Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Saturday, May 7, 2011

Let's get healthy, seriously!



GB tak pernah buat medical check-up. Betul!

OK la, pernah. Yang basic-basic aje. X-Ray, cek tinggi, berat, pastu doc geletek-geletek kat perut. (Dan sampai sekarang GB tak paham kenapa kena ada adegan geletek-geletek kat perut tu?). Tapi itu lama dah. 12 tahun dulu. Tu pun sebab requirement nak masuk Uni. Kalau tak masuk uni rasanya sampai ke sudah la GB takkan jumpa dokter dan sesaja nak buat check-up.

Semalam secara tiba-tiba GB pegi kat satu tempat rahsia ni untuk cek kandungan gula dalam darah dan blood pressure. Keputusannya? Gula agak tinggi walau GB tak minat makanan manis, avoided carbonated drinks since bertahun dulu dan jarang taruk gula dalam air minum. Blood pressure pulak pada tahap yang membimbangkan. Oh my...takmo makan ubat plis! Terus berazam untuk makan secara sihat dan buat apa sahaja asalkan badan sihat walaafiat.

Tu belum cek kolesterol lagi. Belum buat scanning lagi untuk cek tumor dan x-ray untuk tengok kot-kot ada batu karang ke atau batu hempedu ke (just in case). Ok lah, sekarang GB risau dah. Terus pandang karbohidrat dan gula sebagai pemangsa. Nak pandang buah dan sayur je. Ikan. Lean meat. Tetiba rajin bukak website 'Bagaimana makan secara sihat'. Biasanya dapat tips dari website mat saleh. Lepas tu berazam sungguh-sungguh.

Azam bertahan untuk sehari je biasanya.

*

Antara cabaran makan secara sihat adalah environment sekeliling kita, persepsi masyarakat, masa dan yang paling besar, diri sendiri lor...insyaAllah dalam next entry atau next next next entry GB akan cerita apasal susah sangat nak makan secara sihat ni...

Sebenarnya, kene disiplin. For me, I might take some time, but it is never impossible to be done. Oh mental, sila kuat!

P/S: Spend, or i'd rather say, Splurge, to prevent. Or splurge to cure. Which one will you choose?

29 comments:

  1. erk..!! risau lak...sama lah..last cek..masa nk masuk U...

    kalau sy pergi cek skrg ni..tah apa result tah....huhuu...

    ReplyDelete
  2. tiga hari lepas dok makan lauk pasamalam (maklumla kena tinggai sorang2 malas masak). tapi akhirnya masak jugak sebab rasa mcm kurang sihat. Makan secara sihat....

    ReplyDelete
  3. tetiba rasa nka cek pulak kesihatan..hehe

    baru g cek tulang ja..alhamdulillah la...masih ok lagi...

    ReplyDelete
  4. o yeke GB..

    GB kene minum air suam banyak2..lebih 3 liter sehari..
    sampai urin jadik jernih..heheh

    krgkan nasik..sebab nasik bleh tukau jadi gula kan..

    moga GB sihat selalu..

    syg GB...ccc blum cek lg..tp aritu 2bln lepas kolestrol tinggi..tu yg kene control mkn..dan krgkan minum air manis..
    esok ccc ada buat entri pasal diet atkins..nanti GB tgk ek..

    ReplyDelete
  5. Aslmkm.
    Biasa ler manusia!

    Kan ada peribahasa: Bila terantuk baru tengadah,
    Manusia susah diatur, sukar dijaga,
    Bila terpaksa or terkena musibah,
    Baru ler gelabah mencari punca & penawarnya.

    :) Terbawa-bawa angin dari blog Cikgu Humairi.

    ReplyDelete
  6. gula dalam darah tinggi,,bahaya tuh. kena jaga-jaga dah,

    Latest Entri :
    Keluarga Minta Derma Simpati

    ReplyDelete
  7. selalu juga makan2 yang tak sihat ni..

    ceritalah... tak sabar nak baca.. hehehe...

    ReplyDelete
  8. uncle tengok muka GB uncle dah tau kandungan gula GB lebih.... Serious!

    Macam mana uncle tahu?

    Sebab mua GB maaaaniiiiis selalu...!

    ReplyDelete
  9. gB,

    cegah sebelum parah,rawat sebelum punah..amboi dasyatnya..

    perubahan cara hidup penting dik..akak pun nk amalkan gaya hidup sihat ni..ye lah skrg ni mcm2 penyakit ada ek..

    ReplyDelete
  10. saya pun takut nak check darah..hu hu

    ReplyDelete
  11. errr.. make healthy as you first pirority. it is so important to stay healthy. all the best. wishing best of luck. ;)

    ReplyDelete
  12. Ooooooo..jumpa doktor adalah sesuatu yang boleh menyebabkan akak pitam sebelum waktu. ..hhuhu...

    Sebab azam yg berkobar hanya seharilah akak jadi bertambah sihat niii...:))

    ReplyDelete
  13. saya sendiri pun takut nak check cholesterol level.. wahahahha

    ReplyDelete
  14. Sekurang-kurangnya GB berani juga terima result. Dan result itu seperti “mencabar” diri untuk berusaha gigih mencapai kesihatan lebih baik.

    Bagus tu. Teruskan usaha. Kalu bukan kita sendiri yang jaga kesihatan dan sayangi diri kita sendiri, siapa lagi?

    ReplyDelete
  15. belum pernah ada doc pompuan yg geletek2 perut aku...

    sedihnyaaaaa.....

    ReplyDelete
  16. GB,jat pernah g check blood pressure.tp doc ckp still ok lagi.huhu.risau jgak sbb ayah jat ada darah tinggi.

    ReplyDelete
  17. dulu cholestrol sy pd thp yg membimbangkan...tu yg pulun berdiet n joging..,memang hampir putus asa tp bila ada hasil walaupon ciput lg bersemangat nk buat...
    *hepi sket bila ada org kata da nmpak kurus..ekeke..

    ReplyDelete
  18. ok le kene geletek perut..
    gua kene.. kene.. erk..
    doktor tu suruh batuk je..


    sekian..


    keh3x..



    .

    ReplyDelete
  19. memula gua terkejut jap tadi.. sbb time gua bace terhenti kat part kandungan..


    lepas gua sambung baca balik baru gua tahu ... oooo gula dalam darah..


    hahaha..

    ReplyDelete
  20. kalau datang sini.. bukan setakat geletek-geletek !!
    heheheheeeee..

    bila nak repeat test?
    meh sini!!

    ReplyDelete
  21. Akak dh lama tringn nk wat cek up.tp takutt

    ReplyDelete
  22. mcm dah give up nak kurus sbb hari2 tengok cermin pun mcm tu jugak! grrr

    ke cermin tu yg rosak??? :P

    ReplyDelete
  23. kekalkan keazaman mu dear sis...
    mari2 kita sama2 menurunkan berat dan kekalkan kesihatan :) kalo rasa nk jog kt tempat yg x bape nk ramai org datang la my place.. kita pi sauna skali... :)

    ReplyDelete
  24. Slalu gak wat medical checkup...mmg baik utk kita...hehe

    ReplyDelete
  25. famili akak ada kencing manis x?

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D