Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Thursday, March 17, 2011

Cara-cara memantapkan dada

The clouds caught my eyes. Snapped on 4th of March 2011, 7.30pm


Dipendekkan cerita....disebabkan sangat kagum dengan cikgu-cikgu dan lecturer-lecturer GB sedari darjah 1 sampailah dah grad dulu, maka GB suka menyembang dengan mereka. Nampak macam nak membodek tapi sebenarnya tak... Cuma saja nak ringan-ringan mulut.

Bila bersembang dengan orang cerdik pandai dan banyak pengalaman ni, secara tak langsung GB dapat tahu kenapa ilmu mereka sangat mantap! Berikut adalah tips yang GB dapat secara tak langsung hasil dari penyembangan GB dengan mereka:

Kalau kita nak jadi orang yang mantap ilmu di dada, hendaklah kita:

  • Rajin belajar dan bertanya - seremeh-remeh perkara pun ilmu jugak kalau kita nak ambil tahu
  • Banyak membaca - pelbagaikan bahan bacaan tapi al-Quran adalah sumber ilmu terhebat...kalau tak caya cuba bukak terjemahannya
  • Rajin share ilmu - jangan kedekut ilmu
  • Jangan rasa diri pandai sangat
  • Merendah diri - Prof GB dulu adalah jenis orang yang beri salam dulu kat anak muridnya (di saat anak muridnya yakni GB terlari-lari sebab segan takut bertembung dengan dia, sekali dia datang bagi salam daaaa. Malu sungguh ai time tuh~!)
  • Berkawan dengan pelbagai jenis orang dari pelbagai jenis bidang - tak kire la budak sekolah ke, orang tua ke, mat rempit ke, amik contoh member blogger pun boleh, ada surihani rumah, ada cikgu, ada akitek, ada engineer, ada dokter, ada akauntan, ada ramai lagi kawan dari macam-macam background. Best tau!!!
  • No malas-malas

Cubalah. Nescaya dada kita nanti akan mantap dengan pelbagai ilmu, dengan izin Allah....  :D

P/S: Errr...ke ada yang frust menonggeng baca entri ni? :p

92 comments:

  1. kenapa pula haru frust menonggeng ? bukankah semua tips yang diberi itu baik belaka ! cuma samada dapat nak laksana atau tidak sahaja terutamanya mengawal ego kita !

    ReplyDelete
  2. @al-lavendari

    betul uncle. biasanya ego la yg menghalang kita dari terus mencedok ilmu baru. GB pun tak terkecuali...

    *frust tu sebab tajuknye dgn isi mcm tak selari pulak. hihihi~

    ReplyDelete
  3. Cuba buat decline push-up

    Dada jadi mantap dan kuat...

    ok?

    ReplyDelete
  4. @gedek!

    jgn lupa protein drink supaya dapat muscle berketul-ketul ye uncle! hihihiks!

    ReplyDelete
  5. setuju dgn point2 entry ni..especially bila kita berkawan dgn ramai org from all walks of life kita akan lihat byk perkara dan jadikan pglmn org sbg panduan hidup. kita jgk tak boleh terlalu merasa hidup ini tidak adil kerana ada org lain yg lebih kurang bernasib baik berbanding kita...

    ReplyDelete
  6. ya ampunnnnnnnnnnn !

    saya klik cepat2..ingatkan GB nak bagi tips supaya bleh jadik Dolly Parton..

    ngeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  7. Lorrr...ingatkan mantap apa tadi....bagus tul info hang....ahakz...

    ReplyDelete
  8. hahahaha

    terkedu jap..

    tapi memang betullah tu!
    teringat lect saya pernah berkata 'dalam menuntut ilmu ni, anggap diri kita sebagai pengemis.. mengemis ilmu dari sang guru.. jangan bongkak.. jangan tunjuk lagak..'

    ReplyDelete
  9. kena rajin2 la ni..O.o

    bla dah kerja,ngadap2 mcm2 prob makin bnyak belajar O.o

    ReplyDelete
  10. orang kata jangan memilih kawan,
    berkawan lah sampai sejuta pun

    ReplyDelete
  11. gB, ingatkan nak ajar senaman ker apa tadi. ngeee....
    bagus tajuk entry kali ni, menarik... nasihat adik Amy, kita kena usaha cari ilmu (datang kelas, jangan malas2), supaya ilmu tu berkat. walaupun dia adik, tapi nasihat dia sgtlah berguna kpdku suatu waktu dulu....

    ReplyDelete
  12. ooooo..dada ini... kekekek..ok2 good tips & i nak simpan dlm dada eh..dlm hati:) thanks GB..

    ReplyDelete
  13. GB..saya suke bertanye..

    nanti sy nak sediakan soklan nak suruh GB jawab..heheh..

    GB..kite da ada tenet sendirik..heheheh

    ReplyDelete
  14. tajuk double meaning..tp gambar sgt mantopp..sukalah gB ambik gamba..

    ReplyDelete
  15. Setuju tu.

    biar ramai kawan ; jangan ramai lawan.


