top rank jugak tu. Dahsyat jugak tekanan wanita Malaysia ni kan? Terfikir, adakah wanita di US, UK, Australia dan New Zealand tidak atau kurang tekanannya?

*

Personally, GB agak bersetuju dan boleh senaraikan apa yang buat wanita Malaysia tertekan. Lupakan pasal negara lain sebab GB tak tinggal di sana.

Sebenarnya lifestyle environment di Malaysia ni memang 'stressful', lebih-lebih lagi bagi wanita yang bekerja, tinggal di bandar, dan terlebih akses maklumat dari internet. GB adalah dari kategori ini. Bukan nak kata yang tinggal di kampung, tak bekerja dan kurang akses internet tu takde tekanan, tapi GB berani jamin peratusannya kurang dari kategori yang awal.

Dan disebabkan GB belum kawin, maka tak berani pulak nak memandai kata orang yang dah kawin lebih tertekan dari orang bujang atau sebaliknya.

*

Secara peribadi, bagi GB, bila kita hidup dalam environment yang tidak sihat: kerja melebihi office hour demi tuntutan tanggungjawab, inflasi yang melampau-lampau, ketidakpercayaan terhadap kaum lelaki, masalah keluarga, akses berlebihan terhadap maklumat di dalam internet, dan dikelilingi orang-orang yang negatif: tahap tekanan kita akan melonjak naik.

Itu belum lagi termasuk tekanan biasa macam asyik sangkut dalam traffic jam, kejar deadline, tekanan dari boss yang mahu cepat tapi perfect, tekanan untuk kejar goal pencapaian peribadi demi mendapatkan pendapatan lebih atau pengiktirafan.

GB sedar tentang perkara ni sudah agak lama. Sebab tu kadang-kadang GB pekakkan telinga dan pejamkan mata terhadap perkara yang tak mahu dipeduli (contohnya cakap-cakap orang yang kononnya pelik sebab GB masih tak kawin-kawin). Tapi kalau perkara itu ditimbulkan dalam rumah sendiri, oleh ibu bapa sendiri, bagaimana untuk bersikap tidak peduli? Sedangkan itu semua di luar bidang kuasa manusia. Stess banget sih!

*

Kesimpulannya, ye, banyak sangat faktor yang membuat wanita Malaysia tertekan. Tak bagus...tak bagus. Tekanan boleh meningkatkan paras asid dalam darah (sumber) dan membuatkan penyakit kronik senang menyerang.  Tak best kan fakta ni?

P/S: Semua di atas cuma kesimpulan dari pembacaan dan pemerhatian peribadi. Jangan guna entri ni untuk rujukan thesis pulak ye. :D


62 comments:

  1. tak kawin pun tertekan..orang asyik tanya bila nak kawin?...hehehe

    Bila nak kawin?

    ReplyDelete
  2. jangan paksa diri duduk dalam tekanan~tu je ubatnya~~hai GB!!!!

    ReplyDelete
  3. gb,
    pompuan kat niu zilen tak stress sbb sana "retirement country". i mean..sume org pun rilek2 je. kat sana && australia kedai kul 5pm dah tutup. malam dok umah spend time dgn keluarga..such a great life. no wonder dorg tak stress :)

    ReplyDelete
  4. berjoging dan bersenam mampu membantu kurangkan tekanan dalam diri..

    ReplyDelete
  5. pendapat sy

    mmg dah ramai rakyat msia sakit mental dan stress sbb utama adalah kerana mata wang yg semakin susut dan mengecil nilainya :-)

    ReplyDelete
  6. rasanya environment KL/town kat Mesia ni mmg leh bagi sesapa je golongan sederhana/makan gaji berasa stress tak kira laki or pempuan.

    ReplyDelete
  7. betul..akak sokong... bukan jek wanita kot..org mesia rata2 mesti tertekan especially bile barang sume naik harga, gaji gitu gak.....uwaaaaa

    ReplyDelete
  8. tutup mata.........tutup telinga..

    kak ayu tak nak tergolong dalam tempat ke 16 tu...

