Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, June 7, 2011

Tragedi pagi Selasa



Pagi-pagi bangun awal. Bawak bekal breakfast n beli nasi lemak dan karipap untuk lunch. Niat di hati nak makan kat opis sambil tengok-tengok keje (tapi blog yang lebih sebenarnya). Sampai opis, on komputer, on radio, on aircond, pastu pi belakang kejap nak tengok pet si kura-kura 3 ekor kat luar tu. Tengok dalam kolam tu baik je nampak, dah tak lari dah bila tengok GB. Dulu lari-lari juga sebab takut. Hihihi~

Pastu yang paling besar tu nampak GB mendekat tapi dia tak lari. Dah banyak kali GB amik dia belek-belek. Masa 1st time tu nak mencakau jugak, tapi lepas-lepas tu dia dah ok. Cuma dia ada buat gaya nak gigit-gigit jari tapi tak berjaya. Keh keh keh.

Tapi harini, dia berjaya ngap jari GB! Kuatnya dia gigit!!! Dah la gigit sekuat hati, lepas tu punya lah susah nak lepaskan. Kene paksa baru lepas! Kalau ditarik paksa tadi mau tercabut kulit!Sakit pedih terketar-ketar dah ibu jari ni.

Bagi susu dibalas tuba. Ni yang malas nak buat baik ni!

*

Apa la angin si kura-kura tu? Orang nak belai-belai bukan nak buat gulai. Malas dah nak amik tahu pasal depa 3 ekor lagi dah!

P/S: Kura-kura gigit boleh cause infection tak? Sebab pedih sangat-sangat ni!

96 comments:

  1. Ya Allah,kesiannye....x pasal2 kan....

    tp mitos psl kura2 ni kalau dia gigit tunngu samapi guruh or kilat baru dia lepaskan...tapi sbb GB ni sakti dia lepaskan kalau x naya nak tunggu hujan.....

    ReplyDelete
  2. EE:

    eh, macam penah dgr jugak. tadi kalau ikutkan dia taknak lepas. bila nak tarik makin kuat dia gigit. kene paksa bukak mulut tu yg terlepas tu. pedih sampai sekarang. hu~

    ReplyDelete
  3. Aspen: GB, klu nak slamat just p farmasi carik ubat elak infection...binatang2 ni kalau gigit bahaya...wey! Awat x balas meset wkt kat Yan??? Kalau dak leh p pasar malam daaa....

    ReplyDelete
  4. @gadisBunga

    so sad 2 hear that......be strong bebeh.....

    ReplyDelete
  5. aspen:

    alamak. risauuu....ok nak gi cari ubatlah!

    psstt..haritu nak reply but since i was driving all the time, tak sempat nak reply. lagipun dok travel from SP - yan - kota sarang semut. tak sempat singgah pasar malam. ngee...soriii.... :D

    ReplyDelete
  6. mungkin boleh dapat kebolehan istimewa kure2 tu kot.

    ReplyDelete
  7. hai GB.ummi pembaca baru sini.best baca blog GB ni,suka tgk pic GB amik.
    anyway,xsangka kura2 leh ggt smpai luka cmtu,ganaz nya....takott

    ReplyDelete
  8. alien:

    ko pun sama byk tgk katun. hahah!

    ReplyDelete
  9. ummi:

    terima kasih sebab sudi masuk blog GB ni. :)

    tuh la...mmg tak sangka. rupanya gigi dia tajammm sgt! better jaga2 kalau ada budak kecik pegang. heheh~

    ReplyDelete
  10. he~~tak luka pun~~seb baik bukan piranha~~

    ReplyDelete
  11. GB dear, pi klinik jumpa dokter.. mgkin kena amik injection huhuhuhu

    ReplyDelete
  12. bujal:

    tu sebab GB lepaskan jari dgn cara paksa dia bukak mulut. kalau tak kompem dah berdarah2 kot. wuwuwu~

    ReplyDelete
  13. cik fiza:

    erk. jgn bikin gb risau!!! ok la ok, nnti gb gi klenet!

