Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, April 15, 2011

Tempat jatuh lagikan dikenang: Kem Batu 10, Kuantan, Pahang

Ni bunda masa kenduri adik bulan lepas. Pemalu macam GB jugak. :D


GB terimbau kenangan lama. Masa zaman sekolah rendah dulu. Zaman kecik tapi badan besau. Zaman golek-golekkan. Zaman terbang bebas. Indahnya...

*

Dulu, GB punye sekolah duduk dalam kem tentera. Hari-hari telinga disumbatkan dengan bunyi fighting jet yang boleh bikin pekak telinga. Hari-hari boleh nampak abang-abang (masa zaman GB pangkat diorang tu 'pakcik' lagi) ashkar berlatih kawat hari-hari sambil nyanyi lagu kawat. Asyik...! Oh, kem tempat tinggal GB dulu combine TUDM dan Tentera Darat, tu pasal ala-ala majmuk sikit dalam tu. Heheh~


Itu hari biasa. Kalau hari luar biasa, ada bunyi macam tembak-menembak. Bunyi bom-bom. Time tu biasanya ashkar-ashkar tengah buat latihan perang la. Kalau siang ok lagi, tapi bila malam lagi rasa best. Macam tengah perang je, padahal sound effect je lebih. Ayah GB pun tak balik umah malam-malam sebab time tu latihan perang...kena buat macam bebetul punya. Tinggal la GB dan adik-adik dengan mak je kat umah... Walau ayah dok kat hangar ja tapi mungkin jugak tetibe ada jet rosak ke apa ke kan so kena la get ready. (Bayangkan jet buat maintenance macam pit stop F1 tu...fuyooo..ok jangan bayangkan.~)


Kem GB dulu ada macam-macam facilities. Rumah, sekolah, sekolah agama, tadika, kedai, masjid, pasar, padang golf suma ada. (Eh, boleh GB cerita cenggini ek? Sebab biasanya kem-kem cenggini sangat private and confidential. Abis la GB kalau tak boleh cerita. Tapi ini consider generally je la, tak detail mana pun...). Kat situ la GB tinggal dan membesar  sampai umur 11 tahun. Lepas tu pindah keluar dari kem sebab ayah naik pangkat dan quarters dalam kem tu takde kekosongan, jadi keluar lor...

Dulu GB tak tadika. Sebab malas. (Boleh? Huu~). Tapi mak buat home-school untuk GB kat umah. Ekslusif ni. Heheh~ Dan hasilnya umur 4 tahun GB dah boleh membaca. Mak la yang cakap. Umur 5 tahun dah boleh bagitau mak tajuk besar kat surat kabo yang tergantung kat kedai. Hahaha!!!


Tapi masuk umur 6 tahun, mak anto GB dok kampung. Sebabnya masa tu mak tgh pregnant adik yang ke4 dan ke5. Yaaa...mak ngandung kembar uols.. GB kena balik kampung sebab nakal sangat kot. Tak larat mak nak jaga. Heheh~


GB dok 6 bulan kat kampung, nakal-nakal kat sana, main tanah dengan budak-budak kampung, main sungai, main bendang , lari-lari dengan seluar kecik je dan jatuh dalam lubang kerbau berkubang yang penuh dengan air (suspen tau masa tu, ingat tak hidup dah. huuu), tercekik ais, masuk kebun bayam orang dan tangkap kura-kura - pendek cerita, budak nakal lah. Tak caya tanya maksu dan makngah GB. Huuu *tutup muka sekarang. maluuu~


Pastu tup-tup dapat surat dari Kuantan. Mak dah nak bersalin. So GB kena la balik. Maksu cakap GB akan dapat adik kembar. Tapi masa tu siyes GB tak tau kembar tu apa. Huhuhu~


Tapi adik-adik kembar GB lahir tak cukup bulan. Meninggal. Wuwuwu. Sedih bila tengok ada 2 orang baby kecik kat atas katil tapi tak boleh main-main dengan diorang sebab dah meninggal. (Masa tu GB dah ada 2 adik tapi bosan dah buli diorang. Nak buli adik baru pulak. Hahaha!!)


