Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Thursday, July 14, 2011

Orang berbudi, kita berbahasa. Bahasa apa?



Tajuk macam tak kene je dengan entri. Layan je lah ye kawan-kawan. Hihi.

*

Kisahnya...beberapa bulan lagi GB akan pegi KK. Dah plan la mana nak pegi segala sebab pegi pun tak lama. Tiba-tiba baru teringat GB tak cari tempat menginap lagi. Mana nak fikir pasal transportation segala. Oh man....cemana ni?

Since GB tak setabah BackpackerBusuk yang boleh travel sorang-sorang ke Siem Reap, GB pun cuba merisik Sumandak Kinabalu yang memang orang Sabah ba itu. Maklumlah, walaupun GB penah gi KK, tapi bila travel sorang-sorang banyak pulak yang kene di plan, di book dan di recce-recce, agak leceh kalau bergantung kepada website, blog dan forum aje. Last-last menyimpang ke mana-mana entah. Hihi. Baik tanya orang yang lebih arif aje kan?

Jadi bila Sumandak Kinabalu setuju nak temankan GB kat sana, terus terbayang Gunung Kinabalu tersergam di depan mata! Seronoknya!!!

Thanks Sumandak. Tak sabar-sabar GB nak jumpa kamu! :D

P/S: Kalau tak tanya, kita takkan tau orang nak tolong kita atau tak. Kan?

100 comments:

  1. waa ni GB travel sorg2 la eh?jat xmampu lagi.setakat travel blk kg sorg2 leh la.hihi

    ReplyDelete
  2. - wahhh...best nye...gunung tu pon nk panjat ke...

    ReplyDelete
  3. best nye klo dpt panjat KK.. kwn ramai dok unit kt sana.. tpi xde peluang nk pgi ^^

    ReplyDelete
  4. wah, mau kasik kamu semangat! insya allah boleh :)

    thn lepas ms aku gi kk aku duk kat 1 apartment tak jauh dari pasal filipin. sewa pun tak smpai rm100 siap ada small kitchen. tp tula pegi reramai time tu sbb tu amik apartment.

    cuba gb tgk website hostelworld or hostelbookers. dlm tu ada byk list hostel yg boleh dipilih. baca review dulu sblm decide. ada dormitory & rooms.

    btw, cuba try tgk kat sini. hope this will help! :)

    http://www.kotakinabalu-travel.com/kota_kinabalu-accommodation

    ps : panjat gng kinabalu tak nanti?
    klu gb suka beli kerongsang mutiara, jgn beli dlm pasar filipin tu, tunggu malam sikit sbb opposite tu ada pasar malam, sana murah sikit

    ReplyDelete
  5. BESTNYAAA...nak itotttt.... :P

    ReplyDelete
  6. Wow!!!!
    bestnyer nak berjalan dan dah dapat teman pulak tu...
    - kalau akak masih bujang dan masih muda dan masih sihat...(Hmmmmm mimpi ajerlah..)teringin gak ikut mendaki gunung kinabalu...
    sekarang realitinya... dah tua..dah sakit ...memanglah takkan larat...
    kirim salam kat gunung kinabalu...

    ReplyDelete
  7. wah adventure betul travel sengsorang..sy ni nk kuar kedai dpn umah pon x berani sengsorang..hihik..

    ReplyDelete
  8. wahh..best nyer dpat jln2
    oklah tu ada org nk temankan GB
    so gb kena la bls budi dia hehe

    ReplyDelete
  9. GB..berkelana jauh sampai kesabah ye..jangan lupa selamat balik dengan cerita dan gambar2

    ReplyDelete
  10. baguslah kalau dah ada orang nak temankan. kalau duduk hotel, jangan duduk hotel itu .. ada makhlus halus
    mengganggu kalau tak kuat semangat.

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum,
    Nak ikuttttttttttttttttt!
    Kirim kuih cincin satu guni ek...jangan lupa tu ;)

    ReplyDelete
  12. selamat bercuti... bykkan exercise sebelum panjat kinabalu tu... huhu

    ReplyDelete
  13. kita gua dan lu belari
    ada yang kita tinggalkan dibelakang..ceh..

    ReplyDelete
  14. aku pun belom sampai gunung kinabalu
    (aku org sabah)

    ReplyDelete
  15. Cantiknye gmbr tu GB..^_^


    Sabah? Tempat ku menuntut ilmu..rindu Sabah..nak ikot GB!

