Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Tuesday, February 22, 2011

Cinta antara Saya Awak Aku Engkau

In fact, love is in the rain. Heheh~




Tajuk macam tauhu telur tak cukup masak, sila abaikan!

Cenggini...sekarang ni cuaca kat luar tu tengah hujan. Lebat, siap ada guruh-guruh segala. Gelap je luar opis ni. Syahdu. Tapi harap-harap takde la jadi ribut macam haritu. Tak tau kenapa Taman Desa ni selalu dilanda ribut. Ape yang GB membebel panjang-panjang ni??? 

Dalam sejuk gelap-gelap romantik ni boleh la pulak terfikir pasal kisah lama-lama. Pasal kisah cinta di tepi toilet la, cinta di dalam kelas arab, cinta di dalam studio, cinta di dalam bas (eh?), tapi bukan la cinta yang best sangat pun. 

GB ni ada le beberapa je crush. (Sila percaya, heheh). Biasa la bila kite dah target sesorang tu mesti la kite nak kontrol-kontrol baik depan dia. Sopan santun berbudi bahasa. Cakap pun takde 'aku' 'engkau', suma main 'saya' 'awak' je. Almaklum...crush...mau la kasi sangkut barang sekail dua... GB ni pulak bukan le lemah lembut ayu gemalai spesisnye, tapi pemaluuuuu sampai merah-merah muka kalau terjumpa crush-crush GB itu. (kantoi) Heheheh~

Tapi dalam banyak kes, yang GB dok ber'saya' 'awak' bagai tu takde pulak nak tersangkut kat GB. Yang geng 'aku' 'engkau' pulak yang tersangkut. Diorang punye reason (eceh...diorang..macam ramai je..hahaha!!), GB natural dan tak kontrol ayu. Wadeheyyyy....GB kontrol ayu dengan orang lain sebab tu dengan diorang GB tak ayu...konon macam terpikat kerana keaslian diri sendiri la ni... (pigidah GB! heheh)

Tapi kan, last-last, dah tak pasal-pasal macam-macam salah faham jadi. Ye la, GB target orang lain. Yang tersangkut orang lain. Nak fine tune balik tu dah satu hal pulak. Dah la GB ni bukan jenis yang reti nak terus terang. Tak nak, tapi tak cakap tak nak. Cuma cakap 'errr...ko jangan nak mengarut lah!'. Adey. Patut la depa tak faham.

Akhirnye terjadilah adegan kejar-mengejar. Yang GB kejar tak dapat, yang kejar GB jatuh berciciran. Eh?

So korang, patut GB ber'saya' 'awak' atau ber'aku' 'engkau' dengan korang? Jeng jeng jeng....

P/S: Sampai sekarang GB pemalu lagi. Ada sesapa boleh obatkan....? 

70 comments:

  1. jat pun pemalu nih!haha dan2 nk ngaku pemalu gak.

    ReplyDelete
  2. @zati embong

    malu tu bagus jat. tapi kalau sampai ke tua dok malu lagi cemana weh? hehehe~

    ReplyDelete
  3. Uncle masa time bertunang dulu (dulu-dulu-dludluuuuluuu) still gunakan 'aku engkau' sama macam time berkawan....

    Day one lepas nikah teros tukar jadi 'saya awak'

    Just be your self!

    ReplyDelete
  4. @gedek!

    amboih. day one terus boleh tukar tuning! hebat la uncle! heheheh~

    ReplyDelete
  5. suke entry ni..sb oked 1st date dlu sgt2 xsenonoh...makan smpai 2 pinggan...dah tu sendawa depan smbil wat muke cute...oppsss...sori tlepas...hehe...

    ReplyDelete
  6. beeeetui cakap uncle gedek itu
    just b urself

    ai dgn en apek dolu
    mula2 : aku-kau
    pehtu bila dah rapat sket : saya-awak
    pehtu bila cintan cintun : abang-honey (bluekkk.. sebbaik mmg bunyik sama dgn nama sebenar kan..haha)
    pehtu bila kawin n ada anak : mummy-daddy sudaaaaa

    ReplyDelete
  7. @gedek!
    sokong la uncle tulih ni. sebab kes cek chun, cakap sy awk tak berkesan pun. aku ko jugak yang menjadi nya :p

    ReplyDelete
  8. abg2 macho sekalian, sila jatuh cinta ngan kak GB yg pemalu ini..

    Pssstttt, kak, lelaki alim suka tau ngan wanita pemalu.semoga kak GB dpt lelaki beriman dan bertanggungjawab..Amin

    ReplyDelete
  9. GB..pemalu tak pe..lagi nampak ayu..

    ReplyDelete
  10. beb

    aku lagi best


    aku dah lupa cemana rase bercinta
    hmmm...cemana eh?


    hakhak,


    |_


    .

