Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Thursday, June 2, 2011

Harini, ada satu entri yang buat GB nangis...




Sentimental jiwang karat betul GB ni...

*

Mula-mula memang tak terniat nak buat entri baru. Tapi bila tercome across entri yang satu ni, tiba-tiba jiwa GB tersentuh dan terusik pastu tup-tup air mata pun keluar...tengs tu Ate sebab dah buat GB nangis pagi ni. :)

Nak cerita pun tak berapa reti. Sebab bagi GB benda ni mungkin patut GB simpan je kemas-kemas. Tapi nak cerita jugaklah.

Walau GB ni nampak macam gadis urban (tapi sekarang dah kerap pakai baju kurung dah..), hidup banyak kat office dan dalam otak asyik fikir kerja-kerja-kerja dan jalan-jalan-jalan, tapi GB juga seorang gadis yang conservative. Kalau kawan-kawan ada baca pasal GB punye 'about me', ha, macam tu la GB. Conservative, tapi bukan seorang yang tradisional. Complicated? Tak sangat kot kan?

GB jenis yang suka konsep bercinta lepas kawin. Macam yang dalam entri Ate tu. Sebelum kawin tu mesti la kene kenal, tapi tak semestinya kena keluar berdua. Spend masa bersama, bercuti bersama. No no, itu bukan GB. (Dan mungkin sebab tu GB solo sampai sekarang, sebab GB memang jenis pelik dan orang susah nak faham.). Bagi GB banyak cara untuk kenal selain dari berdua-duaan. Bila dah berdua pasti ada yang ketiga. Kang segala macam keterbabasan terjadi kang. Even pegang tangan pun bagi GB dah satu keterbabasan sebab it will lead to the next action.

Lagipun masa bercinta, perangai dan sifat sebenar takkan muncul sampailah bila dah kahwin nanti.

Bila dah kawin nanti, nak sentuh ke, nak peluk ke, nak apa ke, silakanlah. Tapi sebelum kawin, GB memang berat sikit kalau nak keluar berdua tu. Tapi GB mengaku pernah jugak keluar berdua dengan lelaki, tapi setakat kawan, dan kalau dengan kawan, istilah pegang-pegang tangan atau kemesraan yang melampau tu alhamdulillah tak terbuat...

Sekarang ni dah hampir setengah tahun GB tak keluar dengan lelaki bukan muhrim tanpa urusan.

Ada juga hikmahnya GB menangis semahu-mahunya masa birthday GB awal tahun ni~

*

Sebab tu GB cepat gabra bila ada orang ajak keluar berdua. Biasanya GB diam atau senyum sahaja. Pernah juga cuba, tapi GB tak selesa. Mungkin ada yang anggap GB kolot atau ada low self esteem (which is also true) tapi itulah sebenarnya GB.

GB selalu impikan akan mengucup tangan suami GB nanti untuk pertama kalinya masa hari nikah, dan bukan sebelum hari tu. Nak rasa debaran tu macam mana nanti. Nak rasa kemanisan tu macam mana. Complicated? Tak kan?

P/S: Manusia tak pernah lari dari berbuat kesilapan. Kesilapan sebenarnya menjadi pemangkin untuk manusia itu menjadi lebih baik dari sebelumnya. Lihat hikmah di sebalik itu dan kita akan sentiasa bersyukur dengan cintaNya.

79 comments:

  1. gb sentimental hari nie...:)

    ReplyDelete
  2. bercinta lepas kahwin, macam nora elena! hihii

    ReplyDelete
  3. hehehe...bagus lah GB, cepat²....cinta lepas kawin, better

    ReplyDelete
  4. gb,
    ko buat aku rasa nak nangis pulak..aku setuju dgn apa yg ko tulis tp aku tak boleh nak compare diri aku dgn ko but aku respect ko punye pendirian. at the same time aku rasa itulah yg sebaiknya utk semua wanita. aku pun bukanlah wanita yg urban cuma aku lebih terbuka dgn semua org tapi still ada batas yg aku jaga dalam huha huha semua. bila aku berdepan dgn orang asing yg tak tahu psl islam, aku kena explain semua dan biasalah perlawaan minum tu ada tp bila aku ckp yg aku muslim, dia respek. pd aku respek ialah benda paling penting dlm menjalinkan apa2 bentuk persahabatan. bila kita ada pendirian, org takkan mudah nak ubah kita. so campaklah kat mana pun insya allah jika kita berpegang pd yg 1, kita akan selamat :)

