Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Sunday, February 27, 2011

Open letter to bloggers - especially to newbies






Setelah beberapa lama berblog, GB sebenarnya tak anggap diri sebagai seorang blogger pun. Mungkin sebab blog GB banyak yang merapu daripada fakta. Takde maklumat penting yang boleh dicari di sini melainkan hanya penuh dengan gambo-gambo yang personally GB nak share dengan kawan-kawan.

Tapi GB nak tulis sesuatu yang serius dengan harapan ada blogger yang akan baca. Ini cuma pendapat GB berdasarkan pemerhatian dalam dunia blog memblog ni:
  • Bagi GB, komen kat setiap entry adalah personal opinions from another blogger. So that I can absorb the blogger's thought in order to know them better. Sebab tu kalau nak tegur ke, puji ke, bagi pendapat ke, GB tak kisah sebab at least ada sesuatu yang korang terfikir dah terluah kat kotak komen. Jadi kalau ada komen yang 'meminta kunjungan balas dan akan datang mengomen kalau sempat,' GB hampir pasti itu bukan datang dari hati. Dan bagi GB itu bukan komen pun. Itu sekadar peninggalan jejak.
  • GB anggap fellow bloggers sebagai kawan-kawan dan bukan setakat 'I follow you, you follow I'. To tell the truth, I am against that concept dan GB yakin ramai blogger muda yang masih baru buat macam tu sebab nak promosikan blog masing-masing. Korang, that is not the way. Kalau berminat dengan sesuatu blog atau entry, just read and put your opinions in the comment box. Kitorang bukan la hebat pun sampai takmau jenguk langsung orang yang sudi baca entri kita dan tinggalkan pendapat. Bila bloggers rasa appreciated, kat situ barulah ada connection. Kalau setakat mahu kumpul follower, GB tak pasti adakah konsep macam ni mampu buat kite bertahan lama dalam dunia blog.
  • Blogger boleh kenal pasti siapa yang baca entry kemudian komen, atau yang baca tajuk entry kemudian komen, atau sekadar komen sebab nak tinggalkan link. Jaga-jaga!
  • GB suka blogging sebab komuniti blogger kat sekeliling GB ni sangat baik, prihatin, dan sudi menegur kalau ada yang tak kena. Kita tak kutuk-kutuk caci-maki sebab dunia blog ni kecik je pun. Balik-balik pusing-pusing ke situ jugak. Melalui blog lah kita boleh kenal life diorang, isu, kesakitan, kesibukan, hal keje, kegeraman, kebengangan dan kehampehan diorang. Kita hormat kalau mereka bizi, tak boleh diganggu atau perlukan ruang untuk menyendiri. Jadi role kita? Fikir-fikirkanlah...

Ok lah. Panjang! Tak pasti la korang baca atau tidak, tapi ini sekadar suatu maklumat dan teguran dari GB khas untuk mereka yang baru nak berjinak-jinak dalam dunia blog ni. Mungkin ada yang cakap, 'eleh, macam la blogger otai pun,' tapi daripada GB kutuk kat belakang takde orang dengar, buat macam ni lagi baik kan? Ape-ape lah.

P/S: Tetibe GB curious, ada ke yang baca entri panjang ni? Kalau takde yang baca alamatnye tak sampai la mesej. Tapiiii...kalau korang nak tau lebih lanjut pasal hal ni,meh tengok apa pandangan beloger GadisKampungSeparaBandar ni pulak! Roger! Huhuhu~

119 comments:

  1. "Bes nya belog ni, uncle suka. Lepas ni lawat lah belog uncle ye?"

    Macam ni ke contoh 'Itu sekadar peninggalan jejak.'

    Eceh....

    Tapi uncle memang suka belog GB ~ bes!

    ReplyDelete
  2. sy bace! dan mesej GB sampai!! hihi kekadang konpius gak org puji ni ikhlas ke tak??hohooh

    ReplyDelete
  3. @gedek!

    ooo..kalau cenggitu ayatnya ada rasa terpujuk sikit la. ni yg jenis ayat 'hi, folo sini. folo i balik ok.'

    rupanya kat semua blog yg dia bw dia bagi ayat yang sama. heheheh~

    psstt...i admire ur blog dulu la uncle. :p

    ReplyDelete
  4. @AesyaZealous


    biasanya tuan punya entri boleh sense komen2 yang ada kat entri dia. pwh btw, thanks for reading my message ya! :D

    ReplyDelete
  5. "gb..kite dah dtg blog gb..nti dtgla blog kite plak tau.." -hikhik..tiru uncle gedek:p


    kalo org sm berkali2 dtg jenguk blog tu mknenye kami mmg suke blog gb..