    ReplyDelete
  14. adesss...sakitnyer....taruk ubat ye

    ReplyDelete
  15. hai ganas jugak kekura ni yerk..tgok muka baik jew

    ReplyDelete
  16. dia geram tgk gb tu. comei sangat. hahaha

    ReplyDelete
  17. azam:

    tak taruk ubat lagi. taruk losyen je. heheh~

    ReplyDelete
  18. maya:

    tuh la. tgk muka inesen. sekali geget..hambik ko! hahaha!

    ReplyDelete
  19. hani:

    dia igt dia aku boleh syok kat dia walau dia geget tak lepas? hahaha!!!

    ReplyDelete
  20. Kalau kura-kura gigit tu tanda dia sayang ngan GB tu. Hehehehehe.....

    ReplyDelete
  21. Ish! nakalnya kura2 tu - cabut gigi dia baru tahu!

    ReplyDelete
  22. Uik, kesian GB, jom kita gigit kura-kura tu pula..hehehe

    p/s: tak pernah tahupun yang kura-kura pandai gigit orang...huhu

    ReplyDelete
  23. oit!!!
    sila ambik injection Tetanus !!!


    sekarang!!

    ReplyDelete
  24. ke Pantai Remis tak Sabtu ni?!

    :)

    ReplyDelete
  25. SBC:

    tunjuk sayang cara lain takleh ke? grrr~

    ReplyDelete
  26. kakcik:

    jom!

    ada 3 ekor nak kene cabut gigi ni!

    ReplyDelete
  27. miecyber:

    berebut awek, mungkin?

    ReplyDelete
  28. belle:

    haa..sekarang dah tau...

    wuwuwu :(

    ReplyDelete
  29. drSinga:

    baiklah! dia gigit pagi tadi. sempat lagi ke kene injek2 ni?

    kt tangan je kan?

    ReplyDelete
  30. drSinga:

    pegi! jumpa di sana ok! :D

    ReplyDelete
  31. @DrSinga

    - Tetanus utk ape doc? kancing gigi?

    ReplyDelete
  32. - sian kat GB...

    - nape x geget blk kura2 tu?...hehe

    ReplyDelete
  33. kura2 tu nak bermanja dgn GB aja...:P

    sila ambik injection Tetanus dgn segera.

    ReplyDelete
  34. kwn2 zie pun slalu pesan,kura2 kalo menggigit sekuat hati dia.orang tua2 kata bila dentum guruh baru si kura2 nak lepas.xtau la betul ke tak kata org2 tua zaman dulu ni..ye kot..

    ReplyDelete
  35. oh...kuat betul yer kura2 tu menggigit...

    erm...ada ubat tak...minyak gamat ke...sapu dulu kt luka tu..rasanya xde infection...kalau rasa lain macam...tk pyah tunggu2..g jumpa dokter terus.. :)

    ReplyDelete
  36. fuh kesiannyer, hmm gulaikan aje hehehe

    p/s: salam kenal ;)

    ReplyDelete
  37. alala
    merajuk dengan kura2 plak

    pg td kura2 tu lapar x makan lagik yu

    ReplyDelete
  38. huhu..letak minyak gamat boleh x?huhu.jat kalau luka2 letak mnyak gamat.

    ReplyDelete
  39. pernah dgr juga mcm EE ckp kat komen atas sekali tu, kalu dia takmo lepaskan GB buat2 jer bunyi guruh, hahahahaha

    ReplyDelete
  40. meh...den nak tolong buatkan rendang kura2 tu.....sedap kot...

    ReplyDelete
  41. @AI

    dr singa kata utk kancing gigi. dah inject. yey!

    ReplyDelete
  42. @AI

    nak tau nak gigit tang mana. heheh~

    ReplyDelete
  43. @Daddy Ziyyad

    saya dah kene cocok! hahah.

    saya dah ban kura-kura tu!