Errr...dah kelaut dah. Panjang pulak tu. Sambung kemudian lah. Part 2. Boleh? Heheh~


P/S: Kalau bosan cakap tau. GB takmau sambung dah kalau kawan-kawan bosan baca cerita ni. :D

100 comments:

  1. mcm 2 cerita..alangkah bestnya kalau boleh kembali ke jaman knk2...

    ReplyDelete
  2. @Eyrique Ettiqaz.

    a'ah. semua org ada kisah zaman kanak-kanak sendiri kan?

    ReplyDelete
  3. GB, dari mata dah nampak mak GB cantik. Kalau ada yang rajin mengajar cam mak, tak salah tak sekolah tadika pun. 4 tahun dah boleh baca, mesti budak cerdek .

    ReplyDelete
  4. GB..tak bosan..sambung la..
    sedihkan..adik kembar meninggal..
    mungkin masa mengandung mak tak berapa sihat..tu sebab antar GB balik kampung..

    ReplyDelete
  5. mak cik zie dok kat kampung pandan,x jauh kan ngan kem batu 10..ade kem tentera udaraaaaa...abam2 pilot ensem tak kak?hahaha..

    ReplyDelete
  6. waduh...kita minat tentera...cer citer lagik....ahakz

    ReplyDelete
  7. Salam..

    seronok kan zaman dulu2..
    Kem batu 10 tu dekat je dengan rumah adol..

    :)

    ReplyDelete
  8. ooOo..gitu ceritanya...

    muka GB mcm muka mak eh?

    ReplyDelete
  9. teehhee~ kte sme2 nakal. err.. dan, hajar pun ade adik meninggal. sobbsobb.. so, hajar lah anak last.

    btw, nak part 2! ble mau sambung? ngee~ ;)

    ReplyDelete
  10. nak sambong2~!! suka bc cite2 knangan..hehehe..:D

    ReplyDelete
  11. Oh? Anak soljah rupanya...

    Mesti GB pegi sekolah naik trak askar.....

    ReplyDelete
  12. tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pulak tempat yg menyimpan byk nostalgia zaman kanak2

    assalamualaikum mak GB

    ReplyDelete
  13. ce citer ce citer.macam dalam citer bukit kepong la plak punya imagine saya. ok. ayat tunggang langgang, sila buat tak tahu k. wakaka...nakal nyer GB erk. pernah kena pulas telinga tak?hehe

    ReplyDelete
  14. aiyakkk!!!.... tangkap kekura plak dah... huhhuhuhu...

    ReplyDelete
  15. mums are the best teachers!
    ur mum maseh muda :)
    wah baru 6 tahun dan ada 4 adek. twin boys ke girls?
    kenakalan dikampung masa budak2 sangat unik kan, mana nak dapat kalau tinggal kat kota ni..
    colourful childhood!
    budak sekrang nature deprived, gadgets bound :(

    ReplyDelete
  16. nak tanya, betul2 nak tahu ni..
    at soltura kena komen pakai akaun :D
    skunk tu macamana smell nya.
    selalu tengok kartun, reaksi haiwan lain, macam busuk sangat..

    ReplyDelete
  17. baru baca back entries..july sampai ke sini?

    ReplyDelete
  18. waa,best plak bace cite pengalaman GB ni...dpt adk kembar???sygnye kan, Allah lgi syg die...aisya suke dgr cite kembar2 ni..:)

    ReplyDelete
  19. nakal la ko ni masa kecik...haha..tp org ckp budak2 nakal ni cerdik :)

    sambung la lagi..cerita zmn kecik mmg seronok, otomatik buat aku terkenang zmn kecik aku, bleh tahan nakal gakla aku. haha..degil sbnrnya :P

    ada letak komen aritu tanya psl kamera apa pakai utk gmbr bunga kat entry sblm ni..gB pakai kamera apa? sbb dia boleh blurkan imej blkg. cantik :)

    ReplyDelete
  20. mak nampak muda lagi..

