Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, March 25, 2011

Yes, I am perfectionist but not to the extend that would make me lose my integrity

Bila hati tengah panas, aiskrim adalah penenang sementara yang berkesan.
Harap-harap jangan la selalu GB panas hati. Huuu~



(Kerap pulak GB update entri harini kan?)

*
Ringkasan
Kes: Projek bertahun-tahun yang di take over dari orang lain
Local Authority: Itu ini problem, tak boleh lepas macam tu aje
Client: Do whatever you have to do, as long as we get the CF
Boss: Please do it for me
GB: Tersepit!

*

Tajuk di atas adalah berkenaan kerja dan tak berkaitan dengan soal jodoh atau apa-apa yang lain selain dari kerja semata-mata. Bagi sesiapa yang kerja dalam line construction, especially yang terlibat dengan kontraktor, developer dan local authorities, sampai satu stage kerja yang mudah akan jadi susah sampai asyik tersangkut sana sini. Bagi mereka yang faham, korang akan tahu apa yang GB maksudkan.

Apa-apa pun, walau GB jenis yang buat kerja sampai ke titisan peluh terakhir, walau GB ni kuli je, walau GB ni makan gaji je, walau GB ni orang tengah je, tapi jangan ingat dan jangan harap yang GB akan hilangkan integriti dalam diri ini. GB akan siapkan kerja sehabis mungkin tapi bukan dengan cara yang kotor. Dan kalau perlu GB bersedia untuk bertindak di luar jangkaan.

Berani kerana benar.

P/S: Kadang-kadang rasa macam nak berenti dan buat keje freelance je, senang!

38 comments:

  1. yeahhh......

    hidup GB!!! sambil angkat sepanduk..

    senyum ye cyg... =D

    ReplyDelete
  2. Saya pun ada perasaan yang sama dengan GB sekarang (actually dari tahun-tahun yang lalu lagi..) Kita dah tolong sebaik mungkin tanpa mengharap balasan (except for the gaji) but bila silap sikit terus note suara naik!! Note Ziana Zain pun kalah...!!

    Of course kita tiada hak apatah lagi share kat sana, tapi kita ni manusia. Masing-masing ada perasaan, kalau pun nak tegur buat cara betul kan...

    Dah banyak kali juga hati terguris ni, sampai dah tak tau nak mengadu dengan siapa. Dengan Mr. M?? Paling-paling dia suruh angkat kaki dari sana...hakikatnya bukan senang nak buat. Tapi dah bertekad, tahun ni kena keluar dari sana juga...nak tunggu sampai bila??

    GB, I read somewhere on the internet kerja ni kalau dah sampai 2 tahun kita masih belum nampak hala tuju masa depan kita ataupun kerja tu macam tak sesuai dah better look for another opportunity somewhere else...

    ReplyDelete
  3. kak ati tahu gb gadis yang
    sangat berani!!

    bahaya tu ...

    marah...makan ice cream

    marah...makan ice cream.. :)

    ReplyDelete
  4. Syabas gB,
    kawan2 citer pengalaman depa, kalau 'huloq' kerja laju tanpa masalah, nak saman pun tak jadi. Kalau tidak mcm2 alasan untuk melambatkan kerja, tak lulus2, dll. Kualiti kerja entah ke mana. Belum cerita bab syurga neraka ...

    ReplyDelete
  5. uikkk...ko nya keja leh mendatangkan org rasuah ko ke...pehhh...bahya....ke den salah faham apa yg hang maksudkan...ahakz

    ReplyDelete
  6. wah..panas betul GB hr nie nmpknya... xde yg perfect di ats muka bumi ini & that's y jgn dianggap kita manusia x kn melakukan kesilapan... tp perlu berusaha utk penambahbaikan... sabar ye GB, kekadang org hanya tau b'kata2 sdgkn x prnh nk m'dengar p'jelasan kita...

    ReplyDelete
  7. @Sumandak Kinabalu

    for my case, i've been trying to avoid working with the same developer but as long as the projek tak fully handed over, selagi tu lah GB merana.

    bab nak berenti dan tukar keje tu, GB dah lama juga fikir terutama bila berkaitan dgn projek yang satu ni~

    mungkin cakap Mr M tu betul, kdg2 kita kene bulatkan hati dah angkat kaki. betul tak?

    ReplyDelete
  8. @Ati Masrif

    sebab tu gb tak boleh selalu marah! hahahaha!!!