    ReplyDelete
  5. cakap tak semudah yg disangka kan gB.. kita sama sampan dalam hal ini.

    mungkin, kerana itu, alis "diputuskan" tanpa sebab munasabah. genap 3 bulan.

    ReplyDelete
  6. semoga GB bertemu dgn lelaki idaman yer :)Gb upload gmbo dr flickr ke?

    ReplyDelete
  7. ciwek tu mudah nangis..merembes kuar air mata ~

    ReplyDelete
  8. @CGG

    tuh la. angin ape ntah sekarang ni. heheh~

    ReplyDelete
  9. @Aku Ibu Muda

    hahaha. hari2 dok tgk status fesbuk 'nora elena nora elana' ni. best ke cite tu?

    ReplyDelete
  10. @fatt

    yep, aku setuju. respek adalah perkara yang paling penting. kalau kita jumpa org yg reti respek pendirian kita, teruskan je berkawan dgn dia.

    sebab aku penah jumpa org yg tak reti nak respek, n i let him go. senang cerita.

    ReplyDelete
  11. @||alis||

    alis, he doesnt deserve you. ok. you are way too good for him. :)

    ReplyDelete
  12. @Maya Mayana

    amin. mudah-mudahan. :)

    *GB upload gambo dari memory card gb ni Maya... :)

    ReplyDelete
  13. @alien

    haha. nak buat cemana. empangan mudah pecah. :D

    ReplyDelete
  14. GB, prinsip & pendirian GB tu dah betol lah tu.

    ReplyDelete
  15. it was so touching, frenz..

    sy doakan awak akan ketemu dengan jejaka yang bertuah tue ya...

    p/s: ciwek tue org yg mudah nangis tau huhuhuhuhh

    ReplyDelete
  16. bagus pendirian GB..mmg bila berdua mesti ada syaitan yg akan menggoda kita membuat dosa..Doa saya moga GB akan jumpa ur soulmate soon:)

    ReplyDelete
  17. GB..alhamdulillah..acik sokong GB punya pendirian..

    ReplyDelete
  18. hmmmmmmm....bercinta lepas kahwin ya....adakah GB akan menerima sahaja pinangan org(yg dipersetujui oleh mak ayah)?

    ReplyDelete
  19. Good GB...biarlah org kate kita ortodoks tp di mata allah kita lebih urban drpd dorg...

    ReplyDelete
  20. Suatu hari nanti nak juga jumpa GB ni macamana orangnya. [",]

    ReplyDelete
  21. @AI

    masing-masing punya cara dalam menjalani hidup, tak ada yang salah, asalkan jadi diri sendiri kan?

    ReplyDelete
  22. @sahromnasrudin

    tuh la. saya ni mmg cepat nangis. hati lembik beno. hahaha!

    *tengs atas doa tu. :)

    ReplyDelete
  23. @liza

    amin. sebenarnya GB jarang nak cakap pasal benda2 mcm ni, tapi rasanya kalau entri macam ni boleh buat og lebih kenal GB, sekali sekala tak salah kot kan?

    ReplyDelete
  24. @Acik Erna

    tengs acik. sebenarnya besar jugak ujian bila gb berpendirian macam ni. :)

    ReplyDelete
  25. amin...
    amin..
    kak mendoakan bakal ada insan yang akan menyinari hidup GB...

    GB kalau berniat yang baik2 pasti DIA tunaikan, tunggu dan usaha ya dik

    insyallah

    ReplyDelete
  26. @Daddy Ziyyad

    rasanya takkan ada org masuk meminang gb dgn tiba-tiba kot. itu amik risiko namanya. dan gb pun bukan la jenis 'berserah' sgt, so mungkin perkara tu takkan terjadi.

    as i said, banyak lagi cara nak kenal walaupun konsepnya adalah bercinta lepas kawin.