    ReplyDelete
  9. cycle.
    bak kata alis smlm pon everyone is fighting their own battle.

    fitrah, lumrah.

    effect wanita tertekan lagi banyak. period tak datang ikot time, lepas tuh marah2, lepas marah2, sedih plak, lepas sedih ketawa sebab fikir "kenapa tadi aku marah and sedih??"

    dunia..dunia..

    ;D

    ReplyDelete
  10. slalu tertekan sbb duit makin hari makin kecil nilainya....nk kata boros dah lama gila tak dapat shopping... ada je kena bayar itu ini....tension tau psl duit ni... =(

    ReplyDelete
  11. RISAU KAN...HUHUHHH

    ANYWAY,TOPIK KAT HOT.FM PG TD EKEKE...;P

    ReplyDelete
  12. Tertekan - menekan - ditekan ...

    itu yang bila tiada keimanan, boleh jadi hilang pertimbangan!

    ReplyDelete
  13. setuju2. tertekan dgn soalan nape tak kawin2 lagi. faktor yg lain2 pun setuju jugak.uhhh.

    p/s; baru je pegi massage last week, dah rasa tegang otot balik. ahaha.

    ReplyDelete
  14. perempuan malaysia byk tertekan dri byk aspek.
    dak kawen bab duit,anak2 dan rumahtangga.
    belum kawen stress sbb xkwen2 lgi.
    tu blum masuk bab keje la itula inilah...
    hais...
    dont tensen2...=)

    ReplyDelete
  15. like 1000x

    terutamanya perempuan yg bekerja & berkahwin

    nak cope keja kat opis
    nak cope dgn family
    nak bantu stabilkan ekonomi r/tangga

    semuanya boleh wat jadi tekanan!!

    kena lak kalo dpt boss ala hampeh..x paham yg kita ni dah kawin..ada anak..suka sgt2 paksa org dtg keja balik lwt..even weekend pun nak kacau jugak

    grrrrrrrrrrrr...

    ReplyDelete
  16. Gambar tu email pada Jacob's...

    diorang pasti suka...

    ReplyDelete
  17. salam..
    ermmm..be cool
    tangani stress anda..
    belum kahwin, apa nak takut
    anak pun belum ada kan?

    ReplyDelete
  18. Kakak rasa rank ke 16 satu paras yg dah teruk. Bukan saja yg belum kahwin GB yg kahwin pun sama. Nak buat tak tahu mulut boleh kata tapi hati susah nak kata begitu kan...

    ReplyDelete
  19. kALAU TAK KAWIN PUN DAH TERTEKAN, BILA DAH KAWEN LAGI TERTEKAN...BILA ADA ANAK BERTAMBAH2 TERTEKAN... TEKANAN AKAN SELALU ADA CUMA CARA KITA NAK HANDLE TEKANAN TU YANG BERBEZA...

    ReplyDelete
  20. wanita kat Malaysia ramai yg tak berapa pandai manage tekanan kot..ekeke..


    kena ade subjek "how to handle stress for Malaysian's women" la camni kan?;p

    ReplyDelete
  21. maybe ada yg tertekan sbb nak kahwin kot.. huhuhu

    mak!!! abah!!! ...nak kawin..

    siyes, wanita skrg lebih ramai dari lelaki dan jugak dah mengatasi lelaki dari segi pendidikan dan kerjaya. jadi ramai yg tertekan sbb belum kahwin sedangkan usia semakin menginjak naik

    ReplyDelete
  22. kalau ikut list punca2 tekanan tu, orang lelaki pun tertekan! haha

    ReplyDelete
  23. gB..
    eloklah stress masa bujang daripada stress dah kawin..
    mula2 org nak tanya dah ada anak kebelum...lepas tu tanya berapa orang..lepas tu anak lelaki berapa orang, anak perempuan berapa orang.. yang lansung takder anak lelaki lagilah stress... orang dok kata..eleh..pompuan jer!!!!! stress tahap maksimum tu...
    lepas tu tanya anak upsr dapat berapa? pmr? spm?..
    lepas tu tanya anak dapat U mana?..
    lepastu.. tanya anak dah kawin ke belum?..
    Ha..... takkan selesainya stress orang dah kawin ni...
    U masih bujang... akak cuma nak katakan ENJOY your ke'bujang'ness...
    Namun begitu akak tetap mendoakan agar gB akan bertemu jodoh dengan orang yang baik2 yang dapat menjaga gB dan tidak membuat aniaya pada gB..-(sama doa akak buat 4/4 anak perempuan akak tu...)