    ReplyDelete
  16. kalau malu bertanya sesat jalan jika tak malu ...kadang2 boleh jadi foc perjalanan nanti...hehe

    ReplyDelete
  17. wah besaunye kaki tu gb...hihi

    ReplyDelete
  18. hang jgn lupa bawak ubat KK sekali...mana taw...penin dgn bahsa depa....ahakz....ahakz

    ReplyDelete
  19. GB,

    Nak mendaki ker.

    Seronok dapat merenung gunung kinabalu. Melihat kebesaran Allah.

    ReplyDelete
  20. hobi mendaki terhenti sejak ada anak. sbb dapat anak lepas sorang ke sorang. kalau nak mula balik bila umur dah 40-an boleh ke agak2nya?

    ReplyDelete
  21. Selamat mengembara gB.

    Tahu tak bahawa sumandak itu ertinya gadis? Jadi, gadis bunga bakal bertemu gadis kinabalu... :)

    ReplyDelete
  22. gadis bunga..
    kak jeles okey...
    nak ikut gak..

    tang pic tu.. terbaik......
    cantiknya

    ReplyDelete
  23. org kata sabah best. x penah jejak sana lagi.

    ReplyDelete
  24. sorg2 eh..?
    aku x pernah buat lg nih..


    .

    ReplyDelete
  25. best nya...
    acu pun ada plan nk bercuti ke sana
    tapi bukan tahun nie la sebab cuti tahun nie semua nye dah penuh..

    ReplyDelete
  26. dah lama teringin nk g sabah...

    ReplyDelete
  27. Siapa saja mesti nak kalau setakat temankan GB. Jangan lupa balik bawa ole-ole bebanyak...

    ReplyDelete
  28. wah...salah satu negeri yg sy teringin sngt nk pergi..tp belum pernah sampai....mesti seronok..

    utg la kan ada kawn blogger... :)

    ReplyDelete
  29. Sumandak memang cool!

    (tapak kaki big foot ke?)

    ReplyDelete
  30. GB nak ikuttttttttttttttttt ! :)

    ReplyDelete
  31. kalau nak ke PJ ..
    kita ada...


    ahahahaaaaaaaa....

    ReplyDelete
  32. @Kapten Atok

    Harus kena buang daerah ni... hahaha...

    ReplyDelete
  33. @zati embong

    sorg2 ni 1st time nak buat. sebelum ni selalu travel main redah tapi dengan bestie. :)

    ReplyDelete
  34. @AI

    tgk dari kejauhan lagi indah kot. mueheheh~

    ReplyDelete
  35. @Niena Pengembara Ilahi

    tak panjat pun. just nak dok kat kaki gunung dan tgk matahari terbit dah awan di bawah kite. ihihi~

    ReplyDelete
  36. @fatt

    thx for your info.

    aku sebenarnya igt nak dok dorm je. kat around kk ada banyak traveller's lodge yg ada dorm cenggitu. tapi memandangkan destinasi pertama aku adalah kundasang, jadi aku masih berkira-kira lagi.

    ReplyDelete
  37. @amry

    nak ikut jugak? cepat gi beli tiket! :D

    ReplyDelete
  38. @Ibu n Abah

    saya pegi sampai kaki gunung je kak. hihi.

    saya jenis semput. mmg tak terpanjat la kunung kinabalu tu. :D

    ReplyDelete
  39. @Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

    dulu saya pun mcm tu. takut nak ke mana2 sorang2. ;D

    ReplyDelete
  40. @irah-aku.ummi

    yup. tgh fikir nak beli souvenir apa dari semenanjung untuk dia. :D

    ReplyDelete
  41. @Acik Erna

    ye acik. gambar sudah tentu. harap2 by that time gb dah beli kamera baru. :D

    ReplyDelete
  42. @al-lavendari

    saya harap dia takkan ganggu saya sebab saya gi sana bukan nak tgk dia pun, hihi~

    ReplyDelete
  43. @anyss

    kuih cincin ye? kalau jumpa saya beli. last time gi kk saya tak perasan mana satu kuih cincin.

    ReplyDelete
  44. @delarocha

    disebabkan saya tak panjat gunung pun, so tak payah la saya eksesais kan? hihi~

    ReplyDelete
  45. @b.r.u.t.a.l.s.o.l.o

    siapa yg kita tinggalkan di belakang tu? :D

    ReplyDelete
  46. @♥CIK SHA♥

    haa..lagi sorang nak ikut..

    jom gi ramai2 jom!

