Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Wednesday, April 6, 2011

Entri merah pipi: GB kene cari jodoh



Kisahnya, semalam GB stay kat opis sampai nak dekat pukul 11 malam sebab ada kerja urgent nak kene siap. Penat tu memang, sampai masa drive balik tu rasanya drive pakai subconscious mind je kot. Tapi dah terbiasa macam tu.

*

Tetibe pagi ni, masa on the way gi opis, masa layan selekoh nak ke Taman Desa sambil tengok cermin pandang belakang sesekali dan pandang depan balik sebab takut ada kereta meluru masuk dari susur dari Metramac dari arah Cheras, GB terfikir...bila nak kawin ni ek?

Bayangkan, sekarang GB takde boyfriend ok. Kalau ada yang nak kenal pun, kurang-kurang mesti amik masa beberapa bulan jugak untuk decide whether we can go on or not. Tapi sebelum tu, nak jumpa calon boyfriend nye tu pun dah satu hal. Kat mana nak cari ek?

Kalau ditangguh-tangguh, alamatnya makan hari makan bulan makan tahun lagi laa...sebab GB ni adalah pemalu dan selalu lari-lari bila ada potential guys yang boleh dijadikan member baru. Kalau terpaksa bercakap biasanya GB akan beri reaksi serius-serius dulu, bila dah jadi member baru nampak true colour GB yang mesra lagi manja (lalala~). Abis cemana orang nak jatuh cinta pandang pertama kat GB? Abis tu cemana GB nak cari jodoh ek? Huuu~

P/S: 200 kali jugak fikir nak publish ke tak entry ni. Korang layan je la ek.....heheheh~

130 comments:

  1. jodoh memang sangat sukar nak jangka,kadang2 tak perasan pun dia datang.. tau2 dah ada..

    ReplyDelete
  2. GB tak minta mak carikan calon ke?

    ReplyDelete
  3. gb,
    alhamdulillah keinginan tu dah ada..aku pun doakan ko berjumpa jodoh yg serasi..bermohonlah pd Allah. aku ni tiap kali pk je hati jadi remuk..so malas nak pk.

    ReplyDelete
  4. @~mrs azmi~

    itu la. dgr citer org lain mcm senang je depa jumpa. kat ym la. fesbuk la. pasar malam la. huhuhu~

    ReplyDelete
  5. @fatt

    aku pun selalu remuk hati. tapi kdg tu fikir kene keringkan hati jugak demi masa depan.

    ReplyDelete
  6. ye ke?

    Uncle tengok GB ni ramai peminat, lah....

    kan?

    ReplyDelete
  7. @gedek!

    alamak, ade ke uncle?

    mana ada....ngeee~

    ReplyDelete
  8. akak tak ada adik lelaki laa....

    ReplyDelete
  9. jodoh.net

    he~~jangan terasa~~tu cuma ikhtiar~~kalau saya bujang GB mahu? haha~~

    ReplyDelete
  10. tak apa publish .. boleh di kongsi.

    orang kata 'first impression never come twice' .. jadi gb dah tahu masalahnya .. maka ubahsuailah first impression tu mana yang patut.

    macam kumbang .. dia tertarik dengan warna bunga dulu, baru bau dan 'honey'nya ! (takut nak cakap madu)

    ReplyDelete
  11. GB kami pon malu2 gak ngn laki erk2 sebenarnya takut huhu tak pa jodoh pertemuaan tu kan ditangan ALLAH S.W.T sabar dan menunggu mana taw one day ada ka huhu sabar2

    ReplyDelete
  12. gi beli majalah solusi bulan ni (bulan lepas pun kot)... lom baca isi, tapi tajuknya kena dengan topik ni, kot²lah membantu

    ReplyDelete
  13. adik-adik takde yang single lah pulak.....

    ReplyDelete
  14. **dua tiga kali nak masuk sini xleh tadi.




    huhu...

    ReplyDelete
  15. insyaallah, pasti akan ada seseorang utk GB nanti.

    ReplyDelete
  16. jodoh kalau dicari mmg takkan jumpe tp kalau tak dicari..menderu yg datang tau....

    ReplyDelete
  17. hehe..tukar first impression kot... =)

    setuju dgn al lavendari... =)

    ReplyDelete
  18. Bb pun masih single lagi GB..but now Bb put on hold dulu la nak cari pasangan..too many things nak buat ni and enjoying myself as a single..mungkin dah tawar hati kot...hehe..