    * aku lepas kawin, tak berpeluang duduk dalam base, dok luar. dok dalam, undang2 ketat. haha.

    ReplyDelete
  21. sambung la lagi..suke baca...heeee

    ReplyDelete
  22. gb tak tign jadi askar ke masa tu

    ReplyDelete
  23. ohhh..GB nakal erk..nnti babab nnti br tau hehehehehehhee

    ReplyDelete
  24. budak nakal selalunya bijak..

    tak sabaq tunggu part II

    awatnya meninggal?

    ReplyDelete
  25. ade gumbira dan ade sedihyer citer ni..ce citer lagi

    ReplyDelete
  26. salam

    warna kehidupan yang indah =)

    ReplyDelete
  27. kalau masa tu dah aktif amek gambar, mesti berdozen dozen koleksi gambar abg ashkar, gambar keta kebal, gambar jet...kannnnnn? :P

    ReplyDelete
  28. @Cik Ina minat Do do Cheng

    tq akak. mak gb tak keje, sebab tu sempat ngajo gb kat umah. tapi bila anak dah makin ramai plus buat bisnes jual kuih, adik2 lain suma dah hantar masuk tadika dah.. :)

    ReplyDelete
  29. @kak Erna

    rasanya la kak. gb pun tak tanya tapi gb mmg nakal pun, hu~

    kalau adik2 tu hidup ada la kembar 2 org dalam umah gb sekarang. :)

    ReplyDelete
  30. @Zie

    dekat je tuh~

    abg2 pilot tuh ensem wooo!!!! nak2 kalau beramai2 makan kat kedai makan. cair tgk! nak ngorat tak boleh sebab masa tu gb budak lagi. hahaha~ :p

    ReplyDelete
  31. @jeBateja

    minat ek? ok ok, nanti gb sambung cite~

    ReplyDelete
  32. @HAJAR hasan

    kalau cemtu kite hampir serupalah. huhu~

    nak part 2? hihi, nanti gb tulis ye~

    ReplyDelete
  33. @h A n Y S

    tuh la. terfikir, kalau org taknak baca pun takpelah, biar kite yg baca sebab kenangan ni makin lama takut makin lupa. :D

    ReplyDelete
  34. @gedek!

    betul!!!

    dalam part 2 ada kisah gb naik trak ashkar, huhu~

    ReplyDelete
  35. @MataHati @ MH

    mak ckp waalaikumsalam. :D

    tempat membesar lebih terasa dekat dgn kite, betul tak?

    ReplyDelete
  36. @amry

    tak mcm bukit kepong sebab kitorg dok kuarters tingkat. tapi bunyi bom2 tu mmg macam dalam citer tu la. hihihi~

    *kene pulas telinga penah. kena tibai kene rotan pun selalu. heheh~

    ReplyDelete
  37. @ummi5

    mak garang. tapi gb nakal jugak. hahaha~

    skrg mak dah 50. 20/4 ni bday mak. time tu mak umur 26, pregnant kembar tu. pompuan both, tapi takde rezeki nak tgk dunia. hihi~

    sebab balik kampung tu merasa jugak la gb jadi budak kampung. mmg best. mmg adventurous! :D

    ReplyDelete
  38. @ummi5

    aha...masa gb jumpa skunk tu takde bau, mebi sebab dia tak terasa terancam kot.

    ReplyDelete
  39. @ummi5

    insyaAllah. harap boleh sampai tg pagar. hihi. nanti gb update kat email ye. :D

    ReplyDelete
  40. @nur aisya humaira

    tuhla, kalau dapat anak kembar pun syiok gak kan? :D

    ReplyDelete
  41. Wah 4 tahun dah boleh membaca. Kalau dulu mcm Hadafi dah boleh masuk suratkhabar dan filem.