    ReplyDelete
  27. @Eyrique Ettiqazz

    GB nampak open (mmg la betul tapi dalam hal berkaitan dgn kerja dan PR la) tapi dalaman tak macam tu. itu yg buat org selalu salah sangka.

    heheh. rasa malu pulak. dah 2 entri spesies emo2 cenggini kan? ngeee~

    ReplyDelete
  28. @Citarasa Rinduan

    tengs k ayu. gb harap orang tu ada sebab nanti mesti mak bising cakap gb taknak kawin. hahaha!!!

    ReplyDelete
  29. saaaaaaaaaaaaaaaaaaangat setuju dgn GB..

    dan saaaaaaaaaaaaaaaaaaangat manis juga,,

    ramai kwn2 sy yng cinta lepas kahwin, so sweet kisah mreka!!! :)

    ReplyDelete
  30. bercinta slps berkahwin? mesti best kan..ter'bercinta' dulu sblm kawen,hehehe...so,x dpt nk merasa pengalaman tu.tp prangai mmg berbeza antara sblm dan slps cuma xde byk sgt perbezaan.so, xde mslh la dr segi pemahaman.stakat ni alhamdulillah sgalanya baik2 blaka. Hopefully utk slamanya AMIN!

    ReplyDelete
  31. nak kawen pon x lepas... x dapek ah cinta nyer gak

    ReplyDelete
  32. aku pun consider bercinta lepas kawin gak, sebab masa aku bercinta dlu pun, aku tak kenal sgt laki aku. hahaha.

    ReplyDelete
  33. kalau bercinta sebelom kawen dan selepas kawin...?

    sounds good...?

    ReplyDelete
  34. Moga GB tetap istiqamah dg pendirian GB. Proses pernikahan yg bersih lagi suci Insyallah lebih di berkahi. Allah Maha Mendengar, mintalah pada dia dalam apa juga urusan kita. Hatta kasut putus pun harus berdoa kepada DIA. Ate petik comment Puding Karamel di N3 Ate:

    "I tell the boys and girls: Allah has already written the names of your spouses for you. What you need to work on is your relationship with Allah swt. He will send him/her to you when you're ready. It is only a matter of time."

    SHEIKH MAMDOUH

    Yeah..It's only a matter of time.

    ReplyDelete
  35. perempuan yg baik jodoh nya juga dengan lelaki yg baik..semoga satu hari nanti akan datang lelaki yg baik utk melamar GB..insyaAllah

    ReplyDelete
  36. tetapkan pendidiran GB yg baik itu ya..sentimental juga GB neh rupanya..

    ReplyDelete
  37. bercinta selepas kawen...tak ramai org buat skrg, tapi bagus kalau dipraktikkan mcm dolu2 kan...

    unik tu...

    ReplyDelete
  38. saya dalam kategori bcinta lepas kawen.. hihi..

    ReplyDelete
  39. wahh...mesti best erk....bercinta lepas kahwin....nanti den nak suruh wife den carik lagik sorang laaa....kahwin dulu baru bercinta....itu pun kalau den tak kiok kena pakuk dgn parang laaa.....ahakz

    ReplyDelete
  40. Entry yg sangat bagus kot drpd penulis blog tu. Kan? Kita x dihalang utk berpacaran, tapi sabar la kan?

    ReplyDelete
  41. Tak complicated pun..mmg dituntut. Biar apa orang lain kata, maruah bukan untuk kita jaja. Allah akan datangkan jodoh yg terbaik buat GB. Percaya itu.

    ReplyDelete
  42. ai pun sama bercinta selepas kawen..haha

    nak jugak!!

    ReplyDelete
  43. @Azira Mohamad

    azira bertuah sebab dah ada family. alhamdulillah n insyaAllah segalanya mesti akan baik2 je utk awak. :)

    ReplyDelete
  44. @Aimi dan Pakcik Hashim

    bila niat baik, pasti akan dimudahkan. kawen je la kalau dah ada gf tu~

    ReplyDelete
  45. @- GC -

    aku rasa aku tau ko pon jenis mcm tu. :D

    ReplyDelete
  46. @gedek!

    istilah yg sama tapi pelaksaannya berbeza. nice!