    ReplyDelete
  44. @Zie

    ntah kenapa masa kene gigit tadi gb tak igt langsung pasal kata-kata org tua2 tu. kalau igt rasanya mau sampai sekarang dok meraung lagi sebab kene gigit. dah la takde BUNYI GURUH PUN...hahaha!

    ReplyDelete
  45. @nabilah_2908

    gb dah pegi cucuk dan mkn antibiotik. takde ape kot. heheh~

    ReplyDelete
  46. @JARI TERBARAI

    tgk nama jari terbarai ni rasa macan nak terbarai jari GB. heheh~

    p/s: tengs sudi singgah. :D

    ReplyDelete
  47. @Aimi dan Pakcik Hashim

    merajuk dgn kura-kura: buruk benor perangai kan? heheh~!

    tapi selagi jari ni rasa sengal2 pedih, selagi tu aku merajuk!

    ReplyDelete
  48. @Khairul Hakimin B. Muhammad

    ada member cakap dia nak mengawan. tak tau la pulak mana yg betul. heheh

    ReplyDelete
  49. @zati embong

    boleh ni..tapi kene balik rumah dulu baru taruk minyak gamat.

    lagipun tak luka berdarah, cuma tembus kulit je~

    ReplyDelete
  50. @tupaimerah

    rasa kat jari aku tadi mmg tajam sungguh!

    ReplyDelete
  51. @Sari Yusa Ibrahim

    sekali dia bukak mulut nak ngap lagi kang. hahaha!

    ReplyDelete
  52. ingatkan apelaaa.. kehkehkeh.. aie pun ade..2 pasang.. tp x grg mcm gb punye.. bahaya btol cmne.

    ReplyDelete
  53. @jeBateja

    rasanya mesti sedap jadik rendang tuh. ko taruk daun kunyit lebih sikit. heh heh heh~

    ReplyDelete
  54. @darkbatman

    hahah. apo boleh buat. dah dapat yang garang. dia rasa dia singa kot? hahaha!

    ReplyDelete
  55. isy... mesti dia lapar.. baik cek kat spital.. hehehe...

    ReplyDelete
  56. FTR:

    kalau lapar, dia patut makan daun..bukan jari org! hahaha!

    ReplyDelete
  57. apsal letak daun kunyit lebih....? nak bg empuk cengkerang dia ke apa....ahakz

    ReplyDelete
  58. salam..
    alahai..
    kesiannya..letak minyak gamat
    je tu..sekejap baiklah..

    ReplyDelete
  59. jgn risau la GB,,,xde ape2 tu,,insyaAllah.. kalau ade pun, jadi Ninja Turtle je haha

    ReplyDelete
  60. jebateja:

    bukan nak bagi empuk cengkerang, nak bagi rendang tu rasa umph sikit la. deyy...

    ReplyDelete
  61. zulbo:

    yep. dah gi cocok, makan antibiotik, sapu minyak gamat.

    cepat la baik harapnye.

    ReplyDelete
  62. rizal:

    taknak jadi ninja turtle!!!!

    ReplyDelete
  63. sian la kat mama kura nih.
    mesti dia rindu tu, geget sampai tak lepas-lepas.

    ReplyDelete
  64. cek chun:

    hahah!!!
    tetibe ada 3 anak kura ni. hahaha!!

    ReplyDelete
  65. Ini kakau imbas thumb print sure tak lepas ni, babe...!

    ReplyDelete
  66. waka...waka...nak bg ummppp...ingat kan kasi cengkerang empuk...apa lagik...jom kita RENDANG kan kura2 yg gigit ko tu....ahakz

    ReplyDelete
  67. gedek!:

    skrg dah ok sikit.

    jari kanan ada lagipun...hihihi~

    ReplyDelete
  68. jebateja:

    sate sedap jugak kan?