    ReplyDelete
  42. Adik kembar GB tu lelaki ke perempuan. Boleh berkenalan? ngeeee

    ReplyDelete
  43. Cerita secara general aje tentang kem tentera tu ok kot. Jgn siarkan gambar kat blog. Nanti MP atau Risik datang cari awak hehehe

    ReplyDelete
  44. @fatt

    aku mmg nakal. tapi tang cerdik tu taktaula. dan aku tau ko pun nakal jugak bila tgk ko punye hobi sekarang. betul tak? hihi~

    *sori aku lambat reply pasal kamera tu. dah reply kat blog ko. :D

    ReplyDelete
  45. @- GC -

    mak aku nak masuk 50 dah. :)

    *aku dulu duduk kat kem tak terasa pun undang2 ketat ke tak. mebi sebab kecik lagi kot. hu~

    ReplyDelete
  46. @alien

    teringin nak jadi pilot. tapi tak tercapai. huhu~

    ReplyDelete
  47. @Ati Masrif

    hahaha...nakal tu mmg tapi bijak tu tak tau la kak.. :D

    adik2 gb ninggal tak tau kenapa, tapi dgr sebab tak cukup bulan tu lah. huhu~

    ReplyDelete
  48. @Daddy Ziyyad

    kat subang pun ada. tudm subang. boleh masuk amik gambo masa open day. jom! :D

    ReplyDelete
  49. @Chenal

    mungkin jugak. tapi ada je yg baik-baik. yg tu stok2 utk dibuli tu. hahaha!!!

    ReplyDelete
  50. @Yunus Badawi

    tapi zaman sekarang ni dah ramai yg boleh membaca awal, sejak umur 3 tahun pun ada kan yb?

    ReplyDelete
  51. @Yunus Badawi

    adik kembar tu pompuan. boleh je nak kenal. kubur diorg ada kat kuantan sana yb. hihi~

    ReplyDelete
  52. @Yunus Badawi

    itu lah. risau jugak takut jadi bahan spy. gb tak bersalah! hu~

    ReplyDelete
  53. dulu aku selalu beharap dapat adik kembar supaya buli2 diorang juga. ;)

    ReplyDelete
  54. salam gadis bunga,

    eh sambung la..rasa macam tersekat di situ..org kuantan ke..kalo trun kuantan leh jumpa ek :)

    ReplyDelete
  55. @Tihara

    hihi. sambungan nya akan datang. thanks for reading. :D

    gb bukan org kuantan, tapi kuantan adalah tempat bertandang setiap tahun.

    ReplyDelete
  56. pes time baca entri gb panjang..salu pendek je..sy membesar di phg juga..pon nakal mcm gb..biasalah kita bebudak jaman dulu kan..mana de nak maen ps2 ke wintedo nii bagai..mak ayah gb dah ada dua org yg tunggunya di syurga..

    ReplyDelete
  57. Wahh adik kembar..btw, rizal kecik2 dulu suka mkn eskrem. 20 sen tp skrg seringgit...ayooo

    ReplyDelete
  58. cepat2 sambung, seronok baca kisah2 lama org lain..nostalgia okeh!

    ReplyDelete
  59. penah tlg makcik jage kantin askar dlu

    peh

    gatal btol dorg! sumpah xnk g sne dah!

    ReplyDelete
  60. wahh.. mak GB nampak muda la.. cantik
    pernah ada kwn tentera [TUDM] tapi mcm gatal ja dia tuh.. tapi baik hehe..

    ReplyDelete
  61. @Rina AVAIL a.k.a cik betty

    vetul2. zaman dulu ada la game jugak, video game tu. yg mario bros tu. hahaha~

    sebenarnya bukan 2 rina, tapi 3. yg lagi sorang akan cerita dalam episod akan datang. :)

    ReplyDelete
  62. @ஐ๑makdara TERdiva๑ஐ

    haha. terasa cam tulis otobiografi pulak. heheh~

    ReplyDelete
  63. @Miss b

    hahaha!!!

    ashkar2 ni mmg gatai sikit, tapi mostly baik2 dan boleh beri pertolongan kalau diminta. :D

