Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Saturday, June 18, 2011

Amik medic tapi jadi penyanyi? Boleh.....!

Ini set teater Terima Kasih Cinta. Nice kan?


Khas untuk adik-adik yang tengah sambung belajo...ye GB tau....entri ni lambat sangat publish nye...tapi layan je lah ek!

*

Mesti ada adik-adik yang terpaksa further study dalam course korang tak minat. Nasihat GB, teruskan je... Kene syukur yang korang dapat peluang untuk sambung belajar. Kene ingat ni...proses pembelajaran bukan sekadar tertakluk kepada 3-5 tahun kursus sahaja. Bukan hanya di Pusat Asasi atau di Matrikulasi, dan bukan sekadar di Main Campus sampai dapat scroll. Proses tu harus terus berlaku sampailah bila dah kerja nanti. Teruskan belajar dan jangan ego atau rasa diri dah pandai sangat semata-mata sebab kita dah dapat degree lepas struggle bertahun-tahun. Taknak fikir macam tu ok, sebab nanti ilmu akan lari dan terus biarkan kita hanyut, sampai last-last kita akan jadi orang yang bodoh sombong tanpa kita sedari.

Penting ni: takmo pandang rendah kat mereka yang tak dapat peluang untuk sambung belajar secara formal. Yang mungkin sebab keputusan SPM yang tidak berapa nak best, atau keadaan kewangan keluarga yang meruncing, atau mereka sudah tidak minat sambung belajar. Sebab mereka ni sebenarnya tetap belajar juga tapi secara informal lah dan menjadi 'street smart', dan kadang-kadang (selalunya) street smart person boleh menjadi lebih bijak dan matang dari kita yang belajar melalui lectures and notes. Jangan lupa bahawa pengalaman itu tetap guru terbaik.

*

Kalau ada antara adik-adik yang nak sangat-sangat jadi pilot tapi sekarang sedang amik kursus kejuruteraan (misalnya), jangan risau. Selagi kemahuan melebihi keraguan, insyaAllah pasti akan dilorongkan jalannya. GB bukan bercakap (errr...menaip) berdasarkan teori semata-mata. Tapi ada beberapa contoh yang GB boleh bagi untuk membuktikan bahawa kursus yang tercetak di atas surat tawaran bukanlah penentu mutlak masa depan kita.



Contoh 1:
GB punya crush dulu budak akitek. Kalau diikutkan GB tak tau kerjanya macam mana sebab kitorang tak pernah satu studio pun (bercakap pun literally tak pernah sebab dah memasing berlagak nak memfus) tapi dari cakap-cakap member, kejenye mantop. Dia study sampai part 2. (Kalau kat UIA, part 1 adalah Bachelor of Science in Arch, Study duration 3 tahun. Kalau sambung lagi 2 tahun, dapat Part 2 pulak, which is Bachelor of Architecture).

Tak silap dia penah practice kat architect firm sebelum tup tup kitorang dapat tau dia amik kursus jadik pilot kat APFT.

Dan sekarang kejenya asyik ke awan biru sajalah. Jadik pilot lor...



Contoh 2:
Senior GB. Budak akitek gak. Depa ni memang GB tau mantop-mantop punye spesis. Tapi one thing yang obvious jugak, depa ni sangat bestfriend dengan camera...

Dan sekarang nak tau depa jadi apa? Yes...photographer....tapi buka setakat suka-suka. They do it as a profession. Nak tengok hasil keje depa? Sila bukak Astro dan tengok video clip Imam Muda, video clip Fyna AF9 dan video clip Azri AF9, dan banyak lagi sebenarnya.

Kalau nak tengok lelebih boleh lawat Shutter Speak Studio milik senior-senior GB tu~



Contoh 3:
Member GB, orang Kuantan. Asalnya dia ni C&S engineer. Tapi masa tu dia dah buat part time wedding photography sampailah last-last dia resign dan terus setup company sendiri. Portfolionye boleh tahan. Dia pernah produce video clip raya dengan Media Prima last year, jadik official photographer untuk majlis pertunangan Ashraf Muslim, dan bisnesnya terus berkembang dan berkembang.

