Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Friday, February 4, 2011

Kenapa kita tidak digalakkan berkomunikasi dengan menggunakan taipan

Err...bunga raya. Hibiscus rosa sinensis. Tiada kene mengena dengan cerita. Peace... :D




Makluman: Taipan ni kata akarnya taip ye. Bukan Taipan USJ sana…

*

GB tak suka sms. Ada yang tau kot kan? Sebab bagi GB melalui sms banyak emosi kite yang tak sampai. Contohnye kan...

  • · Hi how are you
  • · I’m sorry been busy
  • · Can I see u tomorrow

Flat. Tak berintonasi. Senseless.

Last-last, kesimpulannya, dia ni nak ke tak nak ni? Suka ke tak suka?

Gaduh!

*

YM pun GB tak suka. Sebab kite takkan pernah tahu bila internet untuk pihak sebelah sana akan hang. Internet sebelah kite pun macam la best sangat kan?

Tengah-tengah syok kite taip:


  • · Awak , saya ada beli sesuatu untuk awak. Nak tau tak apa dia? (si gadis memberitahu dengan perasaan teruja)
  • · Apa dia ek? (teruna cuba menjawab, tapi internet dia tengah bengong, jadi ayat ni tak sampai kat si gadis)
  • · Saya tau awak tau je apa yang saya suka dan apa yang saya tak suka. (Italic ni maksudnya ayat si teruna tak sampai kat si gadis sebab internet sana tengah bengong)
  • · Err…kalau awak tak suka takpe lah… – (si gadis merajuk, dan dah ada bunga-bunga salah faham di situ)
  • · Ha? Awak ni suka-suka je tuduh saya macam tu! – u’oh…teruna dah naik hangin...


Last-last, internet problem. Perbualan YM tergantung. Satu pihak ingat yang pihak satu lagi tu terus offline, padahal dia tak tau line tenet kat sebelah sana tu sengal. Yang belah internet sengal ni pulak, hangin tak pasal-pasal sebab salah faham. Nak clarify balik? Jangan harap la. Masing-masing ego!

Gaduh!

*
Bagi sesetengah orang pulak, terutama yang jenis cakap laju tapi taip lambat (macam GB), selalu sangat bila menaip tu ada saja tertinggal perkataan. Padahal perkataan tu muncul terlalu awal dalam otak dia dan dia tak sempat nak taip. Bila orang lain baca, maka terjadilah salah faham terutama kalau melibatkan perkataan yang besar maknanya tertinggal taip…

Tambahan pulak kalau kene orang yang macam GB ni, yang tatabahasanya tunggang langgang. Lagi la harun orang nak faham. Huhuhu~

Kesimpulannya, face to face conversation is still the best way to communicate. Huuu~

P/S: Dulu masa zaman tulis-tulis surat pun penah jugak jadi salah faham cenggini kot..Huuu~


48 comments:

  1. setuju. saya slalu gaduh dgn dak yang sbb slh fhm camni lah. x tahu sbna intonasi belah sana camne, belah sini pandai2 reka intonasi

    *gaduh.

    hahaha

    ReplyDelete
  2. mmg pon... sllu gaduh ngan org2 lam fb... sdgkna chat 2 yg der prob... x ptot tol an??
    hakhak!!

    ReplyDelete
  3. oh GB..sangat betullah apa yang awk ckp kan tu..saya seorang yang suka bersms..tp mcm GB ckp la..bila orang lain bls sms..kita x phm apa yg nak smapaikan pd kita..jadi la emosi x tentu psl..last2..waaaaaaaaaaaa...
    hehe

    ReplyDelete
  4. salam..

    saya tak penah gaduh...hehe

    ReplyDelete
  5. betol tu kak GB..ym kalo mengong pastuh yg kita nih tengah nk feeling2, tetibe disconnected, pastuh x smpai pulak kat dia!!

    sakit ati sgt...

    pastuh mula lah gadoh2..pdhal tenet yg mengong time tuh..hahah

    ReplyDelete
  6. heheheh..saya setuju..

    sweet sgt la n3 ni GB..heheh

    saya suke..:)

    ReplyDelete
  7. kenapa kita serupa.yes makcik memang tak tahu berym.sms tahu.tapi suka terus call,walaupun orang kirim sms ngan makcik bertanyakan sesuatu.pasal apa makcik tak suka tak tahu, mungkin cakap terus ni ada klimaks.

    ReplyDelete
  8. beb

    moral of the story is,
    in many women there is one thing that they always do as their common mistake

    which is,

    WILD ASSUMPTIONS.


    ...


    dont get urself in.
    dont simply assume,
    seek the truth. face it. ASK.

    .

    my two cents.

    er,
    nak gaduh?