    ReplyDelete
  24. alahai...comel je gambar ni.. :)

    satu cara je tuk elakkan stress...sedaya upaya cuba positifkan pemikiran...kalau di layan sngt..itu yg menimbulkan strss...

    ReplyDelete
  25. tangan budak yang pegang biskot tu sangat comel...rase nak gigit...grrrr

    hehe....sesinggah la sini :)

    ReplyDelete
  26. GB pic ni mmg comel.. klula jacob's de buat contest iklan pastu GB anta pic ni ada potensi utk menang ni...


    jgn rsau sgt psl jdoh... smua tu tuhan da tntukan tp mnta doa pd tuhan spy dprtmukan dgn yg b'iman n dprcpatkan...kan...kan...kan...

    ReplyDelete
  27. urmmmmm, kadang2 tu mmg adalah jugak

    ReplyDelete
  28. kerja buatkan kitorg darah tinggi.kerja buatkan kitorg sakit2.dan keje buatkan jat amek ubat stress.

    kantoi dgn bos,selamat dapat ceramah free.

    ReplyDelete
  29. tak hairan kalo negara Malaysia dan India masuk list... tapi ape2 pon its depend on da person, sometimes they choose inappropriate lifestyle...

    ReplyDelete
  30. sesekali kita lupa untuk menikmati prosesnya kerana tertekan dgn matlamat itu

    ReplyDelete
  31. beskut Jekob cicah kopi o
    boleh hilang lapor n stress

    ReplyDelete
  32. kak ati rasa sejak berhenti kerja
    lagi tertekan dari waktu bekerja tau

    lain sangat keadaannya..
    buktinya kalau sakit tu
    plamo bebenor nak pulih....haruuu

    ReplyDelete
  33. Aiseh dear...baru nak kata x stuju ngan serbey tu..suddenly u increase the rank to no 5 !!!! hahahahhahaa.....

    ReplyDelete
  34. penyumbang utama yg membuatkan wanita mengalami tekanan ialah lelaki..grrrr

    ReplyDelete
  35. agaknya kalau jadi pompuan zaman dolu2, takyah pikir nak kerja, dok rumah jaga diri sendiri jer, agak2 tertekan tak? hehe

    ReplyDelete
  36. emm xpela..org kdg2 xpaham ape yg kite rase..biaula org nak kate ape..asalkan kite xkacau diaorg..heheh

    ReplyDelete
  37. Cara yg bagus utk mengatasi tekanan ialah dgn memperbanyakan doa dan solat2 sunat..insyaAllah...lapang terasa :D

    ReplyDelete
  38. GB..tambah satu lagi ni..bila bil sampai bulan ni..semuanya naik sekali ganda,,mau2 lepas ni..orang yang kerja gomen kumpulan sokomngan macam acik ni..duit cuma cukup untuk bayar segala macam bil aje..api,air,talipun,IWK.cukai tanah,cukai pintu..

    ReplyDelete
  39. jom follow g mne2 xpdc! dpt lari jauh2 dr sumber tekanan..heh

    ReplyDelete
  40. Kadang-kadang komen kat blog pun buat kita rasa tertekan juga kan?

    Sebal: Bahasa Indahnya ialah Kesal...!