    ReplyDelete
  19. jgn difikir sgtla GB..percaya saja jodoh dan pertemuan di tangan Tuhan..just enjoy bur life..one day misti ada seseorg utk u..

    ReplyDelete
  20. pssst.. ada doktor kat nilai kan.. single lagi tau.. tak sure lak dia dah ada calon ke belum. hensem. nak tak address klinik tu? hehehe

    ReplyDelete
  21. GB..amboi..200 kali fikir tu..akhirnya dapat jugak kita baca..insyaallah.kalau dah memang jodoh GB dah sampai ..tak lama dah..dalam tempuh tak sampai 6 bulan dah boleh bergelar isteri..

    ReplyDelete
  22. wahhh...jgn tunggu lama2..nnti di kebas org hehehe..gurau je GB...sy doakan agar GB dipertemukan jodoh...kita pompuan mestilah kena malu2...

    ReplyDelete
  23. ahaha..ye..kdg2 pn terfikir soklan yg sm..esp tahun dpn dh jejak 30 [=_="]
    tapi Allah tu sentiasa ada perancangan yg terbaik utk hambaNya..jd..relak2 jek.. malas pikir. :P

    ReplyDelete
  24. lepas yu publish n3 ni aku syak mau ada yg merisik nih...

    :)




    .

    ReplyDelete
  25. hari ahad aritu sembang ngan adik sy juga ttg ni..
    dia sedih sbb dia langsung x pernah bercinta..
    sy bagitahu dia, sy yg pernah ni rasa lebih terseksa bcinta sbb x kesampaian la terhalang org tua la.. sedih juga bila citer2 bab ni...
    sy doakan GB bertemu cinta terbaik dalam hidup GB lekas2 yer :) syg GB :)

    ReplyDelete
  26. @DrSinga

    kalau tak boleh gb jadi adik ipar kan? hikhikhik!

    ReplyDelete
  27. @bujal X

    ahaha. cool je.

    kalau kamu bujang?

    *taknak berkalau.

    ReplyDelete
  28. @al-lavendari

    hihi. selalu cuba uncle. tapi selalu jugak out of kontrol jadi diri sendiri balik.

    ReplyDelete
  29. @efa

    baiklah. gb menunggu dgn sabarrr~

    :D

    ReplyDelete
  30. @sahromnasrudin

    so kene berhenti mencari la ni ek? ok ai cuba!

    ReplyDelete
  31. @Queen

    ok. but i need someone to keep me reminded. heheh~

    ReplyDelete
  32. @Bb Hussain

    tapi kan byk kes org diam2 je..rileks2 je..tup2 terjumpa calon dan dah nak kawen. mungkin BB pun mcm tu nanti, GB je yg tak nampak arah lagi. huhu~

    ReplyDelete
  33. @Anonymous

    taknak fikir tapi bila terfikir tu boleh risau sampai sesak nafas jugak. harap2 ada la jodoh GB. :)

    *do i know you anyway?

    ReplyDelete
  34. @h4ni3

    meh address kak! GB nak gi amik mc. ekekekekek!!!

    ReplyDelete
  35. haih...situasi kita sama lah..huhuhu..

    mcm mana eh...? yer lah...mmg lah berserah pada Allah...tak jemu2 berdoa..tp perlu ada usaha dari diri sendiri kan..?hehe.. ;)

    jom ke APA KATA HATI pulak ;
    BLOG REVIEW : LIFE JOURNEY - DILLA ADY

    ReplyDelete
  36. @kak Erna

    itu la. mmg fikir 200 kali tapi last publish jugak. heheh~

    amin~

    ReplyDelete
  37. @yantz-yeem

    takde yg akan dikebas sebab takde yg menunggu pun. heheh!

    ReplyDelete
  38. @h a n i e

    aku lebih happy kalau tak terfikir pasal bende ni sebenarnya~

    ReplyDelete
  39. @tasekM

    kalau takde jugak ai nak mandi minyak jagung la kak!

    ReplyDelete
  40. @cik fiza

    gb pun doakan fiza dan adik fiza akan jumpa jodoh terbaik. bila ada org yg igtkan kita bila dalam mood emo cenggini, baru kite boleh bangkit dan kuat, betul tak?

    ReplyDelete
  41. sy kurang p'caya cinta @1st sight/impression. Cinta yg kenal hati budi lbh baik...