    :P

    ReplyDelete
  9. dulu masa muda-muda, selalu gak gerak bila lambat sangat pertanyaan dibalas. rupa2 nya internet kat sebelah sana tersekat-sekat...

    dan selalu gak gaduh2 sbb tak faham maksud sebenar apa yag ditaikan..hehehe

    ReplyDelete
  10. saya kalau sms ok jer..hehehehe...tapi sekarang dah malas nak sms2....mengganggu kerja. yer la nak ngadap phone tu jer.jalan sms,makan sms, kerja sms, naik moto pon sms...grrr

    ReplyDelete
  11. @Me'aH

    haaa..sekarang dah nampak kan keburukannya? :)

    ReplyDelete
  12. @~Ati_Hime~

    itu la..kite tulis bedasarkan pengalaman sendiri. terlalu banyak salah faham akan timbul kalau bergantung kepada sms ni. huhu~

    ReplyDelete
  13. @cikceriacorner

    haha tengs dear. sebab dah byk kali jadi. tu pasal last2 jadi entri. hihi~

    ReplyDelete
  14. @Cik Ina minat Do do Cheng

    cakap terus ni lebih sampai maksudnye kan kak? :)

    ReplyDelete
  15. @BonekadalamChermin

    i've been in a situation where i asked but finally been accused as 'not understanding enuff'.

    fine.

    end of story. huhu~

    ReplyDelete
  16. @MataHati @ MH

    apa kata awak buat entri tentang perasaan lelaki pulak bila jadi situasi mcm ni. mana tau boleh dijadikan rujukan bagi kaum2 lelaki pulak...huhu~

    ReplyDelete
  17. @amry

    nak2 pulak kalau pakai touch screen kan? lagi masak nak sms. hahaha!

    lambat tido? :)

    ReplyDelete
  18. betui tu, lebih elok becakap, call

    ReplyDelete
  19. @Mak Su

    yep yep. betul tu kaksu. better call. :)

    ReplyDelete
  20. tunggu nak face to face dengan GB lah.. :)

    ReplyDelete
  21. face to face la..hehe

    saya suka phne je, sms ni lambat lahh nak sampai pesanan

    ReplyDelete
  22. inilah kesan teknologi. ada 2 kawan i yg bergaduh sebab dia rasa jawapan smsnya blunt and not interested. putting emotions into words. but the other fren had no such intention.

    tapi zaman sekarang dah zaman senyap, anak2 dah tak cakap, semua pakai taip, sms, msn, twitter..

    tapi walau u n i komuniket via taipan, we r okay kan :)

    ReplyDelete
  23. hai gb..

    cuti2 ni rajin on9 ye..

    kak ati pun tak suka sms..
    senang call nak cakap walau tak seminit
    janji sampai ..apa kita nak ckp..

    ehem..cam kena batang hidung gb je
    gaya tulis ni..huhu

    ReplyDelete
  24. @norh

    tunggu i buat facial dulu. hahaha!!!

    ReplyDelete
  25. @IMANSHAH

    yep yep. face to face la. korang salah faham. hihi~

    ReplyDelete
  26. @ummi5

    kite ok kak. sebab kite sama2 pompuan..biasanya pompuan tau nak letak emosi walau dengan tulisan. hihi~

    ReplyDelete
  27. @Ati Masrif

    hehe. sambil2 buat keje umah ni byk pulak idea untuk entry.

    ni pengalaman sendiri ni kak...dan saya rasa ramai lagi yg rasa macam ni. huhu~

    betul sgt. kalau cakap tak sampai seminit, sampai la semua maksud. tapi kalau sms, 10 kali balas pun belum tentu akan sampai maksudnye. heheh~

    ReplyDelete
  28. face to face...

    yap..masih relevan

    i suker!

    ReplyDelete
  29. nk wat face ti face payahlah GB.. jauh nun sana tu.. nk face to face x smpy la plak..

    ReplyDelete
  30. Bleh tahu emosi someone thru texts...psychic gitu!

    ReplyDelete
  31. pernah alami situasi yang sama juga..duluuuu...ha ha

    tapi kalau jenis yang tak berani nak face to face macam mana ek?? ada malu-malu di situ....heh heh

    ReplyDelete
  32. @Didz

    you can ke dear? sila ajar mcm mana! plisss... :D

    ReplyDelete
  33. gua asyik terbaca tai-pan bukannya taip-an..


    tiga pat kali baca pun tersebut tai-pan jugak..


    .

    ReplyDelete
  34. betul tu..sms n chat susah skit. Kdg2 boleh timbulkan salah fhm...lastnya, gaduh...

    ReplyDelete
  35. tp gb..kdg2 face 2 face jd tak tercakp..kalo sms kite ble ckp/luah ape je..

    ReplyDelete
  36. si teruna tu orang Johor ek??
    sebab dia kata 'ek' ..

    ReplyDelete
  37. @Zezebel

    yep...GB dah sikit fobia nak texting. huhu~

    ReplyDelete
  38. @DrSinga

    haha. org kedah pun dah pandai cakap ek ek skrg ni kak. :p

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D