    ReplyDelete
  41. sebab budaya kita kot

    tak kawen, dah kawen... mcm2 org kata
    ada anak, tak ada anak... mcm2 org kata

    ada kerja, tak ada kerja... mcm2 org kata jugak

    haha.. perempuan malaysia memang byk cabaran dia

    ReplyDelete
  42. akak stuju sangat , yang ke 16 tu mungkin permpuan yang duduk kat depan akak kat opis, dua atau tiga hari akak bengang ngan dia sebabnya dia merungut tak puas hati gaji dia tak naik sedangkan gaji akak naik. ko tahu gaji di berapa? gaji dekat RM6000 tertekan ngan gaji akak yang belum pun sampai RM2500. akak sound dia "kufur nikmat" akak tertekan ngan rungutan dia.

    ReplyDelete
  43. kahwin ke bujang ke..pasti ada tekanan..manusia sememangnya dijadikan untuk menempuh ujian dan cabaran..berserahlah kepada Allah..

    ReplyDelete
  44. tekanan berlebihan mmg membahayakan..sy dulu pon tertekan sbb ada degree x nk keje..org sekeliling yg menekan dan juga faktor dalaman sndri yg tertekan sbb rs diri x berjaya..tp akhirnya sy tahu dah cara mengatasinya..iaitu terima dgn redha ini adalah yg terbaik dan pahamkan org sekeliling bahawa sy bahagia dgn pilihan ini..

    ReplyDelete
  45. cikgu-cikgu pun tertekan sekarang

    ReplyDelete
  46. ai tak suka stress...tp stress tu suka je carik ai! camno tu???? help!

    ReplyDelete
  47. kReen sentiasa ada stok Jacobs Oatmeal - cereal wt apple @ peach.

    sedap! tertekan jadi tak tertekan. ;o)

    ReplyDelete
  48. surat khabar hari ini: di antara sebab utama wanita malaysia stree, syak suami curang..

    huhuhu

    sian..

    ReplyDelete
  49. mkn beskut jacob sj pun blh stress jgk wo...air mana?
    heh!

    ReplyDelete
  50. mana gb nih?
    tak pernah menyepi camgini nih?

    ReplyDelete
  51. rasanya bergantung pada tahap kemajuan atau kemunduran sesebuah negara tu..corak politik dan kestabilan ekonomi pun faktor jgk..sian wanita kat malaysia.

    ReplyDelete
  52. Faktor-faktor yg GB sebut tu memang benarnya..Nak kejar kerja, nak jaga hero lg, nak jg anak2. tapi internet plak dok api2kan wanita ni, suami curang suami curang, tk pasai2 stress bertambah,padahal suami balik keja, makan, tido, peut boroi, xsempat nak curang2, nak curang2 pun bini dah lawa,,,pelik btol..yg slalu curang tu lelaki yg duit banyak taktau nak buat apa, masa banyak taktau nak buat apa,,boss besau plak tu,,, kalau takat suami keje biasa2 yg pulun keja lebih masa nak cari rezeki,bini pulak cun,takde masa nak curang2 kan GB..kehkehkeh..
    p/s GB cepatla kawen....kehkehkeh stress stress,makan jacobs...

    ReplyDelete
  53. ramai jugak yang tertekan nih. keadaan hidup, semuanyalah. kalau terlampau sangat nanti jadi gila. sebab tuh kat dalam hospital bahagia bilangan pesakit perempuan lagi ramai daripada lelaki.

    ReplyDelete
  54. aku pun ada t shirt jacob tu...hehe...

    ReplyDelete
  55. Warghhh...tertekannya baca fakta ni..
    kehkehkeh :P

    ReplyDelete
  56. GB,

    kalau belum kahwin stress, apatah lagi kalau dah kahwin. sbnrnya kan, kadang2 amy rasa wanita zaman sekarang ni telah menggunakan tenaganya melebihi dari yg sepatutnya. sebab itu cepat penat, stres, berpenyakit dan cepat mati... betul tak?
    contoh, kalau wanita tu jd surirumah jer, tak perlu fikir pasal hal pejabat. ini, macam amy juga, ofis nak kena buat kerja, blik kena buat kerja. masa untuk diri sendiri tak ada. tak rehat, so cam no.... releks amy , releks.... ;)

    ReplyDelete
  57. kat new zealand nampak perempuannya memang kurang sangat tekanan berbanding Malaysia...

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D