    ReplyDelete
  6. @Semarak Api

    eceh...pe cer blog? pe cer chenta dgn member fesbuk tu? sat aaa gb gi jenguk. mueheheh~

    ReplyDelete
  7. that is so true! hee

    tp tula, we as a person xley nk halang org kn. mereka ada cara sendiri. *muka redha*

    btw, GB..gmbr BG amik lawa2 la. seriuosly..

    ReplyDelete
  8. thank you GB. nasihat yg berguna utk newbie mcm sye. akan bertindak mengikut arahan. thanks ya. ;)

    ReplyDelete
  9. @norsharmila

    sebenarnya bukannya apa, bila masuk komen yang macam tu, kite tak reti nak reply cemana. last2 taruk smiley je seketul huhuhu~

    ReplyDelete
  10. @HAJAR hasan

    aishhh...itu bukan arahan...heheh~

    itu cuma pandangan gb sebagai seorang kakak, eh?

    thanks sebab sudi baca bebelan gb okeh!

    ReplyDelete
  11. @gadisBunga:hehe~ saje je la kak GB. papepon. entri ni sgt berguna. rugi kalau newbie x bce. byk input. sye doakan kak GB selalu ade mse update blog. ngee~ ske bce la. ;)

    ReplyDelete
  12. jat pun baru kat sini,tp da rapat dgn beberapa blogger n tiap2 hari mesti jenguk page diorg dulu.mebi sebab da serasi.kitorg saling jenguk menjenguk.

    O.o

    ReplyDelete
  13. salam

    sy pun tak rasa sy blogger, sbb sy lebih suka berkawan dgn semua.... berkawanlah kerana ingin menambah kenalan bukan untuk mengklik iklan...tak suka...


    kan cantik kalau bung tu warna hijau..huhu

    ReplyDelete
  14. jap jap..
    ni yg terpanjang ko taip kan?
    mesti lega kan :D

    ReplyDelete
  15. wah pedas... pada amy cara tu sebenarnya salah satu cara nak promote blog tp biarlah berpada-pada. but seriously, i like the way u blogging... ;)

    ReplyDelete
  16. betullah semua apa yg ditulis tu. berblog bukan sekadar nak tarik traffic cuma tapi jugak utk menjalinkan ikatan persahabatan di alam maya...

    comel bunga bertaburan atas jln tu. mesti GB ni peminat bunga kan.. :)

    ReplyDelete
  17. `hai i singgah..n follow..please follow me back.`` hahah salu dapat macam ni... bila jengah blog beliau..ermm tak apa yg menarik minat nak baca..so adakah wajar saya follow nak menyemakkan bloglist kat dashboard saya kan..tapi biasa yg buatkeja macam tu budak2 je GB...yg lebih pentingkan follower dari intipati sesebuah blog tu.. myself suka baca blog yg ringan dan yg ppaling penting owner blog mesra alam.... beshh...

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum..
    salam pagi minggu...
    ~~su manje
    jemput singgah blog poem su ek...
    thanks
    Jemput singgah

    ReplyDelete
  19. sangat setuju dengan GB...

    sebenarnya menegur dengan cara lembut tapi ada ketegasannya lebih bermakna

    daripada entry yang aasyik kondem orang ye dak? hehehe

    ReplyDelete
  20. i baca setiap perkataan.
    walaupun i takde dan tak mungkin ada blog.
    betul.
    i suka baca luahan GB, fr the heart :)

    ReplyDelete
  21. Kakcik dah baca coretan gB ini dan kakcik setuju dengan apa yang gB coretkan..

    Terima kasih kerana sudi berkunjung ke 'rumah' kakcik. :)

    ReplyDelete
  22. pictures dari GB memang cantik, dan saya suka..

    isu i follow u, u follow me ni mmg mcm 'hek eleh'... tapi tiap org ada citarasa berbeza.

    anyway, just be ur self (*.*) caiyok GB!