Yang penting rajin dan kuat usaha. Cer tengok pic-pic kat ThePhotographer ni.

*Tetiba dah jadi macam entry promo pulak. Bukan-bukan...depa tak tau pun GB dok post link-link bagai ni. Blog GB pun depa tak baca okeh~

*

Dan sebenarnya ada banyakkkk lagi contoh. Kalau nak cerita satu-satu nanti sampai esok tak abis menaip. GB ni bukannya apa...GB cuma nak kasi bukak mata adik-adik yang terlalu risau pasal masa depan diorang yang mungkin kebetulan tengah study dalam kursus yang diorang tak gemo atau kursus yang tak glemer. As long as you have vision, you can do anything and you can be anything, but within the guidelines given in the Holy Book al-Quran. Korang kan ke umat terbaik.... :D


Ali Imran, 3:110. Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia, 
menyuruh kepada yang makruf, dan mencegah dari yang mungkar, 
dan beriman kepada Allah. Sekiranya Ahli Kitab beriman, tentulah itu lebih baik bagi mereka; 
di antara mereka ada yang beriman, dan kebanyakan mereka adalah orang-orang yang fasik.

Jadi adik-adik, akak GB wish you all the best, good luck and be a good believer, ok! :D

P/S: Ada satu lagi contoh lupa nak cerita. Ada sorang tu kan, buat matric architecture, pastu kat main campus buat landscape architecture, masa short sem 3 dia keje kat Jusco Alpha Angle, after grad keje kat firm architect 4 tahun, pastu sambung kat firm landscape, and tetibe jadik blogger pulak. Tet!!!

98 comments:

  1. uiks,sama kes cam zie lah jugak kan..mintak ambik engineering tak dapat,mintak tesl dapat pulak..dah siap pulak dah blajar..hahaha...jadik cikgu le gamaknya..zie percaya,apa yg kita dapat skrg Allah dah susun elok2,ikut kemampuan kita..n zie harap next time zie dpt further dlm course yg zie minat,walaupun no longer in engineering field..hehehe

    ReplyDelete
  2. @kakcik

    tapi Jambu suka cakap 'Apa pun tak boleh!' kan? heheh!

    ReplyDelete
  3. @Zie

    cuba zie bayangkan ni:

    zie nak jadi engineer tapi tak dapat, then jadi cikgu. cuba bayangkan betapa ramai engineer yg cikgu zie boleh produce nanti. :D

    ReplyDelete
  4. dah banyak yang macam tu..cuma Imanshah je dari zaman belajar sampai skrg memang amik cikgu,,dan jadi cikgu..tapi mana tahu esok3 jadi Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia

    ReplyDelete
  5. @IMANSHAH

    amin....jom aminkan ramai-ramai doa ini:

    Ya Allah Ya Tuhan kami, mudahkanlah jalan sahabat kami Imanshah dalam memdidik anak bangsa, dan jika dengan menjadi ketua pengarah pelajaran malaysia boleh memberi kebaikan kepada anak bangsa dan agama kami, maka kau jadi mudahkanlah perjalanannya. Amin....

    ReplyDelete
  6. hoyeahhh..something to ponder...i will smile wider when i can see the engineerssss..ehehehe..

    ReplyDelete
  7. GB,
    dulu nak jadi peladang/pekebun..nak main dgn tanah
    mak tak bagi
    masuk teknik, ukur tanah
    masuk ITM, ukur bahan
    masuk keje, QS (maintain....)
    tapi yang nampak...nak jadi pekebun jua...tuh la kekadang lari kampung tebas semak hujung minggu...dan jengok homestay (kekampungan jua ko ghupenyer)
    dan jua blogger ...(teettt jugak la...)
    hehe...
    sijil belajar cuma academic matter...
    minat dan sungguhan...itu penting

    ReplyDelete
  8. @Zie

    haaa....bagus. good girl! bakal cikgu sapa la ni nanti ek? :D

    ReplyDelete
  9. @Anash

    haa setuju setuju!

    minat dalam diri tu mmg tak kan hilang. sampai waktu nanti pasti akan terpancar walau masa mula2 tu dihalang-halang. heheh!

