Tentang GB

My photo
Conservative . But not a traditionalist . Impulsive . Unpredictable . Single . Sometimes available. But sometimes not.

What makes your day?

IG - cikgadisbunga

*

gadisbungablog@gmail.com

Kengkawan

DISCLAIMER

All contents in this blog is personally written by the owner (unless stated otherwise). The owner will credit the original source of any info if there is any. None of the contents can be used as educational references, neither grammatically nor factually. The pictures taken are just for fun and were captured by the blog owner herself (unless stated otherwise). None of the contents and pictures can be copied without permission, thank you.

Thursday, February 17, 2011

Buku ajaran sesat

Happy eaters underneath



GB beli sebuah buku.

Kata buku tu, elakkan karbohidrat dan gula proses selama 2 minggu, dan penurunan ketara akan dapat dilihat. Dalam masa 2 minggu sahaja.

Pastu tutup buku sambil berazam untuk takmo sentuh karbohidrat dan gula untuk satu hari ni dulu.

.

Tapi bila sampai time lunch, nampak tempe goreng pedas, ikan keli masak lemak cili padi, terung goreng, paru goreng, ayam masak merah, rebung masak lemak cili padi dengan perut  - terus lupa azam untuk hari itu.
.

Maafkan GB buku... (sambil berazam untuk tidak mengingkarinya pada waktu malam nanti)
.

Tapi bila balik umah pulak, tangan gatai pi bukak tudung saji. Nampak pulak kailan ikan masin, ayam masak kicap, sambal sotong, ulam.

.

Tapi GB pantang. :)

.

Pantang nampak. Heheheh~

.

Esoknya azam lagi. Dan kantoi lagi. Masuk harini dah cukup 2 minggu mengantoikan azam sendiri.

P/S: Rasanya GB kene pulangkan buku tu dan demand for refund. Sebab dia tak bagitau macam mana cara supaya taknak pandang makanan sedap-sedap tu. Ok ke? Heheh~

P/S 2: Owh. Sejak baca buku tu, GB makin rajin melawat kedai jual nasi waktu lunch. Apakah???

55 comments:

  1. oo..GB nak diet eh..dlm entri sy di sini ada tips yg senang utk diet:

    http://cikbetty.blogspot.com/2011/02/tip-mudah-untuk-diet.html

    makanan kat malaysia mmg sedap²..jd ikut aje tips sy tu moga² menjadiklah diet cik GB yerr..

    ReplyDelete
  2. @Rina AVAIL a.k.a cik betty

    dah tgk. terima kasih. nanti akan kuba diamalkan. :D

    ReplyDelete
  3. hahahaha. bukus sesat atau kita sesat dalam gelapnya keinginan?
    sabar je lah. selagi bisa makan, makan. puaskan, jangan sampai obesiti ya!:) hehe

    apapun, tq tq for commenting my entryyy. indo+malay menyebabkan fifiey makin fun untuk menulis:)

    ReplyDelete
  4. Perang yang paling sukar ialah berperang dengan diri sendiri...!

    ReplyDelete
  5. buku tu tak bersalah pon... hehe
    ni mesti byk tengok gmbr makanan nih kan... ~

    ReplyDelete
  6. ahahaha..itu namanya nafsu makan yg melampau sebab pantang nampak makanan sedap terus lupa azam..

    *cakap kat diri sendiri jugak..huhu..T_T

    ReplyDelete
  7. GB, kalau rasa nak makan tu makan jer. tak perlu berpantang sesangat. cuma kalau boleh ambil makanan dlm kadar yg sedikit. jgn pulak mkn sampai buncit perut.. nanti susah nak bangun jalan2

    buku apakah itu?

    ReplyDelete
  8. GB dear,
    pd pendapat sy GB x perlu seksa diri sekat2 makan sampai begitu sekali.. nnt sakit siapa ssh huhuhuhu~~

    Mungkin GB boleh ambil small n frequent meal mengelakkan dari makan byk bila terlalu lapar.. sbb bila kita skip meal, cth skip breakfast, kita akan mkn lebih pada lunch sbb kita sgt2 lapar sama juga dgn dinner..

    So pada pendapat sy, GB just mkn sederhana ikut masa.. small n frequent meal, more fruits and vege, kalo nk snacking ambil wholemeal bread or crackers, minum lebih banyak air dan byk kn berjalan2 :)

    ReplyDelete
  9. gb cayang..

    kak ati dulu pernah buat camtu
    dekat sebulan..mmg turun tau
    best sgt boleh pakai bj dulu2

    tp bila dah termakan nasi balik
    ayoyo...susah nk diet balik..huhu


    Jom baca: MEDAN TANGGA

    ReplyDelete
  10. ehehhehe...

    samala kite...kantoi..heheh..mcm mana ni GB..

    aritu kite pose 2 ari..tp buka mkn nasi..heehe..

    kata nak kurus..heheh

    ReplyDelete
  11. tak payah la ikut segala macam fad diet macam tu..memang tak boleh konsisten...low carb, high protein tu semua...

    ~yang penting kena makan ikut piramid makanan tu...but in a smaller quantity + regular exercise =rahsia yang semua org tau, tapi masih gigih nak carik pelbagai teknik lain...ngeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  12. Salam singgah GB. (Masuk dr blog DTS).

    Mekar pun baru blk jogging ni maklum la smlm terlebih mkn. Skkrg sambil blogwalking ni, mulutku sambil2 juga mengunyap mknan. Bila la berjaya nk kurangkan makan ni!