    ReplyDelete
  42. it takes you years to know what the love is, girl.

    u r valueable. wait for the best to come.

    same goes to me lorrrr

    heheheh

    ReplyDelete
  43. gB, sy pon ada masalah yg sama mcm gB...kalau ada org nk kenalkan pon mcm susah je..selalu x jadi..huhu...ntah la..tgk kwn2 yg da kawen n ada ank, best je tgk...tp jgn berhenti doa tau gB..kita sama2 doa..;)

    ReplyDelete
  44. adehhh...kalau dah ada BF..mcm ne nak ngusik ko...nanti dia marah.....ahakz

    ReplyDelete
  45. aper diharap padi seberang, padi kat mesia pown banyak uoolss.. kehh

    ReplyDelete
  46. @MakeUpArTy's

    untuk kenal hati budi kena la 'kenal' dulu.

    kalau takde org yg kite kenal...mcm mana nak kenal hati budi...

    ReplyDelete
  47. Sama lah kita
    ..nak jugak berdua mcm org lain.
    tapi malu nk citer isi hati dalam blog sb ramai org atasan baca

    ReplyDelete
  48. @MasZuber

    still waiting the best to come. and wait for ppl to call me fussy again. huhuhu~

    wish the same for u dear. :)

    ReplyDelete
  49. @aYa

    ha'ah..itu le dilemanya. biasanya oenyakit ni dtg bile tgk ada member kawen dan dapat anak. huhu~

    ReplyDelete
  50. @en_me

    dah agak..mesti en me bagi ayat ni punye. hihik!

    ReplyDelete
  51. dah sampai waktu jgn lupa wawarkan ye..nak datang meraikan juga ;p

    ReplyDelete
  52. @DaHLia

    nasib baik org atasan aku bukan kaki baca blog. heheh~

    ReplyDelete
  53. @sayangsayangibu

    mesti kak....tapi kene la cari dulu. hihihi~

    ReplyDelete
  54. nak gue tolong carikan ke?
    ehheheee

    ReplyDelete
  55. @mie

    nak nak nak!!! *nada merenyam heheh~

    ReplyDelete
  56. elelelelelelelelele

    entri comey omey oh.

    kehkeh

    ReplyDelete
  57. Jodoh ditangan Tuhan tapi kena berusaha juga mencarinya :)
    Takpe, itu diri GB yang sebenarnya. Rasanya itu lebih penting daripada pretend to be someone else just to attract si kumbang (~~)

    Kalau si kumbang betul-betul ikhlas, tak kiralah GB buat muka serius ke apa dia mesti tertarik punya (hehe)...Jangan putus asa OK :)

    ReplyDelete
  58. emmm...camne kak ati nk cakap yek..

    senang cite ...
    setuju jelah dgn dr hanie tu
    nilai dekat dgn rmh kak ati...

    jom kita gi skodeng doc hensem tu nak?

    ReplyDelete
  59. @Sumandak Kinabalu

    suke komen kamu. :)

    sebenarnya gb mmg tak reti jadi org lain. :)

    ReplyDelete
  60. InsyaAllah ada tu... jodoh tu dah ada.. entah2 ada dpan mata je kot.. tak nampak... ce tonjolkan diri...
    tapi ku percaya dah ramai orang dok usha dari kejauhan... tunggu nak move step pertama je..

    all da best.. semoga mendapat jodoh yang diredhai Allah... :)

    ReplyDelete
  61. kita serupa la...hahahaaa

    kadang2 dah ada bf pun ada je masalah bila nak di"halal"kan hubungan tu...kesudahan nya...acu pasrah & redha dengan apa yg berlaku :|

    ReplyDelete
  62. waah..entry hot nih
    rmai btol yg komen


    apepon gud luck gB!

    ReplyDelete
  63. eh. wujud lagi ke cinta pandang pertama?

    ReplyDelete
  64. semoga dik GB bertemu jodoh yang baik, insyaallah!

    ReplyDelete
  65. huhu GB, pertemuan 2 semua dah di rancang. boleh x jat ckp cmtu?

    ReplyDelete
  66. salam GB dear..

    insyaAllah,,pasti ada.. :)

    smoga dpermudahkan urusan kite sume..

    ReplyDelete
  67. tahun2 sebelum ni, i sangat sensitif bab2 ni.. tapi sekarang, rasanya dah peringkat malas nak fikir.. Allah perencana terbaik..

