Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Wednesday, July 27, 2011

GB shopped here



Selepas Perang Dunia Pertama, sekitar awal 1920an, YTM Tunku Yaacob (seorang Putera Diraja Kedah) dah sediakan satu tapak untuk orang-orang melayu berniaga di dalam bandar Alor Setar iaitu di Tanjong Chali, yang terletak dipersinggahan antara Jalan Pekan China dan Jalan Pengkalan Kapal di bandar Alor Setar.. Mulanya hanya sebagai pasar minggu yang dibuka hanya pada hari Rabu, tapi last-last tapak ni berkembang maju dan berlangsung pada setiap hari. Ini menyebabkan kerajaan negeri terpaksa memindahkan Pekan Rabu ini ke tapak barunya yang ada sekarang pada tahun 1932 kerana kawasannya menjadi sempit akibat perkembangan perniagaan yang di jalankan.

Kalau nak tau, bekas PM kita Tun Mahathir pernah berniaga kat sini tau. (Sumber).

Penah pegi Pekan Rabu? Hahaha...wajibul pergi kalau ke Kedah. Macam-macam ada. Huhuhu~

*

Oklah..mai GB cerita sikit-sikit apa GB buat last weekend. GB pi belah utara sana. Tujuan sebenaqnya nak pi kenduri ex-officemate GB kat Kangar, tapi kebetulan CikBDC pun nak balik Jitra jugak...jadi kami pun gerak sama-sama.

Maka kami bertiga (ya...bertiga) pun pi sukat Padang Besaq kat Perlis lepaih kenduri tu, malamnya abah CikBDC belanja kami makan seafood kat Kuala Kedah, Ahad sebelum balik Key El kami jalan Bandar Jitra dulu sebelum proceed ke Alor Setar. Lepas tu baru balik Key El. Sampai pukui 2 pagi.

Isnin tu pi keja jugak. Awai pulak tu...Pancit? Jangan tanya la. Hahaha!

P/S: Kami jugak ada buat sesi kenduri durian sungguh-sungguh kat rumah CikBDC. Alhamdulillah tak demam. Hahaha!!!

65 comments:

  1. urmm Pekan Rabu biasa jer...org ckp best tp EE tgk x de ape menarik(jgn hentam sy kerana ini hanya pendapat)...

    ReplyDelete
  2. mencik mencik..grrrrrrrrrr.....x pegi mkkn kat restoran kepompon ker d'pompong,ah x tau ler tp ade pompong...mmg marvellous dkt jer ngan Pekan Rabu.

    ReplyDelete
  3. wow...cantiknyer.....
    suka²...lain kali ajak lah sama ye

    ReplyDelete
  4. belum lagi jejak kaki ke sana...

    ReplyDelete
  5. lumpenah g sana..wah sana-sini org kenduri durian ya..

    ReplyDelete
  6. - pernah gak sampai sini...

    ReplyDelete
  7. Masa akak tinggal di PP, selalu ke Pekan Rabu menyopping...
    bila dah duduk Bangi, rasa jauhnya kalau nak pergi...
    dulu Penang - Hadyai - Padang Besar menjadi acara tetap..

    ReplyDelete
  8. Baru juga lagi kakcik singgah di PR tu. :)

    ReplyDelete
  9. dah 2-3 kali lalu, memang berniat nak singgah, tapi terus kena lupakan sebab susah parking... husband tak mau susah2, huhu

    ReplyDelete
  10. bonbon beli barang persiapan majlis sekali kah? ehm! uhuk uhuk!!

    ReplyDelete
  11. GB dah sampai loqsaq awat tak bgtau kat kakD...kalau tak...leh jumpa2 & beramas mesra bagai....

    ReplyDelete
  12. hahhaa..kenduri durian tu la yg terbaik... ;)

    ReplyDelete
  13. dulu ITTAR tmpt MDT blaja dpn pekan rabu jer..
    hari2 tawaf sampai naik boring..tp dulu takla segah sekarang nih :D

    rugi woo sape x singgah sini

    ReplyDelete
  14. awak pergi hari Sabtu.. bukan Rabu kann....

    ReplyDelete
  15. Pernah juga ke sini beberapa kali bila ke Alor Star.

    Singgah beli kuah rojak Mak B dan baulu bentuk ikan.

    ReplyDelete
  16. ada tak jual kuih bunga pudak..teringin :)

    ReplyDelete
  17. uii.... nik suka gi tempat2 gini..mcm2 benda boleh jumpa.. =p

    ReplyDelete
  18. hah tu sy punye site thesis!!... skrang pekan rabu dah ada pedestrian bridge yg ada escalator...design yg sbnar dlu ada lift+escalator+tangga... 2thun lepas kmpeni abg sy dpt prject pedestrian ni,dia design2 sy just buat 3Dnye je n duit tu buat beli lappy baru...kih...kih...