    ReplyDelete
  10. adik-adik semua

    hari ni kak gb berleter panjang
    khas utk adik2 semua...heeee~

    ReplyDelete
  11. kak ati berangan nak anak
    kak ati ambik medik :)

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum GB,

    Satu motivasi yang baik untuk adik2 yang sedang belajar ni walaupun kursus yang ditawarkan tidak mengikut hajat di hati.

    Kita tak semestinya sebagaiman disebut dalam degree yang diberi.

    ReplyDelete
  13. gua dulu aliran sains, then terjun aliran agama, then masuk bidang multimedia... dalam tiga2 ni multimedia gak yg lekat ngan gua, jiwa seni kot pasal suka designing hahha...

    p/s: kecik2 dulu gua cita2 nak jadi drebar bas...

    ReplyDelete
  14. Abg ipar Ate sorang doktor tapi tak minat jadi doktor so dia jadi lecturer anatomy pasal tak minat peksa-peksa org.

    Akak sulung Ate, first degree dia amik cikgu fizik, pas tu amik master, sekarang suri rumah tangga & ngajar ngaji ;).

    Yang penting bahagiaaaa....

    ReplyDelete
  15. chef wan mula2 jadi akauntan,last2 jadi chef yg berjaya.

    EE ttp akan jadi EE.hua3

    ReplyDelete
  16. GB, siap nama kwn GB yg kt dlm CST production tuh? Rosli ke? kalau rosli sy kenal dgn dia tuh...hehehhe.. :)

    Cst prodction mmg best..slps wat video pengacara tv3 tuh trus meletoppp!!

    kerja apa2 pun..smuanya boleh berjaya sekirannya dilakukan dgn bersungguh2 dan usaha sebaik mungkin..

    ReplyDelete
  17. kdg2 anak2 ni lain yg ibu bapa harap lain yg jadinya..tp yg penting hati dia cenderung kt bidang yg dia suka.asal halal asal tk salah undang2 dan tk susahkan org sudah..dan doa dr ibubapa muga anak2 jadi "insan.."

    p/s yg p/s tu sape erk....:)

    ReplyDelete
  18. tak boleh, hihi saya amik statistik tapi tulis belog, boleh?

    ReplyDelete
  19. apa2 pun, kena ada minat dan usaha kan..

    ReplyDelete
  20. Ahaaa... budak yang last sekali tu, gua kenal sama dia! hehehe

    Entri ini best. Macam motivasi gitu. I like!

    Nanti nak pinjam ya...

    Syukur: Sekadar untuk Rekod Peribadi Ibu dan Anak...

    ReplyDelete
  21. GB... diam2 ya..
    kak ayu pun lari bidang..
    akauntan-pensyarah.. now tukang masak..
    hahahah...

    ReplyDelete
  22. GB..rasanya acik tau sape dia contoh yang last tu..he he..

    ReplyDelete
  23. ramai kawan2 gB jadi professional photographer..hehe..kwn sekerja sy, doktor tp sekrg br start business Arowana..dia kata nk quit doktor kalo business jd..

    ReplyDelete
  24. Ramai yang belajar nak cari segulung ijazah jer sekarang ni. Belajar kat tempat tu sebab ibubapa paksa bukan kemahuan sendiri. kadang-kadang lagi, minat tiba-tiba berubah.

    ReplyDelete
  25. Perasan satu benda tak dalam kesemua contoh yang GB bagi tu..termasuklah contoh contoh lain dalam komen di sini?

    Ya...akhirnya, semua mengamalkan suruhan agama/Nabi....9/10 dari punc rezeki ialah dari perniagaan...


    Saya teringin nak memiliki restaurant satu hari nanti :)

    ReplyDelete
  26. perkongsian yang menarik gB..akak sukaa..

    ReplyDelete
  27. fuhhh...
    panjangnya entri...

    tapi saya habis baca...