    ReplyDelete
  68. wah macam terasa plak, terpanggil daku..hahahaha

    ReplyDelete
  69. agak lama memerhati blog ni...mintak email dan letakkan di Soltura Inc.
    kami nak menjemput anda menjadi sebahagian keluarga Soltura

    galeriartnwar.blgspt

    ReplyDelete
  70. agak lama memerhati blog ni...mintak email dan letakkan di Soltura Inc.
    kami nak menjemput anda menjadi sebahagian keluarga Soltura

    galeriartnwar.blgspt

    ReplyDelete
  71. Salam :

    Nanti weeding, jgn lupa invite VVIP kat Adol Ihsan..

    :)

    ReplyDelete
  72. @gadisBunga iyer lah...nanti kita doakan hang dapat jumpa dgn pakwe yang KIUT lagik HENSEM...pastu baik PEKERTInya...PASTU..tinggi ILMU HIDUP n AGAMAnya...PASTU..berharta yang HALAL....pastu...errr...apa lagik erk...err..err...dia pun pandai AMBIL gambo...ahakz

    ReplyDelete
  73. Yang penting adalah usaha & doa :)
    hal2 lain semestinya ada chemistry, kalo takde chemistry rasanya subjek lain pun bleh masuk kot..hihi
    Semoga GB berjaya hunting down calon2 ;)

    ReplyDelete
  74. GB...

    x slh meluah perasaan... itu hak kita to xpress apa yg kita rasa... & prasaan sebegitu adlh normal..org yg abnormal jer x pk psl nk kawin.. moga ada jodohmu Adinda..

    ReplyDelete
  75. @kella

    hihi. agak2 kat mana la jodoh tu menyuruk ek? ngee~

    thanks for the doa kella. :)

    ReplyDelete
  76. @@cu SaYaNg

    setuju. bila dah ada boyfriend pun ada je yg menghalang. pasrah je. tapi kalau asyik pasrah je..ergh!

    ReplyDelete
  77. @Al

    meh meh join entry ni meh. heheh~

    ReplyDelete
  78. @zati embong

    boleh. tapi manusia ni naturenye mmg tak sabor kan? :)

    ReplyDelete
  79. @Mutiara Bernilai

    salam...thx ye sudi singgah sini.

    semoga diperkenankan doa kita. :)

    ReplyDelete
  80. @norh

    kite harap kita pun mcm tu. fikir benda yg takpasti sgt menyesakkan kepala. :)

    ReplyDelete
  81. @Faridzal

    thx sebab sudi jemput gb join keluarga soltura. rasa eksaited pulak, tapi malu pun ada. :)

    ReplyDelete
  82. @jeBateja

    walaweh...detailnye doa....! amin. heheh~

    ReplyDelete
  83. @Didz

    ai dulu cuma pandai biology. chemistry tak berapa pandai, bole? hihi~

    ReplyDelete
  84. @PynGees

    maksudnye GB ni normal la kan kak? hihi~

    ReplyDelete
  85. GB rancangan cari menantu di tv9 la
    kah3

    ReplyDelete
  86. @alien

    ah kooo...peringkat saringan pun aku tak lepas kalau cenggitu. heheh~

    ReplyDelete
  87. same lah kite GB .. cmne ek nk carik jodoh nih??

    :P

    ReplyDelete
  88. Jodoh tu ada, tapi mungkin belum bertemu lagi agaknya.

    Tapi, bila dah mula berfikir tentang cari jodoh tu, tentu jalannya makin terbuka luas. Kekadang, kita terlalu mengongkong diri sendiri hingga sukar untuk kita menduga orang di sekeliling kita yang memang terbuka hati untuk kita.

    Apapun, KM doakan agar gB dapat bertemu dengan jodoh yang sangat sesuai, berlandaskan keredhaanNya...

    ReplyDelete
  89. Wahhhh n3 brani ni..Tapi Ate suka.
    Ate baca semua 106 comments di ats (skali lalu). Tq,tq,tq kpd semua yg sudi memberi brbagai cadangan dan nasihat (ehh..confius..Blog sape ni? hehehe).

    1. Ate suka comment Cik Sumandak. YES. Tidak perlu berpura2 merubah penampilan utk memikat kumbang. First impression penting tp bkn dlm soal mencari jodoh yg barakah. Jadilah Cik Munge yg sebenar2nya, wangi, bersih lagi suci. Seharusnya 'dia' menerima GB seadanya.

    2.Comment Norh..Ate sangat2 suka. Allah perencana terbaik (dengor kata senior yg berpengalaman dlm hal ni).