    Tang malas tu;GB takmo kongsi ke macam mana nak atasinya? huwaaaaaa...keja melambaks tapi malas.

    Ingat kat anak2 aje cuti sekolah ni dok melopong kat nursery...

    ReplyDelete
  16. tulah baca tajuk entry ingat petua nak bagi tough badan...apa2 pun tips yang terbayek...!

    ReplyDelete
  17. greats tips to share ;) saya nak berguru dengan kamu lah GB, bleh? ;) blehla, blehla...

    ReplyDelete
  18. bagus2...pagi2 memantaopkan isi dada heheheh

    ReplyDelete
  19. yup..tepuk tgn utk GB *clap3x*
    berkawan dengan semua orang
    sb kita semua berbeza.. XP

    ReplyDelete
  20. dan sememangnya GB bijak, dari darjah 1 dah pandai mendampingi orang alim.
    ramai yang malu nak hampiri mereka, apatah lagi nak bertanya.
    mereka yg bertanya saja yg akan temui jawapan. untung kan!

    i tell my children bertanya maknanya we are processing the information, baru soalan akan timbul.
    malangnya anak2 maseh malu dan tak tau apa nak tanya.
    dan malu pada salah tempat.
    yg patut malu tak malu.
    yg baik, malu pula.

    bagus GB share dan rumuskan hasil penyembangan GB. panduan sangat berguna yg patut diikuti.

    i'll make my children read this. hearing it fr others sometimes wil have an effect :)

    ReplyDelete
  21. @fatt

    tuh la..aku dok tgk ada org yang agak berkedudukan tapi memilih pulak siapa yang boleh berdamping dengan dia. tak syiok la mcm tu~

    ReplyDelete
  22. @Daddy Ziyyad

    dah agak, mesti ada yg fikir ke situ punya. tak sangka la pulak daddy salah seorang darinye. hikhikhik!!!

    ReplyDelete
  23. @jeBateja

    frust tak frust tak? mueheheh~

    ReplyDelete
  24. @h4ni3

    kan kak? anggaplah kite ni gelas yg kosong....

    ReplyDelete
  25. Ringan ringan mulut takpe jangan nak ringan2 lain pulak hehehe

    ReplyDelete
  26. @zati embong

    kerja adalah tempat belajar yang bagus...kipidap okeh!

    ReplyDelete
  27. @cek chun

    betul3! tak rugi pun kawan ramai2 ni...

    ReplyDelete
  28. @PERSIAPAN PENGANTIN BUDGET

    kdg2 nasihat dari adik2 ni lebih logik dan telus, betul tak? adik gb pun penah nasihat gb. :)

    ReplyDelete
  29. @.:rizaL:.

    sentap lagi? hahahaha!!!!

    ReplyDelete
  30. @maya amir

    tips untuk dada yang satu lagi tu gb tak terer lah. kihkihkih!!!

    ReplyDelete
  31. @cikceriacorner

    tanye kite pulak? ayo!!! lalalarikksss!!!

    ReplyDelete
  32. @Rina AVAIL a.k.a cik betty

    mekasih mekasih. tu amik masa tgh jammed tu. ngeee~

    ReplyDelete
  33. @a.z.r.i.n.a.03.07

    hahaha!!! tang malas tu gb pun macam roller coster ni. kihkihkih!!!

    ReplyDelete
  34. @Sham

    terima kasih. cikgu sham mesti ada banyak tips punya kan??

    ReplyDelete
  35. @Didz

    boleh. tapi carikan ai keje kat brunei boleh??? ngeeee~

    ReplyDelete
  36. @yantz-yeem

    amacam? terasa mantap tak sekarang? hihihi~

    ReplyDelete
  37. @h a n i e

    kite berbeza tapi berkawan kan? :D

    ReplyDelete
  38. Petang semalam kakcik dan suami terperangkap dalam kesesakan jalan di Kuala Lumpur. Dalam hati kakcik kata, 'kalau gB ni, mesti banyak gambar menarik yang sempat dirakam'. :)

    Tapi.. bagi kakcik tada yang menarik sebab kakcik tidak pandai mencari sudut terbaik. :(

    ReplyDelete
  39. @ummi5

    akak, gb biasa saja...cuma jenis rajin menyembang dan cepat kagum dgn org yg pandai-pandai~

    mungkin kite boleh latih anak2 bertanya dgn cara kita sendiri yang bertanya kat mereka.

    tu cuma pendapat gb la sebab gb belum ada anak lagi.. :)

    ReplyDelete
  40. @Yunus Badawi

    ringan-ringan yang lain tu mcm dah lari pulak pointnye. kite masukkan dalam tajuk lain nanti. kihkihkih~~

    ReplyDelete
  41. petua yang sangat me setuju!!


    uish memang frust jugak lah ...