    ReplyDelete
  13. buku tue bagi GB motivasi terus makan kan hehehehee

    ReplyDelete
  14. ha? ni macam kontra dah ni..gi cari nasi pulak semakin rajin..apakah?

    hahahaha

    ReplyDelete
  15. nik sejak pregnant nasi tak lalu makan..cbe burger ke..eskrem ke..lajuu je..

    tapi berat gitu gak...sampai nampak sangat kurus kering

    ReplyDelete
  16. gb, tak per, boleh mkn nasi dsbnya tapi makan jgn penuh pinggan, setakat perlu jer.
    nanti kempunan susah. minum air suam byk, tak mau teh/kopi/gas/ dll. kalau rajin pose sunat, lagi cepat kurus. ;)

    ReplyDelete
  17. tanpa nasik dan gula.....gula tu mmg buleh skip. sb lebih suka minuman tak bergula. tapi bab nasikkk...alahai..perut melayu..mn buleh tahann..hahaha

    ReplyDelete
  18. @h a n i e

    aku jawab komen ko dulu.

    aku pun gula takdehal sgt. sebab aku tak minum manis, air gas apetah lagi. mmg nehi.

    tang nasik tu ha. kalau perut rasa penuh tak tergoda sgt. tapi bila lapor nyucuk tu yg last2 surrender tu. huhuhu~

    ReplyDelete
  19. @FIFIEY LYCHEE MARATION

    mmg fun baca tulisan kamu. indo malay. best tau. :D

    ReplyDelete
  20. @♥ manje ♥

    tak jugak. biasanya sebab tak sempat mkn sampai perut jadi lapar gila. time tu dah tak mampu fikir dah makanan apa yg harus dibedal. heheh~

    ReplyDelete
  21. @♥CIK SHA♥

    hahhaa. makanan sedap membahayakan. hahaha~

    ReplyDelete
  22. @MataHati @ MH

    wedding dah dekat...

    eh tak, wedding adik dah dekat. kakaknye kene la diet gak nanti tak cantik. ngeee~

    buku apa? nak beli dari GB ke? nak let go ni. hahahaha!!!!

    ReplyDelete
  23. @suffer8zine

    kene pakai cermin mata kalis makanan. huhu~

    ReplyDelete
  24. @cik fiza

    daling..sebenarnya nak disiplin makan yg betul tu sgt susah. nak amik small frequent meal tu paling susah nak buat sebab tak sempat. heheh~

    ReplyDelete
  25. @Ati Masrif

    kak ati baca buku tu jugak ke? heheheh~

    ReplyDelete
  26. @cikceriacorner

    aiseymen.

    sape nak sponsor gi keep slim ni? heheheh~

    ReplyDelete
  27. @Daddy Ziyyad

    betul2! dalam buku tu ckp makan lean meat. kat melesia ni mana la nak cari mende2 tu kalau bukan kat fine restaurant. byk cekadak pulak nak diet ikut cara tu. huhuhu~

    ReplyDelete
  28. @mekar

    aha. lama tak joging sejak member joging kawen. huhu~

    terima kasih singgah ye cik mekar. :)

    ReplyDelete
  29. @Zie

    dats why laa...agaknya sebab dalam buku tu byk sebut pasal makanan kot. huhuhu~

    ReplyDelete
  30. @PERSIAPAN PENGANTIN BUDGET

    sebenarnya itu mmg tabiat makan kite. makan sikit je, air manis mmg tak gemor kecuali kopi (heheh). puasa insyaAllah kalau sihat. tapi berat menten taknak turun.

    itu yg nak cuba fad diet ni...hihi~

    ReplyDelete
  31. high protein diet apa...!!
    tempe.. protein
    ikan.. protein
    ayam..protein..
    .
    ok lah tu..
    tapi tak yah lag goreng..masak leamk..masak merah..
    .
    .
    makan gitu2 je ...
    boleh??
    :)

    ReplyDelete
  32. GB, MDT penah terai diet ni..namanya Atkin diet kan?

    memang berjayalah tak makan nasi @ ambik karbo slma 2 mggu..tp kan..kan..kan..macam takde hasil jer..grrrrrr

    ReplyDelete
  33. @DrSinga

    nanti makcik nasi tu pelik pulak tgk beli lauk aje. ngeeeee~

    ReplyDelete
  34. @makdara TERdiva

    a'ah. betulla tu.

    2 minggu tak mkn nasi tapi takde hasil? eish..ni betul2 buku ajaran sesat ni. hahahaha~

    ReplyDelete
  35. ai pun asik terlanggar pantang jek ni
    smlm konon2 nak lunch dgn lauk jer, no carbo.
    skali balik rumah tgk ada roti dgn nutella atas meja... choyyy!! kantoi!!!

    ReplyDelete
  36. hehehe.. cian GB.. salah awak la..bukan buku tu.. hehehe..

    ReplyDelete
  37. hahahaha..cek chun juga punya habit yg sama..

    ReplyDelete
  38. hahaha..susah gila kan nak diet...tambah lagi kalau memang kaki makan..hehe

    ReplyDelete
  39. hmmmmm, nak salahkan buku pulak...hahahaha

    ReplyDelete
  40. hmmmmm, nak salahkan buku pulak...hahahaha

    ReplyDelete
  41. kReen dah berjaya !....


    berjaya naikkan berat..huhu..

    ReplyDelete
  42. haha kamu ni GB.. bleh geng..lalalala

    ReplyDelete
  43. @h4ni3

    mmg kantoi!!
    sedapnye nutella.....nyummmm...hihihi~

    ReplyDelete
  44. @Zezebel

    mmg susah nak diet kt melesia ni. hahaha!

    ReplyDelete
  45. @a.z.r.i.n.a.03.07

    yey. tahniah kepada kReen.

    berapa naik? ekekekeke!!!!

    ReplyDelete

...kerana komenmu begitu berharga! :D