Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Saturday, July 30, 2011

Episod terakhir - Asal-usul blog gadisBunga: The Rebranding

From Jitra with SURPRISE!!! Ditujukan khas kepada blogger yang namanya ada link di bawah. Heheheh~



Mula-mula sekali, GB nak ucapkan Salam Ramadhan kepada semua kawan-kawan. Semoga ibadah puasa kita tahun ini lebih sempurna dari tahun sebelumnya...

***

(sambungan dari sini)

GB nak highlight ni. Antara blogger terawal juga yang mengomen kat blog GB sejak dari zaman gua kelam dulu (hins hins) adalah akak ni...DrSinga namanya. Ramai yang kenal kan? Akak dokter ini lah antara orang yang buat GB rasa blogging itu best. Di blog DrSinga. Entrinya pendek-pendek dan ada gambo-gambo yang cun. Oh, akak ni berbakat juga dalam bidang tembak-menembak gambo ni. Dan kebetulan blognye dalam wordpress. Saje je kan? Hihi~

Tapi isu worpress blogspot segala ni adalah cerita lama. Dah setel. Masing-masing ada kelebihan sendiri, terpulang kepada kita macam mana nak mencorakkan dan macam mana nak explore.

Cuma GB nak bagitau, wujudnya blogger macam en_me dan drSinga ni lah yang sebenarnya memberi semangat untuk GB terus berblog. Bayangkan di saat kite rasa entri kite ni hampeh, tup tup ada yang baca dan komen! Seronok kan?

Oleh itu, marilah kite sesama support blogger-blogger baru agar mereka rasa kewujudan mereka disedari sebab GB dah pernah rasa macam mana perasaannya bile kehadiran kita ni rupanya disedari. Tak rugi pun...

*

Lepas dah berdamai dengan blogspot, GB rasa dah masanya untuk berubah. GB rasa mungkin nama blog waktu itu (wanita biasa hihihihi) yang buat entri asyik nak emo sokmo. GB perlu cari sesuatu yang simple untuk dikenali sebagai identiti yang fresh, firm tapi masih ada unsur girlie-girlie..ihihi. Sesuatu yang lebih menggambarkan GB. Yang lebih senang disebut. Pendek kata rebranding lah.

Akhirnya selepas tenung-tenung tilik-tilik dalam geluk , pada  hari Rabu, 18 August 2010, maka bertukarlah blog ini menjadi blog gadisBunga dengan imej baru. Ada gambar yang GB snap sendiri. Dan ada cerita. Atau tiada cerita. Cuma gambar. Pada mulanya GB still ada taruk gambar dari google tapi since entri Power of Diverting pada 24 Ogos 2010, GB mula post gambar sendiri dan konsep yang sama GB gunapakai sampailah sekarang...  :)

*

Dan sekarang GB ada ramai kawan lama dan baru dari dunia blog dan ada di antaranya yang GB dah jumpa secara live. Learning is the fun part of blogging dan GB harap dunia blog ni akan berpanjangan lah.

GB tujukan ini kepada semua yang membaca entri ini: Terima kasih kawan-kawan. Sayang semua!

P/S: Lepas ni mungkin GB akan buat entri pasal keghairahan GB dalam fotografi pula. Untuk menjawab persoalan sesetengah kawan selama ni secara lebih detail dari sebelumnya.

P/S 2: Happy birthday blogger Flowers of My Life, kak Ati Masrif! Dengan ucapan, itu kek saya mau boleh ka? Hihihi~

74 comments:

  1. sayang gb juga :)

    bila kita nk jumpa pula..?



    selamat menyambut ramadhan gb

    ReplyDelete
  2. ahhhhh....
    *ternganga .. terharu ..*

    saaayang GB jugak...
    :)

    ReplyDelete
  3. Rentetan yg menjadikan GB dan blognya bertambah matang...Tahniah GB...