    ReplyDelete
  23. sy pon suka baca blog GB..nice blog..
    and nice pic...

    ReplyDelete
  24. tp kan GB kadang2 bile kite follow up comments tu kan..kdg2 si pemilik blogger x amik tau pun..hahhaha..tp setakat ni semua pemilik blogger yg sy komen ni balas la..x pun dia acknowledge la dr segi moderate comments tu kan..ai ade follow up tau tgk komen2 blogger lain..hehehe

    lg satu psl 'i follow u,u follow me back' mmg tidak berapa suka la..sy rs nk follow,sy follow..klau owner x nk follow it's up to them..x kesah..lgpun byk sgt nk baca entry karang..TAPI ade kes bile dia follow, kite pun tgk blog cam best ade isi..cantik..kite follow lah..lps tu boleh x dia unfollow sbb dia nk dptkan follower..mcm2 bdk skarang nih.. :)

    ReplyDelete
  25. mula berkenan kat blog GB sebab gambar2 yang GB publish.. :)

    ReplyDelete
  26. waka...waka....den baca laaa....

    den setuju tu....kalau betul2 minat jerk...kita akan ikhlas...


    errr...mcm biasa...gambo kat atas tu pun lawa....ahakz....

    ReplyDelete
  27. kita suka entri ini kak GB!!

    kita pernah tulis entri camgini, tapi tetiba delet sbb risau kot2 ada yg terasa..

    nak tumpang isi entri ni buleh?hehehehe...

    ReplyDelete
  28. Salam GB,
    Sy mmg blh dikatakan org baru dlm dunia blogger.jarang bg komen kt blog GB, just silent reader aje.Dh jd follower blog GB pun. Maaf sbb tk mintk izin GB dulu hehehe..Bila terbaca entry GB yg boleh dikatakan panjng drpd biasa neh, sy mmg menyokong pendpt GB sepenuhnya sbb kdg2 stiap kali sy baca komen kt blog rakan2 blogger lain mesti je ada ayat2 tinggal jejak mcm yg GB ckp.pe2 pun sy suka bc blog GB sbb sy juga baru nk berjinak dlm dunia photography. Salam perkenalan dari saya.

    ReplyDelete
  29. Gambar tu cantik sekali, thank you friend, very inspiring. Memori terindah 4 tahun saya di dunia blogging adalah berjumpa rakan blogger. Dalam ratusan rakan blogger saya, GB adalah blogger pertama yang saya jumpa di dunia sebenar. Hepi sangat saya dibuatnya, naik semangat nak menulis lebih banyak entri lagi.

    Saya dah berblog sejak 29 Mac 2007. Tak sedar. Genap 29 Mac 2011, mencapai usia 4 tahun.

    ReplyDelete
  30. bagi saya.. letak link kat sidebar lagi best drpd folo memfolo ni.. sebabnya, saya tak suka bukak dashboard. kalau nak bw, click kat sidebar aje.. so tak semestinya kalau saya tak folo, saya tak datang baca.

    tapi blog GB, hari2 saya click kat sidebar tuh.. terharu tak?? terharu tak??? :D

    ReplyDelete
  31. *eh,silap taip la akak,DELETE..

    ehehehe..:P

    ReplyDelete
  32. susah nak cakap, kalau blog terlampau cantiuk pun, orang tak pandang

    ReplyDelete
  33. kalau blog cantik tapi isi x cantik punx leh juga kan

    Terkini : Akuarium Paling Kecil Di Dunia

    ReplyDelete
  34. tak suke sgt2 bile ade org sje suke2 promote dyeorg punye blog kt ruang komen kite.. gram ade la..

    kite lg suke klau org 2 bce,follow dan komen kat blog kite sebab dye suke dgn care kite dan bukan sekadar nk promote blog dyeorg..

    org ni btul2 nak dgr pndpat org rmai yg tulus dan ikhlas..bukan sekadar suka-suka..

    [+]GB..kite blogger yg baik x?? wlaupun kite mude..kite x wat tau ape yg GB tulis tu..

    ReplyDelete
  35. jangan lupa datang n follow blog kitew!

    entri terkini:

    gambar kitew tengah gowsok giegie.

