Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, May 24, 2011

Orang yang sakit ni kalau disayang-sayang memang cepat baiknye...

Nelayan pulang petang di Pasir Penambang, Tanjung Karang, Selangor       


GB ni jenis yang senang terpeleot kalau tengah berjalan. Banyak kali jugak la jadi...asal berjalan je, kalau tak terpelecok, tak tersadung, tak terjatuh, memang tak sah lah. Mak GB pun penah bagitau yang masa GB ni masa kecik-kecik memang jenis 'berjalan tak terus'. Maksudnya lebih kurang macam ni laaa: Jalan-jalan-jatuh. Jalan-jalan-jatuh. Ingatkan masa kecik je macam tu, rupanya sampai ke besar pun cemtu jugak...GB...GB...

*

Hari Ahad lepas GB terpelecok lagi masa jalan kat Pasir Penambang. Kali ni kaki kiri yang kena, terseliuh teruk jugak. Sakit yang amat! Tapi tahan aje la, jalan jugak walaupun kaki dah cengkoi-cengkoi. Dan tetap drive walau sakit-sakit cemtu. Nasib baik kete auto. Sampai je rumah terus GB sapu segala minyak panas yang ada. Pastu makan panadol sebab nak tahan sakit. Nak menambahkan kesyahduan, mak dan ayah GB pakat-pakat urut kaki GB ni sambil baca-baca, terus terasa macam duk dalam wad sebab mak siap bawak makanan ke katil. Ngeeee.....tengkiu mak. Tengkiu ayah. :D

Walaupun sakit, GB tak manjakan sangat kaki tu. Walau malamnya kaki memang tengah sakit bengkak, tapi GB tak rehat pun. Berjalan-jalan jugak, konon nak train kaki lah. Pagi Isnin tu GB risau jugak takut jadi macam dulu (baca perenggan bawah). Tapi nasib baik tak. Kaki dah bertambah baik, malah kurang sakit dari semalam. Siap boleh pegi opis! Time kat opis ayah pulak dok folo up pasal kaki GB. Tetibe GB rasa terharu nak nangis...sob sob!


*


Kali terakhir GB terseliuh masa form 5 dulu. Kaki slipped masa tengah turun tangga dari lab bio. Masa kene tu tak rasa sangat sakitnya. Cool ajelah konon...tak sapu minyak. Sekali besok bangun pagi ha hambik, tak terjejak kaki atas lantai sebab dah bengkak. Sampai lebam bengkak tu nak dekat seminggu jugak. Last-last kene urut. Padan muka. Sapa suruh delay-delay berubat?

*

Lupa nak kabo. GB kat Pasir Penambang sebab bawak mak dan ayah gi cari ikan fresh kat Kuala Selangor. Sebenarnya sebelum ni tak penah jumpa pun tempat yang orang dok uar-uarkan tu. Asyik-asyik jumpa pasar basah Pasir Penambang tu je. Setakat jalan jauh-jauh pastu beli ikan kat pasar, baik pegi beli kat pasar tani Shah Alam je, ye dak?

Dengan berbekalkan map yang kReen bagi, akhirnya kitorang jumpa jeti tu. Apa lagi...memborongla sesuka hati dan dapat la kitorang makan ikan fresh malam tu! Ikan baru naik dari laut. Keras-keras lagi. Mata bersinar-sinar! Tapi setakat ikan je la yang dapat, sebab udang ketam orang lain dah grab dulu. Takpe, next time GB pastikan udang ketam tu jadik milik GB!! (Pastu komplen gatal-gatal resdung. Heheheh~)

P/S: Kire berbaloilah terseliuh pun sebab last-last jumpa jugak jeti idaman hati :D

42 comments:

  1. Amaboiiii ... ikan fresh tu keras cemana la agaknya ya??? hehehe....

    ReplyDelete
  2. Kata orang, luka di dalam yang tidak nampak, memang wajar diurut dan dibelai dgn kasih sayang.

    Moga cepat baik ya dear...

    Bila sakit pening, baru terserlah kasih sayang anak beranak, kan?

