Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Thursday, March 3, 2011

Beza antara Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris





Idea diceduk dari dalam otak masa tengah driving. Tak tau mana puncanya, tapi kesimpulannya bacalah kat bawah ni:

BM: Perlanggaran berkelajuan tinggi - 11 suku kata
BI: High speed crash - 3 suku kata

BM: Awak dan saya - 5 suku kata
BI: You and I - 3 suku kata

BM: Saya benci kamu - 6 suku kata
BM: I hate you - 3 suku kata

BM: Encik, saya ada benda sikit nak bagitau ni - 16 suku kata
BI: I've something to tell - 5 suku kata

Motif? Errr...bahasa kita berbunga-bunga kan?

P/S: Cintailah bahasa kita. :D

83 comments:

  1. urmmm...mmg bermunge2. But..nice picture. GB selalu ada idea yg menarik tuk berblog :)

    ReplyDelete
  2. setuju!! ngeh ngeh ngeh~ adakah berbunga-bunga seperti kak GB??

    ReplyDelete
  3. Tengah memandu pun boleh dapat idea ke. Ini sah mengelamun, dok pikiaq cari idea untuk blog.

    ReplyDelete
  4. tak terpikir plak...
    org yg pakai nama 'bunga' je yg blh terpikir mcm ni...
    heh!

    er...berapa suku kata ni ek?

    ReplyDelete
  5. my inggeris is very bad....ahakz...8 suku kata

    ReplyDelete
  6. berbunga bunga.tapi ramai yang tidak tahu guna.haih..

    ReplyDelete
  7. gadis bunga = flower girl..ke cam ne?

    gadis bunga itu lebih manis ;)

    ReplyDelete
  8. b melayu ni sopan...cakap berlapik...tak direct to the point...

    ReplyDelete
  9. tapi ada jugak melayu yg fail bahasa melayu..camne tuh...

    ReplyDelete
  10. berbunga2 lagi indah.

    panjang jua.

    ReplyDelete
  11. peh

    aku kalau dah start kua bahasa bunga bunga ni,
    konfem direct kena sound


    AYEN, KAU JANGAN MULA!



    kahkahkah

    rupanya bahasa aku bukan berbunga
    tapi bahasa pujangga purba!


    :D

    ReplyDelete
  12. Aslmkm.
    Moralnya: Lebih mudah menepati erti & maksud dengan BI. :)

    ReplyDelete
  13. Kak GB = munge munge..

    ayat kak GB = bermunge mungeee

    heheh

    ReplyDelete
  14. salam my dear

    tak pelah kann
    Bahasa kita ..budaya kita
    berbunga2 itu kan indah;):)

    ReplyDelete
  15. bahasa jiwa bangsa :)
    org kita slalu x to the point..
    kesopanan dan kesusilaan la katakan..

    ReplyDelete
  16. kak ati tgh bayangkan camne gb snap
    pic tu...

    letak camera kat rumput ke...^__~

    bahasa kita kita...banyak berlapik

    nak cepat ckp bi...hihi cepat skit

    ReplyDelete
  17. hehehe...bahasa melayu maniiisss...sbb tu pjg2 berkias2..hehehe

    ReplyDelete
  18. salam jumaat cik munger ittewww.. ehehe

    ReplyDelete
  19. mmg ayat kita lg pjg. tp klu ayat org t'ganu pendek2 je.
    pid..mak ko wat lg x tat nenas gulung ms x raya ni? klu aku nk oder bleh? hehe..ke ctu plak ye. lgsg xde kena mengena ngan entry nih

    ReplyDelete
  20. saya pelik la GB...

    kenapa bile kata saya rindu awak dalam BI jadi I MISS U..bukan maksudnya saya hilang awak ke huhuhhuuhuhh

    dari org kampong yg tak reti ckp BI huhuhuhuhhh

    ReplyDelete
  21. iyer bahasa kita memang penuh mukadimah yer.. penuh seni :D

    ReplyDelete
  22. bhs kita indah sgt. hehehe, suka idea neh lah GB :)

    ReplyDelete
  23. chinese cakap, org melayu lemah dalam maths sebab bahasa kita panjang.

    one = sa tu
    two = du a

    hihi

    ReplyDelete
  24. bahasa jiwa bangsa... mungkinkah gB secantik bunga dalam gambar itu?

    ReplyDelete
  25. tue baru daun GB....belum masuk bunga siap pintal2 dan akar2 yang menjalar bagai dalam puisi dan madah2 chenta...hehheeheh

    ReplyDelete
  26. gb, berbunga-bunga indah takpa, jangan berputar-putar alam.

    ReplyDelete
  27. gadis bunga = 4 suku kata

    flower girl = 3 suku kata


    kalau nak pendek, kena tukar nama lah!
    hehe

    ReplyDelete
  28. carotid artery - 5 suku kata

    pembuluh darah agung - 7 suku kata

    bukan sahaja panjang, malahan pelik..:P

    cuba GB translate jargon architecture ke bahasa melayu.

