Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, February 22, 2011

Deyyyy!!!! Ikut giliran la deyyyy!!!

Lengang. Takde traffic jammed. Tasik Chini, Malaysia.


Situasi: Sedang memandu dalam trafik sesak
Waktu: 8.00 pagi
Lokasi: Susur keluar dari Jalan Lapangan Terbang ke Lebuhraya Persekutuan

Kisahnya, time tu semua kereta tengah merangkak-rangkak keluar dari susur keluar tu nak ke Federal Highway. Sesak tu toksah cerita la. Dari airport sesak, dari Klang pun sesak. Bila nak masuk ke Federal Hiway tu dah tentu la kene berhemah. Bagi signal, himpit sikit-sikit. Biasanya tengok keadaan. Jadikan kereta depan sebagai guideline. Kalau kete depan dah berjaya masuk ke jalan besau, kita masuk la lepas kereta yang ada di belakang kete tadi. Gilir-gilir. Senang. Dan memang sepatutnya begitu kan?

Ke ada yang tak tau ke pasal giliran ni?

Sebab…ada kereta yang sengal tambah bebal lagi baghal yang tak tau konsep gilir-gilir ni rupanya. Kita ni beriya bagi signal dan masuk ikut giliran, alih-alih ada kete yang tak nak bagi masuk. Himpit kita sehimpit-himpitnya. Sebab taknak bagi kite masuk. Dia ingat kite ni tengah potong Q ke? What the fish kan?

Kalau kite bawak kete kebal, kite tak kisah je dia himpit-himpit. Himpitlah! Himpitlah!

*

Oh, ada lagi. Ada jugak kete yang nak keluar dari susur dengan cara otai!!! Patutnya ikut la giliran, ini tidak. Menyelinap keluar dari susur tak ikut giliran macam penyangak!

Deyyy!!! Otak taruk kat sport rim ke dey!?

P/S: Oh, GB lupa. Depa mana penah belajar memandu. Lesen terbang kot? (Dah dah…jangan ada yang mengada-ngada nak saman GB pulak ye…)


61 comments:

  1. Berada di jalanraya memang memungkinkan kita mendapat penyakit darah tinggi dan lemah jantung! :(

    Pstttt gB, tolong sms no hp kat kakcik boleh tak? 0122830569 - tolong, ya??? ;-)

    ReplyDelete
  2. saya seorang yang berhemah~lagi2 kalau perempuan yang nak masuk~masuk lah~masuk lah~haha~

    ReplyDelete
  3. tempat saya usahkan taffic jem, trafic lite pun payah nak jumpe hahahahahaa

    ReplyDelete
  4. suami lynn paling bengang dgn driver mcm nie...huhuhu...

    ReplyDelete
  5. @kakcik

    kat saya ni penyakit angin dah bertambah banyak. dah jadi puting beliug gamaknye. huhu~

    ReplyDelete
  6. @bujal X

    bagus. tapi jgn le bagi sume kete yang driver pompuan lalu dulu kalau taknak kene sondol dari belakang. muehehe~

    ReplyDelete
  7. @sahromnasrudin

    aman damainye.....!!!!

    harap dapat la kekal cenggitu kan? hihi~

    ReplyDelete
  8. @DrSinga

    sekarang ni saya kuar 6:55 pagi kak. ada jem jugak, tapi takdela seteruk yang macam gitu.

    ReplyDelete
  9. Stress every morning X 5 times/week

    In 5 years = increased cardiovascular risks.

    Solution:

    Jom migrate to New Zealand.
    Ngeeeeeeeee.....

    ReplyDelete
  10. hehehehe..biasa sgt mcm tu kat jalan raya...

    yg penting GB sabo k...& selamat sampai..

    ReplyDelete
  11. @:: noremy bte rahmat ::

    mmg betul. tapi yg peliknye org yg cemni tak kene saman pulak. grrrr~

    ReplyDelete
  12. Piiinnnn! Piiinnnnnn! Uncle benci betol orang bercahap pakain hon!

    ReplyDelete
  13. macam ni la GC slalu naik hangin kat atas bridge penang dlu.cam harammm je lagi.

    ReplyDelete
  14. @gedek!

    sapa tak benci...tapi kan ada sekali tu kitorg pakat2 hon polis trafik sebab dia tahan kita lamaaaa sangat takmo bagi lepas. 10 minit dia tahan sebab nak bagi kete dari klang jalan dulu. sapa yg tahan??

    berapa banyak tahan daaa....heheh~

    ReplyDelete
  15. @- GC -

    org kat penang pun macam org kl jugak bawak kete kan??

    ReplyDelete
  16. hahaha.....biaselah GB...kadang tu becoz of diorang ni kalau kite bagisignal dan himpit sikit2 tak nak bagi jalan tau...cara die mudah je...

    terus je masuk 2 3 kereta ke depan sikit....baru la ala2 potong line tp tetap beratur... =)

    entahla..

    kadang tu kalau kite bagi masuk kereta kan...bersusun dekat 5 6 kereta semua himpit depan kite...malas nak gado biar je diorang masuk...malas nak bagi ada tekanan darah tinggi

    ReplyDelete
  17. bukan kat jalanraya jer dorang suka himpit2 n potong Q, kat mesin ATM pun ade jugak

    baru minggu lepas MDT terkena dgn sorang ah-soh ni..main suka2 jer potong Q dpn MDT..grrrrrr
    seb baek mase tu jiwa MDT tengah tenang.. :P

    ReplyDelete
  18. memang stree klau orang lain potong line kita.. rasa cam nak langgar je blakang dia

    ReplyDelete
  19. inilah situasi memandu di kota..

    cepat je ...kita ni menambah tut..kan..hihi

    jom dok klia...tak jem ^_~


    Jom baca: INILAH PUNCANYA…

    ReplyDelete
  20. mmg ada segelintir driver yg tak reti konsep gilir2 ni.. tpai kalau diperatikan.. yg tak bg can kita masuk tu biasa keta kecik2....