    ReplyDelete
  4. GB dah fofuler sekang kanns.. tahniah tewww

    *masih tercopong dari semalm nih.. ihiks

    ReplyDelete
  5. best kan blogging nih. saya banyak gambar dari google je. huhu. salam ramadhan GB

    ReplyDelete
  6. @en_me

    make sure tutup mulut ye en me iteww...hihi~

    saya tak fofuler..felofor je. hihi~

    ReplyDelete
  7. @eiela

    ihih. gambar google pun takpe. setail memasing kan..

    ReplyDelete
  8. oh gitu kisahnya ek...suka tgk picca2 yg gb amik.cntik2... =)

    ReplyDelete
  9. kalau dtg ipoh moh le jumpa secara live..kuikui

    ReplyDelete
  10. wa.... bagusnye GB ade kawan yg selalu support GB dr belakang.. adakah sbb itu GB sentiasa mengomen di blog sy?? klau mcm 2..sy ucapkan banyak trima kasih.. :)

    [+] terharu pulak rasanya baca blog GB ni .. :)

    ReplyDelete
  11. Sy pun nk berterima kasih juga pd GB sbb Gb adalah org yg terawal yg suka komen2 kt blog sy..sampai skrg pun GB xjemu2 memeriahkan kt dlm blog sy yg xsbrp ni.sgt menghargainya. :))

    Terima kasih GB.Hopefully,1 day sy dpt kenal jugak dgn tuan empunya blog Gadis Bunga neh. Jgn lupa kalau turun ke kerteh atau paka..bgth la sy hehehehhe

    ReplyDelete
  12. teruskan berblogging beb,

    ko memang the femes GB :))

    ReplyDelete
  13. - drsinga - my 1st follower... suke sgt2...

    - selamat berpuasa buat GB dan keluarga...

    ReplyDelete
  14. @IMANSHAH

    nanti saya pegi sekolah bintang. hikhik!

    ReplyDelete
  15. @Azira Mohamad

    insyaAllah nanti kite jumpa. saya tak explore tganu lagi. setakat pegi kemamang je. huhu~

    ReplyDelete
  16. @AI

    a'ah. ai pun perasan.

    selamat berpuasa juga. :)

    ReplyDelete
  17. GB..mulanya acik tak ikuti blog ni..lepas tu..cuba jugak alahmdulillah.ada rspon..sebenarnya acik mula2 takut nak ikuti blog2 orang muda..pernah sekali sebelum acik mula menulis.ada yang menulis..macam ni."mari kita gelakkan orang tua yang tak mengaku"lebih kurang gitu le..
    bila acik bahasakan diri 'akak' tu bukan bermakna tak sedar diri dah tua..cuma dah 'terbiasa'kebiasaan itu je.sedar tetap sedar diri.
    alhamdulillah lepas tu..nampaknya..tak jumpa lagi yang menulis begitu..baru la acik berani masuk dan tinggal komen diblog orang2 muda
    selamat berpuasa jugak buat GB.

    ReplyDelete
  18. kena ade byk idea kalo nak post entry kat blog kannnn :)

    ReplyDelete
  19. awak pergi beli jm faif eh???!!!!
    :)

    ReplyDelete
  20. aku rebranding dengan tukar blog

    ReplyDelete
  21. ok pe yg buat sy suke blog GB?..
    1) sbb 1st time bkk blog ni sy tgok backgroundnya sma mcm bckground sy..wrna itam....hehe

    2) sbb kita dlm aliran yg sma cuma sy ni student, n mnt dgn alm smula jdi

    3) sbb suke tgok gmba n entri GB wlupn kdg2 gmba ngan entri xseiring ..tp ttp mnarik.. ada sense sndri gitu..

    4)klu visitor tglkn komen GB xlokek bls blik 1 per 1 n berbalas visit.

    kn...kn...GB kn

    ReplyDelete
  22. saya suka part nak buat fotografi tu ;)) saya sukaaaa heeee ;)) selamat bposa GB!!

