Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Monday, March 21, 2011

Post wedding entry - Pancit!





Bagi GB, yang paling penting dalam sesuatu majlis kenduri kawin adalah para tetamu. Pengantin cuma syarat. Kalau takde tetamu baik tak payah ada pengantin, ye dak? Huhuhu~

Untuk itu, adalah penting untuk pastikan semua tetamu dapat makan. Makanan mesti sedap dan cukup. Tetamu kene selesa. Door gifts kene la mencukupi. Dan tuan rumah yakni bunda dan ayahanda kene sentiasa di situ untuk menyambut tetamu.

Orang penting dalam majlis kenduri bukanlah seorang yang boleh berjangok dan tersengih depan dewan/rumah sambil memikirkan sama ada mekapnya masih ok atau tak. Dia kene bergegas ke sana sini untuk memastikan tetamu dan pengantin dan keluarga pengantin dan saudara mara sendiri dalam keadaan terkawal. Dia juga tak boleh sesuka hati mengambil gambar macam biasa sebab macam-macam perkara boleh berlaku kalau dia terleka mencari angle untuk snap gambar.

Dan disebabkan tu, tak dapat le GB taruk gambo masa majelis kat dewan disebabkan tak dapat mencari ruang statik untuk mengambil gambar walau sesaat. Bila dah ada ruang pun, badan dah penat sangat dah...

P/S: Terima kasih kepada tetamu yang sudi hadir. Rasa penat berbaloi bila tengok barisan panjang tetamu yang datang seawal pukul 12 tengah hari lagi. Syukur kepada Allah...

P/S2: Sape nak bahulu sedap sila roger GB. GB bagi free sementara stok masih ada. :)

57 comments:

  1. @ummi5

    kak ummi5, boleh email home address kat GB? :)

    ReplyDelete
  2. nakkkkkkkkkkkkkkkkk....... i laff bahulu..

    cian GB penat..tapi semua da settle kan...alhamdulillah...

    ReplyDelete
  3. Nak GB..send me through this address leh? ehhe

    Muhamad Rizal, Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Antarabangsa, 59200 Kuala Lumpur...Nak3!

    ReplyDelete
  4. yang paling penting dalam sesuatu majlis kenduri kawin adalah MENU...!

    Sirap bandung ber aiskrim soda adalah bonus!

    ReplyDelete
  5. nakkk~!!!

    owh, saye pun bagi baulu time kenduri haritu. sedap n tahan lama :D

    ReplyDelete
  6. nakk.... nak baulu sedap tu

    cicah sirap pun sedap tu

    ReplyDelete
  7. saya suka bahulu gak..heheheh..
    gadisBunga ditag~ heheh

    ReplyDelete
  8. Itu baru majlis adik...

    Tunggu majlis sendiri...dia punya penat, semacam!

    :P

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah..semua telah selesai..menu semlm sgt sedap..

    bahulu sedap..semua sedap..heheh

    ReplyDelete
  10. mesti baulu ikan kan? kehkehkeh.

    ReplyDelete
  11. salam Cik GB

    first of all, alhamdulillah semua kesibukan yg melanda GB & family dh pun selesai... dh adat GB bila kita jd tuan rumah, nk x nk kita la org2 pntng yg perlu sinsing lengan sinsing kain pd majlis t'sebut... smuanya semata2 utk pastikan itu ini b'jalan smoothly... smoga lps ni GB leh istirehat sepuas2 hati...:D

    ReplyDelete
  12. kebajikan kucing2 juga perlu di ambil kira

    ReplyDelete
  13. nak nak nak..sya nak bahulu GB..

    err..sapa yg kahwin ni? GB ke?

    ReplyDelete
  14. GB!jat sangat sokong 2.tetamu sgt penting.sbb penah jd kes,event smpai petang,tp pkul 2 makanan da abes da tau.sgt sedih tgk org2 dr jauh xde makanan.grand lebih pd pengantin sgt O.o

    ReplyDelete
  15. GB mmg kakak tip top. Bersusah payah nk pastikan majlis adik berjalan lancar. Pasti adik GB terharu dan sangat berterima kasih.

    ReplyDelete
  16. bulan 6 ni..
    keluarga kami akan menerima ahli keluarga baru.. suami kepada adik
    hehehe

    ReplyDelete
  17. takpe.. majlis sendiri nanti.. i mean, pada hari majlis itu, tak penat sangat dah.. sebab lebih eksaited, pastu orang lain pulak yg take over uruskan itu ini.. hehe

    sorry tau tak dapat datang.. ujan lebat maaaa kat rawang.. tapi nak 'berkat' bole? hehehe

    ReplyDelete
  18. @.:rizaL:.

    alah. dekat bebeno. baik anto by hand je. huhuhu~

    ReplyDelete
  19. @nihadriz

    can! baulu ni kebetulan mmg sedap sebab tu nak share dgn kengkawan... :)

    ReplyDelete
  20. @senyumSOYA

    nak tak?

    tengs for tagging. nanti gb tgk balik apa yg patut dibuat tu ye. hu~

    ReplyDelete
  21. @bujal X

    bukan tak mau jemput. tapi itu adalah atas kekurangan dari pihak saya. maaf lagi..