    ReplyDelete
  42. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  43. @tupaimerah

    kamu nak mantap macam mana lagi?? :p

    ReplyDelete
  44. @kakcik

    hihi. agaknya kalau gb dah kawin nanti mungkin masa sangkut kat jammed akan lebih digunakan untuk menyembang dgn husband.. :)

    ReplyDelete
  45. @T@sh Sch@

    uits. kamu memang dah mantap ok! huhuhu~

    ReplyDelete
  46. assalamualaikum GB..

    sy setuju yg berkawan dgn semua org tue...bos sy mmg sgt bijak..malah dgn penagih dadah pun dia berkawan..sy respek dengannya..dia buat penagih dadah tue mcm adik beradik dia je huhuhhhh

    ReplyDelete
  47. yeah... agree with that... :)
    semuanya dengan izin Allah.. yang penting kita bersikap terbuka dan tak perlu nak sombong sombong.. rugikan diri je.. kan? kan?

    :)

    tek care..

    ReplyDelete
  48. cara-cara memantapkan ilmu di dada baru ngam kot kan dengan isi entri..hehe..

    setuju sangat..ilmu kalau kita nak cari ada je di mana-mana..yang penting tak pernah putus asa nak mempelajari sesuatu..selagi nama hidup, selagi tu lah kita harus belajar dan mencari ilmu..

    ReplyDelete
  49. wehhh tuh opis me, x ping2 me pown.. uhuhu

    ReplyDelete
  50. setuju semuanya.......

    yang paling penting bagi nik ialah merendah diri...

    erpgilah mana2 pun..merendah diri tu penting..

    ReplyDelete
  51. haruss cepat2 kak ati klik woo...huhu

    bagus juga maklumat ini

    walaupun bukan seperti yg di sangka..haha

    straight to the point wokey... :P

    ReplyDelete
  52. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  53. @sahromnasrudin

    org macam tu biasanya ilmu penuh di dada tapi nampak macam biasaaa saja kan?

    maksud Gb bos kamu tu la, bukan penagih dadah tu. huhuh~

    ReplyDelete
  54. @kella

    sombong2 tak membawa ke mana pun...org yg hebat tak perlu tunjuk dia hebat untuk org tahu yang dia hebat.

    heheh..berbelit lak jadinye ni~

    ReplyDelete
  55. @♥CIK SHA♥

    tajuk jadik cenggitu gara2 baca tip SEO la ni..huhu~

    ilmu adalah anugerah Allah..kalau kita tak dapat ilmu tu kite la yg salah sebab takmau belajar...

    ReplyDelete
  56. @en_me

    kan ai ade ping yu arituh masa awan cantek tuh?

    ReplyDelete
  57. @Queen

    but frankly nak cari org yg merendah diri sekarang ni adalah sangatttt susah kan?

    ReplyDelete
  58. @Ati Masrif

    ai kak ati..frust jugak ke? kihkihkih!!!

    ReplyDelete
  59. @Myaby

    kamu dah mantap, nak frust kenapa pulak? mueheheh~

    ReplyDelete
  60. dulu2 tak rajin bertanya kat cikgu..sekarang terpaksa bertanya banyak kat bos.. :P

    ReplyDelete
  61. saspen sungguh tajuk mantap dada tu... ha ha.




    .

    ReplyDelete
  62. cet

    aku diantara org yg frust itu GB

    ;p

    ReplyDelete
  63. @norh
    bos pun penuh ilmu di dada woooo...huhuhu~

    ReplyDelete
  64. @tasekM

    lepas baca entri saspen lagi tak? eheheh~

    ReplyDelete
  65. @MasZuber

    kikiki!!! ramai jugak pompuan yg frust ni. hahaha!!!

    ReplyDelete
  66. tajuk meletop..tersentap kejap hehe..

    ReplyDelete
  67. oooooooooooo camtu ka nak bagi dada mantap...ingat kan ada tips yang 'lain macam' tadi. hahahaha!

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  68. @Drama Mama

    betul2 nak tip yg lain macam ka kak? miahahahaha!!!!

    ReplyDelete
  69. cantik giler pic.. biler nk ajar ne gb?

    ReplyDelete
  70. good tips..tapi dulu kan saya tak rajin bertanya..maluu.. :P

    ReplyDelete
  71. pepatah pun ada mengatakan..biar ilmu sarat di dada supaya kita x hidup dalam kesesatan & kekalutan... sbg muslim of coz Kita Suci Al-Quran lah sbg penunjuk jln buat kita semua...

    thanks for sharing GB... bnyk perkara yg boleh dimanfaatkan b'sama

    ReplyDelete
  72. Setuju sangat dengan tips berkawan dengan ramai orang tu...cuma sekarang ni manusia lebih suka berkawan dengan kelompok masing-masing. Contohnya kalau dia tu doktor, nak kawan dengan doktor saja atau yang sewaktu dengannya seperti peguam, jurutera etc...Bukan semua lah tapi most of them.

    ReplyDelete
  73. 2 thumbs up. GB mmg bukan sembarangan munge tapi munge yg bijak mengambil hikmah..

    ReplyDelete
  74. GB..memang best kan bace tafsir AL-QURAN?? sy suke... sgt..

    ReplyDelete
  75. @darkbatman

    takde ape yang nak di ajar batman oiiii~

    ReplyDelete
  76. @Sumandak Kinabalu

    itu la yg sedihnya...tapi takpelah...lain padang lain belalang kan? :)

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D