    ReplyDelete
  28. akak suka entry ni. sungguh bersemnagt. macam esok nak berenti kerja terus.. heheheh.... sekarang parents kena lebih open mind. contoh kalau anak dr kecik nampak minat dlm satu2 bidang kita kena galakkan dia. kalau nak jadi tukang masak, tak bererti dia tak payah gi sekolah. kena bagitau dia kena belajar juga...nati boleh jadi chef..gitu contohnya

    ReplyDelete
  29. Biasa tu...

    Sudirman : Law > entertainer

    Mahathir : Medic > politic

    Uncle gedek : Prime minister > blogger...

    lalala...

    ReplyDelete
  30. Betul2. jgn nak megah kat org yg xdpt any offer but my case was diffrent. Ada kwn yg xpuas hati rizal dpt UPM cuz i wasnt even the best studnt in class. tp alhamdulillah dpt gak. My friend ada yg cita2 besar gila n diorg ni bdk2 top 3 la dlm kls. masuk matrik then tak dpt nak cope, pointer lebih kureng je...then keluar buat diploma..pastu xpuas hati i got the chance to do degree..GERAM sbb ape tau? diorg perli "Aku tak pandai mcm rizal, buat degree.." Eeeee i did not say a word!

    ReplyDelete
  31. gedek lu punya komen mmg tak hengat....hehehe

    ReplyDelete
  32. adik adik, gagal sekali tak semestinya gagal selamanya dan berjaya sekali tak semestinya berjaya selamanya :-)

    ReplyDelete
  33. untung dia tak jadi doc..kalautak habis habis

    ReplyDelete
  34. Sekolah belajar Biologi --> Matric amik Archi. --> Degree Landscape ---> Sekarang Acct. Exec ---> Tet !!! itu maknanya serba boleh tu!! Lalallalaa....

    ReplyDelete
  35. sebenarnya mrk yang tak blajar tinggi tue la lagi cerdik pd saya..mrk ada segala-gala yang kita tiada yakni belajar untuk menerima kekkurangan diri..mereka tidak ego, tidak memandang rendah keupayaan org lain

    ReplyDelete
  36. yg p/s tu GB kan?? ~hee

    sy dulu amik course sains com..lastly jd surirumah yg berniaga online..^^

    ReplyDelete
  37. stats 70% keje x ikut background study diaorang. but i'm still in my field..

    ReplyDelete
  38. yang lasttuh mcm tau je sape..hahaha...

    betul tu...tak semestinya apa yang kita belajar tu yang kita akan kerja..

    skang nik terasa nak kerja bahagian admin..bleh?..teeeeeettttttt

    ReplyDelete
  39. 3rd one i dah agak yol..haha & shutter speak tu zaman fotopages i know..hehe

    ReplyDelete
  40. sgt betul! x semestinya apa yg kita belajar kt u tu, kita akn kerja dlm bidang tu... :)

    ReplyDelete
  41. yg lasat tu mcm GB jer..

    betul tak? betul tak?
    kalau betul nanti kasi hadiah ekk...huhuhu

    ReplyDelete
  42. Pernah rapat dengan seorang pilot, tapi dad tak setuju...so ikut lah cakap orang tua...

    ReplyDelete
  43. sama la MDT pun..dulu ada hati nak jadik sekretari konon..

    at last skrg bergelumang dgn drawing.. :)

    ReplyDelete
  44. Sebenarnya aku dulu belajar IT jer..

    tup tup tup...............

    aku sekarang dah jadi Perdana Menteri Malaysia ke 8 !

    power tak aku power tak?

    ReplyDelete
  45. saya pun ...amik engineering jadi banker..pelik²

    ReplyDelete
  46. @Ati Masrif

    sebenarnya kak GB ni bukanlah seorang pembebel. ekekekek!!!

    ReplyDelete
  47. @Ati Masrif

    boleh kak....bulatkan vision tu sedari anak2 masih kecil... :D

    ReplyDelete
  48. @Kunang-Kunang

    exactly auntie,

    rasanya ramai kot kat luar sana yang belajar lain, keje lain.

    ReplyDelete
  49. @JARI YANG TERBARAI

    mesti ko terpengaruh dgn driver bas mini zaman dedulu kan??