    ReplyDelete
  9. asam garam dunia kerjaya GB ada similarity dgn my line of profession....to me there's always a way to settle it...kalu kita tak suka cara mereka...kita guna cara kita dimana hasilnyer tetap sama jika kita menggunakan cara mereka...hehehe..tapi kena kasi pikior lebih skit laaa....ngeee:p

    ReplyDelete
  10. @Abu Aiman

    betul!!!! gila tak? kepala bersongkok bagai tapi ergh!!! dunia ni bukan lah dunia yang bersih...

    *GB dah dapat advise jgn cerita lebih2 pasal sebab mungkin akan membahayakan.

    ReplyDelete
  11. @jeBateja

    aishhh...bukan rasuah kat aku....rasuah kat aku nak buat apa? heheh~

    ReplyDelete
  12. @PynGees

    tu yang bikin sakit hati tu kak...! hihihi~

    ReplyDelete
  13. @madamoiselleczar

    hehe. yup. kene mikior lebih sikit cemana nak outsmart diorg. anything can happen kan?

    ReplyDelete
  14. ala...sy x tau pasal construction n seumpamanya.tapi satu je pesan saya, jgn jadik kaki kipas ataupun makan rasuah.dari entri GB ni rasanya awk bukanlah yg sebegitu,insyaAllah. salam singgah =)
    n all d best!

    ReplyDelete
  15. orang atas yg berkuasa dan integriti; selalu buatkan saya naik angin jugak..hu hu

    ReplyDelete
  16. thats my once a year indulgence

    ReplyDelete
  17. huhuhu... u go girl... jgn ada adegan tarik2 rambut udah...

    ReplyDelete
  18. Baskin robins ada 31 rasa !!!
    :)

    ReplyDelete
  19. Integriti harus diutamakan..
    Saya terlibat ngan construction dekat setahun setengah.. pening ngan consultant, contractors, sub-con.. harap cepat la siap project ni..

    ReplyDelete
  20. syabas GB...kita perlukan lebih ramai manusia yang berintegriti seperti GB..lebih2 dalam dunia construction ni...!

    ReplyDelete
  21. saya bukan bidang construction.tapi rasa macam paham jer.biasalah GB kalau dah jadi kuli.....
    rileks GB rileks.makan aiskrim banyak2 tau.kasi kembung itu perut.hehe

    ReplyDelete
  22. @norfaridahanum

    insyaAllah...

    terima kasih ye sudi singgah. :)

    ReplyDelete
  23. @norh

    yup. mmg boleh bikin angin pusar atas kepala kan?

    ReplyDelete
  24. @cek chun

    psstt...tadi tgh panas hati, main rembat je apa yg ada. kalau ada koneto atau eskrem melesia pun akan jadi mangsa rembat jugak tu...huhu~

    ReplyDelete
  25. @Abang Jonni

    tarik janggut ada la kot. keh keh keh~

    ReplyDelete
  26. @padlie

    jado kamu faham kan?

    sedikit statement berisiko: rasuah dah macam makanan untuk construction industry. live with it or fight it or run away from it.

    i think i will eventually choose to run away (unless i become one of the ministers. kehkehkeh)

    ReplyDelete
  27. @Sham

    in fact masa belajar dulu dah penah diberitahu, masa mula2 keje tak nampak sgt lagi. bila dah lama keje ni nampaknya makin teruk, dah macam barah...

    ReplyDelete
  28. @.:rizaL:.

    tak faham takpe. bende macam ni takleh cerita terang-terang sebab melibatkan reputasi banyak pihak, dan membabitkan keselamatan jugak sebenarnya~

    ReplyDelete
  29. @amry

    nak rileks macam mana amry? kalau tetibe kite yg diperangkap macam mana?

    ReplyDelete
  30. alhamdulillah bgus ;D
    biar kita kerja di bawah tapi comitment kita terhadap kerja 100%~!!
    ecey mcm lah dh bekerja*

    ReplyDelete
  31. GB consultant gak ke? jat faham sgt2 GB. baru 2 tahun, rasa nk tukar jd cikgu da rasa. penat layan authority,penat dgn client yg nak cepat, kontraktor yg xnk dengar kata!

    GB, bahulu da sampai td.xsempat nk amek gmbar.hihi.makan rmai2 kat ofis.hihi

    diorg ckp, terima kasih. hihi

    ReplyDelete
  32. betul! sokong tu. Integriti di tempt kerja adalah perlu. Bkn sekadar di tempat kerja. di mana2 pun perlu.

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D