    ReplyDelete
  11. x ksh aku-kau atau saya-awak
    klo same2 dah rase tu same2 jgk akn bersatu..kan

    ReplyDelete
  12. Tengok orangputeh kat NZ ni, takde de nak bersaya-awak atau beraku-engkau bila bercakap. Semua guna I and You. So takde masalah.

    Even masa cakap dengan Professor yang dah tua pun diorang tak kasi panggil Prof; panggil nama direct je.

    ReplyDelete
  13. kadang2 GB ker " kamu" juga kan....saya rasa berkamu yue tak berapa sesuai la..cikgu dengan anak murid sesuai la berkamu...sekara menulis je..jangan terasa ya

    ReplyDelete
  14. hope GB jumpa yang sesuai juga nanti...hehehe...

    ReplyDelete
  15. kalau tak de gaduh, hati tak sakit kira ok le tu. he..he.. akak follow GB.

    ReplyDelete
  16. be urself la beb.. tak kesah pun bahasakan diri apa..asal selesa..tapi kalau dah kapel takkan beraku kau kan.. hehehe ngan kitaorg..belasah jek..

    ReplyDelete
  17. @OKEdChokelaT

    kalau dah mmg kiut macam oked takpe laa buat mcm tu...heheh~

    ReplyDelete
  18. saya pula selama ni dok aku engkau je,

    dekat2 nak kahwin ni baru kitaorg ubah, sbb mcm tak sopan pula nak panggil suami engkau

    hehehhee

    ReplyDelete
  19. cer tukar i-u pulak, atau ana-ente (err, dapat yang macam akilhai jangan marah i, ok! har har)

    ReplyDelete
  20. emmm...

    ikut GB yg mana ok..

    heheheh..asalkan GB eppy..saya pon eppy..hehhe

    ReplyDelete
  21. @h4ni3

    umm...garu2 dagu.

    cenggitu ek.

    tapi kite mmg naturally gitu. ber saya awak kalau terasa macam ada gap. natural ape. hihihi~

    ReplyDelete
  22. masa belum kawen dulu....sape2 pun la..nik 'aku' 'kau' je..memang nik perasan lelaki suka kan sesuatu yang natural..

    tapi takde intend nak pikat pun...hahahhaa....cuma jadi baisa2..rapat dgn semua..

    jadi pada yang nak kat nik..die akan usaha lebih sikit/...

    lambat tinggal la jawabnye...

    baginik...dari dulu lagi..nik tak target siapa2...nik percaya soal jodoh dan ketepatan masa.. kadnag tu..kita dah lama kenal orgtu..tapi jodoh tak de pun lagi...lepas a few years back... kita akan jumpe die balik.. dan kita akan jatuh cinta pada die lebih hebat dari kita pernah cuba cintakan org lain.. =)

    manalahtau GB nanti gitu jugak kan...wink..wink..
    kadnag belum sampai lagi jodoh dan masa yang bertepatan tu.. =)


    lagipun..lebihbaik di cintai dari mencintai semata2.. =)

    ReplyDelete
  23. @Zie

    oit! bodek eh? nak eskrem? heheheh~

    ReplyDelete
  24. saya PEMALU.
    tapi saya BERANI cakap
    'aku suka kat kau'.
    macamana tu? :)

    ReplyDelete
  25. @kak Erna

    tapi bila kite malu2 org kata kite kontro ayu pulak. adoi!

    ReplyDelete
  26. @Gula-gula hati

    that's the best version of u - urself. heheh~

    ReplyDelete
  27. @BonekadalamChermin

    lupa? amnesia? hilang ingatan?

    oh dear...u are one of the kind ok. :)

    ReplyDelete
  28. @Al

    bende ni komplikated sebenonye. heheh~

    ReplyDelete
  29. @Ismail Fitry

    boleh tak kite panggil bende tu sbg budaya? kalau kat sini nak panggil prof sendiri dgn nama dia, nak2 kalau umur dia dah umur pencen...rasa cam tak manis pulak.

    ReplyDelete
  30. @sahromnasrudin

    tu GB ngaku. sebab kadang2 kite tak tau nak guna kata ganti diri yang mana satu. biasanya GB akan berkamu kalau dgn org yg kite nak mesra tapi takleh mesra lelebih, tapi kalau ber aku macam kurang sesuai sebab belum kenal betul. kalau guna saya kang nampak cam nak mesra kelaut pulak. heheh~

    weh, kite ber aku engkau pasni, can ah? :D

    ReplyDelete
  31. @Adzriel AB

    gaduh tu kadang2 tak perlu ber aku engkau. diam2 pun tup2 boleh gaduh. canggihnye hidup. hahaah~

    ReplyDelete
  32. owh...tak banyak kali terjadi pada diri ini.

    yang engkau-aku tu satu hal
    yang ber-i-you/saye-awak pun satu hal.

    biasanya saye-awak/i-you kepada semua seniors, adik beradik, mana2 officers atau kawan2 yang tak berapa rapat (kenalan).

    sekali jadi lain daaaa...
    ada je yg tak reti bhasa ni dari golongan i-you/saye-awak. orang dah cakap "i will never marry you. get a life" pun boleh buat tak reti lg. adakah diorg ingat bila kita cakap mcmtu was a game? mcm playing hard to get la. pfftttt. perlu membuat entry untuk yang ini. hohohoh~

    ReplyDelete
  33. @Kaseh

    itu la. kalau tgk citer yusop aslam, suami isteri ber aku engkau.

    cam pelik. ke gB yg hopeless romantic? erk!!