    ReplyDelete
  36. uncle baca .. taklah panjang mana. panjang lagi entri semasa uncle. rasanya 5 x lebih panjang kot.

    uncle pun geram kalau ada yang baca tajuk jer, lepas tu komen. komen tu tak kena pulak tu.

    kita boleh tahu dari komen seseorang tu, samada ..

    1. dia baca dan faham,
    2. dia baca tapi silap faham
    3. tak baca sepenuhnya atau tak baca langsung.

    Pengomen no.2 tu, uncle boleh terima lagi tetapi tidak yang no. 3.

    ReplyDelete
  37. me pon baru aje dlm dunia blogging ni..jd me terima nasihat cik gB ni..kdg² kat kotak komen me pon ada komen² yg sekadar meninggalkan jejak nih..tp yg me heran yg buat bukan org baru pon..org lama juga yg follower dah beratus dan beriban..okeh..mgkin salah me sbb tak letak menatang shoutbox..tp me mmg tak gemar menatang tuh..

    u follow me i follow u..me mmg penah jumpa bbrp org..me salu ikut jelah ckp diaowng..okeh i follow u balik (me org baru kena sopan santun)..tp adakah me akan jejak balik blog mereka?kalau best me dtg semula..kalau me x minat biarkan ajelah..

    bg me sbg org baru mmg nak sgt follower bertambah dan org tahu kewujudan blog kita (apala ertinya blog kalau kita sorang ajer yg membacanya)..okeh sbg org baru pasti bnyk kelemahan dari segi penulisan entri tp kata org practice makes perfect kan..jd setiap hari me cuba belajar dari blog yg ramai follower utk tahu kelebihan mereka hingga dpt kumpul follower yg beriban..

    akhir komen..bolehkah cik gB buat n3 bagaimana utk menjadi seorang blogger yg betul?

    ReplyDelete
  38. salam...

    itulh asam garam brblog nie, ada rakan2 blgger mmg betul2 ikhlas n ada yg semata2 nk upkan trafik semata....

    ReplyDelete
  39. 'hi, salam perkenalan.
    i follow u ni,
    nanti u follow la i ye?'



    eh, alamak!
    u mmg dh follow i kan?

    ReplyDelete
  40. 'hi, salam perkenalan.
    i follow u ni,
    nanti u follow la i ye?'



    eh, alamak!
    u mmg dh follow i kan?

    ReplyDelete
  41. blog kita sama la.. blog saya pun banyak gambar macam awak jugak.. nice knowing a fellow photografer like you..

    mintak izin jadi follower ek..






    p/s: amacam gua punya komen.. agak agak boleh up trafik tak.. keh3x

    ReplyDelete
  42. hai, i dah komen sini, jom la komen tempat i pula..

    hehehehe.. adakah semacam tu gb?

    teguran yang halus lagi mudah dihadam oleh gb. kalau tak paham lagi tak tau la.

    ReplyDelete
  43. GB, I follow u, so u must follow me tau...ngeeeeeeee..

    ps: Personally, I anggap u my friend yg ceria, and hope we can meet one day, makan2 dgn si Bujal..dgn KOG tu semua...maaf kalau jokes saya tentang kawin sometimes cross the limit..coz I always doakan u bertemu jodoh cepat! ngeeeeee:)

    ReplyDelete
  44. gb

    selalunya akak akan back link balik sapa yg tggl komen..tp kalo bab "i follow u u follow balik... x dapeklah!

    ReplyDelete
  45. Noted..!!

    **Blogger baru jugak... =)

    ReplyDelete
  46. 1st : gmbr tu GB captured kah? cool..very2 nice:)i loikeee..