    3.Cdgan Dr Hani tu baguih. Itu salah satu usaha dlm mencari jodoh. Rekomen dari kengkawan. Cdgnan ini akan jadi lebih cantik kalau kengkawan yg tlg jadi spy. Ambil data2,khususnya dlm perkara pribadi/akhlak/kesolehan selain dari data solo atau tidak. Dlm soal jodoh bkn sekadar mendirikan rumahtangga aja tp kt maukan rumahtangga yg sakinah mawaddah wa rahmah.

    4.Ate ada bnyk kisah benar seputar mencari jodoh. Senornya dah lama nak buat n3 kisah2 benar ni. Tp asyik tertangguh (pinjam kata GB). Doakanlah mudah2an Ate d beri kelapangan masa dan kelancaran idea dalam menyusun kata.

    Apa pun jgn pernah berhenti meminta kepada DIA yang Maha Mendengar dan Maha Memberi.
    Semangatttt!!

    ReplyDelete
  90. cinta selalu dtg bila kita tak pernah menduga...

    jadi tak perlu tunggu

    dia akan datang
    dengan izin Allah

    jgn berhenti berharap
    jgn putus berdoa

    cinta itu milik Allah


    :)

    ReplyDelete
  91. GB...rizal busy sgt skrg ni...tlg buat 1 entry tttg hidup yg busy n cr nk atsi..huhu :(

    ReplyDelete
  92. GB..jodoh pertemuan di tangan Allah.. kalau Allah ckp esok GB kawen, esok GB kawen..kalau Allah ckp, rilek dulu..bagi GB enjoy puas2 dulu..Allah ade perancangan yg baik utk GB..insya Allah.. kawan2 kite ramai lagik yg tak kawen..kite faham sgt perasaan derang & never2 question derang.. tapi akak percaya, org single mcm ni dieorg bahagia on their own way.. GB enjoy your life to the fullest ok:)

    ReplyDelete
  93. seru dah sampai le tuh..tu tetiba terfikir ehehe :)

    ReplyDelete
  94. GB..saya budak kecik lagi.. xtahu macam mana nak bg nasihat.. tp kn..ustaz-ustaz dgn ustazah-ustazah selalu pesan supaya berdoa dikurniakan jodoh yang baik bila dah sampai masanya..

    jd..sy doakan GB dengan sy sekali.. hehehe.. tp..yg GB punye..sy mintak bg cepat ckit.. yg sy punye..lmbt lg pun xpe.. :)

    ReplyDelete
  95. saya plak sl0w...saya tak reti body language,sy kena org ckp direct.klu tak,saya akan ingat dia ada short wire~

    ReplyDelete
  96. bila GB dh mula pikir pasal CINTA????
    Maknanya.....xlama lagi bleh le merasa nasi minyak GB wakakaka

    Cabutzzzzzz....

    ReplyDelete
  97. GB..samala kite..xpe..ari kite akan tiba jugak..heeheh

    ReplyDelete
  98. @sepet

    huwaaa...semua org bertanya...abisla kite!!! hihi~

    GB

    ReplyDelete
  99. @Kuasai minda

    amin....sebenarnya terlalu byk rules yg tak tau la boleh ikut atau tak pasal bende ni. ada yg cakap bila makin dicari, makin tak dapat. ada yg cakap, kalau tak cari, mana nak jumpa. uh,,pening..pening. :)

    ReplyDelete
  100. @Ann Huda (Ate)

    alhamdulillah...panjang komen ate. suka gb baca. :)

    semua komen kawan2 gb baca dan fikirkan. banyak yg baik dan patut dipertimbangkan.

    ReplyDelete
  101. @BonekadalamChermin

    setuju! bila kita cuba mencari cinta Allah, maka Allah akan balas dan penuhkan dada kita dengan rasa cinta itu.

    ReplyDelete
  102. @.:rizaL:.

    nak tips? alamak...GB pun tak terhandle busy ni dik oiii...tapi takpe, gb akan cuba. heheh~

    ReplyDelete
  103. @maya amir

    thx kak maya. kalaulah semua org yg bertanya dan berkata tu boleh fikir macam ni...kan bagus. :)

    ReplyDelete
  104. @mimi jazman_MJ

    amin..semoga cepat termakbul doa kamu. :)

    ReplyDelete
  105. @rostayang

    kombinasi slow, lambat pikap. pemalu, penyegan - jadi le cam GB harini.. :)

    ReplyDelete
  106. Saya pun sangat pemalu orangnya...percaya lah..hehehe

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D