    ReplyDelete
  47. u r on the right track.
    follow it and u'll find the reward and surely u will feel the goodness.
    Don't falter.
    A good guy will be tracking the same good path.

    ReplyDelete
  48. @Ann Huda (Ate)

    i always believe that when the time come, he will be standing right in front of me. hopeless romantic? heheh~

    i need to work more on my relationship with Allah.

    very nice saying. thx ate. :)

    ReplyDelete
  49. @@cu SaYaNg

    semua org nak laki yg baik2 kan acu? hihi~

    ReplyDelete
  50. @Rina AVAIL a.k.a Cik Betty

    hihi. luar ganas tapi dalam ada taman...heh heh heh~

    ReplyDelete
  51. @wahida

    roda berputar. trend ni akan kembali suatu hari nanti. caya? :D

    ReplyDelete
  52. @.:rizaL:.

    islam tu lengkap dan menyeluruh. mana mungkin nafsu dan keinginan manusia ditahan2. betul tak?

    ReplyDelete
  53. @IMANSHAH

    gaya dia punya 'nak' tu macam mintak cekelat je. hahaa~

    ReplyDelete
  54. seakan makin kenal dgn GB..
    GB gadis yg baik sbb akan dapat
    pemuda yg baik juga..akak doakan Insya Allah..

    ReplyDelete
  55. @ummi5

    akak, thank you for always being there for me. even without a blog, i feel like i almost know u. :D

    ReplyDelete
  56. @Tihara

    lama-lama GB pun tak jadi misteri lagi. hihi.

    thx for the du'a kak. :)

    ReplyDelete
  57. GB,
    Hai
    first time baca your blog terus tak nak jadi silent reader...
    hehe
    your entry = dgn what i've gone thru...
    tradisional, yea..I'm stick with baju kurung even turun site ..haha..sengal..
    right moment and right person will come for the right lady/girl...

    ReplyDelete
  58. @Anash

    hihi. thanks for not being a silent reader.

    gb penah gi site pakai baju kurung jugak. redah je. nasib baik dalam kete ada simpan crocs, kalau tak dgn heels tu la meredah site. haha~

    ReplyDelete
  59. Aslmkm.
    Hmmm, banyaknya komen di sini! Memang topic yang menyentuh perasaan ni! :)
    Alhamdulillah. Memang prinsip hidup yang baik sejajar tuntutan Islam. Aunty salute!

    ReplyDelete
  60. Alhamdullilah...masih ada lagi yg berfikiran begini..ni lah contoh keberkesanan nilai murni yg di terapkan makbapak..tahniah makbapak GB kerana pandai didik anak gadis.

    ReplyDelete
  61. KM nak doakan semoga GB bertemu dengan lelaki terbaik, tinggi iman dan ilmunya untuk terus memberi perlindungan dan didikan terbaik dalam hidup berumah tangga...

    ReplyDelete
  62. GB..saya suka tengok gambar ni..cantik...ada value..semua gambar GB santek2...

    ReplyDelete
  63. salam GB..
    ciwek tu manja..
    semoga gb menemui seorang lelaki yang soleh dan baik tuk menjadi suami GB..
    InsyaAllah..

    ReplyDelete
  64. @DDrfauziah

    thanks auntie. :)

    @hani@debumelukut

    gb terkedu...taktau nak kata apa. syukur kepada Allah kalau apa yg akak cakap tu betul :)

    @kuasai minda

    terima kasih KM. :)

    @d!llah

    thanks dear.. :)

    ReplyDelete
  65. @LadyBird

    segan la awak baca entri lama ni...hihi...

    maksudnye gb ni manja lah ek? maluuuu~~~

    ReplyDelete
  66. sepatutnya tajuk entri ni tajuknya: Gb dan impian perkahwinannya. Ku kucup tangan suamiku saat aku terima nikahnya..

    miahahhahahahahahahahahaha

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D