    ReplyDelete
  3. pg2 org dah menghupdate blog...oh pasir penambang ni mcm kuala sepetang,perak la....port hasil laut segar...dtg r kuala sepetang try mee udang banjir mak teh...selak2 udang,x nak mee...hihi

    ReplyDelete
  4. sy pun jenis gopoh juga sis.. slalu kena bising ngan mak abah..
    semoga GB dear lekas sembuh :)

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum GB,

    Kesian terpelecok, pakai kasut tumit tinggi ker.

    Mudah2an cepat semboh. Mak ayah memang risau kalau anak sakit, kalau boleh tak mahu bagi sakit sikit pun.

    ReplyDelete
  6. sakit paling cepat baik kalau mak layan picit²/urut²kan... gosok² kosong pun dah cukup

    ReplyDelete
  7. 'CEMERKAP'

    (rujuk Cik Ina DDC)

    ReplyDelete
  8. Selalu dibelai dan terasa disayangi mcm satu 'soul therapy' sbnrnya..sbb tu boleh cepat sembuh kot hehehhe...

    ReplyDelete
  9. gb

    bila dah jadi mak ni..akak sbg mama kalo anak sakit..mmg risau..kita yg akan sungguh2 usaha spy anak2 cepat sihat..sggp buat apa shj..sbb itu kasih -syg ibu bapa ni kasih syg smp ke syurga..i/allah!!

    ReplyDelete
  10. cepat sembuh gB... bertuah punya mak ayah yang manjakan gB...

    gB..

    ikan fresh bukan lembut eh isi dia :)

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. layanan dan kasih sayang sudah menyembukan at least 30% sakit...

    jangan selalu terpelecok/terpeleot...nanti takut koyak tendon tu..

    ReplyDelete
  13. jgn pakai kasut tinggi. pakai kasut jepun, nescaya tak terpeleot. hehehe

    ReplyDelete
  14. gb nk tanyerrrrr...

    gb pakai kamera apa...


    edit pakai apaaaaa...


    sentiasa cantik gambarnyerrr :)

    ReplyDelete
  15. Oh mak-ayah GB pandi mengurut ye. Itulah kasih sayang mak-ayah tak ada tanding GB. Untunglah awak dapat makan ikan fresh, dapat kasih yg fresh juga....

    ReplyDelete
  16. baik-baik jalan lenkali eh..sedapnya makan ikan freshhh

    ReplyDelete
  17. i sprained my ankle when i was 9..sakitnya masih di ingat-ingat..padahal dah lama..sakit tuuuuuu..sakit yg sangat2..:(

    get well soon akak..nnt jalan pakai pembaris ya,nnt xla mak akak kata camtu lagi..hihi..


    *larriiiiiiii.....

    ReplyDelete
  18. err

    x penah lg kaki terpeleot.

    rasa mcm sakit je. huhu

    ReplyDelete
  19. err

    x penah lg kaki terpeleot.

    rasa mcm sakit je. huhu

    ReplyDelete
  20. 1. Ada masalah 'balancing' ke? Cuba buat latihan merangkak. Ini petua Dr Norlaili (NURY) utk ank2 yg ada masalah keseimbangan. Tak tahulah kerap terpelecok bg org dewasa tu relevan ke tak petua di ats. Hehehe.

    2. Drama Korea kan (isshh, nk citer gak drama korea)..kalo ada watak yg sakit perut mesti ada adengan gosok2 perut sambil nyanyi.."tangan ibu ubat penyembuh..lalala." Teori nya sentuhan itu ada effect hilangkan rasa sakit. Apalagi dari org yg kita sayangi.

    3. Untung GB ada mak ayah yg amik berat (ada somi pun belum tentu cam tu). Syukuri apa yg ada.

    4. Ikan fresh sedap kukus jer pakai bawang putih dan sos tiram.

    5. Moga cepat sembuh GB!

    ReplyDelete
  21. GB..moga cepat sembuh. Akak pun sama...sangat selalu jatuh. Bezanya tak ada saper yg belai. Bersyukurlah dan hargai mereka. Selalunya akak sendiri belai...itupun org komplin kata akak manja sgt. Syahdu kan. Nak baik..kena drive sendiri...cari org yg boleh urut...dan pergi klinik sendiri utk ambik ubat. Owhh..itu namanya berdikari (cover line..sob,sob).