    *wedding saya nanti akan ada peruntukan utk semua kawan2 blog. jgn tak datang tau! (walaupun entah bila...)

    ReplyDelete
  22. @Panglima Muda

    boleh...uncle nak? nanti bagi address ye dalam next entry.

    ReplyDelete
  23. @cikceriacorner

    terima kasih sebab sudi datang ye sayang. gb terharu...

    ReplyDelete
  24. @Myaby

    bukan baulu ikan..

    kamu suka baulu ikan ke?

    ReplyDelete
  25. @PynGees

    betul kak. mmg tgh plan hanimun baekkk punye ni! heheheh~

    ReplyDelete
  26. nampak sgt ketinggalan..sapa kwn ni?

    ReplyDelete
  27. @MataHati @ MH

    kalau gb yg kawen maka tak terupdate lagi la entri hari ni....hahaha~

    adik gb la yg kawen. gb masih belum laku. :p

    *nak baulu? bagi address kat next entri~

    ReplyDelete
  28. @zati embong

    gb pun penah attend wedding yg macam tu. tetamu masih ramai tapi lauk dah habis. dah la time tu gb tgh lapar. hahaha!!!

    ReplyDelete
  29. @h4ni3

    boleh kak...mmg gb nak bagi. nanti bagi address kat next entri ye. :)

    ReplyDelete
  30. @Ann Huda (Ate)

    kakak sulung...kene la perah keringat lebih-lebih sikit...hu~

    ReplyDelete
  31. @littlehumblelynn

    adik gb kak....jgn risau, kalau gb yg kawin akan gb alert sampai ke lubang cacing! heheh~

    ReplyDelete
  32. tanpa tetamu, apalah wedding reception? malangnya maksu pernah gi umah kenduri, memang seriusli tak dapat makan, tak dapat layanan, tak ada makanan!!

    tuan rumah nak salam kaut jer... hu hu hu

    ReplyDelete
  33. @Mak Su

    sampai macam tu sekali? diorg ada masalah saat akhir kot maksu?

    ReplyDelete
  34. GB nak jugak. buat cecah kupi petang2. erm. ke dah abes?

    ReplyDelete
  35. @yammy08

    ada lagi dear. nak pos ke nak by hand? :)

    ReplyDelete
  36. kalo kenduri, mmg penat gila. lps knduri pn penat jugak. aiyooo..

    ReplyDelete
  37. GC: penat...tgh recover ni. huhu~

    ReplyDelete
  38. GB..lepas ni mau akak pulak penat macam tu..

    ReplyDelete
  39. @kak Erna

    eh. akak ada wedding ye lepas ni? :)

    ReplyDelete
  40. @gadisBungaby hand. ade nak bagi akak sovenir fridge magnet jugak neh. =)

    ReplyDelete
  41. tema hijau yek..

    nicelah...

    gb nanti....

    krim n putih...

    mesti canntikkk...

    ReplyDelete
  42. jap jap...kenduri kawin tu 21 haribulan ker GB? hariiii.....isnin? kan? kenapa isnin erk?kan tu hari orang bekerja.ada gak dulu kawan kat kedah,pon buat hari pada hari bekerja.ada alasan kukuh diberi.tak ingat la plak..
    errr...kedah kan..kalau salah saya nak terjun banggunan 10 tingkat jer ni.hehe

    ReplyDelete
  43. @yammy08

    yey. dapat sovenir lag! i lev u lah yam! :D

    ReplyDelete
  44. @Ati Masrif

    nice kan hijau? sayang sgt gb takde gambo dalam dewan sebab bizi bergegas ke sana sini. tapi tema ala2 natural ada daun keladi gajah tu. suke sangat!

    bila time GB nanti, tema pastels. warna2 aiskrim. :)

    ReplyDelete
  45. @amry

    amry!!!!!! sila cari bangunan 10 tingkat lepas awak baca ni.

    1.kenduri 20hb maaa
    2. buatnye kat kg melayu subang, bukan kat kedah.

    haaa..dah jumpa bangunan 10 tingkat??? :p

    ReplyDelete
  46. Majlis saya nyaris tak jadi di sebabkan banjir...kesan dari tsunami di Jepun..uhuk2...

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D