    ReplyDelete
  69. nasib baiklah bela kura kura.... kalau kuda???

    haaaaaaaaa.....

    ReplyDelete
  70. salam kenal.. rajin2, jemput singgah blog AKU SEBUTIR PASIR hamba kalau berminat nak baca my travelling experiences ke 46 buah negara.. :)

    ReplyDelete
  71. pernah dengar tak ada orang cakap kalau nak bagi kurakura tu lepaskan gigitan dia kita kena ketuk cengkerang dia tu tiga kali.. lepas tu bagi salam..









    masa kura kura tu tengah jawap salam tu la kita tarik jari tu dari gigitan dia..


    agak agak nya ada-orang-cakap punya teori nie .. buleh pakai dak?..


    :)

    ReplyDelete
  72. eh tapi memang betul laa..kalau kene gigit dgn kura2, mmg susah nak lepaskan..adoii yaii sian GB.. sapu gel gamat, cepat sket baiknye..

    ReplyDelete
  73. aduh. sakitnye. kura2 pun mengigit ek. biasa kna gigit ngn kucing ja ngeee :D

    ReplyDelete
  74. Assalamualaikum,
    Dah pegi dapatkan nasihat dr tak ni?

    Pi je...kang ada efek lak, bukan bestpun kalau kena "demam kura-kura"

    ReplyDelete
  75. hi... dtg jenguk sini lagi....

    ReplyDelete
  76. inilah tragedi yg dari
    blog dr singa tu ye...

    sian dia..camne hari ni dah ok
    tak ...

    ada tak rasa nak makan sayur kangkong saje....?

    ReplyDelete
  77. kura-kura tu datang bulan la tuuuuu....yai!! hehe

    pengakuan sebenar...saya takut kepada semua jenis binatang.huhu....orang kata, beringat sebelum kena sengat....ngeh ngeh ngeh

    kena gigit kura-kura boleh menyebabkan seseorang tu bertukar menjadi ninja turtle...lalalalala

    ReplyDelete
  78. uikkss...beso mane yang dibelanya GB? uishh..cpt g check..hope xde ape yg berlaku.. =)

    ReplyDelete
  79. @JHaZKiTaRo

    hi. thx sebab sudi singgah sini. nnt GB pegi blog kamu~

    ReplyDelete
  80. @-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•-

    masa dah kene gigit tu dah hilang dah segala teori cakap2 ni. sakit sangat tauuu!!!!

    ReplyDelete
  81. @maya amir

    penah kene gigit jugak ek? seksa kan?

    GB sapu minyak gamat. nampak dah makin ok, tapi sakit lagi. heheh~

    ReplyDelete
  82. @Wanita Mutalib

    GB fobia dgn kucing sebab asyik terjumpa yg jenis menggigit!

    ReplyDelete
  83. @anyss

    salam anyss..

    dah pegi klenet drSinga. dia enjek.

    risau gak kalau tak enjek kang taktau apa bende pelik yg akan jadi. heheh~

    ReplyDelete
  84. @Ati Masrif

    pagi tadi saya makan daun herba mentah2, petik dari pokok. erk! simptom kah?

    ReplyDelete
  85. @amry

    hahaha!!! kite tunggu lagi 2 hari nak tgk ada tumbuh cengkerang ke tak. :p

    ReplyDelete
  86. @lalink7

    beso 2 tapak tgn. harini jenguk dalam kolam nampak mcm makin beso pulak. hehehe~

    ReplyDelete
  87. pergghh...
    sebijik mcm bentuk kura2 yg gigit kau bunga...

    kakaka...

    jatuh cinta dah ni

    ReplyDelete
  88. alolo..siannya..tajam jugak gigi kura-kura yer..sy x penah tgk mcm mana rupa gigi menatang tu..

    ReplyDelete
  89. aduh...

    takutnya....

    dah la GKSB ni penakut dgn binatang..

    kompom la pasni xberani pegang mana2 binatang lg wlpn kucing huhu

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D