    ReplyDelete
  29. sy bgga fasih berbahasa melayu =D

    ReplyDelete
  30. pandangan pertama??

    mase bace ayat2 GB tu..org ni egt GB nak perlekeh bahase kite..

    lepas tu..baru kite tahu..kite tersalah anggap sudah.. hehehe..

    sori GB..

    em..kite syg sgt dgn bhase kite.. sbb..MELAYU ni sgt indah sebenarnye..klau kite hayati dalam erti kate sebenarlah..

    ReplyDelete
  31. biasalah..dalam hati ada taman..kuikui :D

    ReplyDelete
  32. GB...entri sempena Bulan Bahasa ke?


    Salam kenal...:)

    ReplyDelete
  33. BM ringkas pun dah ada sekarang.... kat henpon :)

    sms ;p

    ReplyDelete
  34. mungeeee.....cuteeee jerk.hehe

    ReplyDelete
  35. Selain dari bahasa kita yang ber-bunga-bunga ditambah lagi orang yang bercakap jenis yg long winded..

    ramai jugak macam tu ...
    *macam kita... huhu

    ReplyDelete
  36. @Azira Mohamad

    mekasihh..gambo tu amik kat metropolitan park tu. hihi~

    kdg2 idea datang tak semena2.

    ReplyDelete
  37. @HAJAR hasan

    kalau gb cakap berbunga alamatnya mmg sume org tak faham! huhu~

    ReplyDelete
  38. @Pemerhati Dunia

    dari mengelamun tu yg terfikir tu. pastu terus jadi entri. huhuhu~

    ReplyDelete
  39. @gedek!

    berbunga takpe, jgn bergedek. heheh~

    ReplyDelete
  40. @afendi ariff

    dah tak terkira dah suku kata nya ni huhuhU~

    ReplyDelete
  41. @jeBateja

    yor inggeris? my inggeris too.

    9 suku kata! heh~

    ReplyDelete
  42. @bujal X

    mereka tak tahu guna sebab dah di mind set kan bahawa bahasa inggeris itu cool. huhu~

    ReplyDelete
  43. @~najwa~

    kalau sebut flower girl terus rasa muda 20 tahun. hahaha~

    ReplyDelete
  44. @Sham

    itu la indahnya bahasa melayu ni..

    ReplyDelete
  45. @Kaseh

    ada kes masa spm dulu. budak melayu failed paper bm. aiyoh!

    ReplyDelete
  46. @MasZuber

    mungkin lebih sesuai diucapkan berbanding ditaip. eheh~

    ReplyDelete
  47. @DDrfauziah

    salam untie,

    sebenarnya komen auntie adalah yang paling tepat dgn maksud gb. :D

    ReplyDelete
  48. @Zie

    munge kembang kuncup sudah! heheh~

    ReplyDelete
  49. @Pn Kartini

    betul. bangga jadi org melayu yang boleh berbahasa melayu.. :)

    ReplyDelete
  50. @cik fiza

    tp kdg tu sampai bikin susah disebabkan terlalu dopan..huhu~

    ReplyDelete
  51. @Ati Masrif

    kamera tu gb taruk kat rumput tau. :D

    ReplyDelete
  52. @maya amir

    manis, panjang, berkias.

    pastu maksud tak sampai. habis duit belanja kopi. hahaha~

    ReplyDelete
  53. @MakeUpArTy's

    nak tart nenas ye? nanti aku tanya mak, tapi after 20/3 ni la kalau boleh pon. huhu~

    ReplyDelete
  54. @sahromnasrudin

    sebab hilang la maka kerinduan muncul. hihiks!

    ReplyDelete
  55. @poyaty

    hihi. terima kasih.

    tapi budak muda sekarang suka rosakkan bahasa kita. tak suka taw. hu~

    ReplyDelete
  56. @- GC -

    yup. penah juga dgn mcm tu. tapi rasanya malas lebih dominan dari bahasa kite yang panjang. betul tak?

    ReplyDelete
  57. @Queen

    kalau dah berakar bagai tu kompem gb takleh faham dahh..huhu~

    ReplyDelete
  58. @Daddy Ziyyad

    baik jgn. nanti takut abis sume org tak paham. gb penah cuba translate bahasa landscape ke bm...haremmm tak paham. hahaha!

    ReplyDelete
  59. @Mimi Jazman

    bukan perlekeh sayang...cuma perbandingan... :D

    ReplyDelete
  60. @Cikgu Nurin

    terima kasih sudi singgah. ini cuma entry tanpa sempena apa2 sambutan..huhu~

    ReplyDelete
  61. @Mak Su

    ringkas sampai kdg2 langsung tak paham. huhu~

    ReplyDelete
  62. ehemmm...
    testing pengetahuan am..
    .
    plumeria rubra..?
    :)

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D