Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, July 8, 2011

Maaf, saya tak suka apa sahaja yang mengganggu keamanan hidup saya, keluarga, dan rakan-rakan.

Anis panggil buah letup-letup, Auntie Ani panggil buah ulat bulu. :D


Gambar ni ditangkap kat kawasan Kea Farm sewaktu matahari sedang terbit. Kalau ikutkan, GB tak tau ni buah apa. Bukan tomato ni. Tapi since sunrise nye tak kelihatan maka GB beralih ke benda lain sebagai objek. Hihi. Sebenarnya waktu ni masih sunyi tapi dah ramai pekerja keluar bekerja. Anjing pengawal tapak projek pun ada, tapi tak kacau orang.  Ye, masih berangin kencang.

*

Hati GB pun berangin jugak memikirkan kebodohan (maaf) orang-orang yang mengikut membuta tuli tanpa usul periksa ni. Kerana untuk sekian kalinya apatah lagi bila kerap baca blog AididMuaddib, GB rasa Melayu (segelintir) amat mudah diperalatkan.

Isu apa? Semua dah tau kot.

GB bukan orang kerajaan, kerja pun kat company private. Bukan juga penyokong tegar mana-mana ideologi. Bukan kaya, bukan serba cukup. Ada waktunya rasa tak puas hati dengan keadaan ekonomi diri sendiri. Tapi GB cuma nak bagitau, GB ini orang aman.

P/S: Orang yang bagi peluang untuk pihak luar menyempil ke dalam adalah orang bodoh.

65 comments:

  1. fikir guna kepala lutut eh??....

    fikir²kan....jadi mementingkan diri sendiri. GB...buah ape ni?

    ReplyDelete
  2. gb,
    rasanya leh tgkap apa mksd hang. aku pun tak tau sgt hujung pangkal but aku rasa ada kaitan dgn benda hjg mgu ni. to be honest aku ni mmg rakyat yg tak amik port. tak kisahla org nak ckp apa tp aku mmg tak suka terpengaruh dgn apa2. asalkan sume ok, aku pun ok.

    btw, smlm aku cuba 1 resepi scone ni..alhamdulillah menjadik. tp kena alter byk jgkla. pastu aku letak kismis sbb nak bagi lagi sedap. tapi tak pasti le sama ada yg ko rasa tu lagi sedap dr apa yg aku buat ni..kih kih kih~

    ReplyDelete
  3. kat sini dipanggil buah letup2 ;)
    penah makan, lepas tuh pening, haha!
    rasa masam2 tapi taktau eadible ke tak.

    kat negara seberang siap ada kumpulan upahan. dapat duit dapat rokok dapat 2x makan, menjerit2 la kau sampai petang.

    ReplyDelete
  4. Kita dalah kita. Apa pun pegangan kita, kita kena ingat bahawa Allah tidak lepas dari memerhatikan semuanya.

    Selamat berhujung minggu gB. Tak kemana-mana ke hujung minggu ni. :)

    ReplyDelete
  5. emm...sabtu nie lepak kat umah je lah nampak nya...jalan byk di tutup

    ReplyDelete
  6. @azam

    tak tau buah apa. tapi alis cakap buah letup2. :D

    ReplyDelete
  7. @fatt

    wah...dah menjadik scone ko...aku rasa sedap tu. asal cukup rasa butter dan susunya. nyummm.....

    ko mkn dgn jem n fresh cream tak? isk sedapnya...

    ReplyDelete
  8. @||alis||

    pening? er..boleh mkn ke tak sebenarnya tu? hahah!!

    *aku percaya kat negara kita pun sama. sedih!

    ReplyDelete
  9. @kakcik

    hujung minggu ni nak ke kajang, visit cousin yg bersalin kembar... :D

    ReplyDelete
  10. @@cu SaYaNg

    sabtu ni saya keje, tapi tak tau la sesak ke tak kat area taman desa ni~

    ReplyDelete
  11. GB jadi GB jer dah cukup. :)
    Tak perlu fikir pasal apa orang cakap.

    ReplyDelete
  12. fhm maksud GB....^^

    sume org bleh jd buta tuli pekak bisu hanya sebab duit & kuasa.

    GB.....pic u sume cantik2 la...kagum2...

    ReplyDelete
  13. hmm.nsb baik ummi dah tak dok KL lagi huhu
    dah balik ke hometown :)

    ReplyDelete
  14. @Munna

    thanks dear. :)

    org boleh jadi tuli atas nama nak menegakkan keadilan jugak (kononnya)

    ReplyDelete
  15. jom GB kite buat perhimpunan AMAN pulak..ehehe..


    saye pun seorang yg sukakan keamanan..dah la ade kat KL skang ni ade hal..b***h la dorg ni tau..nyusahkan org je..

    ReplyDelete
  16. hmm..dapat agak apa yg cuba GB sampaikan....

    ReplyDelete
  17. setiap org ada otak dan akal sendiri..patutnya kita jgnlah terima bulat-bulat pandangan org lain sbb x semestinya apa org tu ckp betul..gunakan akal sendiri utk fikir logik ke tak..

    melayu mudah diperalatkan?

    ya..memang sbb org melayu suka dgr apa org lain ckp..suka fikir negatif..penuh hasad dengki kat orang..suka nak cepat kaya tanpa usaha lebih..suka keja sikit tapi rehat lebih..semua nak mudah..

    eh..apesal mcm emo lak nih..

    buah nampak sedap..blh makan x?

