Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, April 26, 2011

Detoksifikasi




Badan kita ni perlu proses detoksifikasi. Ye lah, bayangkan kalau hidup dah 30 tahun (contoh... :p), asyik disumbat-sumbat dengan makanan yang mungkin ada toksiknya, tapi tak penah nak detox (nyahtoksik), berlumut berkerak juga sistem badan kita jadinya. Itu pasal badan asyik meragam. Pantang silap, demam. Macam GB.

So sekarang GB tengah detox. Perut asyik bagi warning 'tolong kosongkan aku' maka toilet tu sekarang GB yang punya sebab warning perut ni tak berbunyi. Tetibe je memulas. Kat muka pulak jangan kata la. Berjerawat macam budak baru akil baligh. Jadi kalau ada sesapa nak masuk merisik ke meminang ke, jangan datang bulan ni sebab GB tengah tak cun. Pasrah aje lah. Ergh!


*

Hidup kita pun perlu detox juga. Kalau ada elemen-elemen yang boleh mengganggu-gugat semangat kita dalam bekerja dan dalam memajukan diri, baik fikir balik, 'Worth keeping ke elemen itu?'. Kalau tak... baik singkirkan je. Less burden thus less things to worry. You may say sorry but never feel sorry because it's your life we're talking about. Biarlah toksik itu mentoksikkan diri mereka sendiri.

P/S: Simpan benda-benda macam tu adalah suatu kezaliman terhadap diri sendiri. Allah murka ok. :)

52 comments:

  1. saya kalau nak detox, makan charcoal aja...:P

    ReplyDelete
  2. EE minum tea yg mila jadi duta..tah apa nama tah...hidup mesti mau bajet sama dgn apa yg artis guna..hikhik.

    tp perut bkn asyik meragam je tp dah teresak2 + termuntah dah..gens tu rumah kedua la..itulah kalau lama x overhaul perut...sekarang mcm gunung berapi nak muntahkan lahar..

    ReplyDelete
  3. perlu kesungguhan bila nk nyahkan segala toksid dlm badan dn dalam hati...kedua2nya ada bahan tersendiri..tak gitu GB?

    ReplyDelete
  4. EE: alamak. sama la. GB pun minum teh tu. tekejut gak sebab masa minum tu rasa dia biasa je. sekali....amik! toi toi toi~

    ReplyDelete
  5. nyanyisunyi: betul. kadang tu kite tau bende tu tak baik, tapi sebab malas nak fikir..biar je sampai sakit. ish ish ish~

    ReplyDelete
  6. gB nape nak detoks x cuba produk saya..green fit..bukan teh tp minuman fiber..rs epal tahu..sedap sgt..semua yg cuba nk lagi..

    ReplyDelete
  7. rina: GB amik orchard mix n green organic melilia juga utk detox. green fit tu produk mana ya? tak penah dgr lagi. :D

    ReplyDelete
  8. saya detox kat kipslim.. tak suka! poluh poluh badan den! hahha

    ReplyDelete
  9. h4n1: poluh2 dan kena bukak baju ek? maluuuuu~

    ReplyDelete
  10. alat...minang ada jerawat apa salahnya.....esuk2 hilang jerawat...cun abis laaaaaa

    ReplyDelete
  11. berlumut berkerak..eeeeye terasa lak perut ni..dah lama tak detox ni
    tu lah kekadg luaran npk ok tapi dalaman nauzubillah..

    akak pun nk detoxlah..

    ReplyDelete
  12. As salam...

    Aritu kan,around 2008 saya terlibat dlm industri penternakan badan...Berat naik mendadak..Bila dh sedar dh xleh balik ke pangkal jalan..susah gila nak kurus smula..Mcm2 ubat buang lemak saya guna tp akhirnya duit jer yg terbuang..pastu ade member suh wat detox..pas wat detox baru boleh turun berat..

    Sekian karangan saya..(harap dpt A+)

    ReplyDelete
  13. jadi bila boleh 'abang' masuk meminang? auwww

    ReplyDelete
  14. Takpe... Jerawat tu pemanis...

    Boleh buat pelaris....

    (asal jangan jerawat batu!)

    ReplyDelete
  15. tudiaaa... yeay! kak GB kembali online. err... jaga pemakanan ya kak GB. walau kita perlukan detoxification, tapi, pemakanan tu penting.

    psssttt: just ged rid of the negative element in our body to sustain our positive element. ;)

    ReplyDelete
  16. cayalah akak!! Kak GB rocksss!!..