    ReplyDelete
  22. jat pulak rasa ngilu dgr jatuh2 ni.huhu

    GB,jaga diri tau,perempuan jatuh selalu bhaya tau.

    ReplyDelete
  23. selalu gak kaki terpeleot pakai kasut tumit..

    malu den..

    ReplyDelete
  24. baru tau jugak ni pasal tempat ni.boleh la pi cari kalau ada tetamu datang rumah. boleh masak best2.

    ReplyDelete
  25. Assalam GB..sedapnya dapat ikan fresh.
    GB sakit lagi ke kaaki tu..kalau sakit..ambil daun tembaga suasa..layur kat api dan balutkan kat kaki yang sakit tu..

    ReplyDelete
  26. ikan fersh sedap dimkn, kalo balik kg suka cari ikan segar kat kuala kemasin.

    Dulu tika dok kat sabah, selalu gi pancing udang galah. adakala dpt udg hampir sebaldi saiz sederhana ( kawasan dkt sungai kinbatangan mmg byk udg galah). Tapi sayang saya tak boleh mkn udang sbb allergic jadi bagi jer kt kawan2

    ReplyDelete
  27. sebagai org bujang... aku dah biasa mkn ikan sardin... huhuhu

    ReplyDelete
  28. sama mcm kak ayu.
    time sakit...
    ibu dan abah sure akan telefon..
    sure kak ayu cepat sembuh..

    heheheh.. bukan anak manja.. tapi sentiasa nak mereka ambil perhatian kat kita .. hahahha

    ReplyDelete
  29. cek chun pun suka kalau dapat ikan keras cekang macam ni. buat asam pedas or rebus macam tu jer. pastu meratah sampai tak henggat. selalu layan ikan kembong je

    ReplyDelete
  30. turun kuala selangor tak sound gua..kalautak buleh kita jalan jalan sambil pimpin tangan kat bukit malawati tu..

    ReplyDelete
  31. very nice shot.. chantekk ;-)

    ReplyDelete
  32. Berhati-hati Berjalan-jalan..

    Allah memberikan cabaran demi cabaran.. Sebelum memberikan kita pelangi yang indah..

    Entri Terkini Di Blog Saya:
    Bagaimana Untuk Mengundi Blog Pilihan Anda??
    Tips Blogging: Semak kelajuan “Loading Page” Blog Anda

    ReplyDelete
  33. bestlah gb
    nanti bagi kak ati pula map tu
    nak gak try kesana
    macam best jek

    tapi berapa jam agaknya dari
    rumah gb ke situ ...?

    ReplyDelete
  34. wah dari cerita mmg selalu terpeleot eh...lain kali hati2 k..huhu

    ReplyDelete
  35. wa.. GB suke jatuh ek..? ish.. ish..

    hati2 GB.. :) lagi satu..jgn delay berubat dh..

    sy pernah jd sekali.. hehehe.. seminggu tak leh jalan..

    tapi lepas tu dh ok.. :)

    ReplyDelete
  36. semoga cepat sembuh dan lain kali lebih hati hati tau!

    ReplyDelete
  37. Biasanya kalau orang yg mudah jatuh atau tersadung ni, tapak kaki di rata.. dia takde lekuk sebelah dalam kaki.. Orang yg berkaki macam ni agak mudah jatuh.. macam adik saya..


    Jom kenal Sistem Suria kita

    ReplyDelete
  38. perghhh..GB turun tanjong karang..kawasan menteri tue..next week saya gi tanjong karang...tak tahu leh terserempak dengan menteri tue atau tak? hehehehehehe

    ReplyDelete
  39. GB,

    udang & ketam segar memang selalu habis kat situ.


    Pergi Pasar Pasir Penambang. Jumpa nyonya speckie- kurus. Dia jual ketam bunga hidup. Sekilo RM24-28. Belangkas pun ada.

    Puas hati !

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D