    ReplyDelete
  18. risau dgn orang2 macam gitukan..

    keamanan negaralah jgn di ganggu

    ReplyDelete
  19. betul tu gB..
    negara sedang aman, jgnlah buat hal...
    byk xtvt akak terganggu 9hb ni...

    ReplyDelete
  20. @♥CIK SHA♥

    erk. takmo. kalau dah berhimpun cemtu nanti takdenye aman nye. hihi~

    ReplyDelete
  21. @Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

    kutuk lelebih kang, kite pun melayu. huh!

    *buah tu alis (komen di atas) cakap pening kalau makan. heheh~

    ReplyDelete
  22. @Ati Masrif

    nak hidup pun tak aman kan kan?

    ReplyDelete
  23. @Ibu n Abah

    tu la saya marah...geram tau!

    ReplyDelete
  24. @Sab Buenoo

    alis (komen di atas) cakap buah tu pening dimakan. hihi~

    ReplyDelete
  25. uncle pon orang kerja kat private & confidential....

    ReplyDelete
  26. mntak2 xde huru hara weekend ni.

    ReplyDelete
  27. orang yg berfikir die tak kan diperalat, yg tak berfikir je mudah diperalat. semua ade otak, semua ade akal... tinggal guna atau tak je lagi

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum GB,

    Buah letup2 tu kalau orang terengganu panggil 'buah ulat bulu'.

    ReplyDelete
  29. @JONY AL BUAYAK

    ada akal tapi tak guna takde lah maknanya jadi manusia kan?

    ReplyDelete
  30. GB,
    Me too...
    ntah apa-apa la depa nih mcm lalang...
    jadi bunga mcm GB kan bagus (Larikkkk...heheh)..
    tangkap gambo lagi ek?

    ReplyDelete
  31. isk iskkk.. sapa yg dok introdus blog aidid tu ehh???
    jom GB, dok umah sudah. esbok pun kosong ni. jap lagi kena kluar g beli barang. jam tu dah tentu. roadblock lagi. pening aku.

    ReplyDelete
  32. Kalau hujung minggu nak ke kjang singgah bangi melawat wani naa..haha

    ReplyDelete
  33. GB..acik jugak suka aman..keamanan tu penting.

    ReplyDelete
  34. GB, doakan saya sekeluarga punya rejki utk berhijrah ke bumi Kanggaro.

    ReplyDelete
  35. agaklah...kalau dah jd mcm tu siapa yg x mrh...btw, rizal pun pgggil buah letup2 hehe

    ReplyDelete
  36. buah tu leh dimakan tau..

    erm.. sape tu? GB sabar ye, biarkan dia sewel seorg diri ^^

    senyum selalu...

    ReplyDelete
  37. lama dah tak tengok buah ni. kat kampung saya panggil buah kelambu.

    ReplyDelete
  38. Orang bodoh ni kita cakap byk pun x masuk dlm hati derang...sanggup dipergunakan oleh orang luar semata2 kerana dengki sesama bangsa.

    ReplyDelete
  39. betul tu... sokong GB 101%...heheh

    ReplyDelete
  40. sapa yang bodoh?..org yang tak tahu apa apa tentang penipuan pemimpin yang berselindung di sebalik bangsa itu pandai ke?...bacaan kena meluas,,,jangan setakat baca paper berita harian atau metro lepas tu tgok buletin utama. buat kesimpulan mudah..bersih 1.0 di buat ada ke mencetus keadaan huru hara?..bukan huru hara kat negara sebenarnya huru hara kat UMNO..........

    ReplyDelete
  41. @Anash

    tangkap gambo all the time. heheh~

    ReplyDelete
  42. @cek chun

    roadblock - jam - minyak cepat abis - dah la mahal - abis terganggu segala aktiviti.

    call me selfish, but i don like this seriously!

    ReplyDelete
  43. @hani@debumelukut

    risky publish openly cenggini ye kak? :D

    ReplyDelete
  44. @SyAfaWaNi ♥‿♥

    wah...mana tau hujung minggu ni gb nak ke kajang? :D

    ReplyDelete
  45. @Acik Erna

    betul kak. hidup tak tenang ni...tak best la~

    ReplyDelete
  46. @Daddy Ziyyad

    haha. amin....

    nak ikut!

    ReplyDelete
  47. @Solehah

    hmm..takde rupa kelambu pun kan? :D

    ReplyDelete
  48. @Cik SHiNJU

    time ni la memasing nak tuduh org selfish. kan?

    ReplyDelete
  49. @Anonymous

    kalau tak tau apa2 jgn pandai2 nak tuduh saya bergantung info kepada BH atau metro atau tv3.

    faham encik atau cik anon?

    ReplyDelete
  50. bangsa kita sudi nak dijadikan batu loncatan bangsa lain.nak wat apakan GB

    ReplyDelete
  51. cik ina:

    cakap banyak pun tak guna kan kak?

    ReplyDelete
  52. mereka sudah terlupa kepada hari itu atau mungkin mereka tiada ketika itu...

    ReplyDelete
  53. GB,sy pun suka baca blog aididmuaddib huhuhu.. *peace*

    ReplyDelete
  54. Pkk letup-letup dn pkk ulat bulu adlh pkk yg blainan. Ciri2 pkk pn x sama tp kdua2 buah drp pkk ulat bulu dn letup-letup ini blh dimkn. Pkk letup-letup ada dua jnis, satu jnis mjalar/mmanjat dn satu lg pkk renek.

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D