    *wink wink*

    ReplyDelete
  17. GB...
    hehehehehehheehe....
    akak detox hanya bila tersalah makan terlebih cili atau lada hitam... selalunya akak lebih suka menyimpan... hehehehehehehe...

    ReplyDelete
  18. betul!jat sokong.xperlu di simpan bnda2 yg xpenting nih.tp kalau dah melekat kemas susah gak mahu d buang GB.

    ReplyDelete
  19. Ate nak menjawab komen Cik Shinju.. Ohh patutlah Ate tak kurus2, sejak berdiet Ate kurang detox mendetox.

    @Ibu & abah: Walau banyak menyimpan badan akak masih ok pe..(psl selalu puasa kan? Especially sblm pegi 'opis' yg penuh ngan mesin2 tu. Tol tak?)

    Ahhh...Sorry GB. Lupa plak ni umah GB. Ate ari ni dok syok mengomel kat umah org jerrr. Amfunnn.

    ReplyDelete
  20. GB...mnum air mineral byk2...nyah toksik dlm badan...

    haa..bule x nk singkirkan bos kt opis tuh...burden us with over2 work,..tp..itu la punca rezeki kan..t xde keje..haruuu plak...

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  22. datang meminang masa tak cun, confirm hantaran boleh runding kan kan kan ... huhu

    ReplyDelete
  23. aku pun tengah mendetox ape2 yang patut dalam hidup aku ini sekarang...

    ReplyDelete
  24. gb, ada sikit lagi, belum buang. tunggu ye.

    ReplyDelete
  25. Sebab tu kite mesti ada yearly post mortem.. senang nak identify things to keep and things to throw..

    ReplyDelete
  26. gb ...kak ati pun minat gak

    tapi tak tahu dah ubat apa yg selamat
    dah lani ...

    ceciter gb makan ubat apa tu..

    leh kak ati beli jugak :)

    ReplyDelete
  27. jum g slimming world.hehehehe.....GB belanja saya.....=]

    ReplyDelete
  28. ahaks!! dah 3 series rupanya.. kwang kwang kwang..

    GB, dlm bekas tu sup apa? cendawan ke?

    ReplyDelete
  29. lol! drink lots of mineral water sajalah GB to flush away all those body toxics, lagi selamat & jimat ;)

    ReplyDelete
  30. hahaha..sy detox hanya dengan minum teh tarik mamak setiap pagi..lps 10minit sure cari toilet ler.

    Hurm..mamak guna susu apa ye sampai stiap kali sy minum je mesti nk terbuang? musykil..musykil..

    ReplyDelete
  31. kalau detox yang dijadualkan okla sebab ready...

    kalau luar kawalan tu yang haru! semua kerja tak kena dibuatnya

    ReplyDelete
  32. ha?..detox....?

    urm.. tak penah buat... hahahahhahaha

    ReplyDelete
  33. Minum dtox tea tu mmg bgus kan :-)

    ReplyDelete
  34. heheheheheheh....sangat suka ini entry...hehe...

    ReplyDelete
  35. detox benda yg negatif dalam diri tu lagi pentingkan gB...

    ReplyDelete
  36. Saya amalkan memakan makanan kesihatan untuk kesihatan...

    Makanan terlarang

    ReplyDelete
  37. Ambik Cuvarlix selepas setiap heavy meals. Pasti keluar balik semua minyak/kolesterol daripada badan.

    ReplyDelete
  38. badan aku byk toksin sbb aku malas berak

    erk.

    ReplyDelete
  39. Zoul Dahan: Cuvarlix tu macam Xenical eh Doc?
    (sori GB)

    ReplyDelete
  40. very the deep meaning
    tengah dok detox the mind la nih ie. blogwalking :)

    ReplyDelete
  41. wah..... kak ayu pun minum detox juga...

    ReplyDelete
  42. bagusnya! saya minum air je. n minum gak teh ijau sekali sekala sebab tak tahan pahit. kalau minum pon, tambah madu sikit kasi manis sikit. [taktaula betol ke tak buat camnih.hahaha]

    ReplyDelete
  43. tak pernah pikir pasal ni....

    ReplyDelete
  44. ayat yg last tu sgt setujuuuuu:)

    ReplyDelete
  45. Assalam

    Sudi2kanlah join GA mamawana. Klu jawapan sudah ada dlm gambar

    http://nurqasehbiz.blogspot.com/2011/04/contest-ga-sempena-dua-hari-di-shangri.html

    Tarikh tutup 30 April 2011.

    Selamat berdetox.

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D