    ReplyDelete
  23. itulah GB..sy pon teringat zaman sy mula-mula tulis blog..takda sape nk komen pon..lelama bila belajar dan dgn sokongan teman-teman blog sy jd lebih happy blogging..:)

    ReplyDelete
  24. GB semua blogger pun cam tu , masa mula berblog suam-suam kuku, masuk tahun kedua baru nampak sinar. GB lagi bersinar pakai dot com.

    GB selamat menjalani ibadah puasa ye.

    ReplyDelete
  25. GB. tengok lah satu hari nanti sure blog kak ada dlm entry awak..
    hehehe (sebenarnya jeles,.hahahhah)

    selamat berpuasa dik

    ReplyDelete
  26. salam ramadan gB..

    terasa kerdil diri ini..pengalaman gB berblog buat akak jadi kagum..

    ReplyDelete
  27. walaupun tak pernah jumpa, tapi gB memang:-
    a)peramah
    b)suke hambek gambar
    c)rajin upload citer
    d)balas komen blogger lain
    e)ada gak tinggal komen dlm blog kwn baru
    f)sume -sume la di atas...
    (mcm 'kipas' je,kan..hahah..but that's true fact about u)...
    keep up and salam ramadhan

    ReplyDelete
  28. ooo...pasal hang terer ambil gambo pun ada citer erk...cer citer...lawa bebenor gambo hang ambil...ahakz

    ReplyDelete
  29. mak ai,besarnya poster 2.haha.jat suka dgn semua gmbar2 gb snap.

    ReplyDelete
  30. fun kan dapat ramai kenalan from blogging.
    haha in my case, blog reading ;) tapi tak ramai la..1, 2, 3.
    i believe i jengah blog u dari drsinga.
    love ur pictures!

    ReplyDelete
  31. selamat berpuasa gb
    idola hang ke tu weh. eheh

    ReplyDelete
  32. rambut saya tak cukup panjang nak buat fesyen gitu gaya.. hahaha..



    p/s : salam kenal GB..

    ReplyDelete
  33. Selamat berpuasa GB.

    ~ tak pernah kenal blog lama GB.. tapi konsep skrg ni ' i like'. pasal gambar2 pun menariksss gituu..

    ReplyDelete
  34. @Acik Erna

    ada org yg cakap mcm tu? hmm...tak patut betul...

    dari situ sikit sebanyak kite boleh tahu sikapnya di luar..

    thanks akak sebab keep on coming to my blog. :)

    ReplyDelete
  35. nanti kita lak jumpa yer sis... hiks..

    ReplyDelete
  36. @Kapten Atok

    aku cepat blur kalau banyak sgt blog.

    dah blur pun.

    ReplyDelete
  37. @aDda

    eceh. panjang lebau.

    gb amik blogger lain sbg role model. ok ape kan kite balas komen dan balas visit kalau ada masa. baru la two way comm namanya. :D

    ReplyDelete
  38. @Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

    mungkin pengalaman masing2 lebih kurang je kan? :D

    ReplyDelete
  39. @Citarasa Rinduan

    jgn risau. blog akak kompem ada. tunggu entri yg sesuwei je nanti. :D

    ReplyDelete
  40. @anitaare

    haishh akak...gb cuma semut kecik. hihi~

    ReplyDelete
  41. @Anash

    kipas sate nak? hihi~

    thanks sebab sudi singgah sini dan singgah lagi. tapi, mana awak tau kite peramah? hihi!~

    ReplyDelete
  42. @ummi5

    dan i dapat kawan dari singapore! hihi~

    ReplyDelete
  43. @cek chun

    haha. belum la jadi idola aku lagi... :p

    ReplyDelete
  44. @~najwa~

    tak kenal lagi bagus. malu tauuu! hihi~

    ReplyDelete
  45. @Amni

    ye, gb tak penah gi sarawak lagi. nanti kita jumpa di sana ya! :D

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D