    ReplyDelete
  50. @Ann Huda (Ate)

    yeshh..penting kita rasa fulfilled dgn hidup kita. :D

    ReplyDelete
  51. @Eyrique Ettiqazz

    ye la. mana boleh tetibe EE jadik GB pulak, ye dak? heheh!

    ReplyDelete
  52. @Azira Mohamad

    bukan CST...rasanya dalam CST saya tak kenal sesapa kot. hihi~

    *saya minat medic tau. teringin nak bukak farmasi macam zira n husband. heheh~

    ReplyDelete
  53. @nyanyisunyi

    jadi apa pun takpe asalkan boleh jadi umat yang hebat kan kak?

    p/s tu saya lerrr...hihihi~

    ReplyDelete
  54. @Khairul Hakimin B. Muhammad

    nape tak boleh nye...ada kaitan kot blog dgn stats? ada ke? hahaha!!

    ReplyDelete
  55. @norh

    benar dong....benar sekali..hihi~

    ReplyDelete
  56. @Citarasa Rinduan

    lagi banyak ilmu lagi kaya hidup kita. kan kan?

    ReplyDelete
  57. @Acik Erna

    syhhh...diam-diam je kak ye...ngeee~

    ReplyDelete
  58. @aYa

    bisnes jugak yang lebih menjamin masa depan kan?

    ReplyDelete
  59. @Sabahan Bloggers Club

    itu pun satu perkara yg kene di observe jugak tu~

    ReplyDelete
  60. @Daddy Ziyyad

    saya pun teringin nak bukak cafe dgn mak. dan cite2 sendiri nak bukak farmasi. harap2 tak terlalu tua untuk semua tu. hihi~

    ReplyDelete
  61. @anitaare

    ngeee...tengs kak kerana sudi baca. :D

    ReplyDelete
  62. @ayin

    betul. zaman sekarang ni bukan zaman 'kalau nak jadi tukang masak tak payah belajar tinggi2 lagi' dah kan?

    ReplyDelete
  63. @gedek!

    PM at home. betul la tuuuu....hahhaa!!!

    ReplyDelete
  64. @.:rizaL:.

    itu dah penyakit lain dah tu. kene lecture dalam entri lain pulak tu. hahhaa!!!!

    ReplyDelete
  65. @sahromnasrudin

    betul. sifat rendah hati. susah nak jumpa kat manusia zaman sekarang ni.

    ReplyDelete
  66. @a.z.r.i.n.a.03.07

    tangan dan kaki pun bertuah jugak kak. :D

    ReplyDelete
  67. @Husna

    haha. me too. but it is not possible if one day i make a 270 degree of career change. :D

    ReplyDelete
  68. @Queen

    bolehhh...sekarang ni pun kebanyakan arch pun dah jadik multitasker kan?

    ReplyDelete
  69. @en_me

    a'ah. jadi blogger senang. boleh cuti bila2 masa. :D

    ReplyDelete
  70. @maya amir

    haha. dah takde contoh lain. balik2 muka yol jugak yang naik. hahaha!

    ReplyDelete
  71. @Malaysia Travel Blog

    hmm...my mum has no objection. tapi bapak sedikit keberatan. :D

    ReplyDelete
  72. @makdara TERdiva

    tukang buat dwg pun sekarang ni kene jugak buat keje secretary kan?

    ReplyDelete
  73. @NomborSebelas

    power gila ko punye impian. aku aminkan aje. heheh~

    ReplyDelete
  74. @azam

    mula2 pelik. tapi last2 tak pelik dah. heheh~

    ReplyDelete
  75. sy pun teringin nk jd ph0t0grapher tp xda kamera..erm..gb tua setahun dr sy!

    ReplyDelete
  76. cikLynda:

    takpe, nanti beli lah ye. :)

    ReplyDelete
  77. akhirnya jat tahu,GB ni architect rupenya.hihi hebat2.hihi

    ReplyDelete
  78. @zati embong


    tukang kebun dear..tukang kebun. huhu~

    ReplyDelete
  79. usaha tangga kejayaan
    i got it
    yeh

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D