    2nd : 1st time here and already attracted with this entry.. bak kata org, truth hurts.. mmg itulaa kenyataannye.. some people cuma tinggal jejak dgn harapan kite dtg balik blog die..tapi mcm tak ikhlas kan..susah laa nak follow blog die.. yg penting niat nak berblogging...betul?:))

    ReplyDelete
  47. baca habis ni..
    betuii...
    hehehe..

    kadang2 perasan gak diri ni blogger
    coz dah ada blog..ahakss...

    tapi kak ati paling tak suka kalau
    orang kondem org lain..lagi suka yang santai2 je..mcm kita2 ni..

    sbb kak ati ni sensitif orgnya
    jadi cepat je berasa hati...lembekkan..huhu

    ReplyDelete
  48. saya pernah kena comment dgn sorang blogger yg tak kena dgn isi entry ... sekadar tgk gambar tanpa baca isi, terus comment ... comment tu mcm x kena sebab entry tu melibatkan kematian

    ReplyDelete
  49. salam singgah jer cik fidd ittewww.. ehehe

    ReplyDelete
  50. ai follow yuuuuu....nt follow ai balik yeeee..


    hahahaha..larikkkkk!!

    ReplyDelete
  51. ai tak follow yu oun rasanya...
    tapi hari2 ai jenguk..
    walaupun tak hari2 ai komen..
    .
    komen dalam hati je boleh ??
    :)

    ReplyDelete
  52. @HAJAR hasan

    hihi. comel je doa dia. insyaAllah..kalau sempat pasti akan ku update. keep on blogging ya!

    ReplyDelete
  53. sy slalu bc entri GB sampai habis heheehe sgt suka :)

    ReplyDelete
  54. @zati embong

    haa..yang macam tu maksud GB...baguslah kamu dah jumpa rentak. :)

    ReplyDelete
  55. @sissyira

    sebenarnya blogger tu cuma gelaran je. hakikatnya bila kite bersosial macam mana pun caranya, tetap dipanggil 'berkawan' kan?

    ReplyDelete
  56. @DaHLia

    aku nak taip panjang lagi sebenarnya, tapi malaih. heheh~

    ReplyDelete
  57. Hi, love that pic. Well taken and very creative too. The colours are so vivid.
    Best regards. Lee.

    ReplyDelete
  58. erm.

    betul jgk tu. nak komen pon baca la dlu entri bg abis.

    hehehehhe

    ReplyDelete
  59. @PERSIAPAN PENGANTIN BUDGET

    owh thanks PB...

    kite faham yang diorg nak promosikan blog, tapi biar la kene caranya. jangan main langgar je ye dak?

    ReplyDelete
  60. @MataHati @ MH

    heheh. gb memang minat bunge pun. tu pasal dgn bunga atas jalan boleh teruja. hihi~

    ReplyDelete
  61. @Kaseh

    ye betul2. biasanya blogger baru yg buat macam tu. tapi tk semua la. yg buat ni pulak kdg2 terikut dgn cara blogger lain dan depa rasa owh, cemtu lah cara nak promo blog. huhuhu~

    ReplyDelete
  62. @GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr

    ehehe. kalau asyik mengondem org takut lama-lama nanti org takmau baca dah. sebab kondem mengondem ni bersifat negatif. tak syiok lah cenggitu.

    ReplyDelete
  63. @ummi5

    akak adalah seorang non blogger yang GB boleh amik contoh untuk entri bertajuk 'how to be a good blog reading non blogger'. :)

    ReplyDelete
  64. GB, pelisss singgah blog aku plak lepas ni. keh3x

    ReplyDelete
  65. @kakcik

    kakcik, terima kasih sebab sudi menjemput. sedap betul makanannye, ditambah dgn layanan mesra kakcik dan kak azie. hihi~

    ReplyDelete
  66. @~najwa~

    yup, be ourself is the best. thx for comment... :D

    ReplyDelete
  67. @~Ati_Hime~

    macam2 ragam. hihihi

    ada blogger yg tak reply komen org, tapiii....dia pegi jenguk blog org yg komen kat dia dan akan komen balas. itu pun dah kire ok. sebab bukan dia tak peduli langsung kan...

    ReplyDelete
  68. GB, saya baca sampai perabih. u r so true. Saya nak promote blog sendiri pun segan, takda apa yg menariks.

    - ish gambaq bunga sena atas jalan pun buleh jadi chanteks noo :) -

    ReplyDelete
  69. tumpang lalu gB.. saya nak tinggalkan jejak jugak.. ala2 giler glam gittew
    ngeeeehehehehehehe ;D

    ReplyDelete
  70. i dh pollow u nie..nanti u polow i tau..lalalala

    ko mcm tahu je aku baca depan jer erk..kekekekeke.

    panjang sangat ler..letih nak baca :P

    ReplyDelete
  71. @jeBateja

    wah, ayat ni boleh digunakan untuk perayat! heheh~

    ReplyDelete
  72. @Zie

    bole bole bole. tapi nape delete? tak sempat ai nak baca ok...