    ReplyDelete
  47. @aDda

    what to do...dah mmg spesis kaki besau. hihihi~

    ReplyDelete
  48. sana ada ulat sagu kan?
    tapau 2-3 ekor kt aku ya...
    heh!

    ReplyDelete
  49. @jeBateja

    jap jap. ubat kk tu cemana rupanya?

    ReplyDelete
  50. @Kunang-Kunang

    saya pegi tgk dan berjalan2 kat sekutar kawasan tu je auntie.

    mendaki...saya tak larat. :D

    ReplyDelete
  51. @HaniCheLat

    umur 40 tu kire muda lagi tu. kompem boleh punye lah!

    ReplyDelete
  52. @kakcik

    tu la kakcik. gadis-gadis dari dua benua bertemu. hihihi~

    ReplyDelete
  53. @tasekM\

    festaim kak.
    takpe, saya dah besau. hihi~

    ReplyDelete
  54. @@cu SaYaNg

    kalau ada can tahun depan saya nak gi vietnam pulak. acu nak ikut? :D

    ReplyDelete
  55. @Kakzakie

    nanti saya try shopping kat pasar tu. saya ni jenis tak reti shopping sebenonye kak. :D

    ReplyDelete
  56. @nabilah_2908

    betul la. thanks to her sebab sudi nak teman GB.

    sabah mmg best. pegi la. :D

    ReplyDelete
  57. @DrSinga

    haha. tapi kene roger2 jugak kan? :D

    ReplyDelete
  58. @afendi ariff

    2-3 ekor je? pokok sagu ko taknak? heheh~

    ReplyDelete
  59. bestnya..time bujang ni best la dapat gi memana tanpa halangan..hihi

    ReplyDelete
  60. solehah: selagi ada daya dan kesempatan...mana tau tup2 awal tahun depan kawin. dah ada komitmen.. :D

    ReplyDelete
  61. thanks sudi singgah balik blog... :)

    ReplyDelete
  62. bunge, tapak kaki kau ke tu?

    besarnye...
    kakaka...

    ReplyDelete
  63. Bulan bape gi sabah?
    Yun gi bulan 11...
    gB mesti gi nak snap pic byk2 nih..
    Baiknya SumandakKinabalu...

    ReplyDelete
  64. for u info GB,ape ke jadahnya(kasarnya bhs mcm edisi siasat la plak)Hanis MY nak g ke Sabah coz dia skrg kat jepung tgh pursue her dream nak dpt PHD.bila dia abes belaja n blk msia,boleh ajak dia ke Sabah hokeh..ini arahan Tuan EE.grrrrrrrrrrrr...

    tp bhs dia kat GBob sopan santun beno...selalunya dia tu over acting and drama queen..hahahaha..

    ReplyDelete
  65. salam..
    ermmm..bilalah saya
    nak sampai sabah
    agaknya...?


    TERIMA KASIH SUDI SINGGAH
    DAN KOMEN DI BLOG SAYA
    DAN JANGAN LUPA DATANG LAGI
    www.zulkbo.com

    ReplyDelete
  66. me baru je balik dr KK bahh.. x tanye me pown.. uhuhu

    ReplyDelete
  67. Apa kata kita (GB&kReen) pi jalan-jalan di Broga, Semenyih.

    Pastu GB tunjuk ajar cara amik gambar.

    hehe...

    *cantik tau kat sana.

    ReplyDelete
  68. bekas tapak kaki yang agak menakutkan kerana rasanya tapak kaki kita tak serata tu

    ReplyDelete
  69. @EE

    biar le dia sopan santun kat sini...

    Tuan EE nak bagi arahan apa lagi? :)

    ReplyDelete
  70. @en_me

    saya ada baca entri sabah en me itu....

    mmg dah plan nak bertanya kat en me kalau ada yang saya sangkut. :)

    ReplyDelete
  71. @a.z.r.i.n.a.03.07

    mmm...nyummm...

    jalan2 ke panjat2 kak? hihi~

    ReplyDelete
  72. @nasyrun nasyrun

    tapak kaki pun ada banyak jenis juga... :)

    ReplyDelete
  73. nasyrun:

    bgitulah ceritanya. :)

    ReplyDelete
  74. Kirim salam dengan sumandak itu @ jane ya? and kirim salam sekali dengan orang Sabah, hihihih

    ReplyDelete
  75. @Zezebel Lair

    saya nak pegi sabah lagi tahun ni. tgh survey bulan berapa yg free. :D

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D