    ReplyDelete
  21. Alhamdulillah perjalanan saya dari rumah ke opis sejauh 6km itu lancar aman, damai setiap hari... :)

    ReplyDelete
  22. GB...

    kite pon xsuke tau org piiinn..piinnn..

    heheh..tp kene sabau ajela..heheh

    sebab penah nampak org kene pkul kat tepi jln..takkuuuttt

    ReplyDelete
  23. kua awal.
    cgg kua awal..
    tapi nanti sure ngantuk...
    sepanjang hari melentok:)
    hehehee

    ReplyDelete
  24. naik moto pun gilir2 potong org dpan
    hahaha

    ReplyDelete
  25. bercita2 nak naik kereta kebal lah

    ReplyDelete
  26. Semua orang nak cepat, tu yang suka main potong2 tu. jangan kereta jadi kereta potong.., sudah.

    ReplyDelete
  27. tak suka kat driver yg tak reti nk guna signal light dan garu kepala sgt2 tgk driver yg blh stop kat tgh2 roundabout bg laluan kat org lain, konon baik hati sgt ler tuh..haishhhh!!!

    ReplyDelete
  28. org2 KL dah biasa psal gilir2..org2 dr luar jat rasa diorg xtahu. cube kalau kat tempat lain, berkurun la menunggu, nk keluar pun diorg x bg tau.

    teringt ayah jat msa kat Tganu, g pasar payang, nak keluar parking setengah jam baru leh kuar.memang speechless!

    ReplyDelete
  29. @Queen

    betul. tapi kalau ada kete yg buat2 tak nampak tapi dah nak bergesel tu, menyirap jugak darah ni...!

    ReplyDelete
  30. @makdara TERdiva

    a'ah. biasanya ahso ahso ni mmg suka main potong Q. kadang2 voice out jugak tambah2 kalau kite dah lama tunggu.

    ReplyDelete
  31. @sicKo^

    psstt..mmg rasa nak langgo!

    tapi mengenangkan kete sendiri pun bukannya keras sgt, pendam je la. huhuhu~

    ReplyDelete
  32. @Kaseh

    aha. betul2. yg kete besar ni kdg2 lebih berhemah dari kete kecik, walaupun kite pun pakai kete kecik juge. hihihi~

    ReplyDelete
  33. @Abu Aiman

    6km?
    bikin jeles ni wey...
    saya 30km sehala tau! jem sejam setengah every bad day! hahaha!!!

    ReplyDelete
  34. @cikceriacorner

    kite tak pinnn ponnn CC. cuma bengang sebab depa bawak kete mcm org yg tak belajar driving. adui~

    ReplyDelete
  35. @CGG

    sekrg ni kite praktikkan kuar awal. tapi kalau terrrlambat tu, masak la.. hu~

    ReplyDelete
  36. @IMANSHAH

    jom!

    GB pon tak penah naik tau! naik Charlie penah le. huhu~

    ReplyDelete
  37. @Sabahan Bloggers Club

    mmg. tapi dia potong cemana pun bukan boleh pegi jauh..jem. heheh~

    ReplyDelete
  38. @norh

    GB balik sp this lately dah terasa jem nye. banyak betui traffic light skrg.

    belah mana yg tak jem tu?

    ReplyDelete
  39. @Elyn

    hahaha!!! tu lagi satu perangai. dia punya baik hati tu buleh buat eksiden, dia tau tak? ayooo!

    ReplyDelete
  40. @zati embong

    mungkin...

    tapi kebanyakannnya ada spesis manusia yg tertentu yg buat cenggini. siyes rasa nak tembak je!

    ReplyDelete
  41. Dia nak himpit GB tak boleh, jadi himpit kereta awak aje jadilah hehehe

    ReplyDelete
  42. apakata awak pindah duduk kat Taman Desa tu. Tak perlulah hari2 berhimpit2 dan buat naik darah tinggi aje? ngeeee

    ReplyDelete
  43. @Yunus Badawi

    o. cenggitu rupanya. kena la cepat2 saya beli kete kebal cenggini heheheh~

    ReplyDelete
  44. @Yunus Badawi

    dah banyak kali bagitau mak nak pindah taman desa, tapi tiap kali jugak la mak tak bagi. abis cemana? :D

    ReplyDelete
  45. kami penunggang yg berhemah~
    yeh yeh
    tapi time bawak kete suka cantas mereka yg bawak lambat di lorong tgh/kanan
    keh2

    ReplyDelete
  46. @alien

    kalau hobi tu gb pun selalu buat...hahaha!!!

    ReplyDelete
  47. nasib baik ai tak terlibat dalam kesesakan lalulintas utk pegi opis yu! hehe.. ai laikeee..

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D