    ReplyDelete
  64. @MaizaC'Joe

    haha!! gatal jugak ek? takut tak? :p

    gb frankly tak penah ada kawan tentera, so tak tau perangai depa cemana. setakat ayah sorang je la tentera, :D

    ReplyDelete
  65. salam kenal dari akak ..
    skodeng dlm2 .. nak folo x leh huhuh
    tenet problem ..
    nanti singgah2 umah akak ye :))

    ReplyDelete
  66. KEM BT 10???..GB..tu dh dkt sgt2 ngan kg akak la..lps abah pencen askar abah duk felda kt situ..kn situ ada 3 gugusan felda.. klu GB nk tau skrg laaagi bnyk perubahan agaknya... dh ada sekolah rendah keb. WIRA kt depan quarters tu... kt situ sememangnya area akak m'besar...kbtln esok k.gee nk blk sana... nk b'cuti cutian...ntah2 dulu2 penah kita duk sebelah menyebelah beli kuih kt bazar ramadhan agaknye..he..he..sapa tau kn??

    ReplyDelete
  67. @ieda

    terima kasih ye sudi singgah. jap lagi saya jenguk umah akak. :D

    ReplyDelete
  68. @PynGees

    alamak akak. jejak kasih. dulu sekolah mana kak? :D

    *bestnye balik kuantan... :D

    ReplyDelete
  69. tggu smbungan cerita GB ehhee

    teringat zaman kanak2 dlu..

    hidup di kampung lagi best dan mencabar pd zmn kanak2 dulu =)

    ReplyDelete
  70. anis anisa:

    ok, gb tgh draft entri baru.

    hidup zaman dulu sebenarnya lebih best. rindu zaman dulu2 kan?

    ReplyDelete
  71. Best dapat baca citer kawan2 masa kecik ni...

    ReplyDelete
  72. ketinggalan ketapi nih.baru nak baca. kena konsentret tahap gaban nih..

    ReplyDelete
  73. MATA AWAK SAMA DENGAN bUNDA LA...

    ReplyDelete
  74. Ada adik kembar ya kamu, untung bunda sebab dah ada 2 anak tunggunya di pintu syurga kelak=)

    ReplyDelete
  75. hihi.GB, dulu ms study kat ump jat pernah buat assignmnt masuk tudm tau.pasal KAGAT..mesti GB tahu kan?

    ReplyDelete
  76. Anak kembar gb dah meninggal ya? Meninggal masa kecik ke?

    ReplyDelete
  77. Tahun 80'an kerap juga masuk flat dalam tu, ikut mak melawat kawan baik dia yg suaminya kerja TUDM.

    tahun 1990, ikut rombongan sekolah rendah melawat TUDM Kuantan lepas habis UPSR hehehe. Merasalah naik helikopter Nuri sekejap walaupun terbang sikit je (:

    ReplyDelete
  78. @Kuasai minda

    tu lah. sementara masih ingat ni nak jugak tulis2. :D

    ReplyDelete
  79. @cek chun

    kite lagi la. nak dekat setahunbaru reply. kehkhe!

    ReplyDelete
  80. @DrSinga

    ye la kak, sama pulak saya tgk. :D

    ReplyDelete
  81. @zati embong

    ic ic. jat study kat ump rupanya, tak jauh dari kem tu.

    pasal kagat tu kite tau, sebab kazen kite bekas pegawai tinggi kagat.

    ReplyDelete
  82. @Yunus Badawi

    dah meninggal masa kecik. tapi adik kembar lah, bukan anak kembar. heheh~

    ReplyDelete
  83. gb duk situ taon bila??ayh gb tudm ke??
    kite duk situ gak dlu...:)

    ReplyDelete
  84. @tiahlurve

    hey awak, kite baru perasan komen.

    kite duk from 1982 sampai 1992. a'ah ayah kite tudm. :)

    ReplyDelete
  85. Gb dk kem btu 10 thun bila,kte pn dk sne jgak.

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D