    ReplyDelete
  19. Kakak suka gamabr yg GB shot. Cantik. Banyak ke berbelanja?... Tak kan kenduri durian je..:)

    ReplyDelete
  20. dodol sedap ...


    Chik Att
    http://atleena.blogspot.com/

    ReplyDelete
  21. @EE

    errr...tak. ada ke restoren nama ceggitu?

    ReplyDelete
  22. @azam

    raya ni nak pegi lagi, nak ikut?

    ReplyDelete
  23. @alien

    bila2 senang nanti pegilah ya. :)

    ReplyDelete
  24. @Ibu n Abah

    belah2 utara ni tempatnya tak jauh sgt kan kak?

    ReplyDelete
  25. @The Red Rambutan

    beli bahulu, peneram dan kuih karas. ikan pekasam pun ada. hihi~

    ReplyDelete
  26. @kakcik

    a'ah. haritu saya tgk dalam entri kakcik. :D

    ReplyDelete
  27. @~najwa~

    kitorang pegi ahad. ahad adalah hari kerja bagi org kedah.

    tapi tetap ramai org. hihi~

    ReplyDelete
  28. @LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™

    beramas mesra? phew...nasib baik tak babaq. hahaha!!!

    ReplyDelete
  29. @makdara TERdiva

    kalau tau apa nak cari, memang best la gi situ kan?

    ReplyDelete
  30. @DrSinga

    tak. saya pegi ahad.

    *sampai sekarang saya tak dapat jawapan kenapa namanya pekan rabu. :D

    ReplyDelete
  31. @Kunang-Kunang

    kuah rojak mak b dah mahal sekarang. hihi~

    ReplyDelete
  32. @Tihara

    alamak. saya tak perasan pulak.

    sebenarnya saya tak tahu kuih tu. hihi~

    ReplyDelete
  33. @Queen

    betul. bende2 local yg takde kat tempat lain. :D

    ReplyDelete
  34. @aDda

    wah. boleh buat peristiwa bersejarah tu. hihi~

    ReplyDelete
  35. @Kakzakie

    ada belanja barang lain tapi takde amik gambo. durian tu pun tak amik gambo. :D

    ReplyDelete
  36. chik att:

    dodol lembut2. baru buat punye. :D

    ReplyDelete
  37. MN ni nama je orag kedah, pernah pergi sekali je pekan rabu tu :)

    best kan?

    ReplyDelete
  38. @miss nina

    asal penah pegi...kire ok la tu....

    ReplyDelete
  39. bestnyaaa tak pernah sampai sana...

    ReplyDelete
  40. berjalan-jalan ni semua tak mampu untok uncle sekarang.....

    ReplyDelete
  41. GB..acik pun suka pi pekan rabu..kalau sampai alor setar..mesti kesana.

    ReplyDelete
  42. @Hanis MY

    balik dari jepun nanti boleh la datang sini. :)

    ReplyDelete
  43. @gedek!

    takpe. uncle boleh naik kete. hihi~

    ReplyDelete
  44. @Acik Erna

    betui la kak. dah mcm event wajib pulak kalau ke alor setar kan?

    ReplyDelete
  45. mmm...nmpknya xtvt berjalan2 sy dh kena kurangkan dh slps ni.sbb staf lama dh brenti kerja ikut suami pindah..isk~

    tp..pekan rabu ni mmg dlm list kami sekeluarga. InsyaAllah..sampai jugakla nnt kt sini kalau dipanjangkn umur.

    ReplyDelete
  46. marathon durian adalah perkara yg terpaling rare dlm sejarah kehidupan aku



    hahaha

    ReplyDelete
  47. uiks..kalo singgah bkt mertajam kasi tau ar..leh blanje nasi kandaq!.haha!

    ReplyDelete
  48. Lalu sini x singgah, betuah sungguh..

    ReplyDelete
  49. @gadisBunga

    ade ler sbbb EE dah g mkn kat situ..ayam percik panggang sdp n besar gedabak....murah jer..next vacation,tanya pndpt rakan blogger dulu,baru senang nak terjah.hahhahaha.

    p/s:Hanis mula menerjah anda..hati2 kerana dia geng saya utk menjatuhkan anda.(muaka serius)

    ReplyDelete
  50. orang kedah tak rasa apa dah pekan rabu tuh. yang feeling orang luar jer. hehe. tapi baguih untuk orang yang cari rezeki kat situ la. time bz masa puasa, raya dan cuti sekolah.

    tok wan pun ada gerai kat situ, my father and uncles semua pernah berniaga kat sana.

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D