Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, June 3, 2011

Apa yang budak-budak muda kita buat sekitar bulan 8-9 tahun lepas?



Kenapa GB tanya? Jawapannya mudah. Dah tiga kes buang bayi dalam tempoh tiga hari. Dua mati: sorang  dalam sungai dan sorang kena campak dari tingkat 5. Macam sampah. Eh, memang pun, sebab harini jumpa lagi sorang disumbat dalam tempat  sampah, hidup.

Dah tiba semula musim anak luar nikah dilahirkan. Musim orang bercakap pasal jenayah buang bayi pun berulang.

*

Bulan 11 ni pun akan berulang lagi tu. Tengoklah nanti.

Cakap banyak pun tak guna. Kalau kita bijak sangat, masalah ni takkan berlaku. Nak cari jalan penyelesaian? Sekarang! Tak perlu tunggu nak bersidang di mana-mana.

P/S: It's never too late to educate.

32 comments:

  1. KOG:

    time tu puasa ke dah raya ek?

    ReplyDelete
  2. Pesta bagi muda mudi sekarang adalah sesuatu yang tidak pernah terfikirkan oleh manusia yang waras pada satu waktu dulu. Bila agama diabaikan, sama sekali ianya tidak akan mendatangkan kebaikan.

    ReplyDelete
  3. kakcik:

    saya nampak trend pergaulan bebas ni sejak zaman p ramlee lagi. tahun 70an pun dah makin dahsyat.

    (ni semua pendapat saya berdasarkan filem melayu lama la hihi. rasanya sesuatu tu takkan difilemkan kalau ia tak berlaku di zaman tu kan?)

    rasanya kite perlu lebih kurang beberapa dekad lagi untuk betulkan kembali situasi ni. tapi kene mula sekarang lah. :)

    June 3, 2011 9:03 AM

    ReplyDelete
  4. sangat2 sedih dengan belia era kini...

    janganlah antara saudara mara kita yang tejebak ke era maksiat...

    muda2 mmg kena kawal diri.. jgn terikut...
    ibubapa yang tebaik untuk menjadi sahabat kalian

    PS; selamat pagi GB

    ReplyDelete
  5. org kawin, nak dapat sorang anak pun susah, depa ni senang betui dapat..

    ReplyDelete
  6. Ayu:

    selamat pagi!

    org kita dah makin pincang! tapi tak pelik pun kalau kita tahu mana datangnya generasi macam ni.

    ReplyDelete
  7. GC:

    mmg senang sebab Allah nak susahkan mereka di kemudian hari~

    ReplyDelete
  8. entahlah GB, nak cerita pun memalukan.....rasanya, 9 bulan lepas....mmmm...31 ogos 2010....tersalah merdeka agaknya....xreti², mabuk dan membuat dosa.....kawinlah cepat, jadi ibu muda....better dari buang anak merata²

    ReplyDelete
  9. org dolu2 lagi daring...mgkn wk2 tu musim tengkujuh(hibernasi),nak panas bdn cara tu la....jln yg salah yg dorg amek..


    Ya Allah,lindungi EE,Gb N seluruh umat islam drpd malapetaka seperti ini..ttp hati kami utk berpaling drpd jln lurusMu...pejam mata kami utk melakukan maksiat...

    ReplyDelete
  10. 9 tahun lepas saya seorang yang kacak dan kurus~haih~~

    ReplyDelete
  11. Sebab tu kena kahwinlah cepat-cepat GB. [",]
    Tapi kan, daripada dorang buang anak tu, baik bagi kat saya, saya bela macam anak sendiri.

    ReplyDelete
  12. itu la kan...senang buat, senang buang...

    tapi jangan lupa...setiap perbuatan ada balasan nyer...

    ReplyDelete
  13. last year around bln 9-10.ada pesta ke time 2 eh?huhu.

    ReplyDelete
  14. Malam merdeka org kata ramai yg buat kerja. Ada org beritahu ada kondom banyak dijumpai kat parking bawah dataran

    ReplyDelete
  15. time sambutan kemerdekaan sesetengah menganggapnya bebas nak buat apa saja..kutlah? sy x pernah rs sambut merdeka kat tpt terbuka..

    baby yg kena campak luar tingkap tu dgrnya maknya gila meroyan..x tahulah?

    ReplyDelete
  16. sedih betul tgk kes macam nie...ada org kat luar sana bersusah payah bayar beribu-ribu untuk cuba dapatkan anak...

    ReplyDelete
  17. Siapa yg nak selesaikan masalah ni?? Masing2 mula menunjuk jari..
    Hmm..Setiap dari kita brtanggungjawab tapi apa yg telah kita lakukan setakat ini?? Tiada jawaban.

    ReplyDelete
  18. bulan ke tahun GB?macam konpius lak tajuk entry tu..;p

    ReplyDelete
  19. berhati-hati di jalan raya..

    sentiasa memohon kepadaNya agar dijauhi daripada musibah..

    ReplyDelete
  20. yg kawen, ada yg susah nk dpt anak
    yg kawen, sakit benor time bersalin....

    yg jalan x halal ni, sng betul pregnant
    senang betul bersalin, kdg tu tgk perut depa kecik je..

    aish, apa nk jd anak2 muda skrg..

    ReplyDelete
  21. nauzubillah...mintak dijauhkan perangai begini drp ahli keluarga kita...amin...

    eh, awak tak follow kita lagi? huhuhu...

    ReplyDelete
  22. GB..semoga keluarga kita dilindungi.

    ReplyDelete
  23. hurm alhamdulillah walau tidak kawen, aku masih bertahan dari godaan hawa nafsu

    ReplyDelete
  24. datang dari blog kakcik. selamat berkenalan.

    ReplyDelete
  25. aerial TV yang tinggi...
    awak di Johor kah?

    ReplyDelete
  26. kalau kita buang bayi (bai bengali ) yang besar gedabak tu pun satu jenayah

    ReplyDelete
  27. yang campak dr bangunan tu lg kesian.

    huhu

    ReplyDelete
  28. zaman skang mcm2 jadik..zaman akan dtg lagik takut..lindungilaa anak2 zaman skang & akan dtg nanti

    ReplyDelete
  29. kak GB,ada jugak budak2 skolah menengah (biasanya kelas2 tercorot) diorg tak tahu penyebab pregnant. biasanya budak2 form 1 - form 2. lagi parah sebab diorg tak tahu free sex boleh menyumbang masalah lain (hiv, STD etc)

    kwn cite, ex student dia pregnant n x tahu pun yg mana satu bapak anak yg dikandung, in fact x tahu free sex tu kesan dia apa T_T

    yg x tahu menahunya si ppuan lah,yg lelaki kompem lah tahu penyebab pregnant ni semua..


    ms zie pergi umah perlindungan wanita utk interview esaimen,punnnn ada yg x tahu intercourse boleh buat dia pregnant..bayangkan umur 18 dah dia waktu tu..hmmmm

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D