    ReplyDelete
  73. @Azira Mohamad

    terima kasih sebab sudi singgah kat blog ni. silent reader pun penting sebab mereka buat kite sentiasa ingat supaya tulis la entry yg elok2 untuk dibaca...

    nanti gb gi jenguk blog kamu. mesti ada banyak gambo menarik! :D

    ReplyDelete
  74. @iAwani

    ini namanya blogger otai. dah 4 tahun~ hihi~

    terima kasih sebab sudi jadi pembaca blog gb...dan tak sangka la pulak i am the 1st blogger u've met. huhu~

    frankly i feel really appreciated sebab awak pun mau jumpa despite the tight schedule. datang la lagi. this time kite gi sate lain pulak. hihihi~

    ReplyDelete
  75. @h4ni3
    betul. dan saya setuju.

    saya terharu kak...pinjam keyboard. eekekek!!!

    ReplyDelete
  76. @Zie

    keyboard yg kene tukar sebenonye tu. heheheh~

    ReplyDelete
  77. @Panglima Muda

    kalau blog yg terlampau cantik tu dah semestinya bukan blog gb. huhuhu~

    ReplyDelete
  78. @Mimi Jazman

    kamu ni blogger muda yg berwawasan tahu. :D

    ReplyDelete
  79. @al-lavendari

    kita berkongsi perasaan yang sama lah uncle! huhuhu~

    ReplyDelete
  80. @Rina AVAIL a.k.a cik betty

    aha. betul tu. lupa nak sebut yg ada juga blogger lama buat mcm tu. cuma dia takdela sebut direct suh folo dia balik. heheh~

    bagi gb yg penting kualiti bukan kuantiti. folower beriban tapi takde yg baca entri pun menyedihkan jugak. huhu~

    btw, gb bukan seorang yg layak tulis cara2 jadi blogger yg betul sebab gb sendiri pun banyak tak betul nya. tapi kalau ada yg gb terfikir, pasti akan terluah dalam entry nanti. terima kasih ya. :)

    ReplyDelete
  81. @NzA

    betul. trafik tu penting tapi buleh buat hilang kawan juga. agaknya lah. hu~

    ReplyDelete
  82. @cek chun

    yesh...yg macam tu la. nasib baik cek chun boleh faham apa kite tulis sebab selalunya tulisan kite ni tunggang langgang. heheh~

    ReplyDelete
  83. @Daddy Ziyyad

    memandangkan daddy, buja dan KOG sumenye dah kawin, maka GB doakan supaya doa daddy tu termakbul cekcepat. barula kite boleh hangout tanpa rasa was was. heheheh!!!

    ReplyDelete
  84. @littlehumblelynn

    betui2. kita sama. gb akan gi jenguk ikut link blogger tu, tapi kalu tetibe takleh bukak blog dia, tak dapat la kite buat apa2 kan?

    ReplyDelete
  85. @maya amir

    1- ye, gb capture. dan terima kasih sebab suka pic tu. :)

    2-terima kasih sebab sudi singgah. gb berbesar hati. :) sebenarnya ikhlas akan terpancar walau tak dinyatakan. termasuklah dalam berbelog. betui dak?

    ReplyDelete
  86. @Ati Masrif

    aha...akak belum reply saya punye msg kt fb.

    komdem2 tak best la kan akak. pedih mata nak membacanya. huhuhu~

    ReplyDelete
  87. @FarEast

    sama! penah kena jugak. buat entri sedih. tup2 komen ke laut. ada gak yg tak komen cerita tapi komen tang pic. yang tu kire sensible la jugak.

    ReplyDelete
  88. @h a n i e

    aku hambat dengan pokok kaktus nanti. haiyyah!!! :p

    ReplyDelete
  89. @DrSinga

    ai dah tau yu punye stail kak. tgk, ai tak kisah pun. kalau akak hilang ai boleh call. heeheh~

    ReplyDelete
  90. @cik fiza

    hihi really? oh my saya maluuuu...hihih tq.. :D

    ReplyDelete
  91. @- GC -

    hang balas twit aku pun aku dah rasa seronok...! heheh~

    ReplyDelete
  92. @Abu Aiman

    eh. blog kamu syok apa. asal ada entry baru mesti gb jenguk.