    ReplyDelete
  34. @Wanita Bertudung Hijau

    haaa..betul betul. itu kat suami. kalau bakal suami? heheh~

    ReplyDelete
  35. @kucingorengemok

    aku tak sesuai ber ana ente. heheh~

    sebab aku tak macam waheeda. :D

    ReplyDelete
  36. @cikceriacorner

    aku engkau munyik mesra dan rapat kan?

    saya awak bunyi mesra dan intimate.

    yes!! topik untuk entry baru. heheh~

    ReplyDelete
  37. @Queen

    ramai kejar nik rupanya...heheh~

    betul, soal jodoh ni berkait rapat dgn timing. mungkin next time jumpa akan tersankut.

    tapi so far sume crush2 dulu tu gb tak penah jumpa balik pun. wuhuhuhu~

    ReplyDelete
  38. @tupaimerah

    psstt...aku pun penah.

    kat matric. tepi toilet. macam wadehey je rasa. hahaha!!!

    ReplyDelete
  39. @nihadriz

    itu untuk org yg terlebih alert. kenapa hidup mesti tertukar2? patutnye your situation tu perfect for me. hahaha!

    buat entry plis!

    ReplyDelete
  40. GC lagi lah pemalu. sgt pemalu.... auuwwww

    ReplyDelete
  41. ala..wat biasa jek..
    wat je sape2 yg gb malu tu
    mcm kawan2 gb..mesti tak malu dah..

    lagi malu ..lagi kantoi tau...


    Jom baca: CARA LETAK LINK ENTRY DALAM KOMEN ANDA

    ReplyDelete
  42. nak senang sebenarnya, kita amik jer orang yg sayang ngan kiter.. Bukan senang nak kena sayang ngan orang..

    ReplyDelete
  43. agak2 if u go saya awak with akak, akak kejar GB tak? hahahahhaha!

    http://twinykwinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  44. -bagi mengelakkan perasaan yang tak sepatutnya mekar wujud/atau sebaliknya...maka ana cadangkan ante gunakan ganti diri " I" & "you".

    -kalau ante mau ada aura arab sikitlahhh..al maklumlah ante sekolah uia khennnnssss...ante ber 'ana' ber 'ante' jugak lah....


    ngeeeeeeeeeeeeeeeee.....

    ReplyDelete
  45. moga GB dapat siapa yang dihajati ye.. :)

    ReplyDelete
  46. @Ati Masrif

    nak buat biasa tapi takleh kak. terasa sungguh malu! heheh~

    ReplyDelete
  47. @sicKo^

    setuju. tapi kite kene la ada rasa suka kat org yg sayang kat kite tu jugak.... :D

    ReplyDelete
  48. @Daddy Ziyyad

    tibe-tibe ana rasa masyam di fadan fasir lah! :p

    ReplyDelete
  49. gb cayang...

    bz ke hari ni...



    mana..pic baru ni..^__^

    ReplyDelete
  50. guna saya dan kamu~mesra begitu~~haha~

    ReplyDelete
  51. nak ber 'sayang' 'awak' pun boleh :)

    sy jarang ada crush2 ni..

    cuma kdg2 tertolak perasaan kwn2 yg rapat mcm GB kata tu la.. yg kita dok kau aku.. sbb rasa mcm close and xtau leh ke tak tukar jd yg lebih mesra huhu~~

    ReplyDelete
  52. 'saya ' hanya untuk suami aje.
    'aku ' ngan kawan2
    'Na' dengan kakak2 atau emak
    'oghang' dengan sedara mara lain.
    'me' & 'i' kalo dengan boz.. hehe.


    pilih jangan tak pilih...

    ReplyDelete
  53. guna gua dan lu pun ok jugak..

    hahaha..


    keh3x..

    ReplyDelete
  54. @Ati Masrif

    sebab ni la GB bagi bunge waterlily tu kat akak..hihihi~

    ReplyDelete
  55. @cik fiza

    kalau GB bersaya dgn fiza ada yg pandang serong tak? heheh~

    ReplyDelete
  56. @a.z.r.i.n.a.03.07

    nak kene pakai talian hayat la nampaknye cenggini....huhuhu~

    ReplyDelete
  57. @Mimi Jazman

    boleh..tapi kalau org dgr dan tgk gb yg cakap, mesti depa akan gelak golek2. hahaha!!!

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D