    -bunga berterabur atas jalan. cam citer hindustan. heheheh~

    ReplyDelete
  93. @Elyn

    meh meh lalu kat kapet merah ni meh. hihihi~

    ReplyDelete
  94. @sebelas

    ko la dalangnye ye! oit, entri lolly lagi panjang dari aku lah. hahahaha!!

    ReplyDelete
  95. peh


    isu ni jugela yg memaksa aku wujudkan shoutbox kat blog aku!


    harharhar


    ade plak komen kat entri

    NICE BLOG. I FOLO U. FOLO ME BACK.


    wadehel la is this?

    kehkeh,

    ReplyDelete
  96. assalamualaikum...

    semoga GB terus cemerlang lagi..sy respek pd blogger yg boleh buat entri sehari smpai 3-4 kali kerana saya tak mampu nak buatnya huhuhuhhh

    ReplyDelete
  97. Salam ukhuwah...
    Secara jujurnya,ini pertama kali kak ros sentuh http://gadisbunga.com.

    Baru sudah membaca open letter.... berperasaan untuk menjenguk ke ruang berkata tiada suara ni...

    Pandangan GB tu memang mengandungi kebenaran. Mudah2an semuanya berpaksi kepada kejujuran.

    ReplyDelete
  98. @BonekadalamChermin

    dats why. itu bukan komen.

    abis apa term kite nak bagi kat ayat2 cenggitu ek?

    ReplyDelete
  99. @sahromnasrudin

    salam sahrom..

    terima kasih atas doa. saya pun tak mampu nak berentri 3-4 sehari. cukup sekadar 1 entri untuk 1 atau 2 hari je...tak mampu...~

    ReplyDelete
  100. @Ros

    alhamdulillah kalau macam tu yg ros rasa. terima kasih kerana sudi singgah ya. :)

    ReplyDelete
  101. errr....nak komen apa erk...??huhu....sekali GB bersyarah. terkaku jap jari jemari ku ini. hahahaha...sempoi lah GB....
    betul tu, saya pon tak suka la kes i follow u u follow me. tak der meaning langsung kalau sekadar nak tambah follower untuk tunjukkan blog dia tu best. pada saya blog tu best kalau dia betul2 ada pengunjung yang tetap n setia. saya kalau boleh nak wujudkan satu hubungan diantara rakan2 blog ni, bukan sekadar melawat blog. kalau dapat buat macam tu memang puas lah. terasa perhubungan tu. hubungan teman tapi mesra. oyeh!!

    teringin sangat nak bersua muka ngan rakan-rakan blog yang lain.

    ReplyDelete
  102. SETUJU...!

    Tapi bila baca banyak komen-komen di sini, Kak Azie jadi takut pula.

    adehhh...

    ReplyDelete
  103. @amry

    ala...sekali sekala je tergerak nak buat entri cenggini...hihihi~

    ReplyDelete
  104. @azieazah

    kak azie!!! gambo baru sangat ceria! ai suke sangat u know! :D

    ReplyDelete
  105. kReen pernah terfikir untuk buat entri lebih kurang macam ni bila tengok ada yg komen lain dari citer asal kReen.


    tapi tak jadi sebab nak jaga hati oranglah kononnya..

    kat sini ajelah kita boleh jumpa kawan baru.


    kita kawan kan ? hehe..

    ReplyDelete
  106. kReen:

    Takpe kak, GB tolong bersuara bagi pihak akak jugak.

    kite kawan maya yang baik-baik aje..takmo gadoh-gadoh kan? :D

    ReplyDelete
  107. betul tuh..buat ape follower beratus² tapi yang dok komen xsampai 10 orang..kalau ramai yg komen pon lari tajuk..tah ape² komennya....huhuhu...

    ReplyDelete
  108. buat masa nie saya tak sempat nak berblog....sibuk..=(

    ReplyDelete
  109. Bace laa..sape kate xbace??hehe..walhal br arini sy jmpe GB nyer blog ni..ngaa!btw,i luv ur freedom of writting =) terbaekk!!

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D